Grand Slam * Stats & News
Updated: 16 juli 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen & Robert Bos)

Nederland wint van Chinese Taipei door goede pitching
English

ROTTERDAM - Na de voorgaande twee wedstrijden te hebben verloren won het Nederlands Honkbal Team met 4-1 van Chinese Taipei op Dag 5 van het 17e World Port Tournament Baseball in Rotterdam. Dinsdagavond (16 juli) zorgden vijf werpers voor een solide optreden en leidden Nederland naar de tweede overwinning van het toernooi. Starter Diegomar Markwell verliet de heuvel met een 4-0 stand in de zesde inning, waarna vier relievers nog slechts één honkslag toestonden in het restant van de wedstrijd.

Twee jaar geleden was Chinese Taipei de winnaar van het evenement. Dit jaar begon de Aziatische ploeg met twee overwinningen, voordat vandaag werd verloren van Nederland. Met de winst kan Nederland weer aan de top van de ranglijst eindigen. Met een nederlaag had Oranje zo maar op de vijfde plaats op de vijfde plek kunnen belanden in de voorronde. Echter, door de opzet van de play-offs blijven alle teams in de race voor de finale van zondag.

De voorronde wordt woensdag afgesloten en dat is een vrije dag voor Nederland. Wanneer Curaçao en Japan dan allebei zouden winnen heeft dat tot gevolg dat de vijf teams allemaal gelijk eindigen.

Nederland opende het toernooi op vrijdagavond met een 'come-from-behind' overwinning tegen Japan, een 6-5 winst in tien innings. Op zaterdag liep Nederland tegen een 5-0 shutout-nederlaag aan tegen het gelegenheidsteam van Noord-Amerika. Oranje was kansloos en werd beperkt tot slechts twee honkslagen.

Op zondag stond Nederland wederom met lege handen na een 3-2 nederlaag tegen Curaçao.

Chinese Taipei begon het evenement zondag met een 3-1 overwinning tegen Team North America. Maandagavond versloeg de Aziatische ploeg Curaçao met 6-2.

Eerder op dinsdagmiddag won de Amerikaans/Canadese gelegenheidsploeg met 7-2 van Japan.

(16 juli)
De eerste vier innings van de westrijd bleven puntloos, want beide startende werpers deden het goed.

De Oranje-aanval werd op slechts één honkslag gehouden door Yi-Sheng Chu. Hij schakelde de eerste tien slagmensen op rij uit, waarvan zeven met drie slag, inclusief twee keer voor lead-off hitter Dwayne Kemp.

Diegomar Markwell startte voor Nederland en stond in deze vier slagbeurten twe honkslagen toe. Met één uit in de tweede helft van de eerste inning kreeg de linkshander een honkslag tegen van Hao-Chen Chen, maar de Nederlandse verdediging sloot daarna af met een dubbelspel.

In de tweede inning kreeg Chinese Taipei een loper in scoringspositie. Met één uit sloeg Chun-Kai Liao een honkslag en schoof op naar het tweede honk op een grounder van Hsin-Chuan Wang. Hierna volgde Markwell met vier wijd voor Chia-Wei Huang, maar de twee lopers bleven achter. Markwell kreeg drie nullen op rij in de derde en vierde inning.

Nederland opende de score met drie punten in de eerste helft van de vijfde inning. Denzel Richardson begon met een honkslag en dat was het begin van een productieve rally. Volgende slagman Rodney Daal kreeg vier vier en daarna kwamen de honken vol te staan toen een poging voor opofferingsstootslag van Dudley Leonora hem een stootslag-honkslag opleverde. Taipei-starter Yi-Sheng Chu volgde hierna met drie slag voor Oranje-rookie Delano Selassa, die zijn eerste start maakte. Hoewel hij een infielder (korte stop/tweede honk) is speelde Selassa in het linksveld. In de voorgaande drie wedstrijden was Dudley Leonora de linksvelder voor Nederland. Leonora is eveneens een korte stop (of eerste honkman). Vanavond speelde Leonora op het eerste honk, de positie die in de eerste wedstrijd werd ingenomen door Bryan Engelhardt. Op zaterdag startte veteraan Yurendell De Caster als eerste honkman in de wedstrijd tegen het combi-team van North America. In dat duel verliet De Caster de wedstrijd na een botsing met de slagman/honkloper, die het honk bereikte met een infield-hit op de eerste worp van de wedstrijd. Bij de botsing raakte De Caster's schouder uit de kom en hij zal tijdens dit toernooi niet meer in actie komen.

Terug naar de vijfde inning, waarind Nederland de honken vol heeft staan met één uit. Het eerste punt werd daarna gescoord toen Stijn van der Meer een honkslag sloeg. Na drie slag in zijn eerste twee slagbeurten leverde Dwayne Kemp hierna nu ook een puntscorende honkslag af. Met de honken nog altijd vol volgde een werperswissel, want Wei-Fan Tsai nam het over. Hij zag Nederland weer tot scoren komen op een opofferingsslag van Sharlon Schoop en dat stelde ook Van der Meer op te schuiven naar het derde honk. Even later stal Kemp het tweede honk, maar Tsai sloot daarna af met drie slag voor Gilmer Lampe.

...Diegomar Markwell was de winnende werper...
(© Foto: Henk Seppen)
Nadat Taipei weer een loper in scoringspositie had achtergelaten in de vijfde inning voegde Nederland het vierde punt toe in de 1e6. Dat werd gedaan op nieuwe pitcher Shuo-Cheng Wei. Hij begon met vier wijd voor lead-off hitter Gianison Boekhoudt, waarna de honken vol kwamen te staan met één uit toen hij een honkslag moest toestaan van Rodney Daal en ook vier wijd gooide op Dudley Leonora. Er volgde weer een werperswissel, want Tsung-Hao Wang werd de vierde Taipei-pitcher. Hij kreeg een grounder van Delano Selassa die Boekhoudt over de plaat bracht en er een 4-0 stand van maakte. De inning toen Stijn van der Meer werd uitgevangen op fout gebied.

Chinese Taipei liet een loper achter op het derde honk in de vijfde inning, maar scoorde daarna in de zesde. Diegomar Markwell begon met vier wijd op pinch-hitter Ching-Han Ko, waarna een stootslag-honkslag volgde van Hao-Chen Chen. Nadat de twee waren opgeschoven via een opofferingsstootslag van Wei-Chih Chen ging ook Nederland voor het eerst naar de bullpen. Juan Carlos Sulbaran nam het over, begon met een strikeout, maar volgde met een wilde worp waardoor Ko kon scoren. Sulbaran sloot af met een strikeout.

In de zevende inning kreeg Gilmer Lampe vier wijd voor Nederland met twee uit, maar strandde op het eerste honk. De Nederlandse aanval werd op rij uitgeschakeld (twee strikeouts) in de achtste.

Mike Bolsenbroek werd de nieuwe Oranje-werper in de 2e7. Hij raakte Chia Wei Huang met een worp, maar zijn pinch-runner Wei-Ming Huang bleef achter op het eerste honk.

In de achtste beklom Kevin Kelly de heuvel voor Nederland. Met twee uit kreeg hij een honkslag tegen van Wei-Chih Chen, waarna vier wijd volgde voor pinch-hitter Po-Hao Huang. Maar hij sloot vervolgens af met een strikeout.

In de 1e9 was het Nederland dat twee lopers achterliet in scoringspositie. Met één uit kwam Stijn van der Meer na een fout op het honk, waarna Dwayne Kemp een honkslag sloeg. Na een werperswissel voerden de twee lopers een double-steal uit, maar zij bleven achter.

Tom Stuifbergen sloot de wedstrijd af voor Nederland. Door een fout kreeg de rechtshander alle honken bezet. Hij begon met vier wijd voor lead-off hitter Hsin-Chuan Wang en met één uit bereikte Yu-Wei Kao het honk na een fout van korte stop Stijn van der Meer. Stuifbergen volgde met een strikeout, maar kreeg de honken vol na vier wijd voor Ching-Han Ko. Maar Stuifbergen maakte een einde aan de dreiging via drie slag voor Hao-Chen Chen en dat was tevens het einde van de wedstrijd.

Voor Nederland speelden:
Dwayne Kemp (3B, 2-uit-5), Sharlon Schoop (2B, 1-uit-4), Gilmer Lampe (CF, 0-uit-4), Gianison Boekhoudt (DH, 0-uit-3), Denzel Richardson (RF, 1-uit-4), Rodney Daal (C, 1-uit-3), Dudley Leonora (1B, 1-uit-3), Stijn van der Meer (SS, 1-uit-4) en pitchers Diegomar Markwell, Juan Carlos Sulbaran, Mike Bolsenbroek, Kevin Kelly en Tom Stuifbergen.


...Links: De ceremoniële eerste ballen worden gegooid voor de wedstrijd...
...Rechts: Yi-Sheng Chu startte voor Chinese Taipei...

...Links: Fans van Chinese Taipei steunen hun team met drums en muziek...
...Rechts: Linksvelder Delano Selassa komt net wat te kort voor het maken van een vangbal in de 8e inning...

...Links: Stijn van der Meer en Dwayne voeren een double-steal uit in de 9e inning...
...Rechts: Manager Evert-Jan 't Hoen en Hitting Coach Sidney de Jong kijken toe...

...Wei-Fan Tsai, Tsung Hao Wang en Chien-Lung Huang gooiden in relief voor Chinese Taipei...

...Mike Bolsenbroek, Kevin Kelly en Tom Stuifbergen gooiden in relief voor Nederland...
(© Alle Foto's: Henk Seppen)

...Links: Studenten van Dans Studio KP treden op voor de wedstrijd...
...Rechts: Fotografen Jan Kruijdenberg en Henk Seppen hebben plezier...

...Links: Umpires Roy van de Wateringen, Edwin Louisa, Peter de Haan en Simone Menicucci...
...Rechts: Managers Ying-Nan Li en Evert-Jan 't Hoen ruilen line-ups onder toeziend oog van HP Umpire Peter de Haan...

...Links: Rechtsvelder Denzel Richardson maakt een vangbal in de 3e inning...
...Rechts: Taipei-rechtsvelder Chen-Yu Yang kan niet bij de tweehonkslag van Sharlon Schoop in de 4e inning...

...Links: Linksvelder Delano Selassa maakt een vangbal in de 7e inning...
...Rechts: Einde wedstrijd...
(© Alle Foto's: Robert Bos)Chinese Taipei - Nederland 1-4
RHE
Nederland000031000-471
Chinese Taipei000001000-151
pitchers Nederlandinn.SOBBHRER
Diegomar Markwell, W (1-0)5.112411

Juan Carlos Sulbaran, H (1)0.22----

Mike Bolsenbroek, H (1)1-----

Kevin Kelly, H (1)1211--

Tom Stuifbergen, SV (1)122---

pitchers Chinese Taipeiinn.SOBBHRER
Yi-Sheng Chu, L (0-1)4.181533

Wei-Fan Tsai0.21----

Shuo-Cheng Wei0.1-2111

Tsung-Hao Wang3411--

Chien-Lung Huang0.2-----
Box Score
Play-by-Play
Uitslagen
Programma
Umpires: HP-Peter de Haan (Ned.), 1B-Simone Menicucci (Italië),
2B-Edwin Louisa (Ned.), 3B-Roy van de Wateringen (Ned.).
Official Scorer-Francis Speters.
Play-by-Play Scorer-Jeanette van Drunen.
Technical Commissioners-Johan Brandsma, Henk van der Linde.
Public Address Announcer-Hélène van Eijk-Kloos.
Scoreboard Operator-Lex Looijen.
Aanvangstijd-19:03 uur.
Speeltijd-2:54 uur.
Locatie-Neptunus Familiestadion, Sportpark Abraham van Stolkweg, Rotterdam.

Game Notes:
World Port Tournament 2019.
Weersomstandigheden bij aanvang: Halfbewolkt, 19° C; windrichting west-noordwest;
windsnelheid 15 kmu; windkracht 2 Bft; luchtvochtigheid 65%.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.