Grand Slam * Stats & News
Updated: 17 augustus 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar)

Duitser Max Kepler zorgt voor Europees Major League homerun-record
English

ARLINGTON, Texas (USA) - De in Duitsland geboren Max Kepler heeft voor een Major League-record gezorgd met het slaan van de meeste homeruns in één seizoen door een in Europa geboren speler. De 26-jarige rechtsvelder van Minnesota Twins, geboren in Berlijn, sloeg zijn recordzettende homerun op vrijdag (16 augustus).

Vrijdagavond, in een uitwedstrijd bij Texas Rangers, sloeg Kepler een 2-run homerun in de vierde inning voor Minnesota op Mike Minor. Dat was zijn 33e homerun van het seizoen en daarmee zorgde Kepler voor een seizoen-record voor meeste homeruns geslagen door een in Europa geboren speler. Met zijn homerun zette Kepler Minnesota op een 2-0 voorsprong op weg naar een 4-3 overwinning.

Het vorige record van 32 werd gerealiseerd in 1951 door Bobby Thomson van New York Giants. Thomson, in 1923 geboren in Glasgow, Schotland, sloeg zijn laatste (3-run, walk-off) homerun van het seizoen op 3 oktober tegen Brooklyn Dodgers. Dat werd een beroemde homerun die de naam 'Short Heard 'Round the World' kreeg. Met die homerun won Giants niet alleen de wedstrijd, maar de ploeg werd hierdoor ook kampioen van de National League. Er waren toen geen Divisions (die kwamen in 1969), zodat de ploeg met het beste 'record' de League-kampioen was en zich plaatste voor de World Series.

Het toeval wil dat Kepler de homerun sloeg op dezelfde datum (16 augustus) waarop Thomson in 2010 overleed. Thomson speelde 15 seizoenen in de Major League (1946-1960) voor New York Giants, Milwaukee Braves, Chicago Cubs, Boston Red Sox en Baltimore Orioles. In zijn loopbaan sloeg Thomson 264 homeruns. Op tweejarige leeftijd verhuisde Thomson met de rest van de familie naar de USA om zich bij zijn vader te voegen, die kort ervoor al naar New York was vertrokken.

Kepler's homerun was de 89e in zijn Major League-loopbaan. Met dat aantal staat hij op de derde plaats op de homerun-lijst geslagen door in Europa geboren spelers. Met zijn 264 homeruns is Bobby Thomson de koploper. Op de tweede plaats staat de in Amsterdam geboren Didi Gregorius van New York Yankees, die er 104 heeft geslagen (t/m vrijdag). In juli werd Gregorius pas de tweede in Europa geboren speler die de grens van 100 homeruns bereikte.

Kepler maakte zijn Major League-debuut in 2015 toen hij in drie wedstrijden voor Twins speelde en toen de tweede in Duitsland geboren en opgegroeide speler werd die de Major League bereikte, na Donald Lutz, die voor Cincinnati Reds speelde in 2013-2014. Daarna speelde Lutz in Mexico en in een Independent League, waarna hij in Australië ging spelen. Daar speelt hij sinds 2015.

Kepler werd een basisspeler vanaf 2016. In dat jaar sloeg hij 93 honkslagen, waaronder 17 homeruns, in 113 wedstrijden.

In 2017 speelde Kepler in 147 wedstrijden en sloeg 124 honkslagen, waaronder 19 homeruns. En vorig seizoen sloeg de outfielder 20 homeruns in 156 gespeelde wedstrijden.

Dit seizoen heeft Kepler de beste statistieken in zijn loopbaan met 82 gescoorde punten en 33 homeruns. Hij staat momenteel op 115 honkslagen, slechts negen achter zijn 'career-high' uit 2017.

Max Kepler werd gecontracteerd door Twins op 11 juli 2009 voor 800.000 US Dollars, destijds de hoogste tekenbonus voor een in Europa geboren speler. Hij maakte daarna zijn profdebuut in het volgende jaar in de Rookie League. Na ook in Rookie League te hebben gespeeld in 2011 en 2012 promoveerde Kepler naar Single-A in 2013 en 2014. Hierna speelde hij in zowel Single-A als Double-A tijdens het 2015 seizoen. In 2016 speelde outfielder 30 wedstrijden in Triple-A. In dat jaar speelde hij ook twee weken in de Major League-ploeg in april. Op 1 juni 2016 werd Kepler opnieuw opgeroepen en vanaf dat moment speelde hij vast in de Major League.

In het voorbije off-season tekende Kepler een contractverlenging van vijf jaar bij Minnesota Twins.

De linksslaande Maximilian Kepler-Różycki groeide op in Berlijn waar zijn ouders (Poolse vader, moeder uit Texas, USA) beiden professionele balletdansers waren. Hij begon met honkbal op zesjarige leeftijd. In 2008 speelde hij voor Buchbinder Legionäre Regensburg, met wie hij uitkwam in de hoogste Duitse competitie (Bundesliga). Een jaar later tekende hij een profcontract.

(16 augustus)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.