Grand Slam * Stats & News
Updated: 30 april 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Robert Bos)

Lars Huijer No-Hits Storks; Gooit 50e No-Hitter in Nederlandse honkbal-historie
English

HOOFDDORP - Lars Huijer gooide vrijdagavond (26 april) een 7-inning No-Hitter in een 12-0 shutout voor Hoofddorp Pioniers tegen Silicon Storks. De wedstrijd eindigde na 6½ inning vanwege de 10-punten verschil mercy-regel.

In de opener op donderdag kwam Storks terug van een achterstand om met 4-3 te winnen in een wedstrijd die voortijdig werd afgesloten vanwege de 'curfew'-regel.

In professioneel honkbal kan een No-Hitter alleen maar worden gegooid wanneer een werper negen complete innings gooit. Maar omdat de mercy-regel wordt gebruikt in het Nederlandse honkbal (en de meeste internationale competities) krijgen ook werpers een No-Hitter op hun naam die een 7-inning wedstrijd gooien. Hiermee gooide Huijer de 50e No-Hitter in de historie sinds de eerste werd geregistreerd in 1948. Minder dan twee weken geleden, op 14 april gooide Misja Harcksen de 49e No-Hitter, wat ook de derde Perfect Game in de historie was. Harcksen gooide toen het hele duel voor Curaçao Neptunus in een 4-0 winst tegen Twins Oosterhout. Afgelopen zaterdag was Kaj Timmermans (HCAW) twee nullen verwijderd van een 9-inning No-Hitter, maar stond één honkslag toe.

Dit was de tweede No-Hitter in de clubhistorie van Pioniers. Op 9 juli 2016 gooide Chris Pfau een 9-inning No-Hitter voor Pioniers tegen HCAW in een 3-0 shutout.

De tweede wedstrijden van de reeks van drie van deze week worden op vrijdagavond gespeeld, omdat er geen wedstrijden zijn vastgesteld op zaterdag, wat Koningsdag is. Er staan geen wedstrijden op het programma zodat iedereen in gelegenheid is deel te nemen aan de festiviteiten rondom de verjaardag van Koning Willem-Alexander. In een aantal voorgaande seizoenen werden wel wedstrijden vastgesteld op Koningsdag (27 april) en in het verleden Koninginnedag (30 april). Maar dit jaar dus niet.

(26 april)

Speelschema, Standen & Uitslagen
Storks kreeg een aantal honklopers op Lars Huijer, die zeven slagmensen met drie slag uitschakelde, maar ook drie vrije lopen weggaf en een slagman met een worp raakte. Echter, Storks kwam slechts tweemaal in scoringspositie. De eerste keer strandde een loper op het tweede honk in de eerste inning. In de tweede inning liet de ploeg een loper achter op het derde honk. Vanaf de vierde inning schakelde Huijer de laatste elf slagmensen die hij tegenover zich kreeg op rij uit.

Pioniers sloeg vroeg toen met twee punten in de eerste inning op Storks-starter José Moreno, die zijn eerste start van het seizoen maakte. Met een 5-0 voorsprong na vier innings kwam Pioniers tot een rally van zeven punten in de vijfde slagbeurt om de stand op te voeren naar 12-0.

Pioniers kwam tot 12 honkslagen, waaronder drie van lead-off hitter Mark Smit, die tweemaal scoorde en twee punten binnensloeg. Nolan Beugeling sloeg 2-uit-2 met een tweehonkslag en scoorde ook tweemaal, terwijl hij eveneens twee punten binnensloeg. Bodhi de Vreede kwam ook tot twee honkslagen en sloeg drie punten binnen.

Hoofddorp Pioniers opende score in de tweede helft van de eerste inning met twee punten op starter José Moreno. Mark Smit begon met een honkslag en schoof op na een fout in het outfield. Hij bereikte het derde honk op een grounder van Raul Jacobs en scoorde het eerste punt op een hiernavolgende honkslag van Nolan Beugeling. De laatste stal het tweede honk, schoof op na een grounder van Mervin Gario en scoorde na een wilde worp. Met de honken nu leeg kregen Joey Eeman en Jorrit Penseel beiden vier wijd, maar zij bleven achter.

Er werd weer een punt toegevoegd in de tweede inning. Met één uit sloeg Joey de Koning een honkslag en pakte eveneens een extra honk na een outfield-fout. Hij scoorde toen Mark Smit volgde met een honkslag.

Het scoren werd voortgezet in de derde slagbeurt. Dit keer begon Nolan Beugeling met een tweehonkslag en schoof op naar het derde honk op een one-out infield-hit van Joey Eeman. Nadat de laatste het tweede honk had gestolen kwamen de honken vol te staan toen Jorrit Penseel vier wijd kreeg. Met twee uit leverde Bodhi de Vreede een 2-run single af die de stand opvoerde naar 5-0.

...Lars Huijer...
...7-inning No-Hitter...
(© Foto: Robert Bos)
Na drie lopers te hebben achtergelaten in de vierde inning kwam Pioniers tot een rally van zeven punten op slechts vier honkslagen in de vijfde slagbeurt om een beslissende 12-0 voorsprong te nemen. David van Heyningen startte de inning in relief voor José Moreno, maar hij kwam in de problemen. Met één uit gooide hij vier wijd op Bodhi de Vreede en Joey de Koning, waarna hij een RBI-single moest incasseren van Mark Smit. Hierna kwamen de honken vol te staan toen ook Raul Jacobs vier wijd kreeg. Een opofferingsslag van Nolan Beugeling zorgde voor het tweede punt en ook de tweede nul, maar daarna werd nog eens vijfmaal gescoord. Eerst kwamen de honken weer vol te staan toen Mervin Gario vier wijd kreeg, waarna een wiolde worp voor het volgende punt zorgde. Opnieuw kreeg men volle honken nadat Joey Eeman de vijfde vrije loop kreeg van Van Heyningen, die hierna werd afgelost. Derde honkman Kevin Nieveld nam de pitching over, maar kreeg nog eens drie puntscorende honkslagen tegen. Eerst werd een punt gescoord op een honkslag van Jorrit Penseel, waarna Damian Melis een 2-run single sloeg en Bodhi de Vreede voegde er een RBI-single aan toe om er een 12-0 stand van te maken.

Storks kreeg vier honklopers in de eerste twee innings en kreeg toen ook een kans tot scoren te komen. In de laatste vijf inning kreeg de Haagse ploeg slechts één honkloper op Lars Huijer, die laatste elf slagmensen op rij uitschakelde.

Met één uit in de eerste helft van de eerste inning kreeg Jurriaan Dijk vier wijd, net als Joost van den Bergh met twee uit, maar een vangbal maakte een einde aan de inning.

In de tweede inning bereikte Storks het derde honk. Lead-off hitter Milo Botman werd geraakt door een worp. Volgende slagman Stephon Mohamed sloeg daarna een hard grounder richting korte stop Nolan Beugeling. Daar werd aanvankelijk een bad-hop honkslag voor genoteerd, maar dat werd na afloop gewijzigd in een fout. Official Scorers hebben de optie om na afloop situaties met de Umpiring crew te bespreken en hebben 24 uur de tijd om een beslissing te wijzigen. De fout zorgde voor lopers op het eerste en derde honk. Volgende slagman Roy Winkel sloeg een line drive, maar die werd gevangen door eerste honkman Jorrit Penseel, die daarna een 'unassisted double play' completeerde. Huijer volgde daarna met drie slag voor Soekarno Phelipa. Die was voor vanavond aan de ploeg toegevoegd en speelde in zijn eerste Hoofdklasse-wedstrijd sinds 2012. Destijds speelde Phelipa in drie wedstrijden voor Sparta-Feyenoord en sloeg 2-uit-7.Hoofddorp Pioniers - Silicon Storks 12-0 (6½ inn.)
RHE
Silicon Storks0000000-003
Hoofddorp Pioniers212070X-12121
pitchers Storksinn.SOBBHRER
José Moreno, L (0-1)434755

David van Heyningen0.2-5166

Kevin Nieveld1.111411

pitcher Pioniersinn.SOBBHRER
Lars Huijer, W (3-0)773---
(Lars Huijer gooit een 7-inning No-Hitter)
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires: HP-Efrem Silvania, 1B-Henri van Heijningen.
Official Scorer-Karin Pieneman.
Play-by-Play Scorer-Marco Stoovelaar.
Public Address Announcer-Hans Heil.
Scoreboard Operator-Arjan Kardijk.
Aanvangstijd-19:28 uur.
Speeltijd-2:08 uur.
Locatie-ETO Ballpark, Sportpark Hoofddorp Pioniers, Park21, Hoofddorp.

Game Notes:
Lars Huijer (Hoofddorp Pioniers) gooit de 50e No-Hitter in de Nederlandse honkbal-historie.
Weersomstandigheden bij aanvang: Halfbewolkt, 15,3° C; windrichting zuidwest;
windsnelheid 19 kmu; windkracht 4 Bft; luchtvochtigheid 53%.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.