Grand Slam * Stats & News
Updated: 29 augustus 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen)

Amsterdam Pirates dwingt zesde duel af na nipte winst tegen Neptunus in Game 5 Holland Series
English

ROTTERDAM - L&D Amsterdam Pirates heeft opnieuw een extra wedstrijd afgedwongen in de best-of-seven Holland Series tegen Curaçao Neptunus door donderdagavond (29 augustus) nipt met 2-1 te winnen in Game 5. Met de winst bracht Amsterdam de achterstand in de Kampioensreeks terug naar 3-2 en dwong een zesde wedstrijd af die zaterdag in Amsterdam wordt gespeeld.

Vanavond nam Amsterdam een snelle 1-0 voorsprong in de tweede inning, waarna Neptunus na een fout langszij kwam in de zevende. Amsterdam hernam de leiding onmiddellijk toen Gilmer Lampe de achtste inning opende met een homerun.

Afgelopen dinsdagavond voorkwam Amsterdam Pirates een 'sweep' door met 5-2 te winnen toen een homerun eveneens beslissend was. In dat duel stond Pirates met 1-0 achter in de 1e5 toen het duel werd onderbroken wegens hevige regen. Nadat de wedstrijd ruim een uur had stilgelegen wegens regen en bliksem voegde Neptunus een punt toe. Even later had Pirates een productieve vijfde slagbeurt, scoorde vijf punten met als hoogtepunt een 3-run homerun van Kenny Berkenbosch en won met 5-2.

In de eerste drie wedstrijden was het Neptunus dat in alle wedstrijden tegen een achterstand aankeek.

Neptunus opende de Series afgelopen donderdag met een 6-4 overwinning. In dat duel keek Neptunus tweemaal tegen een achterstand aan, maar wist de wedstrijd om te draaien.

Op zaterdag kwam Neptunus ook terug van een achterstand en versloeg Amsterdam Pirates toen nipt met 2-1.

Op zondag stond Neptunus halverwege de vijfde inning met 6-0 achter in Game 3, maar won met 7-6 in twaalf innings.

Wanneer de Holland Series een zevende en beslissende wedstrijd nodig heeft dan wordt die zondag in Rotterdam gespeeld.

(29 augustus)
Zoals verwacht waren rechtshanders Orlando Yntema en Kevin Heijstek vanavond de startende werpers voor respectievelijk Neptunus en Amsterdam Pirates. Zij zorgden voor een werpersduel in een wedstrijd die een 9-inning thriller was.

Voor de wedstrijd van vanavond had Neptunus Hoofd Coach Ronald Jaarsma zowel zijn slagvolgorde als de samenstelling van het infield aangepast, ten opzichte van de voorgaande vier wedstrijden. Linksvelder Coco Johnson was nog steeds de lead-off hitter, maar Stijn van der Meer, die als tweede had geslagen, sloeg vanavond als achtste. Vanaf de derde plek schoven alle spelers één plek op in de slagvolgorde. Verdedigend begon Jaarsma met een infield opstelling zoals hij die al verschillende keren had gebruikt in de reguliere competitie. Benjamin Dille startte als eerste honkman, Dwayne Kemp op het tweede honk, Dudley Leonora als korte stop en Stijn van der Meer op het derde honk. In de voorgaande wedstrijden stond Dille op twee, Kemp op driem Leonora op één en Van der Meer op kort.

...Winnende werper Kevin Heijstek...
(© Foto: Henk Seppen)
Amsterdam Pirates Hoofd Coach Brian Finnegan maakte voor aanvang van de wedstrijd van dinsdag al een aantal wijzigingen in zijn slagvolgorder, maar had nog een wijziging in het duel van vanavond. Roelie Henrique, die de lead-off hitter en designated hitter was in de eerste drie wedstrijden, schoof naar de negende plek in de slagvolgorde en speelde in het linksveld. Gilmer Lampe schoof op van de derde plek naar de lead-off positie en verhuisde van het linksveld naar het midveld. Sharlon Schoop bleef op de tweede plaats slaan, maar de volgende drie slagmensen schoven allemaal één positie op. Kalian Sams, die de rechtsvelder was in de eerste drie wedstrijden, was dinsdag de DH. Vanavond gebruikte Finnegan vrijwel dezelfde slagvolgorde en line-up als op dinsdag. Echter, Sams stond niet in de startende line-up, want Linoy Croes was de designated hitter. In de slagvolgorde schoof Finnegan Kenny Berkenbosch door naar de clean-up spot (vierde), terwijl Croes als vijfde sloeg. Croes was de voorgaande drie vier wedstrijden niet begonnen en werd driemaal ingezet als pinch-hitter.

Sams, die zich een week voor aanvang van de Holland Series bij Pirates voegde, sloeg .200 (3-uit-15) in de voorgaande vier wedstrijden. Hij scoorde geen punten en sloeg er twee binnen. Afgelopen dinsdag sloeg Sams 0-uit-3, maar sloeg het gelijkmakende punt binnen. Croes verving hem als pinch-hitter en daarna designated hitter in de zevende inning. In de reguliere competitie was Croes de derde beste slagman van Pirates met een slaggemiddelde van .283 (34-uit-120) met vijf tweehonkslagen, twee driehonkslagen en één homerun. Hij scoorde 28 punten, sloeg er 16 binnen en stal 11 honken.

Het was Pirates dat als eerste het honk bereikte, want Sharlon Schoop kreeg vier wijd met één uit. Hij schoof op na een grounder, maar strandde op het tweede honk. Heijstek kreeg drie opeenvolgende nullen in zijn eerste inning.

In de eerste helft van de tweede inning opende Amsterdam Pirates de score op Orlando Yntema. Met twee uit sloeg Max Clarijs een tweehonkslag en scoorde op een hiernavolgende honkslag van Delano Selassa. De laatste kwam in scoringspositie na een doorgeschoten bal, maar bleef vervolgens achter.

In de 2e2 kreeg Neptunus zijn eerste honklopers op Kevin Heijstek. Met twee uit kwam Quintin De Cuba op het honk via een stootslag-honkslag, waarna Benjamin Dille een honkslag sloeg. De inning eindigde toen Stijn van der Meer op fout gebied werd uitgevangen.

Neptunus kreeg de volgende loper in scoringspositie in de 2e4. Met twee uit sloeg Shaldimar Daantji sloeg een ground-rule double, maar Quintin De Cuba eindigde de slagbeurt met een vangbal.

Amsterdam Pirates kreeg daarna een scoringskans in de 1e5, want de ploeg had twee honklopers met één uit. Delano Selassa opende met een infield-hit. Een poging voor een opofferingsstootslag van Roelie Henrique was daarna niet succesvol, want Selasssa werd gedwongen uitgeschakeld op het tweede honk. Henrique kreeg even later het tweede honk na schijn, waarna Gilmer Lampe vier wijd kreeg. Even later schoof Henrique op naar het derde honk toen Sharlon Schoop werd uitgevangen. Hierna kreeg Pirates lopers op het tweede en derde honk toen Lampe het tweede honk stal, maar de twee bleven achter, want de inning toen een uithaal van Denzel Richardson werd gevangen.

...Gilmer Lampe besliste de wedstrijd met een homerun...
(© Foto: Henk Seppen)
In de 2e6 was het Neptunus dat twee honklopers had met één uit. Lead-off hitter Benjamin Dille kwam na een foute op het honk, waarna hij opschoof na een opofferingsstootslag van Stijn van der Meer. Jochem Koedijk, die vanavond de startende rechtsvelder was, werd de tweede honk na vier wijd. Maar hierna werd Dille gedwongen uitgemaakt op het derde honk na een grounder van Coco Johnson, waarna de inning eindigde toen Kevin Heijstek Dwayne Kemp met drie slag uitschakelde.

In de 1e7 opende Max Clarijs voor Pirates met een honkslag, maar werd even later uitgeschakeld bij een steelpoging. Hierna gooide Orlando Yntema tweemaal drie slag.

Neptunus kwam langszij in de 2e7 met het scoren van een onverdiend punt. Lead-off hitter Quintin De Cuba kwam na een fout van tweede honkman Delano Selassa op het honk, schoof op via een opofferingsstootslag van Benjamin Dille en scoorde op een hiernavolgende honkslag van Stijn van der Meer. Heijstek volgde met drie slag voor Jochem Koedijk en kreeg een 'inning-ending force play-grounder' van Coco Johnson.

Amsterdam Pirates hernam de leiding onmiddellijk toen Gilmer Lampe de achtste inning opende met een homerun.

Met een 2-1 voorsprong nam Mike Groen de Amsterdamse pitching over in de tweede helft van de achtste inning. Afgelopen dinsdag nam de rechtshander de pitching over nam de lange regen-onderbreking, gooide 4 2/3 inning en schakelde de laatste 14 slagmensen in het duel op rij uit. Groen begon nu met drie slag voor Dwayne Kemp, waarna een vangbal volgde voor Gianison Boekhoudt. Maar hierna volgde een opmerkelijke onderbreking. Met een 1-wijd-0-slag stand op Dudley Leonora landde er een groep van zo'n zeven ganzen in het linksveld. Umpires Winfried Berkvens (2B) en René Ras (3B) en Neptunus Hoofd Coach Ronald Jaarsma (die zelf bij het derde honk staat) probeerden de ganzen te verjagen. De ganzen vertrokken uiteindelijk na ongeveer vier minuten en nadat het duel was hervat moest Groen drie pitches later een honkslag toestaan aan Dudley Leonora. Dat werd gevolgd door een fout van linksvelder Roelie Henrique, zodat Leonora op het tweede honk terecht kwam. Pirates ging onmiddellijk naar de bullpen en haalde de hardgooiende closer Tom Stuifbergen naar de heuvel. Hij kreeg een 'inning-ending grounder' van Shaldimar Daantji.

Een spannende negende inning volgde.

In de 1e9 nam Berry van Driel de Neptuniaanse pitching over. Hij begon met drie slag voor Linoy Croes, maar volgde met vier wijd voor Rashid Gerard en Max Clarijs. Daarmee kreeg Pirates de kans om een 'insurance run' toe te voegen. Neptunus ging hierna eveneens naar de bullpen, want Kevin Kelly werd ingebracht. Afgelopen dinsdag werd de rechtshander hard op zijn been geraakt door de bovenkant van de gebroken knuppel op een grounder van Kalian Sams, die daarmee het gelijkmakende punt binnensloeg. Kelly bleef in de wedstrijd, maar op zijn volgende worp moest hij een 3-run homerun incasseren van Kenny Berkenbosch die Pirates op een 5-2 voorsprong zette. Doordat zijn been wat verstijfde keerde Kelly de volgende inning niet terug. Vanavond was hij weer terug op de heuvel. Met lopers op het eerste en tweede honk schakelde hij Delano Selassa met drie slag uit, waarna hij een 'force play-grounder' kreeg van Roelie Henrique.

In de 2e9 kreeg Tom Stuifbergen twee snelle nullen. Hij beon met drie slag voor Quintin De Cuba, waarna een grounder volgde van Benjamin Dille. Hierna gooide Stuifbergen vier wijd op Stijn van der Meer. Na het bereiken van het eerste honk werd hij vervangen door pinch-runner Kai Burema, terwijl Greg Muller werd ingezet als pinch-hitter voor Jochem Koedijk. Op de tweede worp van Stuifbergen sloeg Muller de bal naar tweede honkman Niels van Weert (die in deze inning de positie had overgenomen) en hij schakelde Burema gedwongen uit op het tweede honk om een einde te maken aan de wedstrijd.

En daarmee dwong Amsterdam Pirates opnieuw een extra wedstrijd af in deze enerverende Holland Series!Curaçao Neptunus - L&D Amsterdam Pirates 1-2
RHE
L&D Amsterdam Pirates010000010-263
Curaçao Neptunus000000100-150
pitchers Piratesinn.SOBBHRER
Kevin Heijstek, W (1-1)75141-

Mike Groen, H (1)0.21-1--

Tom Stuifbergen, SV (1)1.111---

pitchers Neptunusinn.SOBBHRER
Orlando Yntema, L (1-1)882622

Berry van Driel0.112---

Kevin Kelly0.21----

Homerun: Pirates: Gilmer Lampe (2)(8e,solo,0 uit,op Yntema).
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires: HP-Heni van Heijningen, 1B-Stenar van Groningen Schinkel,
2B-Winfried Berkvens, 3B-René Ras.
Official Scorer-Stefan Slinger.
Play-by-Play Scorer-Jeanette van Drunen.
Technical Commissioner-Henk van der Linde.
Public Address Announcers-Jan van der Sande (t/m 1e5), Karin van Aalen (vanaf 2e5).
Scoreboard Operator-Lex Looijen.
Aanvangstijd-19:32 uur.
Speeltijd-2:36 uur.
Locatie-Neptunus Familiestadion, Sportpark Abraham van Stolkweg, Rotterdam.

Game Notes:
Game 5, best-of-seven Holland Series.
Neptunus leidt Holland Series, 3-2.
4-minuten 'on-field delay' in 2e8 met twee uit, geen honklopers, 1-0 count op de slagman en een 2-1 voorsprong voor Amsterdam Pirates nadat een groep ganzen in het linksveld landde.
Weersomstandigheden bij aanvang: Halfbewolkt, 18,4° C; windrichting west;
windsnelheid 14 kmu; windkracht 2 Bft; luchtvochtigheid 75%.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.