Grand Slam * Stats & News
Updated: 6 september 2023
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2023
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2023 by Marco Stoovelaar




(Tekst: Marco Stoovelaar)

IN MEMORIAM

...Harry Blijden...
(1939 - 2023)
Harry Blijden, voormalig Hoofdklasse-speler Feyenoord, overleden
English

ROTTERDAM - Harry Blijden, die zes seizoenen (1969-1974) in de Nederlandse Hoofdklasse speelde, is op donderdag 24 augustus op 83-jarige leeftijd overleden. De outfielder kwam in zijn honkbal-loopbaan alleen uit voor het Rotterdamse Feyenoord.

Harry Cynclair Blijden werd geboren op 20 november 1939 in Willemstad, de hoofdstad van Curaçao. Na in het begin van de jaren zestig naar Nederland te zijn gekomen, vestigde Blijden zich in Rottterdam. Daar, in 1964, begon hij te honkballen bij Feyenoord, dat op dat moment uitkwam in de Tweede Klasse (wat toen de derde hoogste afdeling was). Toen Blijden voor de ploeg uitwam was hij de eerste Antilliaanse speler in het eerste team van Feyenoord.

Harry Blijden liet onmiddellijk zien dat hij over het nodige talent beschikte. Hij was een snelle loper, maar bovenal een solide outfielder en een productieve slagman. Blijden kon niet alleen de lopers laten opschuiven op de honken, hij toonde ook dat hij homerun-kracht had. In een belangrijke wedstrijd in het begin van het seizoen 1966 tegen Laakkwartier homerde Blijden voor Feyenoord.

In de volgende seizoenen bleef Harry Blijden één van de voornaamste basisspelers in de line-up van Feyenoord. In deze jaren was er nog een honkballer met de naam Blijden, want Roy Blijden kwam toen in de Hoofdklasse uit voor Storks in Den Haag. Echter, de twee waren geen familie, want Roy Blijden was afkomstig van Aruba. Roy Blijden overleed vorig jaar op 23 december op 78-jarige leeftijd.

Sinds 1966 was Wim Onderstal de Hoofd Coach van Feyenoord. Hij was een ambitieuze coach, die een aantal succesvolle seizoenen had met het honkbalteam van de Rotterdamse vereniging, waar hij ook voetbalde. Van 1952 tot en met 1958 was Onderstal één van de keepers in de hoofdmacht van Feyenoord in de Eredivisie, waarin hij uikwam in 41 officiële wedstrijden. Aanvankelijk was hij één van de reserves, maar hij was de voornaamste keeper in het seizoen 1956-1957. Echter, na afloop van het seizoen 1957-1958 trok Feyenoord Eddy Pieters Graafland aan en die zou de eerste keeper blijven tot en met 1970. Onderstal honkbalde ook voor Feyenoord sinds 1954 en na afloop van zijn spelersloopbaan nam hij de taak van coach over. Onderstal overleed in 2012 op 77-jarige leeftijd.

In zijn seizoenen bij Feyenoord speelde Harry Blijden voornamelijk in het midveld voor coach Onderstal. In 1968 was Blijden één van de belangrijkste spelers in het team dat toen op de eerste plaats eindigde in de Eerste Klasse. De ploeg moest vervolgens een promotiereeks spelen tegen Giants Diemen. Feyenoord won de series en promoveerde naar de hoogste afdeling.

Na het seizoen 1968 voegde Feyenoord nieuwe spelers Fred Rietdijk, Frank Luyando (beiden Celeritas) en Herbert Ramlal (Sparta) toe, allemaal welkome aanvullingen in het team. In 1969, tijdens het eerste seizoen in de Hoofdklasse, boekte Feyenoord een verrassende puntendeling tegen de eveneens uit Rotterdam afkomstige favoriet Sparta. Op 31 mei won Feyenoord op eigen veld met 4-2 en diende Sparta de eerste nederlaag van het seizoen toe. De volgende dag nam Sparta wraak en won met 10-0 in een 7-inning mercy-rule wedstrijd.

...Harry Blijden in actie voor Feyenoord...
Echter, die eerste winst tegen Sparta was natuurlijk memorabel. Pitcher Marcel de Bruijn (die vorig jaar op 76-jarige leeftijd overleed) domineerde voor Feyenoord en legde de slagvaardige aanval van Sparta het zwijgen op. Feyenoord opende de score op het thuisveld op Sportpark 'Varkenoord' in de eerste inning toen Huub Kohl scoorde na een fout. Sparta kwam langszij in de vierde, dankzij een opofferingsslag van Harry van der Berg. Maar in de zesde kwam Feyenoord tot een beslissende rally van drie punten. Eerst scoorde Ton Steenbruggen na een opofferingsslag van Wil de Waard. Even later leverden Herbert Ramlal en Blijden puntscorende honkslagen af om twee 'insurance runs' binnen te brengen en de voorsprong op te voeren naar 4-1. Dat was genoeg, want Sparta wist nog slechts eenmaal te scoren, wat gebeurde via een homerun van Hamilton Richardson in de achtste inning.

De volgende dag, op het complex van Sparta, zagen zo'n 2.000 toeschouwers hoe Feyenoord puntloos werd gehouden door Ben de Brouwer. De linkshander stond slechts vijf honkslagen toe, twee van zowel Blijden als Steenbruggen.

In het eerste seizoen eindigde Feyenoord op de vierde plaats om zich te handhaven in de hoogste afdeling. In 1970 beleefde de ploeg wederom een memorabel duel, dit keer tegen koploper Haarlem Nicols. Begin juli won Feyenoord met 9-6 en diende Nicols daarmee de eerste nederlaag toe en maakte daarmee een einde aan de 13-game winning streak van de ploeg. Feyenoord-nieuwkomer Ricky Placidus (die een jaar eerder voor Nicols speelde) sloeg twee homeruns in de overwinning in het historische Pim Mulier Stadion in Haarlem. Nicols won de volgende dag.

Een andere puntendeling volgde een paar weken later tegen OVVO, eveneens een favoriet. Nadat OVVO met 7-1 had gewonnen in de eerste wedstrijd in Rotterdam won Feyenoord de tweede ontmoeting in Amsterdam, toevallig met dezelfde uitslag, 9-6. Feyenoord stond aanvankelijk met 3-1 voor, vervolgens met 6-3 achter, maar komt langszij om een verlenging af te dwingen. In de elfde inning hernam Feyenoord de leiding doordat Harry Blijden scoorde na een driehonkslag van Herbert Ramlal. Succesvolle squeeze-stootslagen van Jan Kreuk en Ton Pols leverden daarna twee extra punten op.

Het seizoen 1970 eindigt een crisis binnen de vereniging Feyenoord. Tien spelers uit het honkbalteam, samen met een aantal spelers van Storks, zijn van plan een trip van twee weken te maken naar Cuba om daar een paar wedstrijden te spelen. Echter, het honkbalbestuur van Feyenoord weigert om de ploeg daar te laten spelen onder de naam Feyenoord. Bovendien mogen de spelers geen materiaal gebruiken van de club en krijgen ze ook geen toestemming om het thuisveld te gebruiken voor een aantal trainingen.

...Het team van Feyenoord in 1973...
...Harry Blijden (#3) staat achter, derde van rechts...
...Andere staande spelers zijn Paul Koster, Huub Kohl, Eric Schouten, Marcel de Bruijn...
...en Fred Beckers; 2e van rechts staat Coach Wim Onderstal...
...Zittend zijn Hudson John, Jan Collins, Paul van den Oever, Jimmy Bell,...
...Ton Steenbruggen, Aad Verheul en Frank Luyando...
Wim Onderstal kon zich niet verenigen met dit standpunt en stapte op na de ploeg in vijf seizoenen te hebben geleid. Het leidde ook tot het vertrek van Herbert Ramlal, Henk Daniels (beiden naar Storks) en Rickey Placidus (HCAW). Reservespelers (die toen allemaal voornamelijk uitkwamen voor het tweede team) Paul Koster, Paul van den Oever, Jan Kreuk (allen Neptunus) en Ton van Uitert (Botlek) kondigden ook aan te zullen vertrekken. Bovendien gingen er geruchten dat catcher Huub Kohl wilde stoppen en dat ook Harry Blijden zou verhuizen naar Botlek. Echter, Blijden's overschrijving kwam na het verstrijken van de deadline en in plaats daarvan was hij plan om ergens anders op recreatief niveau verder te gaan spelen. Een week of drie later volgde een bespreking tussen een delegatie van de overgebleven spelers met Onderstal. Dat resulteerde in de terugkeer van Onderstal als Hoofd Coach, terwijl Koster, Van den Oever, Kohl en Blijden allemaal bleven spelen voor Feyenoord.

En zo was Harry Blijden ook weer één van de outfielders voor Feyenoord in de volgende seizoenen. Na afloop van het seizoen 1971 kreeg de ploeg een krachtige aanvulling, want powerhitter Hudson John kwam naar Feyenoord. In 1972 was John één van de leidende slagmensen van de ploeg, samen met Blijden, Frank Luyando en Huub Kohl.

Na het seizoen 1974 viel de Feyenoord-ploeg uit elkaar. Fred Beckers, Jan Collins, Hudson John, Jan Kreuk, Lourens Louisa (de vader van de huidige Hoofdklasse-umpire Edwin Louisa) en Ton Steenbruggen vertrokken allemaal. Harry Blijden stopte, terwijl Wim Onderstal in 1975 de nieuwe Hoofd Coach was van UVV. In dat jaar zou Feyenoord uit de Hoofdklasse degraderen na een verblijf van zeven jaar in de hoogste afdeling.

Harry Blijden speelde in elf seizoenen voor Feyenoord (1964-1974), waaronder negen onder leiding van Wim Onderstal en zes in de hoogste afdeling. Door de jaren heen waren zijn teamgenoten bij Feyenoord Fred Beckers, Jimmy Bell, André Boddendijk, Theo Bos, Aad Brox, Marcel de Bruijn, Piet Burg, John Collette, Jan Collins, Wim Corpeleijn, Henk Daniels, Bram Geilman, Jan van Gent, Joop van Herp, Arie Hulsebos, Hudson John, Henk van 't Klooster, Huub Kohl, Paul Koster, Jan Kreuk, Leo van de Lek, Lourens Louisa, Frank Luyando, Frans Luykx,Paul van den Oever, Ricky Placidus, Ton Pols, Herbert Ramlal, Fred Rietdijk, Eric Schouten, Irving Simmons, Ton Steenbruggen, Ton van Uitert, Aad Verheul, Ton Verheul en Wil de Waard.

De webmaster van Grand Slam * Stats & News condoleert Harry's familie en vrienden en wenst hen veel sterkte met dit grote verlies.

(6 september)



Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2023 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.