Grand Slam * Stats & News
Updated: 14 september 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen)

Nederland naar Finale na moeizame winst tegen Spanje
English

BONN (Duitsland) - Het Nederlands Honkbal Team kwam zaterdagmiddag (14 september) tot een moeizame 1-0 winst in hun Halve Finale tegen Spanje om zich te plaatsen voor de Finale van het 35e Europees Kampioenschap in Duitsland. Nederland scoorde het enige punt in de wedstrijd in de achtste inning van deze snelle wedstrijd, die net iets meer dan twee uur in beslag nam.

In een pitching-duel waren zowel de honkslagen als de punten schaars. In de eerste zes innings sloeg Spanje zes honkslagen, terwijl Nederland er slechts twee liet noteren. De volgende twee Oranje-hits beslisten de wedstrijd met twee uit in de tweede helft van de achtste inning.

Met de winst bleef Nederland ongeslagen tegen Spanje en boekte de 36e overwinning. Maar de laatste paar overwinningen kwamen niet makkelijk tot stand. Van de laatste zes wedstrijden werden er vijf gewonnen met een verschil van één of twee punten. Na een 2-0 winst tijdens het Europees Kampioenschap in 2012 kwam Oranje tot een ruime 19-7 overwinning tijdens het EK van 2014. Maar hierna, op het EK van 2016, won Nederland met 1-0 in de Play-Offs en daarna met 3-2 in tien innings in de Finale. Vorig jaar, tijdens de Super6, won Oranje met 12-10. Spanje stond toen met 7-6 voor na zeven innings, waarna Nederland tot een rally van zes punten kwam in de achtste inning.

Zaterdagavond was het Italië dat voor de tweede dag op rij van een achterstand terugkwam om de Finale te bereiken. In de Kwartfinale op vrijdagavond stond Italië met 5-0 achter tegen Duitsland halverwege de vijfde inning. Duitsland kwam tot een rally van vier punten in de 1e2 via een 2-run double van Donald Lutz, een grounder van Max Boldt en een homerun van Pascal Amon. Echter, Duitsland slaagde er niet in meer afstand te nemen en werd vanaf de vierde inning puntloos gehouden. Italië scoorde tweemaal in de vierde, dankzij een 2-run single van Alessandro Vaglio met twee uit en kwam langszij in de zesde slagbeurt. Chris Colabello opende met een homerun, waarna tweemaal werd gescoord op twee opofferingsslagen. Met twee uit in de 2e9 kreeg veteraan Giuseppe Mazzanti vier wijd, waarna Alberto Mineo een walk-off homerun sloeg.

Vandaag scoorde Italië vier punten in de derde inning op vier honkslagen en twee fouten. Israël kwam daarna tot een rally van vijf punten in de vierde slagbeurt. Voormalig Major Leaguer Danny Valencia begon met een homerun. Hierna kwamen de honken vol te staan na een honkslag en tweemaal vier wijd, waarna Simon Rosenbaum een grand slam homerun sloeg om Israël op een 5-4 voorsprong te zetten. Een volgend punt werd toegevoegd toen Rob Paller de zesde inning opende met een homerun. Italië besliste de wedstrijd daarna weer laat. Met één uit in de achtste homerde Chris Colabello. Giuseppe Mazzanti kreeg daarna vier wijd, waarna zijn pinch-runner Aldo Koutosoyanopulos scoorde toen Alberto Mineo opnieuw een wedstrijd-beslissende homerun sloeg. Italië won met 7-6 om zich te plaatsen voor de Finale.

Wanneer Italië vrijdag hun Kwartfinale had verloren had de ploeg zowel vandaag als op zondag moeten winnen om het Olympisch Kwalificatie Toernooi te bereiken. En dan had het zomaar kunnen gebeuren dat dat evenement in Italië zou plaatsvinden zonder deelname van het gastland!

Nederland opende het EK zaterdag in Solingen met een prima wedstrijd tegen Groot-Brittannië. Echter, met Nederland op een 10-2 voorsprong werd het duel na acht complete innings gestaakt vanwege duisternis, omdat er op de speellocatie in Solingen geen licht-installatie is. In deze wedstrijd stond Nederland halverwege de zevende inning met 10-0 voor, maar Groot-Brittannië scoorde toen en voorkwam daarmee een mercy-rule nederlaag. De wedstrijd werd woensdagavond uitgespeeld en in de laatste inning kwam er geen wijziging meer in de stand.

Op zondag leed Nederland een verrassende 8-6 nederlaag tegen Tsjechië in Bonn. De ploeg speelde toen onder de maat en maakte vijf veldfouten. Voor de Tsjechen was dit de tweede overwinning en de eerste sinds 2012 tegen Nederland.

Op maandag herstelde Oranje zich prima en kwam tot een overtuigende 9-0 shutout-winst tegen Zweden. In dit duel had Donny Breek een sterk debuut en kwam tot tienmaal drie slag in zes innings, terwijl Sharlon Schoop vijf van de 18 Nederlandse honkslagen sloeg.

Op dinsdag boekte Nederland opnieuw een overtuigende overwinning door gastheer Duitsland met 8-1 te verslaan, dankzij een aanvallende show van linksvelder Ademar Rifaela (3 homeruns) en sterke pitching van Lars Huijer, die elfmaal drie slag gooide in 6 2/3 inning.

Woensdagmiddag bereikte Nederland de Kwartfinale via een comfortabele 13-4 overwinning tegen Israël.

Op vrijdag won Nederland met 17-2 in vijf innings in de Kwartfinale tegen België en sloeg acht homeruns.

(14 september)

Compleet speelschema Europees Kampioenschap
Compleet voorlopog speelschema Olympisch Kwalificatie Toernooi
Het kwam niet makkelijk voor Nederland. De ploeg bereikte slechts viermaal het honk in de eerste zeven innings. Drie van de lopers kwamen in scoringspositie, maar geen van hen wist tot scoren te komen.

...Kalian Sams scoorde het enige punt...
(© Foto: Henk Seppen)
Nederland stond tegen de in Venezuela geboren rechtshander Lowuin Alberto Sacramento, die een prima optreden had voor Spanje. De 32-jarige Sacramento is een veteraan in de Spaanse Ploeg voor wie hij gooit sinds hij debuteerde tijdens het Europees Kampioenschap van 2010 in Duitsland. Hoewel geboren en opgegroeid in Venezuela heeft Sacramento ook een Spaans paspoort. In 2010 speelde hij voor CB Barcelona, daarna in 2011 voor Sant Boi (beide in Spanje), met wie hij toen ook deelnam aan de European Cup Final Four Qualifier in Amsterdam. In daaropvolgende jaren speelde Sacramento voor Marlins Puerto de la Cruz op Tenerife, Astros de Valencia (beide in Spanje), Grosseto (Italië) en Zürich Challengers (Zwitserland). Sinds 2016 gooit hij weer voor Astros de Valencia. Voor zijn komst naar Europa gooide de rechtshander drie seizoenen (2006-2008) op Rookie League-niveau in de Dominicaanse Republiek in de organisatie van Colorado Rockies.

Sacramento is niet de enige in Venezuela geboren speler op het roster. Dat zijn ondermeer ook de 29-jarige outfielder Lesther Aarón Galván Arevalo (professioneel 2007-2009 Chicago Cubs, Minnesota Twins), de 22-jarige infielder Jhonny Angel Bethencourt (professioneel sinds 2015, Chicagpo Cubs), de 35-jarige infielder Oscar David Angulo (professioneel 2004 Milwaukee Brewers), de 34-jarige catcher Blake Stevens Ochoa (professioneel 2004-2011, San Diego Padres, Florida Marlins, Seattle Mariners), de 31-jarige linkshandige pitcher Antonio Noguera Rodriguez (professioneel sinds 2005, Houston Astros), de 36-jarige rechtshandige pitcher Leslie Jassttin Nacar Mejias (professioneel 2001-2007, San Francisco Giants) en de 31-jarige linkshandige pitcher Ricardo José Hernández Sanchez (professioneel sinds 2006, eerste drie jaar bij Florida Marlins), die in de Nederlandse Hoofdklasse gooide voor Hoofddorp Pioniers in 2014-2015. Voor zijn komst naar Nederland gooide de linkshander voor Nettuno in Italië. Sinds 2016 is hij weer actief in Italië en speelde voor Rimini en Nettuno Baseball City.

Een aantal andere ervaren spelers is afkomstig uit de Dominicaanse Republiek, waaronder de 30-jarige designated hitter Jesus Fernando Martínez (professioneel 2009-2013 New York Mets, Houston Astros), de 31-jarige utility player Yancarlo Franco (professioneel 2006-2009 Minnesota Twins), de 29-jarige outfielder Engel Manuel Beltré (professioneel sinds 2007, Boston Red Sox, Texas Rangers, San Francisco Giants, Chicago White Sox, speelde in 22 Major League-wedstrijden voor Texas in 2013) en de 32-jarige rechtshandige pitcher Rhiner Allen Cruz Montero (professioneel sinds 2004, Detroit Tigers, New York Mets, Houston Astros, Atlanta Braves, Toronto Blue Jays, speelde in 72 Major League-wedstrijden voor Houston in 2012-2013, twee voor Toronto in 2018). Cruz speelde voor Tohoku Rakuten Golden Eagles in Japan in 2014-2015 en kwam ook uit in de profcompetities in de Dominicaanse Republiek, Venezuela en Mexico.

Ochoa, Noguera, Nacar, Hernández, Beltré en Cruz namen allen met Spanje deel aan de World Baseball Classic 2013 toen de ploeg onder leiding stond van de Italiaan Mauro Mazzotti.

Dit jaar heeft Spanje als Manager de Venezolaan Luis Beltrán Sojo Sojo, die 13 seizoenen in de Major League speelde voor Toronto Blue Jays (1990; 1993), California Angels (1991-1992), Seattle Mariners (1994-1996), New York Yankees (1996-1999; 2000-2001; 2003) en Pittsburgh Pirates (2000). Als infielder speelde Sojo in 848 games, waarvan 274 bij New York Yankees. Tijdens zijn lange loopbaan werd hij vijfmaal beste slagman in de Venezualan Winter League.

Terug naar Lowuin Sacramento, die vandaag 7 2/3 inning gooide voor Spanje. Vorig jaar, tijdens de Super6 in Hoofddorp gooide Sacramento drie innings in relief tegen Nederland, kwam toen tot viermaal drie slag en stond één honkslag tegen. De wedstrijd werd na één inning gestaakt wegens regen met een 3-0 voorsprong voor Nederland. Het duel werd de volgende dag voortgezet en Sacramento nam toen de Spaanse pitching over. De enige honkslag die hij tegen kreeg was een homerun van Kirvin Moesquit, die toen één van de debutanten was in het Nederlands Team. Ademar Rifaela speelde toen eveneens in zijn eerste Oranje-toernooi en kreeg twee vrije lopen van Sacramento, die tijdens zijn loopbaan voornamelijk als reliever werd ingezet.

...Ricardo Hernández Sanchez sloot...
...het duel af voor Spanje...
(© Foto: Henk Seppen)
Vandaag schakelde Sacramento de eerste zes slagmensen op rij uit. In de derde inning begon hij met vier wijd voor lead-off hitter Kalian Sams, die opschoof naar het derde honk op een one-out single van John Polonius. Maar hierna sloeg Calten Daal in een dubbelspel.

Sacramento kreeg weer drie opeenvolgende nullen in de vierde en vijfde inning. In de zesde inning kreeg de rechtshander een lead-off double tegen van Dwayne Kemp, maar hij strandde op het tweede honk.

In de zevende gooide Sacramento vier wijd op Sharlon Schoop met één uit. Hij schoof op na een wilde worp, maar werd de derde Nederlandse loper die in scoringspositie achterbleef.

Linkshander Diegomar Markwell startte voor Nederland. Hij kreeg drie opeenvolgende nullen in de eerste inning, maar een aantal honklopers in de tweede slagbeurt. Met één uit gooide Markwell vier wijd op Lesther Galván, maar schakelde hem daarna op het eerste honk uit met een pick-off. Volgende slagman Jesus Martínez kreeg eveneens vier wijd, waarna Yancarlo Franco een tweehonkslag sloeg, maar de inning eindigde met een vangbal.

In de derde kreeg Markwell een one-out double tegen van Engel Beltré, maar sloot daarna af met twee strikeouts.

In de vierde inning nam Tom de Blok de Oranje-pitching over en deed het prima, want hij stond tot en met de achtste inning slechts twee slagmensen tot de honken toe. De Blok begon met een strikeout in de vierde, waarna hij een honkslag moest toestaan van Lesther Galván, maar de Nederlandse verdediging volgde met een dubbelspel. Na drie nullen op rij in de vijfde kreeg De Blok een one-out single tegen van Jhonny Bethencourt in de zesde, maar schakelde de volgende twee slagmensen weer uit. De rechtshander kreeg weer drie opeenvolgende nullen in de zevende en achtste inning (drie strikeouts).

En daarmee had Spanje slechts drie lopers in scoringspositie gekregen, waarvan de laatste in de derde inning.

Nederland kreeg de volgende scoringskans in de 2e8 en dit keer kon die worden verzilverd. Kalian Sams opende met een honkslag en werd naar het tweede honk gebracht via een opofferingsstootslag van Dwayne Kemp. Hierna volgde Sacramento met drie slag voor John Polonius. Maar met twee uit sloeg Calten Daal een grounder naar diep kort, waar korte stop Jhonny Bethencourt de bal bij de infield/outfield-grens wist te fielden. Daal bereikte het honk met een infield-hit en omdat de bal diep aan de linkerkant was geslagen vervolgde Sams zijn weg en gleed head-first over de thuisplaat net voor de aangooi van Bethencourt en scoorde wat het enige punt in de wedstrijd zou zijn. Dat sloot ook de middag af voor Sacramento, die werd opgevolgd door Ricardo Hernández. Hij gooide vier wijd op Roger Bernadina en zag Daal het derde honk bereiken, maar sloot af met drie slag voor Curt Smith.

Met de minimale 1-0 voorsprong beklom Juan Carlos Sulbaran de heuvel voor Nederland in de 1e9. Met één uit gooide hij vier wijd op Oscar Angulo. Hij volgde met een strikeout, maar kreeg daarna een honkslag tegen van Lesther Galván. Met lopers op het eerste en tweede honk eindigde de wedstrijd met een grounder van Jesus Martínez.

Voor Nederland speelden:
Calten Daal (2B, 1-uit-4), Roger Bernadina (CF, 0-uit-3), Curt Smith (1B, 0-uit-4), Sharlon Schoop (3B, 0-uit-2), Ademar Rifaela (LF, 0-uit-3), Hendrik Clementina (C, 0-uit-3), Kalian Sams (RF, 1-uit-2), Dwayne Kemp (DH, 1-uit-2), John Polonius (SS, 1-uit-3) en pitchers Diegomar Markwell, Tom de Blok en Juan Carlos Sulbaran.Nederland - Spanje 1-0
RHE
Spanje000000000-050
Nederland00000001X-140
pitchers Spanjeinn.SOBBHRER
Lowuin Alberto Sacramento, L (1-1)7.252411

Ricardo José Hernández Sanchez0.111---

pitcher Nederlandinn.SOBBHRER
Diegomar Markwell3322--

Tom de Blok, W (1-1)54-2--

Juan Carlos Sulbaran, SV (1)1111--

Uitslagen
Programma
Umpires: HP-Fabrizio Fabrizi (Italië), 1B-Mojmír Jankovič (Slowakije),
2B-Jens Waider (Duitsland), 3B-Tony Jones (Zweden).
Official Scorers:
Sven Müncheberg (Duitsland), Marc Zang (Duitsland), Linda Steijger (Nederland).
Technical Commissioner-Stephen Lesfargues (Frankrijk).
Aanvangstijd-15:01 uur.
Speeltijd-2:04 uur.
Locatie-Field #1, Baseballstadion Rheinaue, Bonn (Duitsland).

Game Notes:
Halve Finale 35e Europees Kampioenschap Honkbal.
36e wedstrijd in de historie tegen Spanje.
36e overwinning in de historie tegen Spanje.
Weersomstandigheden bij aanvang: Zonnig, 21,5° C; windrichting noordoost;
windsnelheid 8 kmu; windkracht 2 Bft; luchtvochtigheid 42%.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.