Grand Slam * Stats & News
Updated: 18 oktober 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen)

Amsterdam Pirates Hoofd Coach Michael Duursma stopt dag na winst titel
English

AMSTERDAM - Op een verrassend en onverwacht moment is Michael Duursma gestopt als Hoofd Coach van L&D Amsterdam Pirates, één dag na de verovering van de Kampioenstitel na winst van de Holland Series (4-3) tegen Curaçao Neptunus. Op zondag won Amsterdam Pirates de beslissende zevende wedstrijd in Rotterdam met 4-2 om de titel te prologeren. In de bekendmaking op de website van de club op maandag (18 oktober) werd bericht dat Duursma zijn taken als coach niet meer volledig kan combineren met zijn werkzaamheden als Coordinator van Baseball Academy Kennemerland Rabbits.

...Michael Duursma met Kampioensschaal...
...na winst van de Holland Series...
(© Foto: Henk Seppen)
,,Ja, het is enorm jammer dat ik deze beslissing heb moeten nemen, ik heb twee fantastische jaren gehad bij een schitterende club en uitstekend team'', aldus Michael Duursma, die het clubbestuur van zijn beslissing op de hoogte bracht tijdens de onderbreking van de Play-Off tegen HCAW. ,,Maar mijn werk bij de Academy is een full-time job en het is gewoon niet te combineren op dit moment. Wanneer ik iets doe wil ik dat goed doen en het coachen van een Hoofdklasse-team kost veel tijd.'' Via zijn werk bij de Academy blijft Duursma betrokken in het honkbal. Zodoende blijft een terugkeer als clubcoach of Nationaal Team-coach een mogelijkheid in de toekomst. Duursma: ,,Ja, wie weet wat de toekomst brengt, maar voor nu richt ik me op de Academy en wil ik wat meer tijd aan mijn familie besteden''.

Sinds de oprichting in 2008 was Duursma actief als instructeur bij Baseball Academy Kennemerland Rabbits. In mei 2016 volgde Duursma Bernie Beckman op als Technisch Manager en Hoofd Coördinator van de Academy. In 2017 won hij de Bill Arce Award voor de Meest Veelbelovende Coach.

Eind september 2019 werd Duursma de nieuwe Hoofd Coach van Amsterdam Pirates als opvolger van Brian Finnegan, die eveneens was gestopt na winst van de titel. Toen Finnegan de taak van Hoofd Coach overnam kondigde hij vantevoren al aan dat hij de ploeg slechts één seizoen zou leiden. Dat werd een zeer succesvol seizoen. In de Holland Series toen verloor Pirates de eerste drie wedstrijden, maar werd vervolgens de eerste ploeg in de historie die de volgende vier won en de titel veroverde, de eerste sinds 2011. Finnegan was de opvolger van Charles Urbanus, die Pirates in de voorgaande vijf seizoenen had gecoached.

Voordat hij Hoofd Coach werd bij Amsterdam Pirates was Duursma als coach drie jaar (2017-2019) actief bij de Nederlandse Under-15 / Under-18 Teams.

In 2017 was Duursma de 3B Coach bij het Nederlands Under-15 Team, dat toen het zilver won op het Europees Kampioenschap in Oostenrijk na een 4-2 nederlaag in de finale tegen Duitsland. In datzelfde jaar was Duursma één van de coaches van de Nederlandse ploeg die toen de Colt World Series won in de USA.

In 2018 werd Duursma de Manager van het Nederlands Under-15 Team. In dat jaar leidde hij de ploeg tijdens de World Cup Under-15 in Panama, waar de ploeg op de achtste plaats eindigde. Tien spelers uit die ploeg maakten in de voorbije twee seizoenen hun debuut in de Hoofdklasse, terwijl één van hen, Darnel Collins, momenteel professioneel speelt.

In 2019 was Duursma opnieuw de Manager van het Nederlands Onder-15 Honkbal Team en maakte hij ook deel uit van de coachingstaf van het Nederlands Onder-18 Honkbal Team. Met het Under-15 Team won Duursma het brons op het Europees Kampioenschap Cadetten (U15) in Nettuno (Italië) na een 3-0 winst tegen Tsjechië. Bij het Under-18 Team was Duursma 3B Coach in de staf van Manager Eric de Bruin. Deze ploeg eindigde op de zevende plaats tijdens de Under-18 World Cup in Busan (Zuid-Korea).

Vorig jaar, in zijn eerste seizoen als Hoofd Coach van Amsterdam Pirates leidde Michael Duursma de ploeg weer terug naar de Holland Series, die de ploeg een jaar eerder op spectaculaire wijze had gewonnen. Opnieuw ging Pirates goed van start in de Kampioensfinale tegen Curaçao Neptunus en won de eerste twee wedstrijden. Maar de Finale en het hele honkbal/softbal-seizoen eindigde daarna abrupt vanwege nieuwe en strengere maatregelen tegen het coronavirus. Besloten werd dat er in 2020 geen landskampioen zou zijn en zodoende begon Pirates het seizoen 2021 opnieuw als titelverdediger.

In de bekendmaking op de club-website bedankt Amsterdam Pirates Duursma voor zijn twee seizoenen als Hoofd Coach.
,,Amsterdam Pirates dankt Michael voor de enorme inzet voor het team en de club en natuurlijk voor de uitstekende resultaten, ondanks alle beperkingen die er gedurende de coronapandemie voor de sportclubs waren. Vorig jaar stond L&D Amsterdam met 2-0 vóór in de Holland Series die helaas vanwege een lock-down vroegtijdig werd gestopt. Dit jaar viel de prestatie van het team bij de Europa Cup in Ostrava wat tegen met een 5de plaats. Dat werd weer goedgemaakt tijdens de play-offs waar na een spannende strijd tegen HCAW een plek werd veroverd voor de Holland Series en kwalificatie voor de Europa Cup 2022 werd verzekerd. De Holland Series waren als de slagroom op de taart. Duursma’s team won in een spannende Series de laatste wedstrijd met 4-2 en veroverde voor de tweede keer op een rij het nationale kampioenschap.''

...Michael Duursma als Hoofd Coach met Pitching Coach...
...Rob Cordemans tijdens de Holland Series 2020...
(© Foto: Henk Seppen)
In het bericht wordt ook gesproken over de toevoeging door Duursma van een aantal jonge spelers in het team.
,,Talentvolle spelers werden aan de line-up toegevoegd en kregen veel speeltijd en kans om te groeien in een mooie mix van spelers met MLB en Minor League achtergrond en ervaren spelers. Deze opzet is Amsterdam Pirates goed bevallen en zal worden voortgezet.'', zo staat te lezen.

Bevestigd werd ook dat het clubbestuur al in gesprek is met verschillende kandidaten om Duursma op te volgen.
,,We gaan daarbij niet over één nacht ijs'', aldus club-voorzitter Koen Gijsbers. ,,We zijn in gesprek met kandidaten en zullen de coach kiezen die het best aansluit bij het beleid en de toekomst van de club. Daarbij moet deze coach ook nog passen bij de selectie. Zorgvuldigheid kost altijd tijd. Er komt een topcoach voor een topteam!''

De in Haarlem geboren Duursma speelde 21 seizoenen in de Hoofdklasse. Na met honkbal te zijn begonnen bij Boosters in Roosendaal speelde Duursma voor Double Stars Heiloo, waarna hij in 1996 in de Hoofdklasse debuteerde als speler van HCAW. Hij speelde vijf seizoenen voor de Bussumsse ploeg, waarna hij één seizoen uitkwam voor Neptunus in 2001. Vanaf 2002 speelde Duursma elf seizoenen voor Hoofddorp Pioniers. Na het seizoen 2012 verhuisde de infielder naar Amsterdam Pirates voor wie hij de laatste vier seizoenen speelde en waar hij na het seizoen 2016 afscheid nam als speler. Hij speelde voornamelijk als korte stop, maar werd ook ingezet als tweede honkman.

Duursma scoorde de Meeste Punten in de Hoofdklasse in 2003 (43) en 2004 (39). Hij stal de meeste honken (20) in 2004. Daarnaast leidde Duursma de Hoofdklasse driemaal in Geraakt Werper (2006, 2015, 2016). Hij behoort tot de all-time leaders in deze categorie.

Door de jaren heen speelde Duursma in 178 interlandwedstrijden voor het Nederlands Honkbal Team. Met Oranje nam Duursma deel aan de Olympische Spelen van 2008 in Peking (China). Hij nam ook deel aan drie World Baseball Classics (2006, 2009, 2013).

Duursma nam met de nationale ploeg ook deel aan ondermeer vijf Europese Kampioenschappen (drie titels) twee Wereldkampioenschappen, zes Haarlemse Honkbal Weken en zes World Port Tournaments.

(18 oktober)Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.