Grand Slam * Stats & News
Updated: 19 september 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen & Marco Stoovelaar)

Nick Stuifbergen nieuwe Hoofd Coach van DSS
English

HAARLEM - Voormalig Nederlands Team-pitcher Nick Stuifbergen gaat de honkbalploeg van DSS in het restant van het seizoen leiden als Interim Hoofd Coach. Voor DSS betekent het restant van seizoen de best-of-five Promotie/Degradatie Series tegen de kampioen van de Overgangsklasse, die op zaterdag 28 september begint.

...Nick Stuifbergen is de nieuwe Hoofd Coach...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Het is de tweede keer dit seizoen dat DSS wijzigingen aanbrengt in hun coachingstaf. Na een 14-4 nederlaag tegen Curaçao Neptunus op 16 juni kwam het tot een breuk met toenmalig Hoofd Coach Marco Wels. Op dat moment was DSS 9-23 en stond op de zevende plaats. José Baez, die tot dan toe de 3B Coach was nam de taak van Hoofd Coach over en leidde de ploeg twee dagen later tijdens een inhaalduel tegen Neptunus, dat met 3-1 werd verloren. Assistent Coach Patrick Howell, Pitching Coach Richard Tensen en Hitting Coach Dirk van 't Klooster bleven allemaal deel uitmaken van de coachingstaf.

In het restant van de reguliere competitie was DSS 4-6 onder leiding van Baez en eindigde op de zevende plaats. Hierdoor moest worden gespeeld tegen het op de zesde plaats geëindidge Twins Oosterhout in de hiernavolgende best-of-five Play-Downs. In die reeks werd DSS met 3-0 'gesweept', zodat een volgende best-of-five moest spelen, dit keer tegen Silicon Storks, dat hun reeks had verloren tegen Quick Amersfoort, 3-2.

In de Play-Downs Final Series tegen Storks opende DSS met een overwinning. Twee dagen later werd de tweede wedstrijd van de reeks gestaakt door de umpiring crew en later gewonnen verklaard voor Storks, zodat DSS dus de verliezende ploeg werd. Op het moment van staken bij het begin van de 1e9 stond Storks met 4-2 voor. DSS verloor de volgende twee wedstrijden. Zodoende handhaafde Storks zich in de Hoofdklasse, terwijl DSS nu moet gaan spelen in de Promotie/Degradatie Series. Echter, doordat het speelschema in de Overgangsklasse nog verre van compleet was moet DSS vier weken (!) wachten om aan deze reeks te beginnen. In die best-of-five moet DSS het opnemen tegen de kampioen van de Overgangsklasse, waarin Kinheim en RCH-Pinguïns de enige twee overgebleven kandidaten zijn voor de titel. Deze twee ploegen ontmoeten elkaar komend weekeinde in de laatste twee wedstrijden van de Top-8 Poule. Kinheim heeft aan één overwinning of een gelijkspel genoeg. RCH-Pinguïns moet beide wedstrijden winnen om op de eerste plaats te eindigen.

Op 28 september staat de kampioen dan tegenover DSS. En het is in deze Promotie/Degradatie Series dat DSS onder leiding staat van Nick Stuifbergen. DSS bevestigde op donderdag (19 september) dat Hoofd Coach José Baez is gestopt, omdat hij coachen niet meer kan combineren met zijn werk. Pitching Coach Richard Tensen keert eveneens niet terug, omdat Stuifbergen, zelf voormalig werper, de komende weken ook deze taak op zich zal nemen. Patrick Howell en Dirk van 't Klooster blijven wel deel uitmaken van de coachingstaf. Michael Halderman, die dit jaar niet actief was als coach, is aan de coachingstaf toegevoegd.

...Nick Stuifbergen in actie tijdens het...
...seizoen 2012 voor L&D Amsterdam Pirates...
(© Foto: Henk Seppen)
Het is de tweede keer dat Stuifbergen de rol op zich neemt van Interim Hoofd Coach bij DSS. Per 1 augustus 2016 was Stuifbergen de opvolger van toenmalig Hoofd Coach Lennart Stut. Op dat moment was Stuifbergen de Hoofd Coach van het tweede team van DSS, dat toen uitkwam in de Rookie League. Stuifbergen leidde de ploeg in de laatste drie competitiewedstrijden (1-2) plus de daaropvolgende Play-Downs. Stut had de ploeg gecoached tijdens het eerste jaar in de Hoofdklasse in 2015. Tijdens de Play-Downs 2016 eindigde DSS op de laatste plaats met een 3-6 'record' en moest ook toen spelen in een Promotie/Degradatie Series. Echter, die Series werd toen geschrapt omdat zowel de kampioen van de Overgangsklasse (Storks) als de nummer twee (The Orioles) beide hadden aangegeven geen interesse te hebben in deelname aan de promotiereeks. Zodoende bleef DSS dus in de Hoofdklasse.

Nick Stuifbergen gooide 13 seizoenen in de hoogste afdeling en speelde voor drie clubs, Kinheim, Amsterdam Pirates en HCAW. Hij gooide voor Amsterdam Pirates in drie verschillende periodes. Stuifbergen gooide voor het eerst in de Hoofdklasse in 2001-2002 voor Kinheim, gevolgd door twee seizoenen bij Pirates en twee bij HCAW. Hij keerde daarna terug naar Amsterdam, waar hij vervolgens weer drie jaar speelde. Een nieuwe transfer volgde naar Kinheim, maar na daar nog eens twee seizoen te hebben gespeeld kwam Stuifbergen in 2012 voor de derde keer terug naar Amsterdam. Hij gooide voor het laatst tijdens het seizoen 2013, waarna hij werd geplaagd door blessures en stopte.

Bovendien gooide Stuifbergen acht jaar voor het Nederlands Honkbal Team. Met Oranje veroverde Stuifbergen de titel op het Europees Kampioenschap in 2005 en 2007. Hij nam ook deel aan de eerste World Baseball Classic in 2006 en aan twee Wereldkampioenschappen.

Vorig jaar maakte Stuifbergen zijn debuut als Pitching Coach van het Nederlands Under-18 Team, dat toe de titel pakte op het Under-18 Europees Kampioenschap in Grosseto (Italië). Begin deze maand was hij de Pitching Coach van het Under-18 Team dat op de zevende plaats eindigde tijdens de Under-18 Baseball World Cup in Busan (Zuid-Korea).

(19 september)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.