Grand Slam * Stats & News
Updated: 16 september 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Henk Seppen)

Eugene Henson nieuwe Hoofd Coach van Storks
English

DEN HAAG - Eugene Henson is volgend seizoen de nieuwe Hoofd Coach van Hoofdklasser Silicon Storks, zo bevestigde de ploeg op zaterdag (14 september). Henson is momenteel nog de Hoofd Coach van Wassenaar, dat uitkomt in de Top-8 Poule van de Overgangsklasse en de zesde plaats inneemt. Hij maakte gewoon het seizoen af met Wassenaar, dat wordt afgesloten op zondag 22 september. Henson leidde Wassenaar vorig jaar ook toen de ploeg op de zevende plaats eindigde.

...Als Hoofd Coach van ADO Lakers in 2014,...
...heeft Eugene Henson een gesprek met...
...Umpire Stenar van Groningen Schinkel...
(© Foto: Henk Seppen)
Bij Storks is Henson de opvolger van Youri Visser, die is gestopt omdat hij meer tijd wil doorbrengen met zijn gezin en één en ander niet meer kan combineren met zijn drukke baan. Visser nam de coaching bij Storks in juli vorig jaar over als vervanger van Aldric Dunlop. In het restant van het seizoen was Storks 1-11 en daarna 1-8 in de daaropvolgende Degradatie-Poule. Doordat de ploeg op de laatste plaats eindigde moest Storks een best-of-five Promotie/Degradatie Series spelen tegen Kinheim, de kampioen van de Overgangsklasse. Storks won de Series met 3-1 om in de Hoofdklasse te blijven.

Het afgelopen seizoen was wederom zwaar voor Storks, dat in de reguliere competitie afsloot met een 7-35 'record'. In de daarnavolgende Play-Downs dwong Storks een vijfde wedstrijd af in hun reeks tegen Quick Amersfoort, maar verloor de best-of-five met 3-2. Hierdoor trof de ploeg DSS, dat met 3-0 was 'gesweept' in hun Series tegen Twins Oosterhout. Door winst van de Play-Downs stelden Quick en Twins hun plek veilig in de Hoofdklasse van volgend jaar. In de Final Series van de Play-Downs tegen DSS was Storks succesvoller, want het won de best-of-five met 4-1 en prolongeerde daarmee het verblijf in de Hoofdklasse. DSS moet nu gaan spelen tegen de kampioen van de Overgangklasse in een best-of-five die pas op 28 september begint.

Door zijn benoeming tot nieuwe Hoofd Coach van Storks zal Eugene Henson volgend seizoen zijn rentree maken in de hoogste afdeling. De laatste keer dat hij als coach actief was in de Hoofdklasse was in 2015 toen hij de leiding had bij The Hawks. In juli van dat seizoen gingen Henson en The Hawks uit elkaar toen de ploeg op een 5-31 'record' stond.

In 2014 leidde Henson ADO Lakers. Voordat hij deze ploeg onder zijn hoede nam was hij coach van jeugdteams bij Tsunami Baseball Academy.

In zijn seizoen bij ADO Lakers was de ploeg 9-32 met één gelijkspel en eindigde op de zevende plaats. Daarna was de ploeg 2-7 in de Play-Downs, maar handhaafde zich wel.

Aanvankelijk zou Henson daarna ook de Hoofd Coach van ADO Lakers zijn in 2015. Echter, in februari van dat jaar trok de vereniging de ploeg terug uit de Hoofdklasse vanwege hun financiële situatie. Een maand later werd de club opgeheven tijdens een bjijzondere ledenvergadering. Daarmee kwam de lange historie van ADO, opgericht in 1949, helaas ten einde. De club fuseerde met Losdun Lakers na het seizoen 2011 en ging daarna verder als ADO Lakers.

Nadat ADO Lakers zich had teruggetrokken werd Henson aanvankelijk Assistent Coach van Rik Ruts bij The Hawks voor het seizoen 2015. Echter, Ruts trok zich een maand voor aanvang van de competitie vanwege drukte met zijn werk terug en Henson nam de ploeg over als Hoofd Coach.

Voordat hij zijn aandacht richtte op het coachen speelde de 48-jarige, op Curaçao geboren, Henson 20 seizoenen (660 wedstrijden) in de Hoofdklasse als infielder en soms als cactcher. Als speler stond Henson bekend om zijn intense en gepassioneerde stijl van spelen. Voor zijn komst naar Nederland speelde Henson een aantal seizoenen in de Curaçao Baseball League. Henson debuteerde in 1991 op 20-jarige leeftijd in de Hoofdklasse in het team van Sparta in Rotterdam. Het jaar daarop speelde hij één seizoen professioneel in de organisatie van Atlanta Braves en kwam uit in de Dominican Summer League op Rookie League-niveau. Echter, hij keerde vervolgens weer terug naar Nederland en ging spelen voor ADO (1993-1994), Twins Oosterhout (1995), Hoofddorp Pioniers (1996-1997), opnieuw ADO (1998-2001), HCAW (2002-2007) en Sparta-Feyenoord (2008-2009). Hij stopte daarna aanvankelijk na het seizoen 2009 op 38-jarige leeftijd, maar tijdens de seizoenen 2010-2011 had hij toch nog een paar competitie-optredens voor ADO. Met Hoofddorp Pioniers werd Henson in 1997 landskampioen.

Eugene Henson was ook begonnen aan een loopbaan in het mannen-softbal en speelde voor het succesvolle team van Alphians in 1995-1998 met wie hij elk seizoen kampioen werd. In deze jaren combineerde softbal met honkbal.

Doordat Henson gewoon op de ledenlijst van ADO bleef staan werd hij toegevoegd aan het actieve roster van ADO Lakers toen de ploeg na het seizoen 2013 in de Play-Downs moest spelen. Henson nam deel aan vier wedstrijden voor ADO Lakers, waarvan er één werd gewonnen. Echter, toen bleek dat Henson niet gerechtigd was om te spelen, omdat hij als 'niet-spelend lid' op de ledenlijst stond. Door deze administratieve fout kreeg ADO Lakers acht punten in mindering, wat betekende dat de ploeg op de laatste plaats eindigde, terwijl de gewonnen wedstrijd ongeldig werd verklaard. Hierdoor moest de ploeg spelen in de Promotie/Degradatie Play-Off tegen Twins, de kampioen van de Overgangsklasse. Dit keer was Henson wel 'spelend lid' en gerechtigd deel te nemen, wat hij in twee wedstrijden deed. ADO Lakers won de best-of-five met 3-2, waarmee een plek in de Hoodfklasse voor 2014 veilig werd gesteld. En in dat jaar maakte Henson zijn coach-debuut in de Hoofdklasse.

(16 september)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.