Grand Slam * Stats & News
Updated: 19 juli 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Henk Seppen)

Nederland naar finale na shutout tegen Chinese Taipei
English

ROTTERDAM - Het Nederlands Honkbal Team kwam vrijdagavond (19 juli) tot een 8-0 shutout-winst tegen Chinese Taipei en werd daarmee de eerste finalist van het 17e World Port Tournament Baseball. Eerder op Dag 8 van het evenement boekte de universiteitsploeg van Japan een ruime 13-1 winst tegen Curaçao in de middagwedstrijd.

Na een weinig indrukwekkende start in de eerste drie wedstrijden herstelde Nederland zich prima in de volgende dagen en vanavond kwam de ploeg voor de derde keer op rij tot winst. Na de winst van vanavond werd Nederland de eerste ploeg die zich plaatste voor de finale, die zondagmiddag wordt gespeeld. Door de nederlaag staat Chinese Taipei nu tegenover Japan op zaterdagavond in een duel, waarvan de winnaar de tweede finalist wordt. De verliezer van die wedstrijd eindigt op de derde plaats.

Curaçao moet het nu opnemen tegen Team North America op zaterdagmiddag in de wedstrijd om de vierde en vijfde plaats.

Het is de tiende keer dat Nederland de finale bereikt en de eerste keer sinds 2015. Twee jaar geleden stonden Chinese Taipei en Japan tegenover elkaar in de finale. De laatste keer dat Nederland het evenement won was in 1999.

Nederland opende het toernooi op vrijdagavond met een 'come-from-behind' overwinning tegen Japan, een 6-5 winst in tien innings.

Op zaterdag liep Nederland tegen een 5-0 shutout-nederlaag aan tegen het gelegenheidsteam van Noord-Amerika. Oranje was kansloos en werd beperkt tot slechts twee honkslagen.

Op zondag stond Nederland wederom met lege handen na een 3-2 nederlaag tegen Curaçao.

Op dinsdag diende Nederland Chinese Taipei de toen enige nederlaag in het toernooi toe door met 4-1 te winnen.

Op donderdag kwam Nederland tot een overtuigende 13-3 winst tegen Noord-Amerika.

(19 juli)
De Nederlandse pitching hield Chinese Taipei vanavond puntloos. Orlando Yntema startte en stond zeven honkslagen toe in zeven innings. Hierna gooiden Mike Bolsenbroek, Kaj Timmermans en Kevin Kelly allemaal een hitloze inning. De vier gooiden samen de eerste shutout-overwinning voor Nederland op een World Port Tournament sinds 1 juli 2013. Destijds kwam Oranje tot een 7-0 shutout tegen Cuba.

Nederland opende de score met twee punten in de eerste helft van de eerste inning op starter Kuo-Hao Chiang. Met één uit sloeg Bryan Engelhardt een tweehonkslag en kreeg Sharlon Schoop vier wijd. Het eerste punt werd gescoord toen volgende slagman Gianison Boekhoudt een honkslag afleverde. Dat bracht Schoop naar het derde honk en hij scoorde het tweede punt op een 'force play-grounder' van Denzel Richardson.

Nederland kwam weer tot scoren in de tweede inning. Met twee uit kreeg Dudley Leonora vier wijd en hij bereikte het derde honk na een honkslag van Stijn van der Meer. Even later stal Van der Meer het tweede honk en toen de pitch van Chiang in een wilde worp eondigde stelde dat Leonora in staat tot scoren te komen.

De Nederlandse aanval werd op rij uitgeschakeld in de derde inning door nieuwe werper Shuo-Cheng Wei, maar de ploeg besliste de wedstrijd daarna door driemaal te scoren in de vierde. Denzel Richardson opende met een homerun, zijn tweede in twee dagen. Op vrijdag sloeg de outfielder een grand slam homerun. Met één uit bereikte Jason Halman het honk met een infield-hit, waarna de honken vol kwamen te staan toen Wei vier wijd gooide op zowel Dudley Leonora als Stijn van der Meer en dat leidde tot een werperswissel. Wei-Fan Tsai nam het over, maar hij werd begroet met een 2-run single van Dwayne Kemp, die in zijn voorgaande slagbeurt drie slag had gekregen in de tweede inning met een loper op het derde honk. Dit keer was het Kemp die op het tweede honk strandde, want Bryan Engelhardt sloeg een pop-fly en Sharlon Schoop kreeg drie slag.

Tsai gooide goed en schakelde vier slagmensen met drie slag uit in 4 1/3 inning. Hij stopte het Nederlandse scoren aanvankelijk en kreeg drie nullen op rij in de zesde en zevende inning. Maar hij kreeg vervolgens het zevende Oranje-punt tegen in de achtste. Met één uit sloeg Mark Smit een honklag en Jason Halman een tweehonkslag. Smit, die in de 2e7 in de wedstrijd was gekomen als nieuwe midvelder, scoorde daarna op een grounder van Dudley Leonora. Hij was ook de laatste slagman tegenover Tsai, want hij werd opgevolgd door Po-Hsien Hsieh, die de slagbeurt afsloot met drie slag voor Stijn van der Meer.

...Jason Halman sloeg 2-uit-4 met een double en scoorde 1x...
(© Foto: Henk Seppen)
Nederland scoorde het achtste en laatste punt in de 1e9 op nieuwe pitcher Cheng-Hao Wang. Hij kreeg een lead-off double tegen van Dwaye Kemp en hij scoorde op een hiernavolgende honkslag van Bryan Engelhardt, die zelf op het tweede honk werd uitgeschakeld.

Chinese Taipei bereikte in elk van de zes innings die Orlando Yntema gooide het honk. De ploeg kwam tot zeven honkslagen op de rechtshander, maar kwam slechts driemaal in scoringspositie en bereikte maar eenmaal het derde honk.

In de tweede helft van de eerste inning, met een 2-0 voorsprong, gooide Yntema vier wijd op lead-off hitter Chih-Yu Tsai, maar die werd even later bij een steelpoging uitgeschakeld die volgde op een pick-off naar het eerste honk van catcher Jason Halman. Yu-Wei Kao volgde met een infield-hit en Wei-Chih Chen sloeg een honkslag, maar zij strandden.

In de derde inning kreeg Taipei de volgende loper in scoringspositie. Chih-Yu Tsai begon opnieuw met vier wijd en dit keer stal hij het tweede honk met twee uit, maar bleef achter.

In de vierde sloeg veteraan Han Lin een tweehonkslag met één uit en hij werd de enige Taipei-loper op het derde honk toen hij opschoof na een foul-out. Maar ook Lin bleef achter.

Yntema kreeg een lead-off single tegen van Po-Hao Huang in de zesde, maar werd daarna gesteund met een dubbelspel.

Vanaf de zevende inning stonden drie Nederlandse relievers geen honkslagen meer toe aan Chinese Taipei, dat nog maar eenmaal het honk wist te bereiken.

Met één uit in de zevende gooide Mike Bolsenbroek vier wijd op Ching-Han Ko, maar volgde met een strikeout. Een vangbal maakte een einde aan de slagbeurt.

Kaj Timmermans en Kevin Kelly kregen daarna drie opeenvolgende nullen in de achtste en negende inning.

Voor Nederland speelden:
Dwayne Kemp (3B/2B, 2-uit-5), Bryan Engelhardt (1B, 2-uit-5), Sharlon Schoop (2B, 0-uit-3), Delano Selassa (3B, 0-uit-1), Gianison Boekhoudt (DH, 2-uit-4), Denzel Richardson (RF, 1-uit-5), Gilmer Lampe (CF, 0-uit-3), Mark Smit (CF, 1-uit-1), Jason Halman (C, 2-uit-4), Dudley Leonora (LF, 0-uit-2), Stijn van der Meer (SS, 1-uit-3) en pitchers Orlando Yntema, Mike Bolsenbroek, Kaj Timmermans en Kevin Kelly.Chinese Taipei - Nederland 0-8
RHE
Nederland210300011-8110
Chinese Taipei000000000-070
pitchers Nederlandinn.SOBBHRER
Orlando Yntema, W (1-1)6127--

Mike Bolsenbroek121---

Kaj Timmermans1-----

Kevin Kelly12----

pitchers Chinese Taipeiinn.SOBBHRER
Kuo-Hao Chiang, L (0-1)212333

Shuo-Cheng Wei1.112233

Wei-Fan Tsai4.14-411

Po-Hsien Hsieh1-1211

Homerun: Nederland: Denzel Richardson (2)(4e,solo,0 uit,op Wei).
Box Score
Play-by-Play
Uitslagen
Programma
Umpires: HP-Roy van de Wateringen (Ned.), 1B-Serge Makouchetchev (Frankrijk),
2B-Stenar van Groningen Schinkel (Ned.), 3B-René Ras (Ned.).
Official Scorer-Jeanette van Drunen.
Play-by-Play Scorer-Francis Speters.
Technical Commissioners-Johan Brandsma, Henk van der Linde.
Public Address Announcer-Hélène van Eijk-Kloos.
Scoreboard Operator-Lex Looijen.
Aanvangstijd-19:04 uur.
Speeltijd-2:41 uur.
Locatie-Neptunus Familiestadion, Sportpark Abraham van Stolkweg, Rotterdam.

Game Notes:
World Port Tournament 2019.
Weersomstandigheden bij aanvang: Bewolkt, 20,4° C; windrichting west-noordwest;
windsnelheid 16 kmu; windkracht 2 Bft; luchtvochtigheid 74%.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.