Grand Slam * Stats & News
Updated: 25 augustus 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen)

Neptunus wint na achterstand in 12 innings van Amsterdam Pirates in derde duel Holland Series
English

ROTTERDAM - Curaçao Neptunus stond halverwege de vijfde inning met 6-0 achter tegen L&D Amsterdam Pirates op zondag (25 augustus), maar won met 7-6 in twaalf innings in Game 3 van de best-of-seven Holland Series. Met de winst staat Neptunus nu op een 3-0 stand en is één overwinning verwijderd van het veroveren van hun zevende opeenvolgende kampioenstitel en 20e in totaal.

Op zaterdag kwam Neptunus ook terug van een achterstand en versloeg Amsterdam Pirates toen nipt met 2-1.

Neptunus opende de Series afgelopen donderdag met een 6-4 overwinning. In dat duel keek Neptunus tweemaal tegen een achterstand aan, maar wist ook toen de wedstrijd om te draaien.

De vierde wedstrijd wordt komende dinsdagavond in Amsterdam gespeeld. Wanneer er een vijfde wedstrijd nodig volgt die donderdagavond in Rotterdam. Wanneer de Series daarna nog een vervolg krijgt staan de volgende wedstrijden op het programma voor zaterdag en zondag.

Vandaag scoorde Amsterdam Pirates zes punten ter ondersteuning van startende werper Rob Cordemans. Echter, wat een comfortabele voorsprong leek te zijn bleek niet genoeg, want Neptunus begon vanaf de vijfde inning terug te komen. Na tweemaal in die slagbeurt te hebben gescoord voegde de Rotterdamse ploeg nog eens vier punten toe op twee relievers om langszij te komen. Na een zeer kostbare fout werden twee punten gescoord in de 2e9 om een verlenging af te dwingen. Neptunus besliste het duel vervolgens in de twaalfde.

(25 augustus)
Na drie wedstrijden had het Amsterdam Pirates kunnen zijn dat met 3-0 voorstond. De ploeg stond voor in alledrie gespeelde wedstrijden, maar elke keer lukte het niet de voorsprong vast te houden.

In de eerste wedstrijd op donderdag stond Pirates tweemaal met één punt voor in de vierde en vijfde inning. Op zaterdag stond Pirates eveneens met één punt verschil voor na vijf innings. Hoewel de voorsprong in de eerste wedstrijden minimaal was stond Pirates vandaag met 6-0 voor halverwege de vijfde inning.

Opmerkelijk genoeg werd Pirates puntloos gehouden vanaf de zesde inning in elke wedstrijd. In de opener scoorde de ploeg niet in de laatste vier slagbeurten. Op zaterdag werden vanaf de vierde inning geen punten gescoord. En vandaag scoorde Pirates eveneens hun laatste punt in de vijfde, waarna de ploeg in de volgende zeven innings puntloos werd gehouden!

...Rob Cordemans startte voor Amsterdam Pirates...
(© Foto: Henk Seppen)
Aan de andere kant werd Nepunus puntloos gehouden in in eerste vijf innings op zaterdag en de eerste vier vandaag. Maar de ploeg draaide alledrie de wedstrijden in eigen voordeel om en is nu één winst af van hun 20e kampioenstitel in de clubhistorie.

Rob Cordemans startte voor Amsterdam Pirates. De rechtshander gooide vijf solide innings en verliet de heuvel met zijn team op een 6-2 voorsprong. Zodoende stond hij op de lijst om de winnende werper te worden, maar uiteindelijk moest hij genoegen nemen met een 'no-decision'.

Neptunus had een verrassende startende werper op deze zonnig middag, want Brendan Schoemaker beklom de heuvel. In de reguliere competitie werd Schoemaker alleen ingezet als reliever in 22 wedstrijden, plus nog eens twee in de Play-Offs. Hiermee gebruikte Neptunus Hoofd Coach Ronald Jaarsma een 'opener', in plaats van een 'starter'. Vorig jaar experimenteerde Tampa Bay Rays hiermee in de Major League en zette ook dit seizoen regelmatig een 'opener' in. Een aantal andere MLB-teams gebruikten deze stategie ook dit seizoen.

Een 'opener' is meestal een relief pitcher, die een wedstrijd 'opent' en vervolgens in de tweede of derde inning wordt vervangen door een reguliere startende werper. Het voordeel van het inzetten van een 'opener' is dat deze werper het opneemt tegen de betere slagmensen, die normaal gesproken aan de bovenkant van de slaglijst staan, de eerste keer dat zij aan slag komen. Een regulere starter neemt het vervolgens over en krijgt te maken met de onderkant van de slaglijst en zal daarna de betere slagmensen maar twee keer in plaats van drie keer tegenover zich krijgen. Verder kan door het gebruik van een 'opener' de timing van de eerste slagmensen verstoord raken, omdat zij daarna meestal een andere werper tegenover zich krijgen in hun tweede slagbeurt.

Echter, het werkte vandaag niet voor Neptunus. Schoemaker gooide weliswaar een puntloze eerste inning, maar Pirates sloeg daarna toe op zijn opvolger Elton Koeiman vanaf de tweede inning en nam een 6-0 voorsprong. Schoemaker kreeg één punt op zijn naam, Koeiman vijf.

In de tweede tot en met vijf inning was er een unieke situatie, want de twee oudste actieve werpers in de Hoofdklasse stonden tegenover elkaar. Elton Koeiman werd 46 jaar in mei, terwijl Rob Cordemans in oktober 45 jaar wordt. Dit maakte van hen de oudste pitching-combinatie van tegen elkaar gooide pitchers in de Holland Series-historie.

Vorig seizoen waren er twee wedstrijden, één in de competitie, de andere in de Kampioenspoule, waarin beiden in dezelfde wedstrijd gooiden, maar niet tegelijkertijd. De laatste keer dat Cordemans en Koeiman op het zelfde moment tegenover elkaat stonden was op 20 juli 2013. Destijds startte Cordemans voor Amsterdam Pirates, terwijl Koeiman de starter was voor The Hawks en respectievelijk zeven en 6 2/3 inning gooide. Amsterdam won toen met 6-0. Drie spelers die toen voor Pirates speelden kwamen ook vandaag voor de ploeg uit, namelijk 1B Kenny Berkenbosch, 3B Rashid Gerard end DH Roelie Henrique. Ze speelden dezelfde positie in beide wedstrijden.

...Elton Koeiman gooide in relief voor Neptunus...
(© Foto: Henk Seppen)
Sinds Rob Cordemans voor het eerst gooide voor Amsterdam Pirates in 2010 zijn de wedstrijd in 2013 en de wedstrijd van vandaag de enige waarin deze heuvelveteranen tegelijktijd gooiden in dezelfde wedstrijd. In deze tien jaar gooide Elton Koeiman voor Sparta-Feyenoord (2012), The Hawks (2013), Hoofddorp Pioniers (2014-2015), Twins (2016) en Neptunus (sinds 2017). Hij gooide niet in de Hoofdklasse in 2010-2011.

Amsterdam Pirates kwam snel op de honken in de eerste helft van de eerste inning, want Roelie Henrique en Sharlon Schoop openden de wedstrijd met honkslagen. De twee schoven op na een opofferingsstootslag van Gilmer Lampe, waarna de honken vol kwamen te staan toen Denzel Richardson vier wijd kreeg. Echter, de inning eindigde toen Kalian Sams, die vandaag zijn 33e verjaardag vierde, in een dubbelspel sloeg.

Amsterdam opende daarna de score in de tweede slagbeurt met één punt, maar wist er daar niet meer aan toe te voegen. Opnieuw bereikten de eerste twee slagmensen de honken, want Kenny Berkenbosch begon met een honkslag en Delano Selassa kreeg vier wijd. Hierna kwam Elton Koeiman in de wedstrijd als nieuwe werper voor Neptunus. Hij kreeg een stootslag tegen van Niels van Weert, maar die was niet succesvol, want Berkenbosch werd hierop gedwongen uitgeschakeld op het derde honk. Maar de kwamen kwam vol te staan toen Koeiman Max Clarijs met een worp raakte, waarna hij een punt tegenkreeg toen hij vier wijd gooide op Roelie Henrique. Met de honken nog altijd vol ontsnapte Neptunus, want de inning eindigde toen een line drive van Sharlon Schoop werd gevangen door eerste honkman Dudley Leonora, die een 'unassisted double play' kon maken.

In de 1e3 kwam Amsterdam Pirates tot een rally van vier punten op vijf honkslagen, waaronder vier tweehonkslagen! Vijf van de eerste zes slagmensen sloegen een honkslag, de enige slagman zonder hit van dit groepje was Kalian Sams. Gilmer Lampe en Denzel Richardson (ground-rule) begonnen met back-to-back doubles, resulterend in een punt. Hierna werd Sams uitgevangen, maar volgende slagman Kenny Berkenbosch leverde een puntscorende honkslag af. Delano Selassa en Niels van Weert (2-run) volgden daarna met back-to-back doubles om de voorsprong op te voeren naar 5-0. Nadat Max Clarijs was uitgevangen kreeg Roelie Henrique vier wijd, maar Pirates liet ook weer twee lopers achter, want de inning eindigde toen ook Sharlon Schoop werd uitgevangen.

In de vierde kreeg Pirates weer een honkloper. Met één uit kreeg Denzel Richardson vier wijd. Nadat Kaliam Sams was uitgevangen werd Richardson uitgeschakeld bij bet tweede honk bij een poging op te schuiven na een pick-off naar het eerste honk.

Maar in de vijfde inning voegde Pirates weer een punt toe. Kenny Berkenbosch opende met een honkslag, maar werd gedwongen uitgeschakeld op een grounder van Delano Selassa. De laatste stal daarna het tweede honk en scoorde op een 2-out single van Max Clarijs, die daarna zelf op het tweede honk achterbleef.

En zo stond Amsterdam Pirates halverwege de vijfde inning met 6-0 voor. Op dit moment in de wedstrijd had Pirates inmiddels als tien honkslagn geslagen, terwijl Neptunus beperkt bleef tot slechts één op Cordemans in de eerste vier innings.

Cordemans zorgde voor drie opeenvolgende nullen in de eerste drie innings, waarna hij een lead-off infield-hit moest toestaan van Coco Johnson in de vierde. Nadat Stijn van der Meer vier wijd had gekregen ging Johnson uit bij een steelpoging, waarna Dwayne Kemp in een dubbelspel sloeg.

In de 2e5 scoorde Neptunus hun eerste twee punten. Met één uit sloegen Dudley Leonora en Shaldimar Daantji beiden een honkslag. Met twee uit scoorden beiden op een driehonkslag van Benjamin Dille, die zelf achterbleef.

...Gianison Boekhoudt was de Man of the Match...
...2-run homerun en walk-off double...
(© Foto: Henk Seppen)
Vanaf de zesde inning werd Amsterdam Pirates puntloos gehouden. De ploeg voegde nog slechts vier honkslagen toe tot en met de twaalfde inning, waaronder maar één van de zesde tot en met negende beurt. Neptunus kwam tot acht honkslagen vanaf de zesde inning.

In de 1e6 werd Pirates voor het eerst op rij uitgeschakeld en dat gebeurde door twee werpers. Met één uit nam Misja Harcksen het over van Elton Koeiman.

Neptunus verkleinde de achterstand naar 6-4 in de 2e6 op nieuwe pitcher Maickel Rietel. Met één uit gooide hij vier wijd op Dwayne Kemp, waarna hij een homerun moest incasseren van Gianison Boekhoudt. Volgende slagman Dudley Leonora bereikte het honk op een fout, maar een vangbal volgde, waarna Rietel afsloot met drie slag voor Quintin De Cuba. Met twee uit in de zevende kreeg Rietel een honkslag tegen van Coco Johnson. Hierna nam Tom Stuifbergen de pitching over, maar de inning eindigde toen Johnson uitging bij een steelpoging.

In de 1e7 kreeg Delano Selassa vier wijd met twee uit voor Amsterdam, maar ging gedwongen uit. Misja Harcksen kreeg drie nullen op rij in de achtste, waarna hij werd opgevolgd door Berry van Driel in de negende. Hij kreeg een 2-out infield-hit tegen van Kalian Sams, maar een grounder maakte daarna een einde aan de slagbeurt.

Toen de tweede helft van de negende inning begon stond Amsterdam Pirates nog met 6-4 voor, maar een kostbare fout leidde tot twee punten die de stand in balans brachten. Tom Stuifbergen begon met vier wijd voor lead-off hitter Quintin De Cuba, maar kreeg een vangbal van Benjamin Dille. Hierna leverde pinch-hitter Greg Muller een honkslag af en die bracht De Cuba's pinch-runner Kai Burema naar het derde honk. Echter, er volgde een foute aangooi van rechtsvelder Kalian Sams. Dat stelde niet alleen Burema in staat tot scoren te komen, maar het stelde ook Muller in de gelegenheid het derde honk te bereiken. Even later scoorde Muller het gelijkmakende punt op een opofferingsslag van Coco Johnson. Uiteraard wat er zou zijn gebeurd als de fout niet zou zijn gemaakt zullen we nooit weten. Voor Sams was dit zijn derde fout in de Series.

En zo volgde er dus een verlenging.

Beide teams kregen een honkloper in de tiende inning. Voor Pirates kreeg Max Clarijs vier wijd met twee uit, waarna Kevin Kelly de pitching overnam. In de 2e10 sloeg Dudley Leonora een honkslag met twee uit, maar hij strandde eveneens.

Amsterdam kwam op het derde honk in de 1e11. Met één uit bereikte Gilmer Lampe het honk met een infield-hit, maar werd gedwongen uitgeschakeld op een grounder van Denzel Richardson. Pirates kreeg lopers 'op de hoeken' toen Kalian Sams een honkslag sloeg, maar de inning eindigde toen Kevin Kelly drie slag gooide op Kenny Berkenbosch.

In de 2e11 sloeg Benjamin Dille een infield-hit met één uit. Stuifbergen volgde met drie slag voor Greg Muller en Dille werd even later gedwongen uitgeschakeld.

In de 1e12 kreeg Pirates weer een loper in scoringspositie toen Max Clarijs een tweehonkslag sloeg met twee uit. Dit keer eindigde de inning met een grounder.

Neptunus besliste de wedstrijd daarna in hun twaalfde slagbeurt. Stijn van der Meer begon met een honkslag en schoof op na een opofferingsstootslag van Dwayne Kemp. Met Van der Meer op het tweede honk en het eerste honk open sloeg Gianison Boekhoudt een walk-off double die de ommekeer completeerde en Neptunus een 7-6 overwinning bezorgde.

De laatste 12-inning wedstrijd in de Holland Series werd gespeeld op 24 september 2016 toen Amsterdam Pirates met 6-5 won in twaalf innings van Neptunus in de openingswedstrijd. De langste wedstrijd daarvoor was een 14-inning ontmoeting op 3 september 2011 toen Amsterdam Pirates met 5-4 won van Hoofdorp Pioniers in wat ook een Series-opener was.Curaçao Neptunus - L&D Amsterdam Pirates 7-6 (12 inn.)
RHE
L&D Amsterdam Pirates014010000000-6142
Curaçao Neptunus000022002001-7120
(één uit toen het winnende punt werd gescoord in de 12e inning)
pitchers Piratesinn.SOBBHRER
Rob Cordemans5-2422

Maickel Rietel1.211222

Tom Stuifbergen, BS (1), L (0-1)4.232632

pitchers Neptunusinn.SOBBHRER
Brendan Schoemaker1 (*)-2311

Elton Koeiman4.1-3755

Misja Harcksen2.211---

Berry van Driel1.2111--

Kevin Kelly, W (1-0)2.12-3--
(*) - Schoemaker gooide op twee slagmensen in de tweede inning)

Homerun: Neptunus: Gianison Boekhoudt (1)(6e,2-run,1 uit, op Rietel).
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires: HP-Stenar van Groningen Schinkel, 1B-Henri van Heijningen,
2B-Edwin Louisa, 3B-Peter de Haan.
Official Scorer-Feiko Drost.
Play-by-Play Scorer-Rienette Hamers.
Technical Commissioner-Johan Brandsma.
Public Address Announcers-Jan van der Sande (t/m 1e5), Karin van Aalen (vanaf 2e5).
Scoreboard Operator-Lex Looijen.
Aanvangstijd-14:00 uur.
Speeltijd-3:42 uur.
Locatie-Neptunus Familiestadion, Sportpark Abraham van Stolkweg, Rotterdam.

Game Notes:
Game 3, best-of-seven Holland Series.
Neptunus leidt Holland Series, 3-0.
Weersomstandigheden bij aanvang: Zonnig, 29,9° C; windrichting oost;
windsnelheid 18 kmu; windkracht 3 Bft; luchtvochtigheid 32%.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.