Grand Slam * Stats & News
Updated: 23 november 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: RCH-Pingu´ns & Jan Kruijdenberg)

Nicky Heij nieuwe Hoofd Coach van RCH-Pingu´ns
English

HEEMSTEDE - Nicky Heij zal volgend jaar het honkbalteam van RCH-Pingu´ns leiden als de ploeg een rentree maakt in de Hoofdklasse, zo maakte de club op maandag (22 november) bekend. Heij is de opvolger van Marlon Frolijk, die de ploeg in de voorbije zes seizoenen onder zijn hoede had. Op 20 november maakte de club bekend dat Frolijk heeft besloten te stoppen en volgend seizoen niet zal terugkeren als Hoofd Coach. RCH-Pingu´ns speelde voor het laatst in de hoogste afdeling in 2009.

...Nicky Heij...
(© Foto: RCH-Pingu´ns)
Voor Nicky Heij wordt dit de eerste keer dat hij een Hoofdklasse-seizoen begint als Hoofd Coach. Tijdens het seizoen 2007 was hij de Acting Co-Head Coach in ÚÚn wedstrijd (een nederlaag) toen de ploeg ook in de Hoofdklasse uitkwam. Destijds was de club nog alleen bekend als RCH (later volgde een fusie met Pingu´ns). Het seizoen 2007 verliep zeer rommelig voor RCH, bij wie toen zeven verschillende coaches actief waren in verschillende combinaties.

Aanvankelijk was Guus van Dee de Hoofd Coach in 2007, maar die stopte tijdens het oefenseizoen. In de competitie was Marlon Fluonia de Hoofd Coach in 18 wedstrijden en Ramses Meering leidde de ploeg in 14 wedstrijden. Tijdens het gehele seizoen was Jeroen Roozen de 1B Coach en was Dave Dusseau de Pitching Coach. Als Hoofd Coach was Meering afwezig bij twee wedstrijden. In ÚÚn duel vulde Roozen in voor Meering. In de andere wedstrijd deelde Heij de coachtaken met Ryan Murphy (beiden speelden toen voor de ploeg). Hierna nam Fluonia de taak over, maar later in het seizoen keerde Meering weer terug. RCH eindigde op de laatste plaats en moest zodoende de Promotie/Degradatie Series spelen tegen Robur '58. Echter, die reeks kwam te vervallen, doordat Robur '58 aangaf geen interesse te hebben om in de hoogste afdeling uit te komen. En dus handhaafde RCH zich in de Hoofdklasse.

Heij heeft wel ervaring van ÚÚn vol Hoofdklasse-seizoen als Assistent Coach. In 2009 was Heij ÚÚn van de twee Assistent Coaches van toenmalig Hoofd Coach Bernie Beckman, de andere was Ab de Boer. De laatste had het seizoen 2008 afgesloten als waarnemend Hoofd Coach, nadat Robert Klaver was gestopt na de ploeg in het grootste deel van het seizoen te hebben geleid. In 2009 verloor RCH de Promotie/Degradatie Series (3-2) tegen Almere '90 en degradeerde.

Het volgende jaar (2010) speelde RCH in de tweede hoogste afdeling en in dat seizoen was Heij eveneens ÚÚn van de coaches. Hij assisteerde toen Peter van 't Klooster, die tijdens het seizoen 2009 de Hitting Instructor was geweest. Helaas overleed Van 't Klooster vorig jaar.

De 45-jarige Nicky Heij speelde in zes Hoofdklasse-seizoenen voor drie ploegen. Hij maakte zijn debuut in de hoogste afdeling voor RCH in 1998. Heij speelde vervolgens voor Xanthos in 2000 en voor Almere '90 in 2001. Hierna keerde de infielder weer terug naar RCH voor wie hij daarna in nog eens twee volle Hoofdklasse-seizoenen speelde (2007-2008). Terwijl hij Assistent Coach was in 2009 nam Heij zelf nog deel aan zeven wedstrijden. Na afloop van het seizoen 2010 stopte Heij als coach bij RCH en verhuisde naar TIW-Survivors, waar hij in een lagere afdeling ging spelen. Hij speelde nog ÚÚn seizoen voor RCH-Pingu´ns in 2015, maar keerde daarna weer terug naar TIW-Survivors en speelde tot en met dit seizoen voor de Diemense ploeg.

...Marlon Frolijk...
(© Foto: Jan Kruijdenberg)
Vorig jaar veroverde RCH-Pingu´ns de titel in de tweede hoogste afdeling (Overgangsklasse). Echter, vanwege de maatregelen tegen het coronavirus (COVID-19) was besloten dat er in het ingekorte seizoen 2020 geen promotie en degradatie zou zijn.

Dit jaar stond RCH-Pingu´ns vrijwel het hele seizoen op de eerste plaats, maar uiteindelijk volgde een gedeelde eerste plek met Amsterdam Pirates-2. Doordat RCH-Pingu´ns het hoogste standaardteam was plaatste de ploeg zich voor de Promotie/Degradatie Series. Op 13 oktober won Pirates met 10-7 van RCH-Pingu´ns om kampioen te worden.

Vier dagen later (17 oktober) won RCH-Pingu´ns de tweede wedstrijd van de best-of-three Promotie/Degradatie Series om tot een '2-game sweep' te komen tegen Silicon Storks, nadat een dag eerder al het eerste duel werd gewonnen. Met de winst van deze reeks promoveerde RCH-Pingu´ns naar de Hoofdklasse, terwijl Storks degradeerde.

Echter, twaalf dagen later maakte de KNBSB bekend dat er een akkoord was bereikt voor een nieuwe, meerjarige structuur voor de Hoofdklasse. Vanaf 2022 wordt de hoogste afdeling een afgesloten afdeling zonder degradatie, maar ook zal een ploeg uit de Eerste Klasse niet automatisch promoveren. Ge´nteresseerde teams die in de Hoofdklasse willen uitkomen kunnen zich daarvoor aanmelden, maar moeten wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Alleen dan zou de hoogste afdeling kunnen worden uitgebreid.

Bij de aankondiging van de nieuwe structuur werd ook bekend gemaakt dat de clubs en de KNBSB besloten om Storks te behouden voor de hoogste afdeling. Zodoende zal de Hoofdklasse volgend seizoen uit negen ploegen bestaan.

(23 november)Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.