Grand Slam * Stats & News
Updated: 22 oktober 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen)

Fukuoka Hawks één overwinning af van Japan Series-titel
English

CHŪŌ-KU, FUKUOKA / BUNKYŌ, TOKYO (Japan) - Titelverdediger Fukuoka SoftBank Hawks is de 70e Japan Series afgelopen weekeinde begonnen met twee overwinningen tegen Yomiuri Giants. Op eigen veld in Fukuoka Yahuoku! Dome won Fukuoka zaterdag (19 oktober) met 7-2 en daarna met 6-3 op zondag (20 oktober).

Dinsdagvond (22 oktober) won Fukuoka met 6-2 om een 3-0 voorsprong te nemen in de best-of-seven. In deze wedstrijd was de Nederlandse pitcher Rick van den Hurk de starter voor Fukuoka.

Met de winst van vandaag is Fukuoka nu één overwinning af van het opnieuw winnen van de Japan Series. De ploeg veroverde de titel ook in de voorbije twee jaar.

In de reguliere competitie eindigde Fukuoka op de tweede plaats in de Pacific League achter Saitama Seibu Lions. Als competitie-winnaar plaatste Saitama zich automatisch voor een plek in de Finale Stage van de Climax Series (Play-Offs), terwijl Fukuoka een best-of-three moest spelen in de First Stage tegen het op de derde plaats geëindigde Tohoku Rakuten Golden Eagles.

Door tweede te worden verdiende Fukuoka het thuisvoordeel voor de reeks tegen de ploeg uit Sendai. In de opener, op 5 oktober, verloor Fukuoka met 5-3. In dit duel sloeg Hideko Asamura twee homeruns voor Golden Eagles.

De volgende twee dagen won Fukuoka met 6-4 en 2-1. In Game 2 startte Rick van den Hurk voor Fukuoka, dat in zowel de eerste als de derde inning op achterstand stond. Fukuoka kwam beide keren langszij, waarna Cubaan Alfredo Despaigne een 2-run homerun sloeg om zijn ploeg op een 4-2 voorsprong te zetten. In de 1e4 werd Van den Hurk met twee uit opgevolgd door Shinya Kayama, maar die gooide tweemaal vier wijd en zag beide lopers scoren, wat een gelijke stand opleverde. Opnieuw kwam Fukuoka terug, want Shuhei Fukuda homerde in de 2e om er een 5-4 stand van te maken. Een 'insurance run' werd toegevoegd in de vijfde na een honkslag van Despaigne. In de derde wedstrijd brak Fukuoka een 1-1 stand in de zevende inning toen Seiichi Uchikawa een homerun sloeg.

In de Final Stage begon Fukuoka met een 1-0 achterstand, want de competitie-kampioen krijgt als beloning een voorsprong van één overwinning. Echter, Fukuoka won vier opeenvolgende wedstrijden in MetLife Dome, waarvan de eerste werd gespeeld op 9 oktober. Het vierde duel moest een dag worden uitgesteld vanwege Tyfoon Hagibis. Fukuoka won met 8-5, 8-6, 7-0 en 9-3.

Yomiuri Giants won de titel in de Central League om zich te plaatsen voor de Final Stage. In de First Stage speelde nummer twee Yokohama DeNA Baystars vanaf 5 oktober een best-of-three tegen nummer drie Hanshin Tigers. In Yokohama Stadium opende Hanshin met een 8-7 winst, verloor vervolgens met 6-4, maar won het derde duel daarna met 2-1. In de eerste wedstrijd stond Hanshin met 7-1 achter na vijf innings, maar scoorde vier punten in de zevende (3-run homerun van Fumiya Hojo) en drie in de achtste. In Game 2 brak Yokohama een 4-4 stand in de 2e9 toen Tomo Otosaka een 2-run walk-off (of sayonara) homerun sloeg. In de derde wedstrijd brak Hanshin een 1-1 stand in de achtste inning. Shun Takayama werd geraakt door een worp, waarna zijn pinch-runner Kai Ueda het tweede honk stal, opschoof na een wilde worp en scoorde op een opofferingsslag.

In de Final Stage, met een 1-0 voorsprong dankzij de 1-0 bonus-winst, had Yomiuri drie wins nodig om zich te plaatsen voor de Japan Series. De ploeg opende op 9 oktober met een 5-2 winst, waarna ook het tweede duel werd gewonnen, 6-0. Na verlies met 7-6 in Game 3 werd het volgende duel een dag uitgesteld vanwege Tyfoon Hagibis. Op 13 oktober won Yomiuri daarna met 4-1 om de reeks te winnen.

(22 oktober)
...Yurisbel Gracial aan slag voor Cuba tijdens de...
...World Baseball Classic 2017...
(© Foto: Henk Seppen)
Game 1

In Game 1 op zaterdag was het Yomiuri Giants dat de score opende in de eerste helft van de tweede inning toen veteraan Shinnosuke Abe homerde op startende pitcher Kodai Senga. Hierna gooide de rechtshander een prima wedstrijd voor de titelverdediger en voegde zes puntloze innings toe, waarin hij elf slagmensen op rij uitschakelde. Het is het derde jaar op rij dat Senga de Japan Series-opener begon. In 2017 was Senga de heuveltroef voor Japan tijdens de World Baseball Classic.

Fukuoka antwoordde met twee punten in de 2e2 op starter Shun Yamaguchi. In deze slagbeurt sloeg Cubaan Yurisbel Gracial een 2-run homerun.

In de zesde inning voegde Fukuoka een punt toe via een opofferingsslag van Akira Nakamura.

In de zevende inning kwam Senga ietwat in de problemen, want hij kreeg lopers op het tweede en derde honk met twee uit. In deze inning maakte tweede honkman Taisei Makihara een schitterende diving catch op een line drive en sloot Senga af met een strikeout.

Even later, in de 2e7, nam Fukuoka meer afstand met een rally van vier punten. De runs kwamen tot stand dankzij een 2-run single van Taisei Makihara, een puntscorende honkslag van Yuki Yanagita en een grounder van Shuhei Fukuda.

In de negende inning scoorde Yomiuri hun derde punt op een homerun van Takumi Ohshiro.
...Nobuhiro Matsuda viert het slaan van een...
...homerun tijdens de World Baseball Classic 2013...
(© Foto: Henk Seppen)
Game 2

De tweede wedstrijd was een werpersduel en bleef zes innings lang puntloos, waarna negen punten werden gescoord in de laatste drie.

Fukuoka-starter Rei Takahashi stond pas in de zevende inning zijn eerste honkslag toe. 'Submarine'-pitcher Takahashi schakelde de eerste 15 slagmensen op rij uit. Hij raakte hierna lead-off hitter Akihiro Wakabayashi met een worp in de zesde inning, maar hield zijn No-Hitter intact. Met twee uit in de zevende inning kwam daar een einde aan, want toen kreeg Takahashi een honkslag tegen van Kazuma Okamoto.

C.C. Mercedes, de starter voor Yomiuri, stond slechts één honkslag toe in zes innings. Hij schakelde de eerste 14 slagmensen van Fukuoka op rij uit en kreeg toen een 2-out single tegen van Nobuhiro Matsuda in de vijfde.

In de 2e7 scoorde Fukuoka driemaal. Reliever Kan Otake kreeg twee honklopers, één op een fout, de andere na een honkslag van Yurisbel Gracial. Hierna sloeg Nobuhiro Matsuda een homerun.

In de volgende slagbeurt scoorde Fukuoka opnieuw drie punten. Dit keer via een solo-homerun van Yuki Yanagita en een 2-run homerun van Shuhei Fukuda.

Na acht innings puntloos te zijn gehouden en nu met een 6-0 achterstand scoorde Yomiuri hun drie punten in de 1e9. Met één uit gooide reliever Jumpei Takahashi driemaal vier wijd. Met de honken vol werd closer Yuito Mori ingezet, maar hij kreeg een 2-run single tegen van Kazuma Okamoto, die zelf op de honken werd uitgeschakeld. Een honkslag van Shinnosuke Abe zorgde voor het derde punt.

Met deze winst heeft Fukuoka nu veertien opeenvolgende wedstrijden op eigen veld gewonnen tijdens een Japan Series.
...Rick van den Hurk in actie voor Nederlands tijdens...
...de World Baseball Classic 2017...
(© Foto: Henk Seppen)
Game 3

Op eigen veld in de befaamde Tokyo Dome (bijgenaamd 'Big Egg') opende Yomiuri Giants de score in de eerste inning toen Yoshikyuki Kamei homerde op starter Rick van den Hurk. De Nederlandse rechtshander gooide vier innings, kwam tot zesmaal drie slag, gaf twee vrije lopen weg en verliet de heuvel met een 6-2 voorsprong voor Fukuoka. Maar omdat hij niet de vereiste vijf innings gooide kreeg hij de winst niet op zijn naam.

Fukuoka kwam onmiddellijk langszij in de 1e2 toen ook Yurisbel Gracial homerde op starter Yuri Takahashi.

De titelverdediger nam de leiding in de derde inning dankzij een andere Cubaanse speler, want Alfredo Despaigne leverde een puntscorende honkslag af.

Yomiuri kwam op gelijke hoogte in hun derde slagbeurt toen Kamei opnieuw een homerun sloeg.

Fukuoka brak de 2-2 vervolgens met een 4-run rally in de eerste helft van de vierde inning. De ploeg hernam de leiding op een opofferingsslag van Yuya Hasegawa, terwijl ook een punt werd gescoord op vier wijd met volle honken voor Yuki Yanagita. Despaigne droeg dit keer bij met een 2-run single.

In de 2e4 kwam Van den Hurk wat in de problemen, want Yomiuri kreeg de honken vol met twee uit. Maar de Oranje-werper schakelde daarna Shinnosuke Shigenobu met drie slag uit om een einde aan de dreiging te maken.

Shuta Ishikawa, Hiroshi Kaino, Livan Moinelo en Yuito Mori maakten het karwei daarna succesvol af voor Fukuoka. Zij stonden samen nog maar twee honkslagen toe.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.