Grand Slam * Stats & News
Updated: 12 november 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Leones de León)

Roger Bernadina en Jiandido Tromp beginnen profseizoen in Nicaragua
English

LEÓN / CHINANDEGA / ESTELÍ / MANAGUA / RIVAS (Nicaragua) - Outfielders Roger Bernadina en Jiandido Tromp zijn begonnen aan hun seizoen in de professionele Nicaraguaanse competitie. Het seizoen in de Liga de Béisbol Profesional Nacional (LBPN) ging op donderdag (4 november) van start. En dat betekent dat het 17e profseizoen in Nicaragua nu één week oud is.

Dit jaar speelde Bernadina in zijn eerste seizoen voor Curaçao Neptunus in de Hoofdklasse na vorig seizoen te hebben gespeeld voor Quick Amersfoort. Met Neptunus bereikte Bernadina de Holland Series, maar de ploeg verloor de best-of-seven met 4-3 tegen (regerend kampioen) L&D Amsterdam Pirates. Onlangs maakte Neptunus bekend dat Tromp in 2022 voor de ploeg zal uitkomen.

Bernadina en Tromp spelen beiden voor Leones de León, dat momenteel de tweede plaats inneemt met een 2-2 'record'. Tigres de Chinandega is de koploper met drie overwinningen in vier wedstrijden. Minder dan een maand voor aanvang van het seizoen was het allesbehalve zeker of Leones dit sezioen zou spelen, omdat het niet beschikte over de benodigde middelen om financiële verplichtingen te kunnen garanderen. Echter, een paar dagen voor de competitie-start kondigde de club aan dat het alsnog kon deelnemen. Leones de León is door de jaren heen één van de meest succesvolle ploegen geweest in de Nicaraguaanse profcompetitie en veroverde zes titels, waaronder twee op rij in de seizoenen 2018-2019 en 2019-2020.

Voor Tromp is dit zijn eerste seizoen in Nicaragua. Voor Bernadina is het zijn vierde. Vorig seizoen speelde de 37-jarige outfielder eveneens voor Leones de León. Bernadina speelde eerder twee seizoenen voor Fieras del San Fernando in 2005-2006 en 2006-2007. Naast dat hij honkbalde in Nicaragua en Nederland speelde Bernadina ook in de USA, Mexico, Zuid-Korea, Taiwan en Venezuela. In de USA speelde hij in 548 Major League-wedstrijden voor Washington Nationals (2008-2013), Philadelphia Phillies (2013), Cincinnati Reds (2014) en Los Angeles Dodgers (2014). In Zuid-Korea speelde hij in de hoogste prof-league (KBO) voor Kia Tigers (2017-2018) en in Taiwans speelde hij in de hoogste competitie voor Lamigo Monkeys (2019). Hij won de Korean Series in 2017.

...Roger Bernadina & Jiandido Tromp....
(© Foto's: Leones de León)
Leones opende het seizoen voor eigen publiek in Estadio Héroes y Mártires de Septiembre met een nipte 3-2 winst tegen Tren del Norte. In dat duel, op Opening Day (4 november), was Jiandido Tromp de lead-off hitter en linksvelder en sloeg 0-uit-4. Roger Bernadina was de midvelder en sloeg eveneens 0-uit-4.

Leones stond halverwege de zesde inning met 2-0 achter, maar kwam toen langszij. Ofilio Castro begon toen met vier wijd, maar werd gedwongen uitgeschakeld op een grounder van Tromp. Met twee uit kreeg de ploeg de honken vol, waarna Tromp scoorde toen Adrian Moreno werd geraakt door een worp. Na een werperswissel scoorde Leones de gelijkmaker na een wilde worp. De thuisploeg scoorde het winnende punt met één uit in de 2e9 op een 'walk-off single' van Castro.

De volgende dag, in een uitwedstrijd bij Tren del Norte in Estadio Rufo Marín in Estelí, was het Leones dat met één punt verschil verloor. Leones stond halverwege de vierde inning met 4-2 voor, waarna de tegenstander op gelijke hoogte kwam. Nadat beide teams eenmaal hadden gescoord in de vijfde scoorde Tren del Norte tweemaal in de zesde en zou gaan winnen met 7-6. In dit duel sloeg Tromp 3-uit-4, waaronder een homerun. Bernadina sloeg 2-uit-4 met een driehonkslag. Met een 2-1 achterstand sloeg Tromp een 3-run homerun in de 1e2, maar dat was niet genoeg.

Afgelopen woensdag won Leones met 4-1 van Gigantes de Rivas door tweemaal te scoren in zowel de tweede als de achtste inning. Tromp homerde opnieuw, tewijl Bernadina 0-uit-4 sloeg in het uitduel in Estadio Yamil Ríos in Rivas. Met een 2-0 voorsprong voegde Leones twee punten toe in de achtste toen Tromp zijn tweede homerun van het seizoen sloeg.

Op donderdag liep Leones tegen een 3-0 shutout-nederlaag aan in een thuiswedstrijd tegen Gigantes, de regerende kampioen. Leones kwam niet verder dan vier honkslagen op drie pitchers. Dit keer sloegen Bernadina en Tromp beiden 0-uit-4.

Behalve Bernadina en Tromp is er nog een ander bekend gezicht (opnieuw) actief in de Nicaraguaanse competitie. Wuillians Vasquez, die in 2010 in de Nederlandse Hoofdklasse voor HCAW in 2010, is weer terug bij Gigantes de Rivas als infielder en outfielder.

Aanvankelijk zou het nieuwe seizoen van start gaan op 29 oktober, maar dat werd uitgesteld naar 4 november. De vijf teams in deze league spelen allemaal 40 wedstrijden. Na afloop van de reguliere competitie gaan de vier beste ploegen door met een Round Robin. In deze Kampioenspoule spelen de ploeg elk twaalf wedstrijden en plaatsen de twee beste teams zich voor de best-of-seven Finalereeks. Wanneer alle zeven wedstrijden in de Finale noodzakelijk zijn staat de laatste wedstrijd op het programma voor 30 januari.

(12 november)Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.