Grand Slam * Stats & News
Updated: 31 oktober 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Henk Seppen)

Nederlands Team speelt eerste oefenduel in Mexico
English

ZAPOPAN, Jalisco (Mexico) - Het Nederlands Honkbal Team heeft op woensdagmiddag (30 oktober) de eerste van twee oefenwedstrijden gespeeld ter voorbereiding op de tweede editie van de Premier12, die komende zaterdag begint.

Op woensdag verloor Oranje met 12-2 in een 7-inning wedstrijd van de USA, dat op zaterdag ook de eerste tegenstander zal zijn. Nederland ontmoet daarna de Dominicaanse Republiek op zondag en sluit Poule A dinsdag af tegen Mexico, dat het organiserende land van deze Poule is.

Op dinsdag worden de eerste wedstrijden gespeeld in Poule, die wordt afgewerkt in Taiwan. Poule C begint komende woensdag in Zuid-Korea. De twee beste ploegen uit elke Poule gaan door naar de Super Round, die wordt gespeeld in Japan, net als de Finale.

Nederland arriveerde maandag in Mexico en trainde op dinsdag.

Het oefenduel van vandaag werd gespeeld in Estadio de Béisbol Charros de Jalisco in Zapopan, dat ook de locatie is voor de wedstrijden in Poule A. Jair Jurrjens was de startende werper voor Nederland. De rechtshander gooide voor het laatste voor Oranje tijdens de World Baseball Classic 2017. Hij was één van de zeven werpers die vandaag werd ingezet door Manager Hensley Meulens. Alle werpers gooiden op een pitch-count in het duel van vandaag.

Jurrjens kreeg drie opeenvolgende nullen in de eerste inning, waarna hij werd opgevolgd door Orlando Yntema, maar die had een lastige tweede inning. Yntema moest zeven honkslagen en zes punten toestaan en dat bezorgde de USA een vroege comfortabele voorsprong.

De Amerikaanse ploeg staat onder leiding van Manager Scott Brosius, die deze positie kortgeleden overnam van Joe Girardi, die aanvankelijk was aangesteld tot Manager van Team USA. Echter, op 16 oktober trok Girardi zich terug omdat hij besprekingen voerde om weer terug te keren als Major League-Manager. De voormalige Manager van New York Yankees werd onlangs benoemd tot nieuwe Manager van Philadelphia Phillies. Brosius is eveneens een voormalige Major Leaguer. Hij speelde voor Oakland Athletics in 1991-1997 en daarna voor New York Yankees in 1998-2001. Met New York won hij driemaal de World Series en hij was de World Series MVP in 1998.

Nederland bereikte het honk in de eerste inning toen Roger Bernadina een honkslag sloeg, maar hij werd uitgeschakeld toen Juremi Profar in een dubbelspel sloeg.

Met de USA op een 6-0 voorsprong gooide Shairon Martis de derde inning voor Nederland. Hij kwam niet in de problemen, had slechts vijf pitches nodig en zorgde voor drie opeenvolgende nullen.

In de 1e4 kreeg Juremi Profar vier wijd met één uit, maar hij strandde, want de volgende twee slagmensen kregen drie slag.

Tom Stuifbergen werd daarna de vierde Oranje-werper in de 2e4. Hij kreeg een 2-run homerun tegen van Jo Adell, die uitkomt in Triple-A in de organisatie van de Los Angeles Angels. Maar er was in deze inning ook een fraaie vangbal van Dwayne Kemp, die net in het duel was gekomen als nieuwe derde honkman. Dat was één van de verdedigende wissels die in deze slagbeurt werden toegepast.

...Kalian Sams had twee honkslagen, waaronder een triple...
(© Foto: Henk Seppen)
In de 1e5 kreeg Nederland de eerste grote scoringskans. De ploeg kreeg de honken vol nadat Hendrik Clementina op het honk kwam na een fout, Kalian Sams een honkslag sloeg en Sharlon Schoop een infield-hit liet noteren. Maar de inning eindigde toen Ray-Patrick Didder (die zijn Oranje-debuut maakte) een pop-up sloeg.

Een andere speler maakte zijn debuut in de Nederlandse ploeg in de 2e5. Dat was Orsen Josephina, die toen de pitching overnam. De rechtshander moest twee honkslagen incasseren, maar stond geen punten toe.

Nederland kreeg weer een loper in scoringspositie in hun zesde slagbeurt en kwam toen ook voor het eerst tot scoren. Yurendell De Caster en Sicnarf Loopstok sloegen een honkslag, Gianfranco Wawoe leverde een opofferingsslag af, maar dit keer was het Curt Smith, die in een 'inning-ending double play' sloeg.

Team USA voegde weer twee punten toe in de 2e6 op Jim Ploeger. Met de honken vol kreeg hij een puntscorende honkslag tegen, waarna hij een volgend punt gescoord zag worden na een wilde worp.

In de 1e7 werd het tweede Oranje-punt gescoord. Kalian Sams opende met een driehonkslag, waarna hij met twee uit scoorde op een honkslag van Gianfranco Wawoe, die dus beide Nederlandse punten binnensloeg.

In de 2e7 maakte ook de derde Oranje-rookie zijn debuut, want Franklin Van Gurp beklom toen de heuvel. Hij begon met vier wijd en kreeg vervolgens een honkslag tegen. Na een strikeout kreeg Van Gurp een puntscorende honkslag tegen. De rechtshander volgde nogmaals met drie slag, maar hierna werd wederom een RBI-single genoteerd en dat maakte ook een einde aan de wedstrijd.

De Nederlandse ploeg kwam tot acht honkslagen, waarvan twee op naam van Kalian Sams.

Voor Nederland kwamen in actie:
Calten Daal (2B), Gianfranco Wawoe (2B), Roger Bernadina (CF), Dwayne Kemp (3B), Juremi Profar (1B), Yurendell De Caster (1B), Ademar Rifaela (LF), Gilmer Lampe (LF), Chadwick Tromp (C), Sicnarf Loopstok (C), Hendrik Clementina (DH), Curt Smith (PR-DH), Kalian Sams (RF), Sharlon Schoop (3B-SS), Ray-Patrick Didder (SS-CF) en pitchers Jair Jurrjens, Orlando Yntema, Shairon Martis, Tom Stuifbergen, Orsen Josephina, Jim Ploeger and Franklin Van Gurp.

(30 oktober)

Gerelateerd Artikel:
Hensley Meulens terug als Oranje-Manager voor Premier12; Roster bekend. (14 oktober)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.