Grand Slam * Stats & News
Updated: 23 april 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen & Marco Stoovelaar)

Amsterdam Pirates wint nipt van Neptunus in pitching-duel
English

AMSTERDAM - Amsterdam Pirates won met 1-0 van Curaçao Neptunus in een aantrekkelijke wedstrijd op een zonnige zondagmiddag (21 april) in Amsterdam.

...Official Scorers Sten Wessel en Linda Steijger...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
In de opener op donderdag won Neptunus met 9-2 toen het eveneens een productieve inning had en vijfmaal scoorde in de zesde. In dat duel startte veteran rechtshander Rob Cordemans voor Amsterdam Pirates en werd de eerste werper in de Nederlandse honkbalgeschiedenis met 2.000 StrikeOuts in een loopbaan.

Op zaterdag besliste Neptunus de tweede wedstrijd in de vierde inning en won uiteindelijk met 5-2. Met een 1-0 voorsprong kwam Neptunus tot een rally van vier punten in de vierde slagbeurt.

Vandaag domineerde de pitching in de drukbezochte wedstrijd. Amsterdam-starter Jim Ploeger stond slechts één honkslag toe in de zes innings die hij gooide. Een week nadat hij de derde Perfect Game in de historie had gegooid stond Neptunus-starter Misja Harcksen nu vier hits toe in 5 2/3 inning. Hij kreeg ook het enige punt in de wedstrijd tegen.

(21 april)

Speelschema, Standen & Uitslagen
Neptunus kwam in scoringspositie in de eerste en tweede inning en vervolgens voor de derde en laatste keer in de achtste slagbeurt. Amsterdam Pirates kwam viermaal in scoringspositie. In de eerste en derde inning en daarna eveneens in de achtste. De ploeg kreeg ook nog een loper in scoringspositie in de vierde en dat zorgde voor het enige punt in de wedstrijd.

Amsterdam-starter Jim Ploeger stond slechts één honkslag toe aan Neptunus in zes innings. Een week geleden sloeg Neptunus slechts twee honkslagen in zeven innings op de Australiër Nick Veale tegen Twins Oosterhout, maar sloeg daarna toe in de volgende twee innings om te winnen. Vandaag werd de Rotterdamse ploeg puntloos gehouden door Pirates.

Met één uit in de eerste helft van de eerste inning bereikte Benjamin Dille het honk voor Neptunus na een fout, waarna hij opschoof na een doorgeschoten bal. Met twee uit stal de Belg het derde honk en kreeg Gianison Boekhoudt vier wijd. Maar een grounder sloot de slagbeurt af.

In de tweede inning, met één uit, sloeg Shaldimar Daantji de enige honkslag op Ploeger. Daantji stal het tweede honk en bereikte het derde honk na een vangbal. Volgende slagman Jochem Koedijk kreeg vier wijd, maar dit keer eindigde de inning toen korte stop Roelie Henrique een line drive ving van Stijn van der Meer. Ploeger schakelde drie slagmensen van Neptunus op rij uit in de derde en vierde inning.

Roelie Henrique opende de eerste inning voor Pirates op Misja Harcksen met een honkslag. Nadat die was opgeschoven op een wilde worp werden de volgende drie slagmensen uitgeschakeld.

...Closer Tom Stuifbergen...
...viert de laatste nul...
(© Foto: Henk Seppen)
In de derde inning begon Victor Draijer voor de thuisploeg met vier wijd, maar werd op het eerste honk uitgeschakeld na een pick-off. Volgende slagman Aidan Finnegan sloeg een honkslag en stal het tweede honk, maar bleef ook achter.

Amsterdam Pirates scoorde het enige punt in de vierde, waarin ook een belangrijk dubbelspel werd gemaakt. Gilmer Lampe begon met een honkslag en stal het tweede honk. Even later scoorde hij op een tweehonkslag van Denzel Richardson. Hierna sloeg Kenny Berkenbosch de bal diep het midveld in. Richardson vertrok richting derde honk, maar midvelder Shaldimar Daantji ving de bal. Richardson maakte een sliding bij het derde honk en keerde op tijd terug bij het tweede honk. Hierna volgde een appèl op het derde honk en werd Richardson uitgegeven en dat completeerde een dubbelspel. Nadat hij het derde honk had bereikt stapte Richardson over het honk heen. Omdat dit gezien wordt als een beweging naar het volgende honk moet een loper naar het honk terugkeren via het honk dat hij zojuist heeft bereikt. In dit geval moest Richardson opnieuw het derde honk aanraken voordat hij terugkeerde naar het tweede honk. 3B Umpire Niek Elshof maakt de correcte call, want Richardson had dat niet gedaan en werd dus uitgegeven. Maar dat betekende ook dat er nu twee nullen waren, in plaats van één met een loper op het tweede honk. Een vangbal maakte een einde aan de inning.

Maar Amsterdam Pirates wist de minimale voorsprong vast te houden in het restant van de wedstrijd.

In de 1e6 opende Benjamin Dille met vier wijd, maar maakte de Amsterdamse verdediging daarna een dubbelspel. Mike Groen nam de Amsterdam-pitching over in de zevende en kreeg drie nullen op rij.

In de zesde Amsterdamse beurt kreeg Gilmer Lampe vier wijd met twee uit. Brendan Schoemaker nam daarna het werpen over van Orlando Yntema en kreeg een inning-afsluitende vangbal. In de zevende maakte Neptunus weer een werperswissel. Met één uit kreeg Linoy Croes vier wijd, waarna Kevin Kelly de nieuwe werper werd. Hij schakelde Croes op het eerste honk uit met een pick-off, waarna een grounder volgde.

In de 1e8 sloeg Stijn van der Meer een driehonkslag voor Neptunus met twee uit. Closer Tom Stuifbergen werd hierna naar de heuvel gehaald en kreeg een inning-afsluitende grounder.

Stuifbergen schakelde vervolgens drie slagmensen op rij uit in de 1e9 en sloot de wedstrijd af met een strikeout. Hiermee verdiende hij zijn 'league-leading' vierde save.


...De wedstrijd was drukbezocht...
(© Beide Foto's: Marco Stoovelaar)

...Jim Ploeger en Misja Harcksen waren de startende werpers voor Amsterdam Pirates en Neptunus...

...Links: Max Clarijs keerde terug in de line-up van Amsterdam Pirates en was de 3e honkman...
...Rechts: Gianison Boekhoudt is 'in gesprek' met zijn knuppel tijdens een slagbeurt voor Neptunus...

...Links: Antoine Loock was de 1B Umpire in de wedstrijd van vandaag...
...Rechts: Gilmer Lampe duikt terug naar het 1e honk in de 4e inning...

...Gilmer Lampe steelt het 2e honk in de 4e inning (links) en scoort daarna op een tweehonkslag van Denzel Richardson (rechts)...

...Links: Denzel Richardson keert terug naar het 2e honk in de 4e inning waar 2B Benjamin Dille de bal ontvangt...
...Rechts: Even later wordt Richardson uitgegeven, 3B Coach Roeland Henrique vraagt om uitleg van 3B Umpire Niek Elshof...

...Links: Benjamin Dille wordt uitgeschakeld door 2B Niels van Weert in een dubbelspel in de 6e inning...
...Midden: Mike Groen nam de pitching bij Amsterdam Pirates over in de 7e inning...
...Rechts: Home Plate Umpire Winfried Berkvens wordt gesprayed na te zijn geraakt door een foutbal...

...Links: Stijn van der Meer wordt begroet door Hoofd Coach Ronald Jaarsma na een driehonkslag voor Neptunus in de 8e inning...
...Rechts: Pitcher Tom Stuifbergen en catcher Aidan Finnegan high-fiven elkaar na de laatste nul...
(© Alle Foto's: Henk Seppen)L&D Amsterdam Pirates - Curaçao Neptunus 1-0
RHE
Curaçao Neptunus000011000-233
L&D Amsterdam Pirates01040000X-571
pitchers Neptunusinn.SOBBHRER
Misja Harcksen, L (1-1)5.212411

Brendan Schoemaker0.2-1---

Kevin Kelly1.2-1---

pitchers Piratesinn.SOBBHRER
Jim Ploeger, W (3-0)6231--

Mike Groen, H (2)1.2--1--

Tom Stuifbergen, SV (4)1.11----
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires: HP-Winfried Berkvens, 1B-Antoine Loock, 3B-Niek Elshof.
Official Scorer-Sten Wessel.
Play-by-Play Scorer-Linda Steijger.
Technical Commissioner-Fred van Groningen Schinkel.
Public Address Announcer-Richard de Wolff.
Scoreboard Operator-Jolande Bierman.
Aanvangstijd-14:01 uur.
Speeltijd-2:23 uur.
Locatie-Pirates Honkbalstadion, Sportpark 'Ookmeer', Amsterdam.

Game Notes:
Weersomstandigheden bij aanvang: Zonnig, 23° C; windrichting noordoost;
windsnelheid 14 kmu; windkracht 2 Bft; luchtvochtigheid 32%.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.