Grand Slam * Stats & News
Updated: 2 april 2020
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2020
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Honkbal & Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2020 by Marco Stoovelaar

(Tekst: Marco Stoovelaar)

Europa Cup-toernooien afgelast; Europesee Kampioenschappen uitgesteld
English

ZAGREB (KroatiŽ) / ANTWERPEN (BegliŽ) - De Europese Honkbal Confederatie (CEB) en Europese Softbal Federatie (ESF) maakten respectievelijk op woensdag (1 april) en donderdag (2 april) bekend dat alle Europa Cup-toernooien voor club-teams voor dit jaar zijn afgelast vanwege de voortgaande strijd tegen de verspreiding van het coronavirus. In juni stonden er zes Europa Cup-toenooien voor honkbal op het programma. Voor softball waren er vier Europa Cup-toernooien gepland voor augustus. In totaal zijn er vijftien Europese honkbal- en softbal-toernooien geschrapt. Voor alle toernooien waren de speelschema's en de aanstellingen voor officials nog niet bekend gemaakt.

De CEB heeft nog geen beslissing genomen over de toernooien voor een Europees Kampioenschap, die vanaf juli op de lijst staan. De ESF heeft drie Europese Kampioenschappen, die ook dienen als Kwalificatie Toernooi voor World Cups, uitgesteld. Drie EK's zonder kwalificatie-status zijn eveneens afgelast.

Van 2 tot en met 6 juni zou Ostrave (TsjechiŽ) de locatie zijn voor de strijd om de European Champions Cup in honkbal. Landskampioen L&D Amsterdam Pirates en nummer twee CuraÁao Neptunus zouden Nederland op dit evenement vertegenwoordigen. In dezelfde periode zou het toernooi om de CEB Cup worden gespeeld in Sťnart (Frankrijk). Brasschaat (BelgiŽ) zou gastheer zijn van het Federations Cup-toernooi om 15-20 juni.

In de periode van 16 t/m 21 juni zouden er drie Federations Cup Qualifiers plaatsvinden. Deze evenementen zouden worden georganiseerd in Sant Boi de Llobregat (Spanje), Ljubljana (SloveniŽ) en Blagoevgrad (Bulgarije).

Tussen 7 juli en 15 augustus staan er voor honkbal tien Europese Kampioenschappen op de agende, waaronder het EK voor U12-teams en voor U18-teams. Ook zijn er Europese Qualifiers voor U12 (ťťn) en U15 (twee). Eind juli zijn er twee Kampioenschappen in de B-Poule en ťťn in de C-Poule. In augustus staan er twee Qualfiers op het programma voor het EK U23. Deze Kampioenschappen worden georganiseerd in BelgiŽ (Hoboken, Mortsel), Bulgarije (Blagoevgrad), ItaliŽ (Macerata), KroatiŽ (Zagreb), Litouwen (Utena), Rusland (Moskou) en Slowakije (Trnava).

In een persbericht stelde de CEB: ,,De Confederation of European Baseball (CEB) heeft vandaag de afgelasting bekend gemaakt van de Europese Club Competities die zouden plaatsvinden in juni 2020 vanwege de voortgaande uitbraak van de coronavirus pandemie. Het Executive Committee heeft de beslissing genomen na overleg met de lokale organisatie-comitť's en de Nationale Bonden met in gedachte dat de gezondheid van atleten, officials en alle leden van de Europese honkbal-softbal gemeenschap boven alles moet worden geplaatst. Wat de Europese Kampioenschappen betreft die op het programma staan voor juli en augustus houdt CEB de situatie nauwlettend in de gaten met WBSC en een beslissing hierover is nog niet genomen. Het Executive Committee vergadert opnieuw in de komende weken om de situatie te beoordelen en een beslissing te nemen over uitstel of afgelasting van deze evenementen."

In softbal stond het eerste Europa Cup-toernooi op de agende voor 20-25 juli. Dat was de Coed Slowpitch European Super Cup in Sofia (Bulgarije).

In augustus zouden de Europa Cup-evenementen voor vrouwen en mannen worden gespeeld, vooraf gegaan door de jaarlijkse European Massimo Romeo Youth Trophy (12-15 augustus) in Collecchio (ItaliŽ).

In de periode 17-22 augustus stonden de drie Europa Cup-toernooien in het vrouwen-softbal op de lijst. Landskampioen Roef! zou haar Europese debuut maken in de strijd om de European Premiere Cup in Friuli-Buttrio (ItaliŽ), terwijl Olympia Haarlem zou deelnemen aan de European Cup Winners Cup in Saronno (ItaliŽ). In Dupnitsa (Bulgarije) zou het European Cup-toernooi worden gespeeld.

Later in de maand, op 24-29 augustus, zou het toernooi om de European Super Cup voor mannen-softbal worden georganiseerd in Praag (TsjechiŽ). Drie ploegen zouden in dit evenement Nederland vertegenwoordigen: Alcmaria Victrix, Hoofddorp Pioniers en landskampioen Quick Amersfoort.

Ook werden drie Europese Softbal Kampioenschappen geschrapt. Deze evenementen waren het Mannen Slowpitch Europees Kampiioenschap, dat zou plaatsvinden van 16-20 juni in Colorno en Parma (ItaliŽ). Hierna waren 6-11 juli de speeldata voor het Europees Kampioenschap U-16 / U-18 voor mannen-softbal in Sezimovo ŕstŪ en TŠbor (TsjechiŽ).

Op het moment zijn er nog vier toernooien over op de internationale kalender van de ESF, waaronder drie Europese Kampioenschappen. Twee van deze evenementen zijn uitgesteld naar latere data.

Vanaf 7 t/m 13 juni zou het Europees Kampioenschap vrouwen-softbal plaatsvinden in de Regio Friuli Venezia Giulia in ItaliŽ. Het toernooi is uitgesteld naar 20 t/m 26 september. Het toernooi dient ook als kwalificatie voor drie andere evenementen. De drie beste ploegen plaatsen zich voor de WBSC Women's World Cup 2021, de kampioen kwalificeert zich ook voor de World Games 2021 en de zes beste teams gaan naar de Super6 2022.

Het volgende toernooi op de agenda is het Europees Mannen Softbal Kampioenschap. Het evenement stond op de lijst voor 22-27 juni in Ledenice en Sezimovo ŕstŪ (TsjechiŽ). Dit toernooi is verplaatst naar 28 september-3 oktober. De twee beste teams kwalificeren zich voor de WBSC Men's World Cup 2021.

Van 13 tot en met 18 juli zou het Onder-15 Europees Kampioenschap softbal worden georganiseerd op het complex van Tex Town Tigers in Enschede (Nederland). Voor dit toernooi is nog geen nieuwe datum bekend gemaakt. De winnaar van dit evenement plaatst zich voor de allereerste WBSC U-15 Women's World Cup.

Het laatste evenement op de internationale Europese softbal-kalender is de tweede editie van de European Masters Cup (mannen/vrouwen), die moet plaatsvinden in Sant Boi de Llobregat (Spanje). De data voor dit evenement zijn 28-31 oktober.

De ESF, oftewel Softball Europe, verstrekte de volgende verklaring: ,,Softball Europe Board heeft de afgelopen weken gewerkt aan het opnieuw indelen van de Europese kalender met de intentie om de gezondheid van alle betrokkenen te beschermen en ruimte te maken voor onze sport en Nationale bewegingen. Het bestuur boog zich over de Europese internationale softbal-kalender 2020 en realiseerde dat het niet mogelijk is om alle evenementen op het programma te laten plaatsvinden. WBSC Europe Softball Division President Gabriel Waage maakte bekend dat de enige evenementen die doorgang zullen vinden alle Europese Kampioenschappen zijn die tevens Qualifiers zijn voor World Cups 2021 en die zijn als volgt uitgesteld:
Womenís European Championship nieuwe data 20 - 26 september 2020, Menís European Championship nieuwe data 28 september - 3 oktober 2020, U15 Womenís European Championship uitgesteld, een nieuwe datum wordt snel bekend gemaakt.
Alle overige internationale softbal-evenementen voor 2020 onder auspiciŽn van Softball Europe zijn afgelast. De enige uitzondering is MASTERS, dat eind oktober op het programma staat en dit evenement gaat nog steeds door.''

(2 april)

Meer Headlines
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2020 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.