Grand Slam * Stats & News
Updated: 3 september 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Robert Bos)

Storks stelt Hoofdklasse-plek veilig; Seizoen DSS krijgt vervolg
English

HAARLEM - Silicon Storks kwam zaterdag (31 augustus) tot een 8-0 shutout tegen DSS om de best-of-five Play-Downs Final Series met 3-1 te winnen. Hierdoor handhaafde Storks zich in de Hoofdklasse en stelde dus de plek voor volgend jaar veilig.

Voor DSS krijgt het seizoen nog een vervolg, want de ploeg moet nu deelnemen aan de Promotie/Degradatia Series tegen de kampioen van de Overgangsklasse. Echter, DSS moet nu vier (!) weken wachten voordat het de eerste wedstrijd kan spelen in die reeks. Tot dat moment worden de resterende wedstrijden gespeeld in de Overgangsklasse, die wordt afgesloten op 22 september. Momenteel lijken Kinheim, Euro Stars en RCH-Pinguïns de voornaamste kandidaten voor de eerste plaats.

Storks speelde een prima Series tegen DSS, maar toch was niet echt verwacht dat de Haagse ploeg de best-of-five zou winnen. DSS eindigde op de zevende plaats in de Hoofdklasse-competitie, waarna de Play-Down werd verloren van het op de zesde plaats geëindigde Twins Oosterhout (3-0). Storks eindigde op de achtste en laatste plaats en moest het in hun Play-Down opnemen tegen nummer vijf Quick Amersfoort. In die reeks kwam Storks tweemaal langszij, maar verloor de best-of-five met 3-2.

In de competitie bleken Storks en DSS aan elkaar gewaagd, want ze deelden hun 6-game series en wonnen elk driemaal.

DSS opende de Play-Down Final Series tegen Storks met een 3-1 overwinning.

Het tweede duel van de Series werd net na het begin van de achtste inning gestaakt door de umpires. Op dat moment stond Storks met 4-2 voor. De wedstrijd werd verloren verklaard voor DSS en dus gewonnen voor Storks. De volgende dag won Storks met 6-3 om een 2-1 voorsprong te nemen in de Series.

(31 augustus)
In de wedstrijd van vandaag keek DSS al snel tegen een achterstand aan, want Storks scoorde vijfmaal in de eerste drie innings. Storks kwam tot negen honkslagen, maar zag de DSS-verdediging ook vijf fouten maken. Door deze fouten waren alle door Storks gescoorde acht punten onverdiend.

DSS begon met een verrassende startende werper. Doordat dit een 'must-win' wedstrijd was voor DSS was min of meer verwacht dat rechtshander Juan Carlos Sulbaran de startende werper zou zijn voor de Haarlemse ploeg. Sulbaran was de starter in de eerste wedstrijd. In dat duel kwam hij tot negenmaal drie slag, kreeg drie hit tegen en was de winnende werper. Echter, de oud-prof met veel ervaring startte niet. In plaats daarvan beklom linkshander Nick Keur de heuvel voor DSS. In de competitie gooide Keur in slechts 11 2/3 inning. De linkshander kwam op 11 juni voor het eerst in actie. Hij startte toen en gooide één inning tegen HCAW. Voor Keur was dat zijn eerste heuveloptreden sinds 27 augustus 2017 toen nog uitkwam voor Hoofddorp Pioniers. Tussendoor onderging Keur een 'Tommy John-ingreep', waarvan hij lang moest herstellen. Een week geleden zette DSS Alexander Valdez en Tim Halderman als starters in.

Vandaag misten DSS en Storks beide een paar spelers. DSS-pitcher Scott Prins en catcher Leandro Anasagasti en Storks-pitcher Sem Lauf zijn allemaal in Busan (Zuid-Korea), waar ze deelnemen aan de Under-18 World Cup met het Nederlands Under-18 Team. DSS miste ook pitcher Robyn Clara. Hij nam met de Franse Nationale Ploeg deel aan de Yoshida Challenge in Sénart (Frankrijk).

Storks opende de score met twee onverdiende punten in de eerste helft van de eerste inning. Kevin Nieveld begon met vier wijd en bereikte veilig het tweede honk toen pitcher Nick Keur een fout maakte op een 'force play-grounder' (en mogelijke 'double play-grounder') van Johnny Schmook. De honken kwamen vervolgens vol te staan toen ook Giovanny Perez vier wijd kreeg. Hierna scoorde Nieveld het eerste punt op een opofferingsslag van Luuk Visser. Met twee uit werd het tweede punt toegevoegd na een honkslag van Joey Schmook.

In de tweede inning werd weer een onverdiend punt toegevoegd. Lead-off hitter Joost van den Bergh kwam op het honk na een fout, schoof op na een opofferingsstootslag van Chris Langenkamp en scoorde op een honkslag van Kevin Nieveld. Een dubbelspel sloot de slagbeurt even later af, maar DSS keek nu tegen een 3-0 achterstand aan.

...Winnende werper Martin Kram...
(© Foto: Robert Bos)
Storks verhoogde de voorsprong naar 5-0 in de derde inning op nieuwe pitcher Lars Werkman. Ook nu bereikte de lead-off hitter het honk op een fout, dit keer op een grounder van Luuk Visser. Met één uit kwamen de honken vol te staan toen Joey Schmook een honkslag sloeg en Jurriaan Dijk werd geraakt door een worp. Met twee uit sloeg Chris Langenkamp een honkslag en bracht daarmee Visser en Schmook binnen. Nu met een 5-0 achterstand volgde wederom een werperswissel, want Hoofd Coach José Baez zette Juan Carlos Sulbaran in. Baez nam de coaching half juni over, nadat het tot een breuk was gekomen met Hoofd Coach Marco Wels. Sulbaran kreeg een inning-afsluitende vangbal.

Echter, DSS wist niets terug te doen op rechtshander Martin Kram. Net als Keur miste ook hij een deel van het seizoen vanwege een blessure. Kram deed het goed en kwam niet veel in de problemen.

In de eerste inning kreeg Kram een one-out single tegen van Tino van Erk en in de tweede sloeg Diamond Silberie een tweehonkslag met twee uit. In beide innings sloot Kram af met een strikeout. DSS kreeg twee honklopers in de 2e3. Met één uit kwam Mitchel Dautzenberg op het honk na een fout, waarna Tino van Erk vier wijd kreeg. Maar hierna volgden een gedwongen nul en een groundout.

Juan Carlos Sulbaran hield Storks puntloos in de volgende vier innings, kreeg slechts één honkslag tegen en stond maar twee slagmensen tot de honken toe. Na drie opeenvolgende nullen in de vierde inning kreeg Sulbaran een lead-off single tegen van Sergio Schoop in de vijfde, maar hij ging uit bij een steelpoging. In de zesde kreeg lead-off hitter Quinland de Windt drie slag, maar bereikte het honk na een doorgeschoten bal. Even later werd hij uitgeschakeld in een dubbelspel. Sulbaran kreeg weer drie nullen op rij in de zevende.

Na op rij te zijn uitgeschakeld in de vierde en vijfde inning stond DSS met 5-0 achter, maar kreeg kans wat terug te doen in de zesde. Tino van Erk begon met een infield-hit, waarna Aldi Guzman een honkslag sloeg met één uit. Met twee uit kreeg de Haarlemse ploeg de honken na vier wijd voor Devano Pieter. Met de honken vol en in een save-situatie nam veteraan-rechtshander Jurrian Koks de pitching daarna over en maakte een einde aan de dreiging door af te sluiten met een strikeout (looking).

Storks voorkwam ook tegenpunten in de zevende. Met één uit sloegen Koen Werkman en Michel Dautzenberg beiden een honkslag, maar een dubbelspel eindigde de slagbeurt.

In de 1e8 voegde Storks weer een punt toe. Sergio Schoop begon met een tweehonkslag en wist het derde honk te bereiken na een fout in het outfield. Met één uit scoorde hij na een honkslag van Jurriaan Dijk. Hierna nam Sander Helmendach de DSS-pitching over en sloot af met twee strikeouts.

Nadat Jurrian Koks drie opeenvolgende nullen had gekregen aan DSS-zijde in de achtste voegden zijn teamgenoten weer twee punten toe in de 1e9. Kevin Nieveld begon met vier wijd, waarna Johnny Schmook een honkslag sloeg. Met één uit werd er een fout gemaakt op een 'force play-grounder' van Luuk Visser, waardoor beide lopers scoorden, terwijl Visser zelf op het derde honk terechtkwam. De inning eindigde toen Visser probeerde te scoren nadat Sergio Schoop was uitgevangem, maar hij werd op de plaat uitgeschakeld in een dubbelspel.

In de 2e9 kreeg Jurrian Koks een lead-off single tegen van Devano Pieter. Hierna volgden drie vangballen. Dat maakte een einde aan de wedstrijd en leverde Koks een save op.DSS - Silicon Storks 0-8
RHE
Silicon Storks212000012-891
DSS000000000-075
pitchers Storksinn.SOBBHRER
Martin Kram, W (1-1)5.2524--

Jurrian Koks, SV (1)3.11-3--

pitchers DSSinn.SOBBHRER
Nick Keur, L (0-1)22233-

Lars Werkman0.21-22-

Juan Carlos Sulbaran4.25-31-

Sander Helmendach1.23112-

Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires: HP-John Beltman, 1B-Rudsel Schoobaar, 3B-André Ficken.
Official Scorer-Leo van den Brun.
Play-by-Play Scorer-Tineke Has.
Technical Commissioner-Paul Bokern.
Public Address Announcer-Jan Huntelaar.
Scoreboard Operator-Jan Huntelaar.
Aanvangstijd-14:00 uur.
Speeltijd-2:46 uur.
Locatie-Honkbalveld DSS, Pim Mulier Sportpark, Haarlem.

Game Notes:
Game 4 Play-Downs Final Series.
Storks wint Series, 3-1.
Storks stelt Hoofdklasse-plek voor volgend jaar veilig.
DSS moet spelen in de best-of-five Promotie/Degradatie Series tegen de Kampioen van de Overgangsklasse.
Weersomstandigheden bij aanvang: Zonnig, 25,8° C; windrichting zuid;
windsnelheid 26 kmu; windkracht 3 Bft; luchtvochtigheid 45%.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.