Grand Slam * Stats & News
Updated: 22 april 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen & Robert Bos)

HCAW en Neptunus openen Urbanus Toernooi met winst
English

BUSSUM / AMSTERDAM - Organisator HCAW en Curaçao Neptunus wonnen op donderdagavond (22 april) hun eerste wedstrijd van de 39e editie van het In Memoriam Charles Urbanus Sr. Toernooi.

In Amsterdam won Neptunus met 6-3 tegen regerend landskampioen L&D Amsterdam Pirates. In een uitwedstrijd op eigen veld in Bussum boekte HCAW een 10-0 shutout tegen Hoofddorp Pioniers in wat de eerste officiële wedstrijd was onder leiding van nieuwe Hoofd Coach Roy Berrevoets. Hij leidde HCAW ook afgelopen weekeinde tijdens de eerste drie oefenwedstrijd, maar hij werd officiëel aangesteld op woensdag.

Dit jaar heeft het evenement een andere opzet, omdat het momenteel niet is toegestaan toernooien te organiseren vanwege de maatregelen tegen het coronavirus (COVID-19). In een normaal scenario zouden alle zes wedstrijden van het toernooi worden gespeeld op het veld van HCAW in Bussum. Nu spelen de deelnemende teams ook allemaal een wedstrijd op eigen veld. Dezelfde opzet werd vorig jaar gehanteerd toen het toernooi werd uitgesteld van april naar juli.

HCAW is het enige team dat op eigen veld zal spelen. Aanstaande zaterdag speelt de ploeg tegen Neptunus en op zondag tegen Amsterdam Pirates. Pioniers speelt op zaterdag thuis tegen Pirates en ontmoet Neptunus op zondag in Rotterdam.

(22 april)Hoofddorp Pioniers vs. HCAW
Hoewel er vanavond een scherpe zon stond in links/midveld was een 'sun-delay' niet nodig en kon het duel zonder onderbreking worden gespeeld. Pioniers stond tegenover voormalig teamgenoot Lars Huijer, die na vorig seizoen verhuisde naar HCAW. De rechtshander had de ploeg al eerder verlaten en sloot het seizoen af als speler van Heidenheim Heideköpfe in Duitsland. In de eerste inning kreeg Pioniers de eerste twee slagmensen op het honk op Huijer. Lead-off hitter Mark Smit kreeg drie slag, maar bereikte het honk via een doorgeschoten bal. Hij stal het tweede honk, maar werd daarna uitgeschakeld bij het derde honk bij een poging op te schuiven op een 'comeback-grounder' naar Huijer van volgende slagman Raul Jacobs, die zelf op het eerste honk strandde.

HCAW kreeg eveneens twee honklopers in hun eerste slagbeurt op Yassir Lachkar, maar scoorde eveneens niet. Linoy Croes begon met vier wijd, maar ging uit bij een steelpoging. Met twee uit kreeg ook Victor Draijer (die vorig jaar ook voor Pioniers uitkwam) vier wijd, maar hij bleef achter.

HCAW, dat tien slagmensen in hun slagvolgorde had, kwam daarna tot een rally van vier punten op zes honkslagen in de 1e2. Max Draijer (ook een voormalige Pionier) begon met een tweehonkslag en Arthur Bonevacia sloeg een honkslag. Met één uit scoorde Draijer het eerste punt na een honkslag van Kevin Dirksen. Hierna raakten de honken vol toen ook Berend Ruben een honkslag produceerde. Even later kregen alle lopers het volgende honk toen schijn werd geconstateerd en dat resulteerd in een punt. Bob van der Meer en Linoy Croes volgden met puntscorende honkslagen om de stand op 4-0 te brengen, waarna een dubbelspel de slagbeurt afsloot.

...Arthur Bonevacia...
...3-uit-4, 2 runs...
(© Foto: Henk Seppen)
Hoofddorp Pioniers kwam ook weer in scoringspositie in de 2e2. Met één uit sloeg Denzel Brooks een tweehonkslag en schoof op na een grounder van Jorrit Penseel. Jeldwin Orman kreeg daarna vier wijd, maar Lars Huijer sloot af met een strikeout. De tweehonkslag van Brooks zou de enige honkslag blijven voor de Hoofddorps ploeg.

HCAW kwam tot een rally van nog eens vijf punten in de derde inning, maar slechts één daarvan was verdiend. Met één uit bereikte Rodney Daal het honk na een fout, waarna de honken vol kwamen na vier wijd voor Max Draijer en een honkslag van Arthur Bonevacia. De eerste twee scoorden vervolgens op een tweehonkslag van Jules Cremer en de derde scoorde op een opofferingsslag van Kevin Dirksen. Toen volgende slagman Berend Ruben met een honkslag voor lopers op het eerste en derde honk zorgde, volgde een werperswissel. Linkshander Sebastian Kok nam het over, maar werd begroet met een RBI-double van Bob van der Meer. HCAW kreeg de honken weer vol doordat Linoy Croes het honk bereikte via een infield-hit. Ruben scoorde daarna HCAW's negende punt na vier wijd voor Christopher Ge. Een vangbal eindigde de slagbeurt, drie lopers bleven achter, maar HCAW had een comfortabele voorsprong.

HCAW liet lopers achter op het eerste en derde honk in de vierde. In deze slagbeurt sloeg Arthur Bonevacia zijn derde honkslag. Hij sloeg 3-uit-4 en scoorde tweemaal. HCAW voegde nog een punt toe in de vijfde. Met één uit sloeg Bob van der Meer (hij was 3-uit-4) een honkslag en zou gaan scoren op een 2-out single van Christopher Ge.

In de zesde en zevende inning wist HCAW de honken niet te bereiken op Sem Lauf, die zes slagmensen op rij uitschakelde.

Vanaf de derde inning wist Pioniers niet meer in scoringspositie te komen. De ploeg werd op rij uitgeschakeld door Huijer in de derde en vierde inning. In de vijfde raakte de rechtshander Denzel Brooks met een worp, maar die werd uitgeschakeld in een 'inning-ending double play'.

Pioniers kreeg drie honklopers in de zesde op reliever Steven van Groningen. Hij gooide vier wijd op lead-off hitter Thom Hoogkamer, maar die ging gedwongen uit op een grounder van Nathan Berkel, die op zijn beurt gedwongen uitging op een klap van Mark Smit. De laatste bleef achter op het eerste honk.

In de 2e7 kreeg Van Groningen drie nullen op rij. Hij schakelde de eerste twee slagmensen met drie slag uit, waarna een wedstrijd-afsluitende vangbal volgde van Jair Bogaerts, die eerder deze week arriveerde en debuteerd in een Pionier-uniform. Bogaerts is de tweelingbroer van Xander Bogaerts, die in de Major League speelt voor Boston Red Sox.


Hoofddorp Pioniers - HCAW 0-10 (7 inn.)
123456789RHE
HCAW0450100 -10140
Hoofddorp Pioniers0000000 -012
pitchers HCAWinn.SOBBHRER
Lasr Huijer, W (2-0)5611--

Steven van Groningen231---

pitchers Hoofddorp Pioniersinn.SOBBHRER
Yassir Lachkar, L (1-1)2.213995

Sebastian Kok2.1-1511

Sem Lauf21----

Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires: HP-Roy van de Wateringen, 1B-Efrem Silvania.
Scorer-Han Monsees (HCAW).
Aanvangstijd-19:30 uur.
Speeltijd-0:00 uur.
Lcoatie-Rob Hoffmann Vallei, Sportpark Zanderijweg, Bussum (veld HCAW).

Game Notes:
Oefenwedstrijd; Game 1 In Memoriam Charles Urbanus Sr. Toernooi 2021.
Weersomstandigheden bij aanvang:
Halfbewolkt, 10° C; windrichting noord; windsnelheid 18 kmu; windkracht 3 Bft; luchtvochtigheid 54%.L&D Amsterdam Pirates vs. Curaçao Neptunus
In Amsterdam stonden L&D Amsterdam Pirates en Curaçao Neptunus voor het eerst tegenover elkaar sinds de Holland Series van vorig jaar. Pirates won toen de eerste twee wedstrijden van de best-of-seven, die daarna werd afgebroken vanwegere strengere maatregelen tegen het coronavirus. Doordat de Kampioensreeks niet kon worden uitgespeeld was er in 2020 geen landskampioen. Zodoende is Pirates nog de regerend kampioen na het veroveren van de titel in 2019 toen de ploeg als eerste in de historie viermaal op rij won na de eerste drie wedstrijden te hebben verloren.

Op een koude avond speelden de twee teams een 7-inning wedstrijd, die door Neptunus met 6-3 werd gewonnen. Beide teams gebruikten vier werpers en beide begonnen met een linkshander, Nick Veltkamp voor Amsterdam Pirates en Diegomar Markwell voor het bezoekende Neptunus. De Neptunus-pitching gooide achtmaal vier wijd en stond maar drie honkslagen toe, maar Pirates scoorde slechts driemaal. Neptunus kwam tot tien honkslagen.

Nadat Veltkamp Neptunus op rij had uitgeschakeld in de eerste helft van de eerste inning opende Pirates de score in hun eerste slagbeurt. Met één uit kregen Kalian Sams en Gilmer Lampe vier wijd en beiden schoven op toen Denzel Richardson werd uitgevangen. Sams scoorde vervolgens het openingspunt na een honkslag van Kenny Berkenbosch.

...Darnel Collins...
...3-uit-3, 2 RBI's...
(© Foto: Robert Bos)
Neptunus antwoordde met twee punten in de tweede inning. De Rotterdamse ploeg kreeg de honken vol toen Dudley Leonora een honkslag sloeg en Dashenko Ricardo vier wijd kreeg met één uit en Shadimar Daantji een honkslag sloeg met twee uit. Leonora scoorde daarna de gelijkmaker op een honkslag van Darnel Collins en het volgende punt kwam tot stand toen Stijn van der Meer vier wijd kreeg. Drie lopers bleven achter, want een grounder maakte een einde aan de slagbeurt.

In de derde begon Dwayne Kemp voor Neptunus met een tweehonkslag, maar strandde op het tweede honk. Pirates kwam even later langszij in de 2e3 toen Gilmer Lampe vier wijd kreeg en scoorde op een driehonkslag van Denzel Richardson, die zelf achterbleef op het derde honk. Richardson's driehonkslag was de laatste honkslag die Pirates in dit duel sloeg.

Neptunus brak de 2-2 stand in de vierde op rookie Jelle van der Lelie. Hij kreeg een lead-off double tegen van Quintin de Cuba, die scoorde op een one-out single van Darnel Collins.

Neptunus kwam tot een rally van drie punten in de vijfde om meer afstand te nemen. Gianison Boekhoudt begon met vier wijd en Dashenko Ricardo sloeg een honkslag met één uit. Quintin de Cuba volgde met een puntscorende honkslag, waarna Ricardo scoorde op een grounder van Shaldimar Daantji en De Cuba de thuisplaat passeerde na een honkslag van Darnel Collins.

Neptunus werd op rij uitgeschakeld in de zesde en zevende inning door respectievelijk Mike Groen (twee strikeouts) en Kevin Geestman.

Pirates pakte een punt terug in de 2e5 op Kevin Bakker, die de pitching in de voorgaande inning had overgenomen met een 3-2 voorsprong. Hij kreeg drie nullen op rij in de vierde, maar gooide viermaal vier wijd in de vijfde, wat tot slechts één tegenpunt leidde. Met één uit kregen Kalian Sams en Gilmer Lampe vier wijd en met twee uit kreeg Kenny Berkenbosch een vrije loop. Sams scoorde toen ook Rashid Gerard vier wijd kreeg, maar drie lopers bleven achter toen een grounder de slagbeurt afsloot.

Pirates werd op rij uitgeschakeld in de zesde door Misja Harcken en liet een loper achter op het eerste honk in de zevende op Kevin Kelly.

Outfielder Darnell Collins sloeg 3-uit-4 voor Neptunus. Komende week reist hij naar de USA om zich voor te bereiden op zijn eerste profseizoen in de organisatie van de Kansas City Royals. Zijn broer Darryl Collins is al in de States en zal dit jaar eveneens uitkomen in een Minor League-team van Kansas City.


L&D Amsterdam Pirates - Curaçao Neptunus 3-6 (7 inn.)
123456789RHE
Curaçao Neptunus0201300 -6100
L&D Amsterdam Pirates1010100 -330
pitchers Neptunusinn.SOBBHRER
Diegomar Markwell, W (2-0)333322

Kevin Bakker, H (2)2-4-11

Misja Harcksen1-----

Kevin Kelly, SV (1)1-1---

pitchers Amsterdam Piratesinn.SOBBHRER
Nick Veltkamp312422

Jelle van der Lelie, L (0-1)212644

Mike Groen12----

Kevin Geestman1-----

Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires: HP-Winfried Berkvens, 1B-Aad Otsen.
Scorer-Richard de Wolff (Amsterdam Pirates).
Aanvangstijd-19:30 uur.
Speeltijd-0:00 uur.
Locatie-Loek Loevendie Ballpark, Sportpark 'Ookmeer', Amsterdam.

Game Notes:
Oefenwedstrijd; Game 2 In Memoriam Charles Urbanus Sr. Toernooi 2021.
Weersomstandigheden bij aanvang:
Halfbewolkt, 10° C; windrichting noord; windsnelheid 18 kmu; windkracht 3 Bft; luchtvochtigheid 56%.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.