Grand Slam * Stats & News
Updated: 21 oktober 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen)

IN MEMORIAM

...Eric Cooper...
(1966 - 2019)...
(© Foto: Henk Seppen)
Major League Umpire Eric Cooper onverwachts overleden
English

DES MOINES, Iowa (USA) - Eric Cooper, Major League Umpire sinds 1999, is op zondag (20 oktober) onverwacht overleden op 52-jarige leeftijd. Bericht werd dat hij overleed aan de gevolgen van een bloedprop die volgde op een knie-operatie die hij een week eerder had ondergaan. Hij herstelde van de operatie in het huis van zijn vader in Iowa. Twee weken geleden was Cooper één van de umpires tijdens de ALCS tussen New York Yankees en Minnesota Twins.

Eric Richard Cooper werd geboren op 18 december 1966 in Des Moines (Iowa). Na afgestudeerd te zijn aan de Iowa State University volgde hij de opleiding aan de bekende Joe Brinkman Umpire School. Eric Cooper werd daarna professioneel honkbalscheidsrechter en was sinds 1990 actief in de Minor League. Cooper werkte in de Appalachian League (Rookie League, 1990), Midwest League (Single-A, 1991), Florida State League (Single-A Advanced, 1992), Eastern League (Double-A, 1993-1994), American Association (Triple-A, 1995-1997) en Pacific Coast League (Triple-A, 1998). Als inval-umpire maakte hij zijn Major League-debuut tijdens het seizoen 1996. Cooper werd daarna full-time Major League Umpire in 1999 en was zeer geliefd en populair onder collega's, spelers en coaches voor wie hij bekend was als 'Coop'. Collega's stelden dat Cooper er altijd voor ze was voor adviezen en dat ze hem altijd konden bellen voor vragen.

In zijn Major League-carrière van 21 jaar werd Cooper vele keren aangesteld voor 'postseason series'. Hij was actief in twee American League Wild Card Games (2015, 2016, 2017), zeven American League Division Series (2003, 2008, 2009, 2011, 2012, 2013, 2019), drie National League Division Series (2005, 2006, 2014), drie National League Championship Series (2004, 2015, 2016, 2017) en de World Series 2014 tussen Kansas City Royals en San Francisco Giants. In 2005 was hij één van de zes umpires die werd aangesteld voor de Major League All Star Game, die toen werd gespeeld in Comerica Park, de thuishaven van Detroit Tigers. Cooper was niet alleen zeer gerespecteerd, hij was ook een bijzonder goede umpire met een succesvolle beoordeling tijdens challenges. Hij verdiende zijn aanstelling voor de World Series in 2014 vanwege zijn optredens in dat seizoen. Slechts driemaal tijdens het seizoen werd één van zijn beslissingen teruggedraaid na een challenge.

Eric Cooper was één van de slechts acht actieve Major League Umpires die in meerdere No-Hitters achter de plaat heeft gestaan. In 2001 was hij de Home Plate Umpire toen Hideo Nomo een No-Hitter gooide op 4 april. Op die dag maakte de Japanse rechtshander zijn debuut bij Boston Red Sox. Na in Japan te hebben gespeeld speelde Nomo voor Los Angeles Dodgers (1995-1998), New York Mets (1998), Milwaukee Brewers (1999) en Detroit Tigers (2000) voordat hij werd gecontracteerd door Boston. Na afloop van het seizoen 2001 keerde Nomo terug naar Los Angeles.

Op 18 april 2007 stond Cooper achter de plaat toen Mark Buehrle een No-Hitter gooide als pitcher van Chicago White Sox. In dat duel stond Buehrle slechts één slagman tot de honken toe. Dat was een vrije loop voor Sammy Sosa, die even later via een pick-off op het eerste honk werd uitgeschakeld! Twee jaar later, op 23 juli 2009, gooide Buehrle (ook nu als pitcher voor Chicago) een Perfect Game tegen Tampa Bay Rays. Cooper stond ook in die wedstrijd achter de plaat. Hiermee werd Cooper slechts de tweede umpire in de historie die achter de plaat stond tijdens een No-Hitter van dezelfde werper. De ander is Ed Vargo, die tussen 1960 en 1983 Major League Umpire was. Vargo was umpire in acht No-Hitters, waarvan drie achter de plaat. De pitcher die twee No-Hitters gooide met Vargo achter de plaat was heuvellegende Sandy Koufax van Los Angeles Dodgers in 1964 en 1965. Net als Cooper's tweede No-Hitter van Buehrle was de tweede die Koufax gooide met de balbeoordeling voor Vargo een Perfect Game.

...Eric Cooper geeft Willy Aybar safe op het 2e honk...
...terwijl Sharlon Schoop toekijkt in het duel tussen...
...Nederland en de Dominicaanse Republiek tijdens de...
...World Baseball Classic 2009 in Puerto Rico...
(© Foto: Henk Seppen)
In zijn lange loopbaan was Cooper actief in zo'n 2.800 Major League-wedstrijden.

Op 6 oktober 2001 was Cooper de Home Plate Umpire in de laatste wedstrijd die werd gespeeld door Baltimore Orioles-legende Cal Ripken, Jr., die toen na 21 seizoenen afscheid nam.

Op 11 september 2008 was Cooper ook de Home Plate Umpire toen Francisco Rodriguez (Los Angeles Angels) het Major League seizoen-record voor saves evenaarde. Een paar weken later was Cooper de 3B Umpire in de laatste wedstrijd die werd gespeeld in het oude Yankee Stadium.

Dit seizoen maakte Cooper, die mouwnummer 56 droeg, deel uit van Major League Umpire Crew 3, die onder leiding stond van Crew Chief Joe West. De andere leden waren Andy Fletcher en Will Little.

Kortgeleden was Eric Cooper één van de zes umpires die was aangesteld voor de American League Division Series tussen New York Yankees en Minnesota Twins in de crew van Crew Chief Gary Cederstrom. New York kwam in drie wedstrijden tot een 'sweep' tegen Minnesota om zich te plaatsen voor de League Championship Series tegen Houston Astros. Afgelopen zaterdag werd New York uitgeschakeld voor de World Series toen Houston Game 6 won met 6-4 op een walk-off homerun van José Altuve.

Op 4 oktober was Cooper in deze Series de Leftfield Umpire in de openingswedstrijd van Yankees tegen Twins, die door New York met 10-4 werd gewonnen. De volgende dag stond hij bij het derde honk in Game 2, die door New York mets 8-2 werd gewonnen met als hoogtepunt een grand slam homerun van Didi Gregorius. Op 7 oktober was Cooper de 2B Umpire toen Yankees bij Minnesota met 5-1 won om de reeks te winnen. Helaas was dit zijn laatste wedstrijd.

Tommy Birch van de Des Moines Register berichtte op maandag (21 oktober) dat Eric Cooper een zeer toegewijde umpires was. Birch schreef: De uit Iowa afkomstige Eric Cooper was zo toegewijd om zijn vak onder de knie te krijgen en de major league te bereiken dat hij en collega-umpire Mike Everitt in het begin van de jaren negentig samen in een hotel aan hun calls werkten. Cooper en Everitt, die zich beiden op dat moment probeerden op te werken via de minors, deden hun maskers op, ging voor een hotel-spiegel staan en zouden om de beurt werken aan de mechaniek van hun calls. ,,Ik keek naar hem en hij bekeek mij'', aldus Everitt. Er waren weleens momenten dat we het elkaar moeilijk maakten''.

...Eric Cooper geeft Randall Simon uit na te zijn getikt...
...door Geovany Soto in de wedstrijd tussen Nederland en...
...Puerto Rico tijdens de World Baseball Classic 2009...
(© Foto: Henk Seppen)
,,Ik zal altijd zijn lach blijven herinneren, zijn glimlach en zijn liefde voor de sport'', aldus Everitt in het artikel van Birch. ,,Het benaderde het altijd zeer serieus en was één van de beste in zijn werk. Zelfs in (Class) A ball was hij er altijd van overtuigd dat hij de big leagues zou bereiken. Dat was zijn doel. En hij werkte er ontzettend hard aan.''

Eric Cooper was ook actief voor UMPS CARE Charities, een organisatie die geld inzamelt voor kinderen met ernstige ziektes en voor militaire families. Voor deze charitatieve instelling bezocht Cooper regelmatig ziekenhuizen.

Eric Cooper is ook één van de Major League-umpires die heeft deelgenomen aan de World Baseball Classic. Cooper werd aangesteld voor twee Classics, 2009 en 2013.

In 2009 was Cooper ingedeeld voor Poule D. De wedstrijden in deze Poule werden gespeeld in Hiram Bithorn Stadium in San Juan (Puerto Rico) en het Nederlands Honkbal Team was één van de teams in deze groep. Cooper nam deel aan twee wedstrijden van Oranje.

Op 7 maart stond hij bij het tweede honk met Major League-collega Larry Vanover achter de plaat in het spannende duel tussen Nederland en de Dominicaanse Republiek. Nederland scoorde drie punten in de eerste inning. Eugène Kingsale (stootslag-honkslag) en Sharlon Schoop (opofferingsstootslag-fout) stonden op de honken met twee uit toen Yurendell De Caster vier wijd kreeg. Een wilde worp zorgde toen voor het eerste punt. Het volgende punt werd toegevoegd na een honkslag van Sharnol Adriana en toen daar een fout op volgde werd de stand opgevoerd naar 3-0. In de vierde inning pakten de Dominicanen een punt terug toen Miguel Tejada homerde. In de vijfde inning opende Miguel Olivo met een honkslag op Sidney Ponson, waarna Willy Taveras vier wijd kreeg. Hierna nam Alexander Smit de pitching over, maar hij kreeg de honken vol na een stootslag-honkslag van Robinson Cano. Een punt werd vervolgens gescoord na een opofferingsslag van Hanley Ramirez. Een doorgeschoten bal van catcher (!) Kenley Jansen zorgde daarna voor lopers op het tweede en derde honk. De honken werden even later vol gezet via opzettelijk vier wijd voor David Ortiz. Hierna nam Rob Cordemans de pitching over en hij kreeg een 'inning-ending grounder'. Nederland won met 3-2.

Een paar dagen later won Nederland met 2-1 van de Dominicanen in elf innings om zich te plaatsen voor de Tweede Ronde. Met een 1-0 achterstand in de 2e11 opende pinch-hitter Sidney de Jong met een tweehonkslag en scoorde de gelijkmaker op een one-out single van Eugène Kingsale. Even later bereikte Kingsale het derde honk na een mislukte pick-off, waarna hij het winnende punt scoorde na een nieuwe fout.

...Eric Cooper kijkt naar een actie van 3B Xander Bogaerts en...
...de slidende Javier Baez in de Halve Finale van..
...World Baseball Classic 2017 tussen Nederland en...
...Puerto Rico in Dodger Stadium in Los Angeles...
(© Foto: Henk Seppen)
Op 11 maart sloot Nederland de Eerste Ronde af met een 5-0 nederlaag tegen Puerto Rico. In dat duel stond Eric Cooper achter de plaat, met Major League-collega Laz Diaz bij het tweede honk.

Tijdens de World Baseball Classic 2017 was Cooper één van de umpires die was aangewezen voor de Finale-ronde. De andere leden van die crew waren Edgar Estivison (Panama), Trevor Grieve (Canada), Byung-Joo Kim (Zuid-Korea) en Major Leaguers Lance Barksdale en Rob Drake.

Cooper stond bij het derde honk in de Halve Finale tussen Nederland en Puerto Rico in Dodger Stadium in Los Angeles (USA) op 21 maart. Puerto Rico won met 4-3 in elf innings om zich te plaatsen voor de Finale.USA en Japan, gewonnen door de Amerikanen met 2-1.

Op 22 maart stond Eric Cooper achter de plaat in de Classic Finale tussen de USA en Puerto Rico. Team USA won met 8-0 om voor het eerst de World Baseball Classic-titel te veroveren.

Op zondag gaf Major League Baseball Commissioner Robert Manfred de volgende verklaring uit:
,,Dit is een bijzonder trieste dag in Major League Baseball. Eric Cooper was een zeer gerespecteerde umpire, een harde werker op het veld en een populair lid van onze staf. Hij had ook een bijzonder belangrijke stem in de MLB Umpires Association wat betreft belangrijke zaken van onze sport en de wedstrijden. Eric was tijdens zijn loopbaan een consequente aanwezigheid in het Postseason, waaronder de Division Series van dit jaar tussen de Yankees en de Twins. Hij stond bekend om zijn professionalisme en zijn enthousiasme, waaronder onze internationale evenementen.

Namens Major League Baseball condoleer ik Eric's familie, vrienden en al zijn collega Major League Umpires. We zullen Eric's nagedachtenis eren tijdens de World Series. Eric zal worden gemist door de hele Honkbal-familie.''

De webmaster van Grand Slam * Stats & News condoleert de familie van Eric Cooper en wenst hen veel sterkte met dit grote verlies.

(21 oktober)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.