Grand Slam * Stats & News
Updated: 13 september 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen)

Nederland naar Halve Finale & Olympische Qualifier na aanvallende show
English

BONN (Duitsland) - Het Nederlands Honkbal Team boekte een overtuigende 17-2 overwinning in vijf innings in de Kwartfinale tegen BelgiŽ op vrijdag (13 september), Dag 7 van het 35e Europees Kampioenschap in Duitsland. Daarmee plaatste Oranje zich voor de Halve Finale en verzekerde zichzelf ook van deelname aan het Olympisch Kwalificatie Toernooi, dat aanstaande woensdag in ItaliŽ van start gaat.

Eerder op vrijdag plaatste IsraŽl zich als eerste ploeg voor de Halve-Finale en de Olympische Qualifier door in hun Kwartfinale met 8-2 te winnen van Frankrijk.

Op vrijdagmiddag stonden Spanje en TsjechiŽ tegenover elkaar in hun Kwartfinale op het onverlichte veld in Solingen. De stand in dat duel ging over-en-weer. Spanje stond met 2-0 voor na vier innings, maar de Tsjechen scoorden driemaal in de 1e5. Martin Scheider zorgde in deze slagbeurt voor een 2-2 stand met een 2-run homerun. Spanje antwoordde met twee runs in hun vijfde beurt toen Jesus Ustariz een 2-run homerun sloeg met twee uit. Maar de Tsjechen kwamen weer langszij in de zevende inning dankzij een homerun van Matěj Hejma. Spanje won uiteindelijk met 5-4 op een 'basesloaded, walk-off single' van veteraan Blake Ochoa. Hierdoor werd Spanje de tegenstander van Nederland in de Halve Finale, die op zaterdagmiddag wordt gespeeld.

Vrijdagavond staat de vierde en laatste Kwartfinale op het programma tussen ItaliŽ en Duitsland. De winnaar van die ontmoeting treft IsraŽl in de Halve Finalf op zaterdagavond.

De verliezers van de Kwartfinales spelen op zaterdag een Play-Off. De twee winnaars spelen op zondag om de vijfde en zesde plaats. De winnaar van dat duel plaatst zich als vijfde en laatste ploeg voor de Olympische Qualifier.

In de wedstrijd tegen BelgiŽ produceerde de Oranje-aanval 20 honkslagen, waaronder acht homeruns! Twee daarvan werd geslagen door Hendrik Clementina, terwijl Ademar Rifaela zijn zesde van het toernooi sloeg. Hiermee heeft Nederland tot nu toe 19 homeruns geslagen in zes wedstrijden. Op het voorgaande EK drie jaar geleden in Hoofddorp sloeg Nederland negen homeruns.

De acht homeruns zijn geen record voor ťťn wedstrijd, want het Nederlands Team sloeg er dertig jaar geleden 10 op 3 september 1989 tegen Groot-BrittanniŽ tijdens het Europees Kampioenschap in Frankrijk, waarvan vier in ťťn inning. De homeruns werden destijds geslagen door Wismar Ansjeliena, Eric de Bruin, Robert Niggebrugge, Ronald Stoovelaar, Elton Wilson (3), Renť Rijst (2) en Michael Crouwel. Rijst sloeg een grand slam homerun, Stoovelaar een 3-run homerun. De overigen waren vier 2-run homeruns en vier solo-homeruns.

Voor Nederland was dit de 58e overwinning tegen BelgiŽ in 65 onderlinge wedstrijden. De eerste daarvan werd 85 jaar geleden gespeeld, in augustus 1934. Dat was toen de allereerste interlandwedstrijd die door het Nederlands Team werd gespeeld.

Nederland opende het EK zaterdag in Solingen met een prima wedstrijd tegen Groot-BrittanniŽ. Echter, met Nederland op een 10-2 voorsprong werd het duel na acht complete innings gestaakt vanwege duisternis, omdat er op de speellocatie in Solingen geen licht-installatie is. In deze wedstrijd stond Nederland halverwege de zevende inning met 10-0 voor, maar Groot-BrittanniŽ scoorde toen en voorkwam daarmee een mercy-rule nederlaag. De wedstrijd werd woensdagavond uitgespeeld en in de laatste inning kwam er geen wijziging meer in de stand.

Op zondag leed Nederland een verrassende 8-6 nederlaag tegen TsjechiŽ in Bonn. De ploeg speelde toen onder de maat en maakte vijf veldfouten. Voor de Tsjechen was dit de tweede overwinning en de eerste sinds 2012 tegen Nederland.

Op maandag herstelde Oranje zich prima en kwam tot een overtuigende 9-0 shutout-winst tegen Zweden. In dit duel had Donny Breek een sterk debuut en kwam tot tienmaal drie slag in zes innings, terwijl Sharlon Schoop vijf van de 18 Nederlandse honkslagen sloeg.

Op dinsdag boekte Nederland opnieuw een overtuigende overwinning door gastheer Duitsland met 8-1 te verslaan, dankzij een aanvallende show van linksvelder Ademar Rifaela (3 homeruns) en sterke pitching van Lars Huijer, die elfmaal drie slag gooide in 6 2/3 inning.

Woensdagmiddag bereikte Nederland de Kwartfinale via een comfortabele 13-4 overwinning tegen IsraŽl.

(13 september)

Compleet speelschema Europees Kampioenschap
Compleet voorlopog speelschema Olympisch Kwalificatie Toernooi
BelgiŽ, waarvan de Nationale Ploeg naar de bijnaam 'Red Hawks' luistert, had een aantal bekende namen in de line-up met tweede honkman Benjamin Dille, korte stop Dennis De Quint en eerste honkman Jamie Verheyleweghen, die allen in de Nederlandse Hoofdklasse actief zijn. Dille is al vele jaren de tweede honkman van CuraÁao Neptunus, de andere twee komen uit voor Twins Oosterhout.

Andere spelers op het Belgische roster die in het verleden in de Hoofdklasse speelden zijn pitchers Cedric Desmedt (Twins), Ben Van Nuffel (Twins) en Kenny Van Den Branden (Neptunus) en catcher Tim Veraghtert (UVV).

...Curt Smith zette Oranje op voorsprong...
...met een 3-run homerun...
(© Foto: Henk Seppen)
Ook weer in de Belgische ploeg is powerhitter Thomas De Wolf, die dit seizoen in de Duitse Bundesliga speelde voor Mannheim Tornados. Vorig jaar kwam De Wolf uit voor T&A San Marino in de Italian Baseball League. De 29-jarige De Wolf, die ook inzetbaar is als werper, maakte zijn debuut in de Nationale Ploeg en de hoogste Belgische afdeling op 16-jarige leeftijd in 2006. In 2008 werd hij de eerste in BelgiŽ geboren en opgegroeide speler die een profcontract tekende en dat deed hij bij New York Mets. Na drie seizoenen te hebben gespeeld in Rookie League (2009-2011) keerde De Wolf terug en speelde vijf seizoenen voor Mainz Atletics (kampioen in 2016) in Duitsland, waarna hij naar ItaliŽ verhuisde.

Het was BelgiŽ dat als eerste toesloeg op startende werper Orlando Yntema, die het hele duel gooide voor Nederland. De in Cuba geboren Leonel Reina Viant opende de eerste helft van de eerste inning met een tweehonkslag. Volgende slagman Benjamin Dille sloeg een honkslag en toen dat werd gevolgd door een foute aangooi van midvelder Roger Bernadina naar de plaat was Reina in staat het eerste punt te scoren. Dille, die op de fout ook was opgeschoven, bereikte het derde honk na een wilde worp, waarna hij scoorde op een grounder van Thomas De Wolf om er een 2-0 stand van te maken. Yntema schakelde de volgende slagman met drie slag uit, waarna een vangbal de slagbeurt afsloot, maar Nederland keek tegen een snelle en verrassende 2-0 achterstand aan.

De Belgische voorsprong was van korte duur, want de slagvaardige Oranje-aanval antwoordde met een 5-run rally in de eigen eerste slagbeurt op zes honkslagen, waaronder drie homeruns, op starter Artuur Driessens. De ploeg draaide het duel snel om. Calten Daal en Roger Bernadina openden met honkslagen, waarna beiden scoorden toen Curt Smith homerde. De Belgische midvelder Axel Poesmans rende naar achteren en dacht een kans te hebben de door Smith geslagen bal te vangen. Dat zou misschien het geval zijn geweest als hij was opgesprongen, maar de bal ging over zijn hoofd en verdween net achter het hek. Met ťťn uit sloegen Ademar Rifaela (line drive rechtsveld) en Hendrik Clementina (diep rechts/midveld) back-to-back homeruns. Voor Rifaela was dit zijn zesde homerun van het toernooi. Hierna kreeg Kalians Sams vier wijd en sloeg Dwayne Kemp een honkslag, maar zij bleven achter.

Orlando Yntema herstelde zich sterk na de eerste inning en kreeg drie opeenvolgende nullen in de tweede inning, die werd afgesloten met een schitterende verdedigende actie van derde honkman Sharlon Schoop. Hij fielde blootshands een grounder van Axel Poesmans bij de foutlijn en kreeg de bal op tijd bij eerste honkman Curt Smith. Daarmee had Poesmans voor de tweede keer geen geluk. Eerst zag hij de bal over zijn hoofd verdwijnen in de eerste inning en nu werd hem een mogelijke infield-hit ontnomen.

Oranje voegde weer een punt toe in de 2e2. Roger Bernadina begon met een honkslag, maar werd op het eerste honk uitgeschakeld na een pick-off van Artuur Driessens. Hierna werd Curt Smith geraakt door een worp en volgde Sharlon Schoop met een tweehonkslag langs de linksveld-lijn. De twee schoven op na een grounder van Ademar Rifaela en dat betekende dat Smith tot scoren kwam.

Met ťťn uit in de 1e3 kreeg BelgiŽ zijn volgende honkloper toen Leonel Reina Viant een honkslag sloeg met ťťn uit, maar hierna sloeg Benjamin Dille in een dubbelspel.

...Ademar Rifaela sloeg zijn 6e homerun van het toernooi...
(© Foto: Henk Seppen)
De Oranje-power ging verder in de derde inning. Kalian Sams opende met een homerun in diep midveld. Hierna was het Dwaye Kemp die de bal diep het midveld indreunde voor wat misschien ook een homerun leek te worden. Echter, dit keer had midvelder Axel Poesmans meer geluk. Hij sprong op en ving de bal net boven het hek. Volgende slagman John Polonius sloeg een honkslag en dat leidde tot een werperswissel. Jeremy Voets nam het over, maar hij zag Polonius het derde honk bereiken na een wilde worp een een daaropvolgende foute aangooi. Met twee uit scoorde hij op een honkslag van Roger Bernadina.

BelgiŽ kreeg de volgende honkloper met ťťn uit in de vierde inning toen Sam Boermans op het honk kwam na een foute aangooi van pitcher Orlando Yntema. Maar hierna volgden twee 'force play-grounders'.

Nederland nam meer afstand door tweemaal te scoren in de 2e4. Sharlon Schoop begon met een honkslag en scoorde op een one-out homerun van Hendrik Clementina, zijn tweede vierhonker in de wedstrijd.

De aanvallende dominantie van Oranje werd vervolgd in de 2e5 met een 7-run rally met nul uit! Calten Daal en Roger Bernadina begonnen met back-to-back homeruns. Curt Smith en Yurendell De Caster kregen daarna beiden vier wijd. Robin Roevens nam vervolgens de pitching over en werd begroet met een puntscorende honkslag van Ademar Rifaela. Hierna was het Dashenko Ricardo, die een verre 3-run homerun sloeg om de stand op te voeren naar 16-2. De Caster en Ricardo waren in de 1e5 in de wedstrijd gekomen als respectievelijk derde honkman en catcher. En dus was er nog slechts ťťn punt nodig om het duel af te kunnen sluiten via de 15-punten verschil mercy-rule. Dat punt kwam even later toen Kalian Sams en Dwayne Kemp back-to-back doubles sloegen. En daarmee, met nog altijd nul uit, eindigde de wedstrijd.

De 15-punten verschil regel is ťťn van de twee internationale mercy-rules. De meest bekende is de 10-punten verschil regel die wordt bereikt tijdens of na zeven innings (of acht). De 15-punten regel wordt toegepast in de 2e5 of na vijf complete innings.

Nederland kwam tot 20 honkslagen, waaronder vier van Roger Bernadina. Elf van de 20 honkslagen waren extra-basehits, acht daarvan een homerun, waarvan twee op naam van Hendrik Clementina. Alle negen Oranje-starters sloegen minimaal ťťn honkslag. Met uitzondering van Dwayne Kemp scoorden ze ook allemaal minstens ťťn punt. Curt Smith, Ademar Rifaela, Hendrik Clementina en Dashenko Ricardo sloegen allen drie punten binnen.

BelgiŽ kwam niet verder dan drie honkslagen op Orlando Yntema, die het hele duel gooide voor Nederland.

Voor Nederland speelden:
Calten Daal (2B, 2-uit-4), Roger Bernadina (CF, 4-uit-4), Curt Smith (1B,1-uit-2), Sharlon Schoop (3B, 2-uit-3), Yurendell De Caster (3B, 0-uit-0), Ademar Rifaela (LF, 2-uit-4), Hendrik Clementina (C, 2-uit-3), Dashenko Ricardo (C, 1-uit-1), Kalian Sams (RF, 2-uit-3), Dwayne Kemp (3-uit-4), John Polonius (SS, 1-uit-3) en pitcher Orlando Yntema.Nederland - BelgiŽ 17-2 (5 inn.)
RHE
BelgiŽ20000-232
Nederland51227-17202
(nul uit toen een verschil van 15 punten werd bereikt in de vijfde inning)
pitchers BelgiŽinn.SOBBHRER
Artuur Driessens, L (0-2)2.1211087

Jeremy Voets1.2 (*)-2666

Robin Roevens- (**)--433
(*) - Voets gooide op vier slagmensen in de vijfde inning
(**) - Roevens gooide op vier slagmensen in de vijfde inning

pitcher Nederlandinn.SOBBHRER
Orlando Yntema, W (2-0)51-321

Homeruns: Nederland: Curt Smith (2)(1e,3-run,0 uit,op Driessens), Ademar Rifaela (6)(1e,solo,1 uit,op Driessens), Hendrik Clementina 2 (3)(1e,solo,1 uit,op Driessens; 4e,2-run,1 uit,op Voets), Kalian Sams (2)(3e,solo,0 uit,op Driessens), Calten Daal (2)(5e,solo,0 uit,op Voets), Roger Bernadina (2)(5e,solo,0 uit,op Voets), Dashenko Ricardo (1)(5e,3-run,0 uit,op Roevens).
Uitslagen
Programma
Umpires:
HP-Serge Makouchetchev (Frankrijk), 1B-Thorsten Roloff (Duitsland), 3B-JiřŪ Kroupa (TsjechiŽ).
Official Scorers:
Marc Zang (Duitsland), Hauke Brockmann (Duitsland), Robert Schumacher (Duitsland).
Technical Commissioner-Stephen Lesfargues (Frankrijk).
Aanvangstijd-14:58 uur.
Speeltijd-1:23 uur.
Locatie-Field #1, Baseballstadion Rheinaue, Bonn (Duitsland).

Game Notes:
35e Europees Kampioenschap Honkbal.
65e wedstrijd in de historie tegen BelgiŽ.
58e overwinning in de historie tegen BelgiŽ.
Weersomstandigheden bij aanvang: Bewolkt, 19,6° C; windrichting noord;
windsnelheid 11 kmu; windkracht 2 Bft; luchtvochtigheid 72%.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.