Grand Slam * Stats & News
Updated: 17 augustus 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Henk Seppen)

Storks dwingt vijfde wedstrijd af in reeks tegen Quick Amersfoort
English

DEN HAAG - Silicon Storks brak een 1-1 stand en won met 3-1 van Quick Amersfoort op zaterdagmiddag (17 augustus) in Game 4 van hun best-of-five Play-Down Series. Met de winst dwong Storks een vijfde en beslissende wedstrijd af die zondag in Amersfoort wordt gespeeld.

Quick Amersfoort, dat in de reguliere competitie op de vijfde plaats eindigde, opende de reeks tegen Storks op 1 augustus met een 15-3 winst. Storks, dat het seizoen afsloot met de achtste en laatste plaats, won daarna de tweede wedstrijd op 3 augustus op eigen veld met 7-6. De volgende dag won Quick met 9-8.

In de tweede wedstrijd kwam Storks terug van een achterstand. De ploeg stond met 6-4 achter in de 2e9, maar scoorde toen driemaal op drie honkslagen, terwijl de Quick-verdediging twee fouten maakte.

In Game 3 stond Quick met 7-0 voor na drie innings, waarna Storks de achterstand terugbracht naar 7-6. Quick nam meer afstand door twee punten te scoren (9-6), Storks kwam weer terug, maar kwam uiteindelijk één punt tekort.

Vandaag was het een regenachtige nacht en ochtend in Den Haag. Er werd hard gewerkt om het veld weer bespeelbaar te maken en dus ging het duel volgens schema om 14:30 uur van start. Storks verzuimde een minimale 1-0 voorsprong vast te houden, want Quick kwam langszij in de zesde. Storks scoorde vervolgens tweemaal in de eigen zesde beurt op weg naar de winst om een vijfde duel af te dwingen.

(17 augustus)
Storks werd met 5-3 'outhit', maar liet één belangrijke honkslag noteren. Die klap zette de Haagse ploeg op een 2-1 voorsprong in de tweede helft van de zesde inning. Het bezorgde Storks voor de tweede keer de leiding in het duel en dit keer wist het de voorsprong vast te houden om de reeks in balans te brengen en een vijfde duel af te dwingen.

Storks opende de score in de tweede helft van de eerste inning op starter Jan-Willem Geerts. De rechtshander begon met vier wijd op lead-off hitter Kevin Nieveld, die daarna in scoringspositie kwam via een opofferingsstootslag van Johnny Schmook. Nieveld bereikte het derde honk op een honkslag van Giovanny Perez en scoorde toen de laatste gedwongen werd uitgeschakeld op het tweede honk op een grounder van Luuk Visser. Geerts sloot af met een strikeout.

De honkslag van Perez zou de enige blijven die Geerts toestond in de 5 1/3 inning die hij gooide, maar hij gaf ook viermaal vier wijd weg. Twee daarvan leidden tot een punt.

In de volgende vier innings deed Geerts het goed en stond nog maar één slagman tot de honken toe. Met één uit in de tweede gooide hij vier wijd op Jurriaan Dijk, maar die strandde op het eerste honk. Hierna schakelde Geerts elf slagmensen op rij uit. Daaronder een hard geslagen klap in de 2e4 toen Joey Schmook de bal diep het midveld indreunde waar die werd net voor de omheining werd gevangen door Joran Berkhout.

Quick Amersfoort stond tegenover veteraan rechtshander Jurrian Koks, die een prima optreden had. In 8-plus innings gooide Koks slechts 96 pitches, stond vijf honkslagen toe, maar schakelde ook vijf slagmensen met drie slag uit en werd de winnende werper. Vrijwel zeker zal hij zondag beschikbaar zijn als closer indien nodig.

Quick kwam voor het eerst in scoringspositie in de eerste helft van de eerste inning. Met één uit sloeg Denzel Brooks een honkslag. Met twee uit stal Brooks zowel het tweede als het derde honk in dezelfde situatie. Terwijl hij het tweede honk stal was de aangooi ietwat uit de koers. Brooks nam vervolgens wat afstand van het honk en toen de tweede honkman geen actie ondernam vertrok hij richting derde honk, omdat daar niemand stond om het honk te bewaken. Echter, hij zou achterblijven op het derde honk toen een stootslag-poging van volgende slagman Bryan Engelhardt werd gevangen door Koks.

...Winnende werper Jurrian Koks...
(© Foto: Henk Seppen)
Quick kreeg ook een loper in scoringspositie in hun tweede slagbeurt. Met één uit sloeg Odion Gouverneur een honkslag en stal het tweede honk met twee uit, maar ook hij strandde.

Koks werd gesteund met een dubbelspel in de derde, waarna hij drie nullen op rij kreeg in de vierde en vijfde inning.

In de 1e6 kwam Quick langszij. Met één uit sloeg Joran Berkhout een honkslag, stal het tweede honk en scoorde op een hiernavolgende honkslag van Denzel Brooks. Met twee uit sloeg Bryan Engelhardt de bal die het rechtsveld voor wat een homerun leek te worden. Echter, rechtsvelder Joey Schmook maakte een fraaie running catch om een einde te maken aan de inning, maar de stand stond nu op 1-1.

Storks hernam de leiding onmiddellijk in de 2e6, dankzij een kostbare fout. Jan-Willem Geerts begon met vier wijd voor lead-off hitter Kevin Nieveld en net als in de eerste inning zou dat resulteren in een punt. Nieveld schoof ook nu weer op naar het tweede honk na een opofferingsstootslag van Johnny Schmook. Hij zou op het tweede honk zijn blijven staan wanneer een grounder van Giovanny Perez de tweede nul had opgeleverd en misschien was hij daar wel achtergebleven. Echter, de grounder van Perez eindigde in een kostbare foute aangooi en dat stelde Nieveld in staat het derde honk te bereiken, terwijl Perez op het tweede honk terechtkwam. Met het eerste honk open kreeg Luuk Visser opzettelijk vier wijd op een gedwongen loop op te zettten. Met de honken vol ging Quick naar de bullpen en bracht linkshander Colin van Laar in. De gedwongen loop, gecreëerd door de vrije loop, kwam niet. In plaats daarvan leverde Sergio Schoop een puntscorende honkslag af die Storks op een 2-1 voorsprong zette. Met twee uit scoorde Perez het volgende punt na een doorgeschoten bal. De honken kwamen vervolgens opnieuw vol te staan tien Van Laar vier wijd gooide op Jurriaan Dijk. Hij sloot daarna af met een strikeout, maar Storks had nu een voorsprong van twee punten.

In de 1e7 kreeg Quick een loper in scoringspositie, maar rende zichzelf ook uit de inning. Met één uit kreeg Odion Gouverneur vier wijd en stal het tweede honk. Hij probeerde vervolgens op te schuiven op een bal in de grond voor de catcher, maar werd op het derde honk uitgeschakeld. Volgende slagman Jules Cremer kreeg vier wijd, maar Jurrian Koks sloot daarna af met een strikeout.

Koks kreeg weer drie opeenvolgende nullen in de achtste, maar kreeg daarna een lead-off single tegen van Rachid Engelhardt in de negende. Dat leidde tot een werperswissel, want derde honkman Kevin Nieveld werd naar de heuvel gehaald om het duel af te sluiten. Hij begon met drie slag voor powerhitter Bryan Engelhardt, maar volgde met vier wijd voor Taylor Clemensia. Met lopers op het eerste en tweede honk sloeg volgende slagman Odion Gouverneur in een 'game-ending double play'.Silicon Storks - Quick Amersfoort 3-1
RHE
Quick Amersfoort000001000-151
Silicon Storks10000200X-330
pitchers Quickinn.SOBBHRER
Jan-Willem Geerts, L (0-2)5.134131

Colin van Laar2.2412--

pitchers Storksinn.SOBBHRER
Jurrian Koks, W (1-0)8 (*)52511

Kevin Nieveld, SV (1)111---
(*) - Koks gooide op één slagman in de negende inning
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires: HP-Rob Has, 1B-Stenar van Groningen Schinkel,
3B-Henri van Heijningen.
Official Scorer-Tineke Has.
Play-by-Play Scorer-Linda Steijger.
Technical Commissioner-Fred van Groningen Schinkel.
Public Address Announcer-Dave Klarholz.
Scoreboard Operator-Gedaan vanuit de Storks dug-out.
Aanvangstijd-14:30 uur.
Speeltijd-2:34 uur.
Locatie-Sportpark 'Kijkduin', Den Haag.

Game Notes:
Game 4, Play-Downs nr. 5 vs. nr. 8.
Series gelijk, 2-2.
Weersomstandigheden bij aanvang: Bewolkt, 20° C; windrichting zuid-zuidwest;
windsnelheid 29 kmu; windkracht 4 Bft; luchtvochtigheid 82%.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.