Grand Slam * Stats & News
Updated: 28 augustus 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen & Marco Stoovelaar)

Amsterdam Pirates draait 4e duel Holland Series vs. Neptunus om na lange 'rain-delay'
English

AMSTERDAM - L&D Amsterdam Pirates stond met 1-0 achter in de 1e5 van Game 4 van de Holland Series tegen Curaçao Neptunus op dinsdagavond (27 augustus) toen het duel werd onderbroken wegens hevige regen. De regen stopte na zo'n 25 minuten, maar doordat er nog veel bliksem in de omgeving was werd de herstart van het duel nog tweemaal uitgesteld. Na een onderbreking van ruim een uur ging de wedstrijd verder en voegde Neptunus een punt toe. Even later had Pirates een productieve vijfde slagbeurt, scoorde vijf punten met als hoogtepunt een 3-run homerun van Kenny Berkenbosch en won met 5-2.

Met de winst voorkwam Amsterdam Pirates een 'sweep', want Neptunus had de eerste drie wedstrijden van de best-of-seven in winst omgezet. En daarmee dwong de ploeg in elk geval een vijfde wedstrijd af, die donderdagavond in Rotterdam wordt gespeeld.

Wanneer de Holland Series daarna nog een vervolg krijgt worden de volgende twee wedstrijden aanstaande zaterdag (Amsterdam) en zondag (Rotterdam) gespeeld.

In de eerste drie wedstrijden was het Neptunus dat in alle wedstrijden tegen een achterstand aankeek.

Op zondag stond Neptunus halverwege de vijfde inning met 6-0 achter in Game 3, maar won met 7-6 in twaalf innings.

Op zaterdag kwam Neptunus ook terug van een achterstand en versloeg Amsterdam Pirates toen nipt met 2-1.

Neptunus opende de Series afgelopen donderdag met een 6-4 overwinning. In dat duel keek Neptunus tweemaal tegen een achterstand aan, maar wist ook toen de wedstrijd om te draaien.

Vanavond was het Amsterdam Pirates dat op achterstand stond en de wedstrijd omdraaide. Niet alleen na de lange rain-delay, maar ook nadat reliever Kevin Kelly op zijn been was geraakt door de top van een gebroken knuppel.

Vandaag was de 40e wedstrijd tussen Pirates en Neptunus in de acht Holland Series die de twee teams tegen elkaar speelden.

(27 augustus)
De wedstrijd ging aanvankelijk van start met een 3-man in plaats van 4-man umpiring crew. Winfried Berkvens, die was aangesteld als Home Plate Umpire was terecht gekomen in een lange file van ruim anderhalf uur en kon zodoende niet op tijd op het veld zijn. Besloten werd dat 1B Umpire René Ras achter de plaat zou gaan, terwijl Roy van de Wateringen verhuisde van het derde naar het eerste honk. Henri van Heijningen, die de 2B Umpire zou zijn, begon bij het derde honk. Berkvens arriveerde in de tweede inning en voegde zich bij zijn crewmates in de 1e3 met één uit en een loper op het eerste honk. Berkvens werd de 3B umpire, waarna Van Heijningen terugkeerde naar zijn oorspronkelijke positie hij het tweede honk.

...Kenny Berkenbosch sloeg een beslissende 3-run homerun...
(© Foto: Henk Seppen)
De wedstrijd was een ontmoeting tussen twee linkshandige starters. Jim Ploeger (Amsterdam Pirates) en Diegomar Markwell (Neptunus) beklommen de heuvel, zoals ze dat ook in de eerste wedstrijd hadden gedaan. Beide starters kregen prima steun van hun verdediging.

Ploeger begon in de eerste inning met vier wijd voor lead-off hitter Coco Johnson, die daarna het tweede honk stal. Maar met één uit werd hij uitgeschakeld in een dubbelspel toen korte stop Sharlon Schoop een line drive ving, geslagen door Dwayne Kemp.

In de tweede inning ving linksvelder Roelie Henrique een lead-off line drive geslagen door Gianison Boekhoudt. In de derde kreeg Ploeger een one-single tegen van Benjamin Dille, maar volgde met twee strikeouts.

Markwell begon zijn eerste slagbeurt met twee strikeouts, kreeg daarna een honkslag tegen van Denzel Richardson, maar een vangbal maakte een einde aan de slagbeurt.

Markwell gooide zichzelf uit een lastige situatie in de tweede inning. Hij kreeg back-to-back singles tegen van Kenny Berkenbosch en Rashid Gerard. Hierna maakte hij een fout op een stootslag van Max Clarijs, maar wist de bal bij het eerste honk te krijgen. Daar volgde een hele 'close call', maar Clarijs werd uitgegeven en dat bezorgde hem een opofferingsstootslag. Nu met lopers op het tweede en derde honk maakten twee vangballen een einde aan de slagbeurt, die heel productief had kunnen zijn.

In de derde inning begon Markwell met vier wijd voor lead-off hitter Gilmer Lampe, maar dit keer was het de Neptunus-verdediging dat een dubbelspel maakte op een grounder van Sharlon Schoop. In de vierde kreeg Markwell een 2-out single tegen van Rashid Gerard, maar die bleef opnieuw achter.

In de 1e5 opende Neptunus de score, maar het begon ook licht te regenen. Vanaf de derde inning was het al donkerder geworden met wat zwaardere bewolking. Dudley Leonora begon met een tweehonkslag en schoof op na een grounder van Shaldimar Daantji, waarna hij het eerste punt scoorde op een honkslag van Quintin De Cuba. Hierna sloeg ook Benjamin Dille een honkslag, maar toen begon het hard te regenen dat het duel werd onderbroken, terwijl het ook begon te bliksemen.

...Er was een rain-delay va 72 minuten in de 1e5...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
De weervoorspellingen toonden aan dat de regen en bliksem de regio na een uur zouden verlaten. De regen stopte na ongeveer 26 minuten. Hoewel het nog altijd bliksemde keerde een aantal spelers terug op het veld om wat los te gooien. Dit kan uiteraard heel gevaarlijk zijn als er nog steeds bliksem zichtbaar is. Op dat moment werd dan ook besloten de hervatting nog minimaal 20 minuten uit te stellen totdat de lucht echt vrij was van bliksem. Dat gebeurde niet en dus volgde er nog een extra wachtperiode van twintig minuten. Intussen was er overleg tussen de umpires, vertegenwoordigers van de twee teams en de competitieleiding of de wedstrijd wel of niet hervat zou gaan worden gezien het tijdstip van de avond. Doordat de wedstrijd pas rond 21:45 uur weer van start zou gaan moest men niet alleen rekening houden met de bijna vijf innings die nog moesten worden gespeeld, maar ook met een eventuele verlenging. Besloten werd de wedstrijd vanavond te hervatten en door te spelen totdat er een beslissing zou komen.

Wanneer een wedstrijd in de Holland Series wordt onderbroken wordt er verder gespeeld vanaf het moment van staken of de wedstrijd op dat moment nou wel of niet geldig is. Wanneer de wedstrijd vanavond niet meer zou zijn hervat was het vervolg woensdagavond gespeeld vanaf de situatie in de 1e5 waarmee was gestopt. Maar uiteindelijk werd de wedstrijd om 21:46 uur weer hervat. Vanaf dat moment werden er nog zes punten gescoord, maar duurd het maar één uur en 22 minuten om de wedstrijd uit te spelen.

Op het moment dat het duel werd hervat nam Mike Groen de pitching bij Pirates over en hij deed het uitstekend. Groen begon met een wilde worp, waarna hij met vier wijd voor Greg Muller voor volle honken zorgde. Coco Johnson volgde met een opofferingsslag die De Cuba binnenbracht en Neptunus een 2-0 voorsprong opleverde. Een grounder maakte een einde aan de inning en Neptunus liet lopers achter op het tweede en derde honk.

...Winnende werper Mike Groen...
...14 opeenvolgende nullen...
(© Foto: Henk Seppen)
Vanaf de opofferingsslag schakelde Mike Groen de volgende 14 slagmensen op rij uit. Nadat Muller vier wijd had gekregen zou Neptunus de honken niet meer bereiken in het restant van de wedstrijd! In deze 4 2/3 inning was er een prima vangbal van rechtsvelder Denzel Richardson op een line drive van Gianison Boekhoudt in de zesde inning, die homerun-afstand leek te hebben, maar in het veld bleef. In de zevende maakte midvelder Gilmer Lampe een fraaie running catch op een line drive van Quintin De Cuba. En in de achtste was er een schitterende verdedigende actie van derde honkman Rashid Gerard op een harde grounder van Stijn van der Meer.

Met een 2-0 voorsprong in de 2e5 na de rain-delay nam Misja Harcksen de Neptunus-pitching over, maar hij kwam in de problemen. Hij kreeg een honkslag tegen van Delano Selassa, maar die werd gedwongen uitgeschakeld op een grounder van Roelie Henrique. De laatste stal het tweede honk, waarna hij opschoof toen de aangooi van catcher Gianison Boekhoudt in het midveld terecht kwam. Even later scoorde Henrique op een wilde worp van Harcksen. Hierna kwamen de honken vol te staan toen Gilmer Lampe een honkslag sloeg en Sharlon Schoop en Denzel Richardson beiden vier wijd kregen. Dat leidde weer toe een werperswissel, want Kevin Kelly nam het over.

De eerste twee worpen die Kelly gooide werden memorabel. Met de honken vol stond hij tegenover Kalian Sams. Op Kelly's eerste worp sloeg Sams een harde grounder richting heuvel. Op het moment van contact brak de knuppel van Sams en volgde de bovenkant de bal richting heuvel. Kelly leek zijn lichaam zo te draaien alsof hij de bal wilde fielden maar werd in plaats daarvan hard op zijn been geraakt door het bovenste stuk van de knuppel en viel onmiddellijk op de grond. Korte stop Stijn van der Meer fielde de bal daarna en schakelde Sams op het eerste honk uit, terwijl Lampe het gelijkmakende punt scoorde. Een 'injury delay' van vier minuten volgde, waarin Kelly werd behandeld door de fysiotherapeut van Amsterdam. Na een paar ballen te hebben gegooid bleef Kelly in de wedstrijd. Met lopers op het tweede en derde honk moest hij het nu opnemen tegen Kenny Berkenbosch. Zijn eerste worp werd ook hard geraakt door Berkenbosch die een line drive langs de lijn sloeg naar diep linksveld voor een 3-run homerun die Pirates een 5-2 voorsprong opleverde. Hierna kreeg Kelly een 'inning-ending grounder' van Rashid Gerard, maar de wedstrijd was omgedraaid.

Doordat Kelly's been stijver was geworden keerde hij niet terug in de zesde inning. Brendan Schoemaker nam het over, deed het prima en gooide de laatste drie innings voor Neptunus.

In de 2e6 maakte Neptunus-linksvelder Coco Johnson een fraaie vangbal op een pop-fly in het linksveld bij de foutlijn, waarna eerste honkman Dudley Leonora een prima actie maakte op een aangooi in de grond van korte stop Stijn van der Meer op een grounder van Delano Selassa. Met twee uit in de zesde gooide Schoemaker vier wijd op Roelie Henrique, die daarna het tweede honk stal, maar achterbleef. Na drie nullen op rij in de zevende kreeg Schoemaker een tweehonkslag tegen van Max Clarijs de achtste, maar hij strandde ook.

In de 1e9 kreeg Mike Groen voor de vierde inning op rij drie opeenvolgende nullen om een einde aan de wedstrijd te maken.L&D Amsterdam Pirates - Curaçao Neptunus 5-2
RHE
Curaçao Neptunus000020000-241
L&D Amsterdam Pirates00005000X-580
pitchers Neptunusinn.SOBBHRER
Diegomar Markwell4414--

Misja Harcksen, L (0-1)0.1-2244

Kevin Kelly0.2--111

Brendan Schoemaker3-11--

pitchers Piratesinn.SOBBHRER
Jim Ploeger4.131422

Mike Groen, W (1-0)4.211---

Homerun: Pirates: Kenny Berkenbosch (1)(5e,3-run,2 uit,op Kelly).
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires: (vanaf start wedstrijd) HP-René Ras, 1B-Roy van de Wateringen, 3B-Henri van Heijningen.
Umpires: (vanaf 1e3) HP-René Ras, 1B-Roy van de Wateringen,
2B-Heni van Heijningen, 3B-Winfried Berkvens.
Official Scorer-Marco Stoovelaar.
Play-by-Play Scorer-Huub Nelissen.
Technical Commissioner-Fred van Groningen Schinkel.
Public Address Announcer-Hans Jansen de Vries.
Scoreboard Operator-Jolande.
Aanvangstijd-19:28 uur.
Speeltijd-2:28 uur.
Locatie-Loek Loevendie Ballpark, Sportpark 'Ookmeer', Amsterdam.

Game Notes:
Game 4, best-of-seven Holland Series.
Neptunus leidt Holland Series, 3-1.
1:12 uur weer-onderbreking in 1e5 met één uit, lopers op 1e en 2e honk, geen count op de slagman en een 1-0 voorsprong voor Neptunus.
Tijdens de weer-onderbreking waren de eerste 47 minuten een 'rain-delay', de aanvullende onderbreking van 25 minuten was wegens bliksem.
4-minuten 'injury-delay' in 2e5 met 2 uit, lopers op het 2e en 3e honk, geen count op de slagman en de stand op 2-2 nadat Neptunus-pitcher Kevin Kelly was geraakt door een gebroken knuppel na een grounder van Kalian Sams.
Weersomstandigheden bij aanvang: Zonnig, 29,2° C; windrichting oost;
windsnelheid 12 kmu; windkracht 2 Bft; luchtvochtigheid 55%.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.