Grand Slam * Stats & News
Updated: 23 oktober 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Milano Baseball '46, Salvatore Varriale & Marco Stoovelaar)

IN MEMORIAM

...Paolo Cherubini...
(1952 - 2019)...
(© Foto: Milano Baseball '46)
Italiaanse heuvel-grootheid Paolo Cherubini overleden
English

RIMINI (ItaliŽ) - Paolo Cherubini, die ťťn van de beste Italiaanse pitchers was, is op zaterdag (19 oktober) op 67-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een hartaanval.

De afscheids- en begrafenisplechtigheid vond plaats op dinsdag 22 oktober in de San Giuliano Kerk gelegen in de wijk Borgo San Giuliano in Rimini.

Paolo Cherubini, die werd geboren op 18 juni 1952 in Bollate, had een bijzonder lange loopbaan in het honkbal en speelde in de hoogste Italiaanse afdeling voor zes verschillende teams. Cherubini is ťťn van de weinige spelers die drie decennia in de hoogste afdeling speelde, want hij was actief van de jaren zeventig tot en met negentig. In zijn carriŤre werd Cherubini een iconische werper in de historie van Milano Baseball en Parma Baseball.

Cherubini speelde in de Serie A1 voor het eerst voor Bollate. Zijn loopbaan leek van korte duur te zijn, want hij stopte bijna met spelen vanwege een schouderblessure in 1976. Het was dankzij Gigi Cameroni dat Cherubini's carriŤre een vervolg kreeg. Cameroni was een legendarische speler en coach in de Italiaanse honkbal-historie. Als catcher speelde hij voor Milano van de jaren vijftig tot begin zeventig, waarvan de meeste als speler/coach. Bovendien was Cameroni een belangrijke speler in de Italiaanse Nationale Ploeg, waarin hij samenspeelde met een andere legende, pitcher Giulio Glorioso. Cameroni moedigde Cherubini aan door te gaan met spelen toen hij coach was van Milano. Cameroni steunde de werper en gaf hem zijn vertrouwen terug. Cherubini keerde terug, speelde voor Milano, Parma, Firenze, Novara en Rimini en gooide zijn laatste inning in 1998 op 46-jarige leeftijd.

Toen Cherubini in de hoogste Italiaanse competitie speelde in de jaren zeventig en tachtig waren het deze jaren dat verschillende buitenlandse pitchers en in Amerika geboren spelers hun intrede maakten in het Italiaanse honkbal en ook de Nationale Ploeg. Daaronder werpers als Mike Romano, Dave Farina, Bob Galasso en Rick Waits ook de Nederlandse pitcher Win Remmerswaal.

Paolo Cherubini was een gepassioneerde en gedreven speler voor elk team waar hij voor uitkwam. Hij toonde zijn enthousiasme zowel op als buiten het veld en genoot er altijd van om te kunnen honkballen. Ook toen hij ouder werd bleef hij jeugdig enthousiasme uitstralen. Hij was iemand die voor altijd wilde blijven spelen. Het leverde hem de bijnaam van 'eeuwige teenager' op.

...Paolo Cherubini met Salvatore Varriale (links)...
...namens het Italiaanse Team met twee Japanse...
...spelers tijdens het Wereldkampioenschap 1980...
(© Foto: Salvatore Varriale)
In zijn loopbaan won Cherubini twee Italian Cups als speler van Milano, met wie hij ook tweemaal de European Cup Winners Cup won en eenmaal de European Super Cup. Zijn meest succesvolle jaren beleefde hij bij Parma, waar hij in 1981 ging spelen. Met deze ploeg werd hij tweemaal landskampioen en veroverde hij vier keer de Europa Cup. Onder zijn teamgenoten waren verschillende bekende spelers, zoals Salvatore Varriale, Gianguido Poma en Massimo Fochi. Varriale werd later ook coach van Parma, net als Poma. Fochi werd later voorzitter van de Italiaanse Bond.

Met het Italiaanse Nationale Team nam Paolo Cherubini (bijnaam 'Paolone' of 'Cheruba') deel aan verschillende internationale evenementen en speelde hij in 25 interlandwedstrijden. In 1980 (in Japan) en 1984 (in Cuba) gooide hij voor de Italiaanse ploeg tijdens het Wereldkampioeschap. In 1975 en 1991 werd Cherubini Europees Kampioen met ItaliŽ op het Europees Kampioenschap, dat in de genoemde jaren werd georganiseerd in Barcelona (Spanje) en Nettuno (ItaliŽ). Het was in Nettuno, op 39-jarige leeftijd, dat Cherubini een sterk optreden had in de best-of-five EK-Finale tegen aartsrivaal Nederland. ItaliŽ won het duel overtuigend met 12-1. De dag ervoor had ItaliŽ al met 12-3 gewonnen, de volgende dag won ItaliŽ met 9-2 om de best-of-five te winnen en de titel te pakken, wat ook kwalificatie betekende voor de Olympische Spelen van 1992 in Barcelona (Spanje). Het was in die jaren echter de gewoonte om de best-of-five uit te spelen, ook als de titelstrijd was beslist. In de volgende twee dagen completeerde ItaliŽ een '5-game sweep' door met 3-1 en 3-2 te winnen.

In juni 1991 onderstreepte Cherubini al dat hij nog altijd ťťn van de beste werpers was tijdens het toernooi om de European Cup Winners Cup in het Zweedse Skellefteå toen hij in actie kwam voor Milano. In de Finale stond Milano tegenover titelverdediger Neptunus en Cherubini gooide zes sterke innings, waarin hij drie strikeouts had. Met een 6-2 voorsprong kwam Cherubini wat in de problemen in de 2e7 en moest worden vervangen. Neptunus kwam tot een rally op Roberto Radaelli en nam een 7-6 voorsprong, maar Milano scoorde daarna tweemaal in de negende om met 8-7 te winnen en de Cup te pakken.

Vanwege zijn uitstekende prestaties in de reguliere competitie in 1991 werd Cherubini weer toegevoegd aan de selectie van het Italiaanse Nationale Team, dat toen onder leiding stond van de zeer gewaardeerde Manager Silvano Ambrosioni. Cherubini's voormalige teamgenoot bij Parma, Salvatore Varriale, was ťťn van de coaches. Tijdens het Europees Kampioenschap in augustus maakte Cherubini op 39-jarige leeftijd zijn rentree na sinds het begin van de jaren tachtig niet voor de Italiaanse ploeg te hebben gespeeld.

...Paolo Cherubini met Coach Carlos Guzman met het...
...Italiaanse Team tijdens het Europees Kampioenschap 1991...
...in Nettuno (ItaliŽ)...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Na in de voorronde te hebben gegooid tegen Zweden startte Cherubini voor ItaliŽ in Game 2 van de best-of-five Finale tegen Nederland op 8 augustus in Nettuno. De rechtshander gooide het hele duel in de wedstrijd van acht innings die via de mercy-regel werd afgesloten, want ItaliŽ won met 12-1. Cherubini gooide viermaal drie slag, gaf geen vrije lopen weg en stond maar vijf honkslagen toe. ItaliŽ kwam tot 14 honkslagen op vijf werpers, waaronder 3-run homeruns van Guglielmo Trinci en Roberto Bianchi.

Het was een opmerkelijke 'sweep' voor de Italianen gezien de startende werpers in de eerste drie wedstrijden. Manager Ambrosioni hoefde maar tweemaal een reliever in te zetten in de best-of-five. Paolo Ceccaroli gooide het hele duel in de openingswedstrijd. Tijdens de competitie kwam Ceccaroli niet in actie in de hoogste afdeling, maar speelde op een lager niveau. In Game 2 gooide veteraan Cherubini de hele wedstrijd en Game 3 werd begonnen door Rolando Cretis, die dat jaar in de tweede hoogste afdeling speelde. Hij werd in de derde inning opgevolgd door Claudio Taglienti, die het duel uitgooide. Na de titel te hebben gepakt gooiden Riccardo De Santis (7 2/3 inning) en Fulvio Valle (1 2/3 inning) in Game 4. Mauro Melassi gooide vervolgens weer alle negen innings in de vijfde wedstrijd.

Halverwege de jaren negentig speelde Cherubini voor Novara. Het was Milano's toenmalige Manager Paolo Re, die Cherubini vroeg zich bij zijn team te voegen als reliever. Cherubini deed dat, hielp Re en kwam geregeld in actie tot en met 1997. Tijdens het seizoen 1998 maakte hij ook nog een heuveloptreden en gooide toen op 46-jarige leeftijd nog voor Milano.

In zijn lange loopbaan in de Serie A1 won Paolo Cherubini 125 wedstrijden en gooide hij 1.192 keer drie slag in 1.892 2/3 inning.

Na te zijn gestopt als speler bleef Cherubini betrokken in het honkbal. Zo was hij voor het laatst nog actief als Pitching Coach van Rimini 86 in de eerste maanden van 2012.

De uit Milaan afkomstige journalist Elia Pagnoni had in juni 2012 een interview met Paolo Cherubini ter gelegenheid van zijn 60e verjaardag. In het interview vertelde Cherubini dat hij nog altijd zelf in training was, altijd klaar om te gooien als iemand hem nodig mocht hebben. Cherubini werd door Pagnoni gevraagd wie zijn idolen waren toen hij met honkbal begon. Cherubini noemde pitchers Gianfranco Paschetto en Giulio Glorioso, maar ook spelers als Gigi Cameroni, Roberto Gandini en Angelo Fontana.

...Paolo Cherubini met catcher Roberto Bianchi (rechts) en...
...clubvoorzitter Emilio Lepetit als speler van Milano...
(© Foto: Milano Baseball '46)
Hij vond Giuseppe Carelli de meest gevreesde slagman. ,,Hij was de sterkste slagman allertijden'', aldus Cherubini, die Gigi Cameroni, Giampiero Faraone en Bruno Beneck noemde als de meeste belangrijke personen in de Italiaanse honkbal-historie. Faraone was heel lang Coach en Manager van Nettuno (31 jaar) en het Italiaanse Nationale Team (Coach, 1985-2000, Manager, 2002-2007). Beneck was een vooraanstaande bestuurder, die voorzitter was van de Italiaanse Bond in 1969-1984. Hij was ook President van de Europese Honkbal Bond (1971-1984) en was Vice-President van de International Baseball Federation. Beneck, die ook journalist en filmmaker was, speelde een grote rol in het opnemen van honkbal in de Olympische Spelen. Beneck organiseerde ook de eerste Intercontinental Cup in ItaliŽ in 1973 en het eerste Wereldkampioenschap in zijn land in 1978.

In het interview vroeg Pagnoni Cherubini ook naar de hoogtepunten in zijn loopbaan. Daaronder was de wedstrijd die hij in 1991 gooide tegen Nederland tijdens de Finale van het Europees Kampioenschap in Nettuno. 1991, op 39-jarige leeftijd, was ťťn van Cherubini's beste seizoenen in zijn loopbaan.

Cherubini bleef het honkbal ook in de voorbij jaren volgen. Zijn zoon Tommaso, eveneens een pitcher, speelde voor Rimini waar hij in 2009 debuteerde en San Marino. Tommaso's moeder is voormalig National Softbal Team-pitcher Monica Corvino, die tot een paar jaar geleden de Pitching Coach was van het Italiaanse Team. Net als zijn vader had ook Tommaso een succesvol Europa Cup-optreden tegen Neptunus. In 2010, in Rotterdam, gooide Tommaso Cherubini voor Rimini tijdens de European Champions Cup Final Four Qualifier. Op de slotdag van het evenement, met een 4-3 voorsprong voor Rimini tegen Neptunus, gooide Cherubini de laatste inning en kreeg een save op zijn naam. Rimini plaatste zich voor de Final Four, terwijl Neptunus werd uitgeschakeld.

Andrea Marcon, Voorzitter van de Italiaanse Honkbal en Softbal Bond, heeft condoleances en deelneming in deze moeilijke tijd aangeboden namens de Bond en de hele Italiaanse honkbal- en softbal-gemeenschap aan Tommaso en Monica, maar ook aan Paolo Cherubini's hele familie en zijn vrienden.

De webmaster van Grand Slam * Stats & News condoleert de familie van Paolo Cherubini en wenst hen veel sterkte met dit grote verlies.

(23 oktober)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.