Grand Slam * Stats & News
Updated: 23 april 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen)

Rob Cordemans bereikt StrikeOut-mijlpaal in verlies tegen Neptunus
English

AMSTERDAM - Veteraan pitcher Rob Cordemans werd donderdagavond (18 april) de eerste werper in de Nederlandse honkbalgeschiedenis met 2.000 StrikeOuts in een loopbaan. De rechtshander had nog slechts één strikeout nodig om tot zijn 2.000e te komen en dat was alles wat hij vanavond kreeg.

...Rob Cordemans...
...2.000 StrikeOuts...
(© Foto: Henk Seppen)
Cordemans maakte zijn derde start van het seizoen voor L&D Amsterdam Pirates, dat aanvankelijk een 1-0 voorsprong nam tegen Curaçao Neptunus. De Rotterdamse ploeg kwam langszij in de derde inning, nam de leiding in de vierde, voegde twee runs toe in de vijfde en kwam tot een rally van vijf punten in de zesde om een comfortabele 9-2 winst te boeken. Hiermee won Neptunus hun zevende wedstrijd op rij sinds de start van het seizoen, terwijl Pirates de eerste nederlaag leed.

Neptunus kwam vanavond tot 15 honkslagen, waaronder vier van veteraan-midvelder Shaldimar Daantji.

Amsterdam Pirates sloeg slechts twee honkslagen in de eerste acht innings, beide op starter Diegomar Markwell, die ny op 3-0 staat. Pirates voegde nog drie honkslagen toe in de negende inning en scoorde toen ook hun tweede punt.

Maar de meeste aandacht, zeker in de eerste paar innings, ging naar de 44-jarige Rob Cordemans. Hij kreeg drie nullen op rij in de eerste inning, waarna hij werd gesteund met een dubbelspel in de tweede. Van de zes slagmensen die hij tegenover zich kreeg stonden er drie op een 0-wijd-2-slag count, maar zijn voorkwamen dat ze StrikeOut-slachtoffer nummer 2.000 zouden worden.

In de derde inning opende Shaldimar Daantji met een tweehonkslag. Na een vangbal schakelde Cordemans Jochem Koedijk met drie slag uit. De wedstrijd werd kort onderbroken, want Cordemans werd gefeliciteerd door zijn teamgenoten en kreeg applaus van de toeschouwers, maar ook van de spelers en coaches van tegenstander Neptunus, de club bij wie hij in 1994 zijn debuut in de Hoofdklasse maakte.

Nadat de wedstrijd werd voortgezet maakte Stijn van der Meer contact op Cordemans' tweede pitch en sloeg een comeback-line drive. Die raakte de voet van Cordemans en sprong het rechtsveld in voor een puntscorende honkslag die de stand op 1-1 bracht. Cordemans kon in de wedstrijd blijven, maar Neptunus zou meer afstand nemen in de volgende innings.

(18 april)

Speelschema, Standen & Uitslagen
In de eerste innings waren alle ogen gericht op veteraan rechtshander Rob Cordemans, want hij had nog slechts één strikeout nodig om de eerste werper in de Nederlandse honkbal-historie te worden met 2.000 strikeouts in een loopbaan. Net als in zijn voorgaande twee starts was de verwachting dat Cordemans vanavond slechts vijf innings zou gooien, omdat het nog steeds vroeg in het seizoen is. Er waren geruchten dat er binnen de ploeg van Neptunus een poultje rondging wie zijn 2.000 strikeout-slachtoffer zou worden. Ook was er een gerucht dat spelers op de eerste bal zouden gaan slaan om te voorkomen drie slag te krijgen, maar dat gebeurde niet.

In de eerste inning kwam Cordemans op een 0-wijd-2-slag count op lead-off hitter Stijn van der Meer en Dwayne Kemp. Van der Meer ging uit na een line drive en Kemp sloot de slagbeurt af met een vangbal. Tussendoor sloeg Benjamin Dille een grounder. In deze inning gooide Cordemans slechts acht pitches, allemaal slag!

In de tweede helft van de eerste inning steunden zijn teamgenoten Cordemans met een punt op starter Diegomar Markwell. Met één uit kreeg Delano Selassa vier wijd en met twee uit scoorde hij op een tweehonkslag van Denzel Richardson. Die bereikte het derde honk na een wilde worp, maar bleef vervolgens achter.

In de 1e2 gooide Cordemans vier wijd op lead-off hitter Gianison Boekhoudt na een 0-2 count. Volgende slagman Dudley Leonora sloeg in een dubbelspel en een grounder maakte een einde aan de inning.

Nadat Pirates op rij was uitgeschakeld in de 2e2 werd er geschiedenis geschreven in de eerste helft van de derde inning. Shaldimar Daantji begon met een tweehonkslag, waarna Gregory Muller werd uitgevangen. De volgende slagman was Jochem Koedijk, die op een 1-2 count kwam te staan. Hij sloeg een foutbal op de volgende worp, maar om 20:09 uur sloeg hij mis op de volgende pitch en werd daarmee het 2.000 strikeout-slachtoffer van Rob Cordemans. De wedstrijd werd kort onderbroken, want Cordemans werd gefeliciteerd door zijn teamgenoten en kreeg een staande ovatie van de toeschouwers. De spelers en coaches van Neptunus stapten uit de dug-out en applaudiseerden voor de rechtshander.

...Jochem Koedijk swingt mis in de 3e inning...
...en wordt strikeout-slachtoffer 2.000...
(© Foto: Henk Seppen)
9.097 dagen geleden maakte Rob Cordemans zijn debuut in de Hoofdklasse en schakelde toen ook zijn eerste slagman uit. Op 22 mei 1994 was Cordemans de startende werper voor Neptunus in een thuiswedstrijd tegen Amsterdam Pirates. Vanavond startte hij voor Amsterdam tegen zijn oude ploeg.

Destijds duurde zijn eerste Hoofdklasse-optreden 2 1/3 inning en verliet hij de heuvel met een 2-0 achterstand.

In de eerste inning van de wedstrijd 25 jaar geleden opende Martijn Faneyte voor Pirates met een honkslag, waarna hij opschoof naar het derde honk op een hiernavolgende honkslag van Dirk van 't Klooster. Faneyte scoorde even later op een opofferingsslag van Byron Ward. Hierna bereikte Van 't Klooster het tweede honk toen Ronald Stoovelaar de derde honkslag in deze slagbeurt sloeg. Met lopers op het eerste en tweede honk kreeg Cordemans Marvin Geestman tegenover zich. De rechtshander kwam op een 2-2 count, waarna Geestman drie slag kreeg en daarmee het eerste strikeout-slachtoffer van Cordemans werd. Maar het zorgde ook voor een dubbelspel, want Van 't Klooster werd uitgeschakeld bij een steelpoging van het derde honk, wat het einde van de inning betekende.

Met twee uit in de tweede inning sloeg Minquelito Koek een honkslag voor Pirates en scoorde het tweede punt op een tweehonkslag van Michaël van den Ende. In de derde inning kreeg Cordemans weer een honkslag tegen van Van 't Klooster, waarna vier wijd volgde voor Ward. De twee schoven op na een opofferingsstootslag van Stoovelaar. Hierna schakelde Cordemans Geestman opnieuw met drie slag uit, maar kreeg daarna de honken vol toen hij vier wijd gooide op René van Huffel. En dat betekende het einde van het eerste Hoofdklasse-optreden van Cordemans. En het was ook het begin van een indrukwekkende loopbaan die nog altijd aan de gang is, want de rechtshander speelt nu in zijn 26e seizoen in de hoogste afdeling.

Neptunus pakte een punt terug in de derde inning en voegde er drie toe in de vijfde inning, waarvan twee op een tweehonkslag van Wim Martinus. In de zevende sloeg Martinus ook een homerun op Mike Yearout, die het hele duel gooide voor Pirates. Neptunus won de wedstrijd uiteindelijk met 7-3.

Terug naar de wedstrijd van vandaag. Met twee uit en Daantji op het tweede honk nam Cordemans het op tegen Stijn van der Meer. Zijn tweede worp eindigde in een comeback line drive die Cordemans op zijn voet raakte en daarna richting eerste honk wegsprong voor een infield-hit en dat stelde Daantji in de gelegenheid de gelijkmaker te scoren.

In de 1e4 bereikte Gianison Boekhoudt het honk met een infield-hit met één uit. Hij scoorde daarna het leidende punt op een 2-out single van Shaldimar Daantji.

...3B Rashid Gerard (links) en SS Delano Selassa...
...feliciteren Rob Cordemans met zijn 2.000 strikeout...
(© Foto: Henk Seppen)
Neptunus nam meer afstand in de vijfde inning door tweemaal te scoren. Dit keer opende Jochem Koedijk met een honkslag. Stijn van der Meer volgde met een stootslag, die richting foutlijn rolde maar op goed gebied bleef liggen, resulterend in een stootslag-honkslag. De twee lopers schoven op na een opofferingsstootslag van Benjamin Dille, waarna ze scoorden toen Dwayne Kemp volgde met een honkslag. Hierna nam Nick Veltkamp de pitching over van Cordemans. Gianison Boekhoudt ging eerst uit op een grounder richting kort. Volgende slagman Dudley Leonora sloeg een line drive terug naar Veltkamp. De linkshander werd geraakt, viel op de grond, maar wist de bal op te pakken en Leonora op het eerste honk uit te schakelen om een einde aan de inning te maken.

Een aparte uit werd genoteerd in de 2e5. Lead-off hitter Linoy Croes kwam op het honk na een fout, schoof op na een grounder en stal het derde honk met twee uit. Hierna kreeg Aidan Finnegan vier wijd. Met lopers 'op de hoeken' maakte Neptunus-catcher Quintin De Cuba een pick-off op het eerste honk. Terwijl Finnegan terugkeerde vertrok Croes met een poging de thuisplaat te stelen. Eerste honkman Dudley Leonora gooide de bal terug naar De Cuba en de inning eindigde toen Croes bij zijn steelpoging werd uitgeschakeld.

Met een 4-1 voorsprong besliste Neptunus de wedstrijd met een 5-run rally in de zesde inning op vijf honkslagen. Quintin De Cuba en Shaldimar Daantji begonnen met honkslagen. De laatste werd gedwongen uitgeschakeld op een grounder van Gregory Muller, maar de honken vol te staan toen Jochem Koedijk vier wijd kreeg. Twee lopers scoorden toen Stijn van der Meer volgde met een honkslag. De honken kwamen weer vol te staan toen ook volgende slagman Benjamin Dille een honkslag sloeg en dat leidde tot een werperswissel. Maickel Rietel nam het over. Hij kreeg een puntscorende 'force play-grounder' tegen van Dwayne Kemp, waarna hij een 2-run double moest incasseren van Gianison Boekhoudt die de stand opvoerde naar 9-1.

Met twee uit in de 2e6 kreeg Gilmer Lampe vier wijd voor Pirates en sloeg Denzel Richardson een honkslag. De twee schoven op na een wilde worp, maar Diegomar Markwell sloot daarna af met zijn zesde strikeout van de avond. In de volgende twee innings schakelden Kevin Kelly en Elton Koeiman beiden drie slagmensen op rij uit.

Amsterdam Pirates scoorde hun tweede punt van de avond in de negende inning op Berry van Driel. Gilmer Lampe begon met een honkslag, schoof op na een grounder en bereikte het derde honk op een infield-hit van Kenny Berkenbosch. Nadat de laatste was opgeschoven na een doorgeschoten bal scoorde Lampe op een honkslag van Linoy Croes, maar de inning en de wedstrijd eindigden daarna met een foul-out.


...Links: Diegomar Markwell startte voor Neptunus...
...Rechts: Delano Selassa scoort het eerste punt voor Pirates in de 1e inning...

...Links: Rob Cordemans krijgt felicitaties van reliever Maickel Rietel...
...Rechts: Nick Veltkamp nam de Amsterdam-pitching over in de 5e inning...

...Links: Nick Veltkamp schakelt Dudley Leonora uit op het 1e honk na te zijn geraakt door een comebacker in de 5e inning...
...Rechts: Amsterdam Hoofd Coach Brian Finnegan in gesprek met catcher (en zijn zoon) Aidan Finnegan...

...Links: Jhan Rifaela sloot de wedstrijd af voor Amsterdam Pirates...
...Rechts: Rookie Mick Vos was de korte stop voor Neptunus in de laatste twee innings...
(© Alle Foto's: Henk Seppen)L&D Amsterdam Pirates - Curaçao Neptunus 2-9
RHE
Curaçao Neptunus001125000-9152
L&D Amsterdam Pirates100000001-250
pitchers Neptunusinn.SOBBHRER
Diegomar Markwell, W (3-0)66321-

Kevin Kelly12----

Elton Koeiman11----

Berry van Driel1--311

pitchers Piratesinn.SOBBHRER
Rob Cordemans, L (1-1)4.111844

Nick Veltkamp1-1455

Maickel Rietel2.21-3--

Jhan Rifaela11----
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires: HP-John Beltman, 1B-Efrem Silvania, 3B-Peter de Haan.
Official Scorer-Norbert van Oosterhout.
Play-by-Play Scorer-Marco Stoovelaar.
Technical Commissioner-Johan Brandsma.
Public Address Announcer-Richard de Wolff.
Scoreboard Operators-Jolande Bierman, Pascale Trompetter (2 inn.).
Aanvangstijd-19:30 uur.
Speeltijd-2:49 uur.
Locatie-Pirates Honkbalstadion, Sportpark 'Ookmeer', Amsterdam.

Game Notes:
Rob Cordemans (Amsterdam Pirates) gooit zijn 2.000e strikeout in zijn loopbaan in de 3e inning en wordt de eerste pitcher in de Nederlandse honkbal-historie die dit aantal bereikt.
Weersomstandigheden bij aanvang: Zonnig, 20,1° C; windrichting oost;
windsnelheid 21 kmu; windkracht 3 Bft; luchtvochtigheid 38%.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.