Samenstelling & Copyright © 1997-2023 by Marco Stoovelaar

(Tekst: Marco Stoovelaar)

Curaçao wordt vijfde in Central American & Caribbean Games
English

SAN SALVADOR (El Salvador) - De Nationale Ploeg van Curaçao is op de vijfde plaats geëindigd in het honkbaltoernooi van de 24e editie van de Central American & Caribbean Games, die worden gehouden in El Salvador. De Finale van het toernooi werd op zaterdag (1 juli) afgelast wegens regen.

Curaçao opende het evenement een week geleden met een 12-4 overwinning tegen het organiserende El Salvador, maar verloor de volgende dag met 4-2 van Cuba. Op maandag werden allevier geplande wedstrijden afgelast wegens regen, waaronder het duel van Curaçao tegen Mexico. Op dinsdag won Curaçao nipt met 4-3 van Venezuela en op woensdag boekte de ploeg opnieuw een krappe zege en won nipt met 3-2 van Puerto Rico. Daarmee had Curaçao op dat moment drie van hun vier wedstrijden gewonnen.

In de wedstrijd tegen Puerto Rico stond Curaçao met 2-1 achter, maar kwam langszij in de 2e5 toen Andrelton Simmons het honk bereikte na een fout. Curaçao won daarna het duel in de 2e7. Ortwin Pieternella opende met een tweehonkslag, waarna Roderick Bernadina opzettelijk vier wijd kreeg. Met één uit kreeg Curaçao lopers op het tweede en derde honk na een grounder. Met het eerste honk open kreeg Andrelton Simmons opzettelijk vier wijd om een gedwongen loop op te zetten. Maar volgende slagman Ericson Leonora leverde daarna een walk-off single af.

Echter, hierna volgden twee nederlagen in de volgende twee dagen. Op donderdag verloor Curaçao met 6-5 van Nicaragua en op vrijdag liep de ploeg tegen een 10-0 shutout aan tegen de Dominicaanse Republiek. En daarmee werd Curaçao uitgeschakeld voor de medaille-ronde.

In de wedstrijd tegen Nicaragua stond Curaçao halverwege de vijfde inning met 3-1 voor. Nicaragua kwam daarna langszij in de vijfde. Met de stand op 3-3 na zeven innings volgde een verlenging, die werd gespeeld de internationale tie-break regel, waarbij de slagbeurt begint met lopers op het eerste en tweede honk. In de 1e8 scoorde Curaçao tweemaal, maar Nicaragua antwoordde met drie punten.

De wedstrijd tegen de Dominicanen bleef in de eerste vier innings puntloos. De Dominicanen kwamen daarna tot een rally van zeven punte in de vijfde en voegden drie punten toe in de zesde om het duel via de mercy-rule af te sluiten.

Op zaterdag won Venezuela met 8-7 van de Dominicaanse Republiek om beslag op het brons te leggen. De Finale tussen Cuba en Mexico verregende.

Doordat Mexico het beste 'record' had in het hele toernooi werd de ploeg gekroond tot kampioen en eindigde Cuba op de tweede plaats.