Grand Slam * Stats & News
Updated: 12 augustus 2017
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2017
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2017 by Marco Stoovelaar
(Tekst & Foto: Marco Stoovelaar)

Olympia Haarlem verslaat Roef! tweemaal
English

MOERGESTEL - Koploper FysioExpert Olympia Haarlem voegde zaterdag (12 augustus) twee overwinningen toe door met 7-4 en 10-2 te winnen van het op de vierde plaats staande Roef!. In de opener stond Roef! met 3-1 voor na vijf innings, maar slaagde er niet in dat vast te houden.

In de double-header van vandaag werden er meerdere verdedigende en aanvallende wijzigingen toegepast. Hoofd Coaches Jeroen Swers (Roef!) en Stanley Doney (Olympia Haarlem) staan er om bekend regelmatig te wisselen tijdens een wedstrijd. Doney gebruikte in beide wedstrijden 16 verschillende speelsters. In de double-header van vandaag maakten de twee coaches samen 12 aanvallende en 22 verdedigende wissels.

Door de dubbele nederlaag van Roef! zal er vrijwel zeker een beslissende double-header volgen tegen Tex Town Tigers op zaterdag 2 september, de slotdag van de reguliere competitie voor beide teams. Die double-header zal bepalen wie de vierde en laatste ploeg wordt die de Play-Offs bereikt.

Olympia Haarlem kreeg vandaag in de Play-Offs gezelschap titelverdediger Oolders Omaco Sparks Haarlem en finalist Terrasvogels, die vorig jaar tegenover elkaar stonden in de Holland Series. De twee teams verzekerden zich opnieuw van een plek in de top-4 van dit jaar door vandaag hun eerste wedstrijd te winnen tegen respectievelijk DSS en Tex Town Tigers. Door het verlies werd DSS uitgeschakeld voor de Play-Offs, zodat alleen Roef! en Tex Town Tigers nog over zijn.

Voor Roef! waren de wedstrijden van vandaag belangrijk. Met twee overwinningen zou het zich hebben geplaatst voor de Play-Offs. Met één overwinning zou plaatsing nog niet zeker zijn, maar zou Roef! wel dichtbij zijn.

Tex Town Tigers, dat op de vijfde plaats staat, heeft nog vier wedstrijden te spelen en kan nog altijd vierde worden. Op zondag speelt TTT tegen het puntloze Talent Team Holland. Wanneer TTT tweemaal wint creëert dat een allesbeslissende laatste series tegen Roef! op zondag 2 september.

Na dit weekeinde wordt het seizoen (opnieuw) onderbroken voor de komende Europa Cup Toernooien. Olympia Haarlem en DSS reizen af naar Italië voor het toernooi om de European Cup Winners Cup, dat in Caserta wordt gehouden. Terrasvogels en landskampioen Sparks Haarlem nemen deel aan het toernooi om de European Premiere Cup in Haarlem. Beide evenementen beginnen op maandag 21 augustus en worden afgesloten op zaterdag 26 augustus. Vorig jaar wonnen Sparks Haarlem en Olympia Haarlem respectievelijk de Premiere Cup en Cup Winners Cup.

(12 augustus)

Compleet Speelschema
Roef! vs. FysioExpert Olympia Haarlem (game one)
In de opener nam Roef! een vroege voorsprong in de eerste inning, stond met 3-0 voor na drie innings en 3-1 na vijf, maar stond uiteindelijk met lege handen. Olympia Haarlem draaide het duel in eigen voordeel om met een 5-run rally in de zesde inning.

Olympia Haarlem kwam tot acht honkslagen, waaronder twee doubles van Jessie van Aalst, die ook tweemaal scoorde en een punt binnensloeg. Tomohiko Goda sloeg eveneens twee honkslagen en sloeg twee punten binnen, terwijl ze eenmaal scoorde. Voor Roef! sloegen Wies Ligtvoet, Cindy van der Zanden en Isa Los allemaal twee honkslagen.

In de eerste helft van de eerste inning kwam Olympia Haarlem als eerste in scoringspositie. Met één uit kreeg Dinet Oosting vier wijd en stal het tweede honk. Ze probeerde vervolgens ook het derde honk te stelen, maar werd uitgeschakeld in een rundown.

Roef! opende daarna de score in de tweede helft van de eerste inning op Ilona Andringa, maar liet ook drie loopsters achter. De rechtshander raakte lead-off hitter Wies Ligtvoet met een worp, waarna ze een stootslag-honkslag moest toestaan aan Cindy van der Zanden. De twee schoven op na een opofferingsstootslag van Kim Donkers en Isa Los volgde met een puntscorende honkslag. Met twee uit kwamen de honken vol te staan toen Andringa Eva van Knegsel met een worp raakte, maar ze sloot daarna af met een strikeout.

Na een loopster op het tweede honk te hebben achtergelaten in de tweede slagbeurt voegde Roef! twee punten toe in de derde inning. Kim Donkers opende met een honkslag en Isa Los kreeg vier wijd. Met één uit werd een foute aangooi gemaakt op een opofferingsstootslag van Eva van Knegsel, resulterend in een punt en loopsters op het eerste en derde honk. Op een hiernavolgende opofferingsstootslag van Britt Remmers werd getracht Los op de plaat uit te schakelen, maar ze scoorde en bracht de stand op 3-0. Hierna bleven twee loopsters achter.

Roef!-starter Mikayla Endicott kreeg drie nullen op rij in de tweede en derde inning, maar moest een punt incasseren in de vierde. Met één uit sloeg Dinet Oosting een honkslag, bereikte het derde honk na een tweehonkslag van Jessie van Aalst en scoorde op een grounder van Mariëlle Vleugels.

In de vijfde inning ging Olympia Haarlem weer op rij uit, maar in de zesde, met een 3-1 achterstand, draaide ploeg het duel om door vijfmaal te scoren. In deze slagbeurt maakte Olympia's Hoofd Coach Stanley Doney verschillende aanvallende wissels. Doney, die bekend staat om zijn meervoudige wissels, gebruikte vandaag 16 verschillende speelsters in zowel de eerste als de tweede wedstrijd. Brenda Beers begon met een stootslag-honkslag en stal het tweede honk. Na het derde honk te hebben bereikt op een grounder scoorde ze toen Jessie van Aalst opnieuw een tweehonkslag sloeg. Mariëlle Vleugels volgde met een driehonkslag om er een 3-3 stand van te maken en werd daarna vervangen door Eva Voortman. Hierna kreeg Shareday Christina vier wijd en volgde Tomohiko Goda met een puntscorende infield-hit die Olympia Haarlem op voorsprong zette, 4-3. Doordat Goda's klap werd gevolgd door een foute aangooi kreeg Olympia loopsters op het tweede en derde honk. Een wilde worp stelde Christina hierna in staat te scoren en er kwam weer een punt bij toen pinch-hitter Rosanne de Vries het honk bereikte na een fout en er een 6-3 stand van maakte. Dat zorgde ook voor een werpsterswissel, want Gini Ketelaars nam het over.

Roef!, dat een loopster achterliet op het tweede honk in de vierde ining en een andere op het eerste honk in de vijfde, pakte een punt terug in de zesde. Met één uit kwam Wies Ligtvoet via een stootslag-honkslag op het honk, schoof op toen Kim Donkers werd geraakt door een worp met twee uit en scoorde vervolgens op een honkslag van Isa Los. Een gedwongen nul sloot de slagbeurt af.

Olympia Haarlem voegde een 'insurance run' toe in de 1e7 op Ketelaars. Met twee uit kreeg Jessie van Aalst vier wijd en sloeg Eva Voortman een honkslag, wat leidde tot loopsters op het tweede en derde honk. Mikayla Endicott keerde hierna terug als pitcher en zette de honken vol via opzettelijk vier wijd voor Shareday Christina. Tomohiko Goda volgde met een puntscorende honkslag. Dat bracht Van Aalst over de plaat, maar Voortman rende te ver door over het derde honk en werd uitgeschakeld, zodat de inning ten einde kwam.

Mariëlle Vleugels sloot de wedstrijd af voor Olympia Haarlem. Zij kreeg een lead-off single tegen van Eva van Knegsel, maar schakelde de volgende drie slagvrouwen uit om de wedstrijd af te sluiten.Roef! - FysioExpert Olympia Haarlem 4-7 (game 1)
RHE
FysioExpert Olympia Haarlem0001051-781
Roef!1020010-482
pitchers Olympia Haarleminn.SOBBHRER
Ilona Andringa, W (11-1)622742

Mariëlle Vleugels, SV (2)1--1--

pitchers Roef!inn.SOBBHRER
Mikayla Endicott, L (8-10)5.143664

Gini Ketelaars1.1-1111

Mikayla Endicott (re-entry)0.1-11--
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires: HP-Albert Tolen, 1B-Mariana Atanasova.
Official Scorer-Ben Goorts.
Play-by-Play Scorer-Linda Steijger.
Public Address Announcer-Rieke Dirks.
Scoreboard Operator-.
Aanvangstijd-14:08 uur.
Speeltijd-2:16 uur.
Locatie-Sportpark 'Stokeind', Moergestel.

Game Notes:
Weersomstandigheden bij aanvang: Bewolkt, 19,4° C; windrichting west-zuidwest;
windsnelheid 18 kmu; windkracht 2 Bft; luchtvochtigheid 84%.
Roef! vs. FysioExpert Olympia Haarlem (game two)
Olympia Haarlem besliste het tweede duel een stuk eerder. Na een 2-0 voorsprong te hebben genomen in de eerste inning stond de ploeg met 10-0 voor halverwege de zesde inning. Olympia kreeg toen twee punten tegen, maar hield het verschil van zeven punten vast om het duel via de mercy-regel te kunnen afsluiten. Beide teams gebruikten in dit duel drie pitchers en Olympia Haarlem zette opnieuw 16 speelsters in.

Olympia Haarlem kwam tot 12 honkslagen, waaronder drie van Dinet Oosting, die twee doubles liet noteren. Ze scoorde tweemaal en sloeg twee punten binnen. Brenda Beers, Jessie van Aalst en Amber Krijgsman sloegen allemaal twee honkslagen. Isa Los sloeg twee honkslagen voor Roef!, waaronder een double.

In dit duel stal Dinet Oosting haar 20e honk van het seizoen en voert de competitie in deze categorie aan. Dit is meer dan het aantal gestolen honken in haar vorige zeven Hoofdklasse-seizoenen samen, waarin ze in totaal 18 honken stal. Haar hoogste gestolen honken-totaal in één seizoen was vier in 2015.

Olympia Haarlem opende de score met twee punten in de eerste helft van de eerste inning op starter Marjolein Merkx. Met één uit kreeg Dinet Oosting vier wijd en stal het tweede honk. Ze probeerde even later te scoren op een honkslag van Jessie van Aalst, maar werd uitgeschakeld op de plaat. Met twee uit kreeg volgende slagvrouw Mariëlle Vleugels drie slag, maar kwam na een doorgeschoten bal op het honk, die daar ook in staat stelde het tweede honk te bereiken, terwijl Van Aalst doorschoof naar het derde honk. De honken kwamen daarna vol te staan toen Shareday Christina vier wijd kreeg. Hierna gooide Merkx ook vier wijd op Stephanie Pearce, wat zorgde voor het eerste punt. Amber Krijgsman volgde met een puntscorende honkslag. Dat bracht Vleugels binnen, maar Christina, die ook probeerde te scoren, werd op de plaat uitgegooid om de inning af te sluiten.

Olympia Haarlem voegde een punt toe in de derde inning. Dinet Oosting en Jessie van Aalst sloegen toen beiden een honkslag. Met één uit werd Van Aalst gedwongen uitgeschakeld op een grounder van Shareday Christina, maar bij een poging een dubbelspel te completeren volgde een foute aangooi, waardoor Oosting kon scoren.

...Dinet Oosting...
...3 hits (2 doubles),...
...2 runs, 2 RBI's...
...20 gestolen honken...
(© F: Marco Stoovelaar)
In de 1e4 verhoogde Olympia Haarlem de voorsprong naar 6-0 door nog eens driemaal te scoren. Amber Krijgsman en Emma Wójcik lieten beiden een stootslag-honkslag noteren, wat zorgden voor loopsters 'op de hoeken'. Met één uit kwam ook Wójcik in scoringspositie na velderskeus. Een doorgeschoten bal, een honkslag van Brenda Beers en een tweehonkslag van Dinet Oosting zorgden daarna voor de drie punten en een werpsterswissel.

Een 4-run rally op drie hits en twee fouten bezorgde Olympia Haarlem een 10-0 voorsprong in de 1e6. Pinch-hitter Masha Meloni werd geraakt door een worp en Brenda Beers kreeg vier wijd, waarna ze respectievelijk scoorden op een tweehonkslag van Dinet Oosting en een opofferingsslag van Jessie van Aalst, die ook werd gevolgd door een foute aangooi. Met één uit en Oosting op het derde honk nam Manon van Alebeek de pitching over van Gini Ketelaars. Ze werd begroet met back-to-back, RBI-doubles van Eva Voortman en Rachel van Veen, die de stand opvoerden naar 10-0. Olympia kreeg weer een loopster toen Stephanie Pearce het honk bereikte na een fout. Een poging te scoren op een wilde worp leidde tot een nul op de plaat. Een nieuwe wilde worp bracht Pearce naar het derde honk, waarna Amber Krijgsman vier wijd kreeg, maar zij ging even later gedwongen uit, zodat de inning te einde kwam.

Olympia-starter Mariëlle Vleugels kreeg drie opeenvolgende nullen in de eerste inning. Ze kreeg een lead-off single tegen in de tweede inning van Isa Los, die het tweede honk stal, maar daarna achterbleef.

Roef! kwam ook in scoringspositie in de derde slagbeurt. Met één uit sloegen Ilse van Kerkoerle en Wies Ligtvoet een honkslag, maar beiden werden uitgeschakeld. Ligtvoet werd op het tweede honk uitgeschakeld op een grounder van Cindy van der Zanden en de inning eindigde toen Van Kerkoerle uitging bij stelen van een pick-off op het derde honk.

Eva Voortman nam de pitching over in de vierde en schakelde drie opeenvolgende slagvrouwen uit. Met twee uit in de vijfde raakte de linkshander Sophie Verdaasdonk met een worp en gooide vier wijd op Ilse van Kerkoerle, maar een vangbal maakte een einde aan de inning.

Met een 10-0 voorsprong gooide Roos-Marijn Kramer de zesde inning voor Olympia Haarlem en kreeg de twee punten tegen die Roef! in dit duel scoorde. Met één uit kwam pinch-hitter Mikayla Endicott na een fout op het honk, waarna ze opschoof na een tweehonkslag van Isa Los. Beiden scoorden toen Sophie Mollee volgde met een 2-run single. Na vier wijd voor Eva van Knegsel schakelde Kramer de volgende slagvrouw met drie slag uit en een grounder maakte vervolgens een einde aan de inning en de wedstrijd.Roef! - FysioExpert Olympia Haarlem 2-10 (6 inn.) (game 2)
RHE
FysioExpert Olympia Haarlem201304 -10121
Roef!000002 -254
pitchers Olympia Haarleminn.SOBBHRER
Mariëlle Vleugels31-3--

Eva Voortman, W (6-1)211---

Roos-Marijn Kramer111221

pitchers Roef!inn.SOBBHRER
Marjolein Merkx, L (7-7)3.143963

Gini Ketelaars211133

Manon van Alebeek0.2-1211
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires: HP-Mariana Atanasova, 1B-Albert Tolen.
Official Scorer-Ben Goorts.
Play-by-Play Scorer-Linda Steijger.
Public Address Announcer-Rieke Dirks.
Scoreboard Operator-.
Aanvangstijd-16:50 uur.
Speeltijd-2:04 uur.
Locatie-Sportpark 'Stokeind', Moergestel.

Game Notes:
Weersomstandigheden bij aanvang: Zonnig, 19,8° C; windrichting west-zuidwest;
windsnelheid 18 kmu; windkracht 2 Bft; luchtvochtigheid 78%.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2017 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.