Grand Slam * Stats & News
Updated: 19 oktober 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Jan Kruijdenberg)

RCH-Pingu´ns promoveert naar Hoofdklasse na comeback-winst; Storks degradeert
English

DEN HAAG - RCH-Pingu´ns maakt volgend zijn rentree in de Hoofdklasse, want de ploeg won op zondag (17 oktober) ook de tweede wedstrijd van de Promotie/Degradatie Series tegen Silicon Storks. RCH-Pingu´ns stond achter na vijf innings, maar kwam daarna tot een rally van vier punten op weg naar een 7-3 overwinning en een 2-game 'sweep' om te promoveren. Hierdoor stond Storks met lege handen en degradeerde. De ploeg zal volgend seizoen uitkomen in de Eerste Klasse.

Op zaterdag opende RCH-Pingu´ns de reeks met een ruime 16-6 overwinning in acht innings.

Met deze degradatie kwam een verblijf van vier jaar in de Hoofdklasse ten einde voor Storks. In 2017 eindigde de ploeg op de eerste plaats in de Overgangsklasse en promoveerde, samen met Quick Amersfoort en in 2018 speelde Storks voor het eerst in 38 jaar weer in de hoogste afdeling. Maar in de volgende vier seizoenen (2018-2021) eindigde Storks jaarlijks op de laatste plaats. Echter, de ploeg wist zich elk jaar te handhaven. In 2018 en 2019 stond Storks tegenover Kinheim in de best-of-five Promotie/Degradatie Series en won beide keren respectievelijk 3-1 en 3-2. Vorig jaar stond Storks eveneens op de laatste plaats in de Degradatie-Poule en eindigde RCH-Pingu´ns op de eerste plaats in de Overgangsklasse. In de oorspronkelijke opzet voor het seizoen 2020 zou dit hebben geleid tot een Promotie/Degradatie Series tussen de twee ploegen. Echter, het seizoen veel later van start vanwege de maatregelen tegen het coronavrius (COVID-19). Voordat het ingekorte seizoen begon werd besloten dat er geen promoties of degradaties zouden zijn in alle afdelingen.

Dit seizoen had Storks een wat matige start, maar begon daarna wedstrijden te winnen en klom op de ranglijst. Een flinke domper kwam toen twee overwinningen ongedaan werden gemaakt en de ploeg vier punten in mindering kreeg vanwege een ongerechtigde speler. Echter, Storks nam afstand van de laatste plaats en eindigde op de zevende plek in de reguliere competitie, zeven punten voor op Quick Amersfoort. In de Degradatie-Poule kwam Storks tot winst tegen Hoofddorp Pioniers en DSS/Kinheim. De ploeg won ook de opener van hun 3-game series tegen Quick Amersfoort (11-6), maar verloor het tweede duel (11-1). De derde wedstrijd van de reeks verregende. Begin oktober stond Storks nog altijd voor op Quick in de ranglijst, zodat het er op leek dat de Amersfoortse ploeg op de laatste plaats zou eindigen. Echter, Quick, dat een teleurstellend seizoen had, beleefde een sterk slot, want het won het inhaalduel tegen Storks met 7-6. En daarmee werd het lot voor Storks bezegeld. Doordat dit de laatste wedstrijd voor Storks was in de Degradatie-Poule stond de ploeg nu gelijk met Quick. Volgens de reglementen wordt de ranglijst in zo'n geval bepaald door het onderlinge resultaat. Dat was 2-1 in het voordeel van Quick, dat zich hierdoor handhaafde in de Hoofdklasse.

...De spelers van RCH-Pingu´ns vieren de promotie...
(© Foto: Jan Kruijdenberg)
In de slotweken van de Degradatie-Poule ondervond Storks hinder van nog iets anders. De ploeg moest het doen zonder drie van hun spelers, die deel uitmaakten van het Nederlands Under-23 Team, dat deelnam aan de Under-23 World Cup in Mexico. Deze spelers waren pitcher Jayden Gonesh, catcher Yurdion Martie en eerste honkman Sheadion Jamanika. In de competitie was Jamanika de Beste Slagman van de ploeg met een .320 slaggemiddelde. Hij leidde de ploeg ook in Honkslagen (41), On Base-Percentage (.420) en OPS (.834). In deze periode had Storks zes wedstrijden op het programma staan, waaronder de beslissende 3-game reeks tegen Quick Amersfoort. Storks won twee van de vijf gespeelde wedstrijden, terwijl het derde duel tegen Quick werd afgelast wegens regen. Die wedstrijd werd gespeeld nadat het Under-23 Team was teruggekeerd. Hoewel Martie en Jamanika toen terugkeerden in de line-up was Gonesh niet inzetbaar om te gooien, want hij had last van een jet-lag.

In de Series tegen RCH-Pingu´ns miste Storks Hoofd Coach Eugene Henson een aantal van zijn werpers. Rechtshanders Jayden Gonesh en Joel Martis waren beiden geblesseerd. Een paar weken geleden keerde linkshander Nelmerson Angela terug naar Curašao om daar te gaan spelen voor Wild Cats. Kortgeleden keerden ook rechtshanders Gedryon Basilia en Yerson Rosalina terug naara Curašao. Zodoende beschikte Henson over slechts vijf inzetbare werpers in plaats van de tien die hij in de competitie op zijn lijst had staan.

RCH-Pingu´ns speelde voor het laatst in de Hoofdklasse in het seizoen 2009. Destijds verloor de ploeg de best-of-five Promotie/Degadatie Series tegen Almere Magpies met 3-2 en degradeerde. EÚn van de spelers uit de huidige Promotie/Degradatie-reeks speelde ook toen voor RCH, namelijk Ferd van Stekelenburg.

Wanneer RCH-Pingu´ns volgende seizoen de eerste wedstrijd speelt is dat het begin van hun zesde periode in de hoogste afdeling. De ploeg speelde voor het eerst op het hoogste niveau in 1938, maar degradeerde toen. Hierna volgde een periode van vier jaar (1951-1954), maar na een nieuwe degradatie keerde de ploeg na ÚÚn jaar afwezigheid weer terug (1956). Opnieuw degradeerde RCH en nu duurde het 40 jaar om terug te keren naar de Hoofdklasse in 1997. Dit keer speelde de ploeg zes seizoenen (1997-2002) in de Hoofdklasse, waarna wederom degradatie volgde. De vereniging fuseerde in 2001 met Pingu´ns en ging daarna verder als RCH-Pingu´ns. In 2007 begon RCH's vijfde verblijf in de Hoofdklasse, dat in 2009 eindigde met de vijfde degradatie.

,,Voor dit weekeinde hebben we Storks en Quick allebei gescout'', zegt RCH-Pingu´ns Hoofd Coach Marlon Frolijk. ,,We hadden dus veel informatie over de slagmensen van beide teams. Toen het duidelijk was dat we tegen Storks moesten wisten we ook dat zij een probleem in de pitching hadden, vanwege blessure en een paar werpers die waren vertrokken. Vanaf het begin heb ik tegen mijn spelers gezegd dat ze diep in de count moesten gaan, hun werpers laten gooien. Dat was ons game-plan en dat werkte.''

Frolijk vervolgt: ,,Uiteraard zijn we blij met deze promotie. De vereniging wilde dit en hier hebben we naar toe gewerkt. We zijn hier ergens in 2016 mee begonnen. Vanaf het begin was onze doelstelling het honkbalplezier weer terugkrijgen en elk jaar zo hoog mogelijk in de top eindigen. De afgelopen jaren hadden we Storks voor ons en daarna Kinheim. Maar nu hebben we onze doelstellingen gehaald''.

(17 oktober)

Gerelateerd Artikel:
RCH-Pingu´ns wint ruime vs. Storks in Promotie/Degradatie-opener. (16 oktober)Vandaag kreeg RCH-Pingu´ns wederom een prima werpers-optreden. In de opener op zaterdag gooide linkshander Dion Steijl het hele duel en stond acht honkslagen toe. Vandaag schakelde Maickel Rietel twaalf slagmensen met drie slag uit in acht innings, waarna Braden Lee het duel in de negende afsloot. Slechts ÚÚn slagman van Storks kreeg vier wijd.

...Winnende werper Maickel Riettel...
...12 strikeouts...
(© Foto: Jan Kruijdenberg)
Dat was anders aan de andere kant, want vier Storks-pitchers gooiden samen 14 keer vier wijd en moesten ook 12 honkslagen toestaan. In de competitie voerde de werpers-staf van Storks de Hoofdklasse aan met 343 keer vier wijd, het hoogste aantal sinds de werpers van ADO 325 keer vier wijd gooiden in het seizoen 2011. De pitching-staff van L&D Amsterdam Pirates gaf de minste vrije lopen weg met 131, gevolgd door Curašao Neptunus, van wie de werpers 136 keer vier wijd gooiden.

RCH-Pingu´ns was gelijk productief in de eerste helft van de eerste inning op starter Darryl Jamoena. Echter, er werd een loper uitgeschakeld op de thuisplaat en hoewel er volle honken waren met ÚÚn uit werd slechts eenmaal gescoord. Koen Werkman opende met een honkslag, waarna Daan Groenewoud vier wijd kreeg. Jesse Aussems volgde met een honkslag, maar Werkman werd daarna bij zijn poging te scoren op de plaat uitgeschakeld na een prima aangooi van rechtsvelder Kevin van Veen. Met ÚÚn uit kreeg RCH-Pingu´ns de honken vol na vier wijd voor Joey Kuijsten. De ploeg uit Heemstede scoorde vervolgens het eerste punt toen Groenewoud de plaat passeerde na een opofferingsslag van Brett Thompson. Hierdoor schoven ook de andere twee lopers op, maar zij bleven achter want derde honkman Brendly Martina ving een line drive van Gianni Frolijk.

In de volgende drie innings werd RCH-Pingu´ns puntloos gehouden door Jamoena, liet twee lopers in scoringspositie achter en zag opnieuw een loper op de thuisplaat worden uitgeschakeld bij een poging te scoren.

In de tweede inning begon Jelger Algra met vier wijd en met twee uit sloeg Koen Werkman een honkslag, maar zij bleven achter. In de derde sloeg Joey Kuijsten een honkslag met ÚÚn uit en schoof op na een grounder van Brett Thompson. Na vier wijd voor Gianni Frolijk sloeg Jelger Algra een honkslag in het linksveld. Dit keer probeerde Kuijsten te scoren vanaf het tweede honk, maar hij werd op de plaat uitgeschakeld na een aangooi van linksvelder Roy Winkel.

Met een 1-0 achterstand kreeg Storks een kans langszij te komen in hun eerste slagbeurt op Maickel Rietel, die zes seizoenen (2014-2019) in de Hoofdklasse gooide. In 2014 en 2015 stond de rechtshander op de heuvel voor HCAW. Hierna gooide hij twee seizoenen voor Hoofddorp Pioniers. In de volgende twee seizoenen kwam Rietel uit voor Amsterdam Pirates, met wie hij in 2019 landskampioen werd. Als werper voor HCAW en Pioniers werd Rietel ingezet als starter en als reliever. In zijn twee seizoenen bij Pirates gooide hij alleen in relief.

In de eerste inning kreeg de rechtshander een lead-off single tegen van Brendly Martina, die twee honken opschoof op twee hiernavolgende grounders. Maar hij strandde op het derde honk, want Rietel sloot af met een strikeout.

In de tweede inning begon Yurdion Martie voor Storks met een honkslag, maar ging gedwongen uit. De ploeg werd daarna op rij uitgeschakeld (twee strikeouts) in de derde slagbeurt.

Maar in de 2e4 scoorde Storks tweemaal om de leiding te nemen. Ibrahin Redan begon met een honkslag, maar leek vervolgens gedwongen te worden uitgeschakeld op een comeback-grounder van volgende slagman Sheadion Jamanika. Echter, Maickel Rietel maakte een foute aangooi en dat stelde Redan in staat het derde honk te bereiken. Hij scoorde hierna de gelijkmaker toen Yurdion Martie volgde met een honkslag. Even later voerden Jamanika en Martie een double-steal uit. Doordat dat werd gevolgd door een foute aangooi van catcher Jelger Algra kon Jamanika scoren om Storks op voorsprong te zetten. Rietel schakelde hierna Kevin van Veen met drie slag uit, maar kreeg daarna een honkslag tegen van Joel Hernandez, wat Storks lopers 'op de hoeken' opleverde. Nadat Hernandez het tweede honk had gestolen sloot Rietel de slagbeurt af met drie slag voor Roy Winkel en Raibiently Mercalina.

RCH-Pingu´ns kwam langszij in de 1e5, maar verzuimde opnieuw meer punten te komen. Jesse Aussems begon met vier wijd en Joey Kuijsten volgde met een tweehonkslag. Aussems scoorde de gelijkmaker op een opofferingsslag van Brett Thompson. Met twee uit en Kuijsten op het tweede honk kreeg Jelger Algra opzettelijk vier wijd, maar hierna kreeg RCH-Pingu´ns de honken vol doordat Donny Hamelink een normale vrije loop kreeg. Met drie lopers op de honken volgde een werperswissel en nam Kelvin Knape de taak over. Dit was pas zijn tweede pitching-optreden dit jaar. Knape, een infielder, gooide niet in de competitie, daarna gooide hij twee innings in ÚÚn wedstrijd in de Degradatie-Poule. Knape kreeg een grounder van Darryl Williams en dat leidde tot de gedwongen nul op de plaat van Kuijsten wat de slagbeurt afsloot.

Even later hernam Storks de leiding in de 2e5. Brendly Martina, die de Hoofdklasse-competitie aanvoerde met 24 gestolen honken, opende met een stootslag-honkslag. Hij kwam in scoringspositie na een grounder van Joran Berkhout, stal het derde honk en scoorde op een grounder van Ibrahin Redan. Met twee uit kreeg Storks nog twee honklopers toen Sheadion Jamanika een honkslag sloeg en Yurdion Martie vier wijd kreeg. Zij bleven achter, want een pop-up van volgende slagman Kevin van Veen werd op fout gebied gevangen door Jelger Algra.

De wedstrijd draaide daarna om in de 1e6 toen RCH-Pingu´ns tot een rally van vier punten kwam met twee uit op Kelvin Knape. Nadat een pop-fly en een grounder (op een stootslag) voor de eerste twee nullen hadden gezorgd bereikten zeven opeenvolgende slagmensen de honken. Eerst sloeg Jesse Aussems een honkslag en kreeg Joey Kuijsten vier wijd. Hierna leverde Brett Thompson een honkslag die Aussems in staat stelde de gelijkmaker te scoren. Volgende slagman Gianni Frolijk maakte ook goed contact. Hij dreunde de bal het rechts/midveld in voor een tweehonkslag. Kuijsten en Thompson scoorden en RCH-Pingu´ns stond met 5-3 voor. Toen de vierde wijdbal voor volgende slagman Jelger Algra in een wilde worp eindigde, schoof Frolijk op naar het derde honk. De honken raakten hierna vol toen ook Donny Hamelink vier wijd kreeg. Kort daarna scoorde Frolijk het zesde punt voor zijn ploeg na een doorgeschoten bal. De andere twee lopers schoven ook op en de honken kwamen opnieuw vol te staan toen Darryl Williams de derde opeenvolgende vrije loop kreeg. Hierna volgde een aantal verdedigende wissels. Twan Naessens nam de pitching over van Knape, die in de slagvolgorde werd geplaatst als nieuwe korte stop, terwijl designated hitter Yurdion Martie de catching overnam. Dat betekende ook dat Naessens in de slagvolgorde terecht kwam, want er was geen DH meer. Naessens, die op zaterdag de startende werper was, kreeg een inning-afsluitende grounder, maar de tegenstander had toegeslagen en RCH-Pingu´ns stond met 6-3 voor.

...Tijd om te feesten...
(© Foto: Jan Kruijdenberg)
In de 1e7 kwam RCH-Pingu´ns dicht bij een nieuw punt, maar voor de derde keer werd een loper die probeerde te scoren op de plaat uitgeschakeld. Daan Groenewoud begon met een honkslag, waarna Jesse Aussems vier wijd kreeg. Met ÚÚn uit kreeg Twan Naessens de honken vol toen hij Brett Thompson met een worp raakte. Gianni Frolijk maar hierna opnieuw goed contact, maar dit keer werd hij uit uitgevangen door rechtsvelder Kevin van Veen. Groenewoud vertrok om te scoren, maar werd op de plaat uitgetikt, want Van Veen kreeg de bal op tijd bij catcher Yurdion Martie die daarmee een dubbelspel completeerde.

Storks wist niet meer terug te komen en werd in het restant van de wedstrijd puntloos gehouden, hoewel de ploeg in elk van de laatste vier slagbeurten telkens in scoringspositie kwam.

In de zesde en zevende inning kreeg Storks de lead-off slagman op het honk. In de zesde begon Joel Hernandez (die in de 1e6 verhuisde van catcher naar het linksveld) met een honkslag. Hierna bereikte Storks het deel van de slagvolgorde dat was aangepast door de verdedigende wissels. Kelvin Knape sloeg in plaats van Roy Winkel (0-uit-2, ÚÚn strikeout) en werd uitgevangen. Hierna sloeg Twan Naessens voor Raibiently Mercalina (twee strikeouts) en kreeg drie slag in zijn eerste slagbeurt van het seizoen. Met twee uit stal Hernandez het tweede honk, maar bleef achter, want pitcher Maickel Rietel volgde met zijn negende strikeout.

In de zevende bereikten de eerste twee slagmensen de honken. Joran Berkhout en Ibrahin Redan sloegen beiden een honkslag. Zij schoven op na een one-out grounder, maar wederom sloot Rietel af met een strikeout.

In de 1e8 voegde RCH-Pingu´ns een 'insurance run' toe. Met twee uit sloeg Darryl Williams een honkslag en kreeg Koen Werkman vier wijd. Pinch-hitter Ferd van Stekelenburg leverde daarna een puntscorende honkslag af om de stand op te voeren naar 7-3.

Storks kwam weer op het honk met twee uit in de 2e8. Pinch-hitter Gideon Ocalia kreeg drie slag, maar bereikte het honk na een doorgeschoten bal en volgende slagman Brendly Martina werd geraakt door een worp. Een vangbal eindigde de inning.

In de 2e9 nam Braden Lee de pitching over bij RCH-Pingu´ns. De rechtshander kreeg ook twee honklopers. Met ÚÚn uit kreeg hij een honkslag tegen van Sheadion Jamanika en met ÚÚn uit sloeg ook Kevin van Veen een honkslag. Maar hierna volgde een grounder van Joel Hernandez en dat eindigde het seizoen voor beide teams.

Storks liet dertien lopers achter, negen daarvan in scoringspositie.

Beide clubs moeten nu vooruit kijken naar het volgende seizoen en wat hun nieuwe situatie zal brengen. Bericht werd dat een aantal spelers op het huidige roster van RCH-Pingu´ns niet (opnieuw) in de Hoofdklasse wil spelen of daar nog over twijfelt. Voor Storks heeft de degradatie mogelijk tot gevolg dat een aantal spelers vertrekt. Dat betekent dat nu een aantal interessante weken zal volgen in de transfer-periode, die op 15 november eindigt.


...Links: Darryl Jamoena was de startende pitcher voor Storks...
...Rechts: Hoofd Coach Eugene Henson praat met Jamoena, catcher Joel Hernandez en 1B Ibrahin Redan...

...Links: Brett Thompson op weg naar de thuisplaat om het 5e punt te scoren in de 6e inning...
...Rechts: RCH-Pingu´ns Hoofd Coach Marlon Frolijk overziet de actie...

...Daan Groenewoud probeert te scoren in de 7e inning, maar wordt uitgetikt door catcher Yurdion Martie...
...Home Plate Umpire Niek Elshof constateert dat ook en maakt de out-call, wat een dubbelspel completeert...

...Darryl Williams scoort het 7e punt voor RCH-Pingu´ns in de 8e inning; Catcher Yurdion Martie wacht op de bal...

...Links: RCH-Pingu´ns korte stop Jesse Aussems has zes assists, waaronder de laatste nul...
...Rechts: Storks Hoofd Coach Eugene Henson praat met zijn team na de wedstrijd...
(© Alle Foto's: Jan Kruijdenberg)


Silicon Storks - RCH-Pingu´ns 3-7
123456789RHE
RCH-Pingu´ns100014010-7122
Silicon Storks000210000-3120
pitchers RCH-Pingu´nsinn.SOBBHRER
Maickel Rietel, W (1-0)81211032

Braden Lee1--2--

pitchers Storksinn.SOBBHRER
Darryl Jamoena4.2-8622

Kelvin Knape, L (0-1)1-4344

Twan Naessens2.122311

Jiairo Samboe1-----

Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires: HP-Niek Elshof, 1B-Bernard Flohr, 3B-Paul Timmermans.
Official Scorer-Rienette Hamers.
Play-by-Play Scorer-Karin Pieneman.
Technical Commissioner-Paul Bokern.
Public Address Announcer-Carline van Gaalen.
Scoreboard Operator-Vanuit de Storks dug-out.
Aanvangstijd-13:59 uur.
Speeltijd-3:28 uur.
Locatie-Sportpark 'Kijkduin', Den Haag.

Game Notes:
Game 2, best-of-three Promotie/Degradatie Series 2021.
RCH-Pingu´ns wint Series, 2-0.
RCH-Pingu´ns promoveert naar de Hoofdklasse.
Storks degradeert naar de Eerste Klasse.
Weersomstandigheden bij aanvang:
Bewolkt, 13° C; windrichting zuid-zuidwest; windsnelheid 24 kmu; windkracht 3 Bft; luchtvochtigheid 67%.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.