Grand Slam * Stats & News
Updated: 15 mei 2017
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2017
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2017 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Fred Versluis)

Olympia Haarlem verslaat Sparks Haarlem tweemaal nipt en blijft ongeslagen
English

HAARLEM - Koploper FysioExpert Olympia Haarlem won zaterdag (13 mei) tweemaal nipt van titelverdediger Oolders Omaco Sparks Haarlem om ongeslagen te blijven.

Een week geleden kwam Sparks Haarlem tweemaal terug van een achterstand tegen DSS en won toen beide keren met een verschil van n punt in de tweede helft van de zevende inning. Vandaag was het Sparks Haarlem dat met lege handen stond en zelf twee nederlagen moest incasseren met een n punt verschil.

Voor Olympia Haarlem was het vandaag een 'narrow escape', maar de ploeg won met 5-4 en 6-5 om ongeslagen te blijven en de winning streak te verlengen naar 12 wedstrijden.

In de opener stond Olympia Haarlem tweemaal voor, maar Sparks Haarlem kwam beide keren langszij. Olympia scoorde vervolgens driemaal en won met 5-4.

In de tweede wedstrijd stond Olympia Haarlem met 3-2 voor na vijf innings, maar stond met 5-3 achter toen de 2e7 van start ging. Een homerun van Marille Vleugels zorgde toen voor een gelijke stand en Tomoko Goda leverde een 'walk-off single' af om de thuisploeg een 6-5 winst te bezorgen.

(13 mei)

Compleet Speelschema
FysioExpert Olympia Haarlem vs. Oolders Omaco Sparks Haarlem (game one)
In de eerste wedstrijd nam Olympia Haarlem driemaal de leiding, maar Sparks Haarlem wiste die tweemaal uit. Toen Olympia Haarlem daarna driemaal scoorde in de vijfde om voor de derde keer de leiding te nemen en dit keer werd die vastgehouden.

Olympia Haarlem opende de score in de tweede helft van de eerste inning op starter Leonella Elizabeth, die terugkeerde in de cirkel na een paar weken blessureleed. Ze gooide vier wijd op lead-off hitter Shareday Christina een ook volgende slagvrouw Brenda Beers kreeg een vrije loop. De honken kwamen vol te staan toen Jessie van Aalst een honkslag sloeg met n uit. Het eerste punt werd daarna gescoord op een opofferingsslag van Dinet Oosting.

In de tweede inning kreeg Olympia weer de eerste twee slagvrouwen op de honken toen ook Rachel van Veen en Stephanie Pearce vier wijd kregen. Maar dit keer liet de thuisploeg de twee loopsters achter.

Olympia-starter Eva Voortman schakelde de eerste zes slagvrouwen op rij uit, waarvan vier met drie slag, maar moest toen de gelijkmaker toestaan in de derde slagbeurt. De linkshander kreeg lead-off singles tegen van Kingsley Avery en Tammie Lijbers, maar volgde met een nieuwe strikeout. Hierna kwam er een 'force play-comeback-grounder' van Anne Blaauwgeers. In een poging Avery gedwongen uit te schakelen op het derde honk werd een fout gemaakt, zodat de honken vol kwamen te staan. Even later scoorde Avery na een opofferingsslag van Kehli Washington.

Olympia Haarlem hernam de leiding in de vierde beurt. Rachel van Veen begon met een honkslag en schoof op na een opofferingsstootslag van Stephanie Pearce. Het duel werd hierna kort onderbroken vanwege regen, maar kon na acht minuten weer worden voortgezet. Een wilde worp bracht Van Veen naar het derde honk en Maranca Ham kreeg vier wijd. Haar pinch-runner Emma Wjcik stal het tweede honk en Shareday Christina volgde met een opofferingsslag. Van Veen scoorde en Wjcik bereikte hierdoor het derde honk. Maar de inning eindigde toen Wjcik in een rundown werd uitgeschakeld na een pick-off.

...Groundskeeper Dennis Duin maakt het veld in orde...
...Hij wordt geholpen door de jongste 'groundskeeper' ooit...
(© Foto: Fred Versluis)
Sparks Haarlem wist de achterstand opnieuw uit te vegen en kwam langszij in de 1e5 in een bijzondere situatie. Kingsley Avery begon met vier wijd en schoof op na een wilde worp. Met n uit bereikte de Nieuw-Zeelandse het derde honk na een opofferingsstootslag van Onaisha Franka. Hierna kreeg Anne Blaauwgeers drie slag, maar de derde slagbal was niet onder controle van catcher Dinet Oosting. De inning had hierna kunnen worden afgesloten wanneer de bal naar het eerste honk was gegooid om de strikeout te completeren of door de slagvrouw uit te tikken. Echter, er werd gedacht dat het een inning-afsluitende strikeout was en de speelsters van Olympia liepen van het veld af. Intussen scoorde Avery de gelijkmaker. Terwijl er een discussie aan de gang was met de umpire bereikte Blaauwgeers niet alleen het eerste honk, maar kon zelfs doorrennen naar het derde honk. Daar strandde ze, want een grounder sloot de slagbeurt af.

In de 2e5 brak Olympia Haarlem de 2-2 stand. Brenda Beers opende met een honkslag, die werd gevolgd door een werpsterswissel. Rebecca Soumeru namhet over, maar gooide vier wijd op Marille Vleugels, die werd vervangen door pinch-runner Amber Krijgsman. Met n uit sloeg Dinet Oosting de bal over de omheining in links-midveld voor een 3-run homerun die Olympia op een 5-2 voorsprong zette.

Sparks Haarlem pakte een punt terug in de zesde toen Maxime van Dalen begon met een driehonkslag en scoorde op een opofferingsslag van Karin Tuk. In de zevende kwam Sparks Haarlem bijna weer terug van een achterstand om het duel hun kant om te draaien, net zoals dat een week geleden werd gedaan tegen DSS. Kingsley Avery begon met een honkslag, maar werd gedwongen uitgeschakeld op een klap van Tammie Lijbers, die op haar beurt werd vervangen door pinch-runner Desiree Adriaansz. Met twee uit kreeg Anne Blaauwgeers vier wijd en volgde Kehli Washington met een puntscorende honkslag om er een 5-4 stand van te maken. Doordat er een fout in het outfield werd gemaakt kwamen er loopsters op het tweede en derde honk te staan. En zo stond Blaauwgeers nu op het derde honk. Een week geleden scoorde ze beide winnende punten in de comeback-overwinningen tegen DSS en had nu de kans het gelijkmakende punt te scoren. Maar dit keer strandde ze op het derde honk, want een grounder maakte een einde aan de inning en de wedstrijd.


...Olympia Haarlem's 'Batgirl van de Dag' begroet de speelsters van Sparks Haarlem...

...Links: Leonella Elizabeth maakte haar comeback als pitcher bij Sparks Haarlem...
...Midden: Tammie Lijbers op het eerste honk na haar honkslag in de 3e inning...
...Rechts: Kingsley Avery scoort het gelijkmakende punt voor Sparks Haarlem in de 3e inning...

...Maxime van Dalen bereikt het 3e honk met een driehonkslag in de 6e inning en scoort even later voor Haarlem...
(© Alle Foto's: Fred Versluis)F.E. Olympia Haarlem - O.O. Sparks Haarlem 5-4 (game 1)
RHE
Oolders Omaco Sparks Haarlem0010111-460
FysioExpert Olympia Haarlem100130X-562
pitchers Sparks Haarleminn.SOBBHRER
Leonella Elizabeth, L (2-1)4 (*)26333

Rebecca Soumeru231322
(*) - Elizabeth gooide op n slagvrouw in de vijfde inning

pitcher Olympia Haarleminn.SOBBHRER
Eva Voortman, W (3-0)792642

Homerun: Olympia Haarlem: Dinet Oosting (2)(5e,3-run,op Soumeru).
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires: HP-Mariana Atanasova, 1B-Peter Vonk.
Official Scorer-Alex van den Berg.
Play-by-Play Scorer-Rienette Hamers.
Public Address Announcer-Eric de Vries.
Scoreboard Operator-.
Aanvangstijd-14:00 uur.
Speeltijd-1:53 uur.
Locatie-Nol Houtkamp Sportpark, Haarlem.

Game Notes:
8-minuten 'rain-delay' in de 2e4 met de stand op 1-1, n uit en een loopster op het 2e honk.
Weersomstandigheden bij aanvang: Bewolkt, 16,6° C; windrichting west-zuidwest;
windsnelheid 19 kmu; windkracht 3 Bft; luchtvochtigheid 78%.
FysioExpert Olympia Haarlem vs. Oolders Omaco Sparks Haarlem (game two)
In de tweede wedstrijd was het Sparks Haarlem dat driemaal de leiding nam, maar de ploeg verzuimde die telkens vast te houden. In de zevende inning stond Olympia Haarlem met 5-3 achter, kwam langszij en scoorde het winnende punt met twee uit.

In de eerste helft van de tweede inning kreeg Sparks Haarlem de eerste loopster in scoringspositie op Marille Vleugels. Zij stond in de startende line-up als designated player, terwijl Eva Voortman (die als tiende op de lijst stond) was aangekondigd als startende pitcher. Tijdens de 'pre-game meeting' werd er gewisseld, want toen ging Olympia Haarlem van tien naar negen speelsters en startte Vleugels de wedstrijd in plaats van Voortman. In de tweede slagbeurt raakte Vleugels lead-off hitter Maxime van Dalen met een worp en raakte ook Kingsley Avery met twee uit, maar zij bleven achter.

In de 2e2 was het Olympia dat een loopster in scoringspositie achterliet op Ginger de Weert. Net als Leonella Elizabeth in de opener keerde ook De Weert weer terug in actie na twee weken uitgeschakeld te zijn geweest met een blessure.

Sparks Haarlem opende de score in de derde beurt. Met twee uit kreeg Kehli Washington vier wijd en sloeg Jenny Kinburn een honkslag, waarna Maxime van Dalen volgde met een puntscorende honkslag. Maar de ploeg liet loopsters achter op het tweede en derde honk.

Olympia Haarlem kwam langszij in de 2e3, ook met twee uit. Met n uit sloeg Shareday Christina een honkslag, schoof op na een 2 -out single van Marille Vleugels en scoorde op een honkslag van Jessie van Aalst. Olympia liet toen eveneens twee loopsters achter.

Sparks Haarlem kwam dicht bij het hernemen van de leiding in de 1e4. Karin Tuk begon met een tweehonkslag en bereikte het derde honk op een one-out grounder, maar een strikeout maakte daarna een einde aan de slagbeurt.

...Tomoko Goda sloeg de 'game-winning single'...
(© Foto: Fred Versluis)
Sparks scoorde daarna wel een punt in de vijfde. Anne Blaauwgeers begon met een stootslag-honkslag, stal het tweede honk, schoof op na een grounder en scoorde op een grounder van Jenny Kinburn om er een 2-1 stand van te maken.

Opnieuw reageerde Olympia onmiddellijk en scoorde dit keer tweemaal. Beide punten waren onverdiende vanwege twee verdedigende fouten. Met n uit bereikte Shareday Christina het honk via een infield-hit, waarna ze veilig op het derde honk kwam toen er een fout werd gemaakt op een 'force play-grounder' van Rachel van Veen. Er volgde daarna een foute aangooi op een 'comeback-grounder' van Marille Vleugels en dat stelde Christina in staat het gelijkmakende punt te scoren en leidde ook tot een werpsterswissel. Rebecca Soumeru nam het over, maar moest een opofferingsslag toestaan van Jessie van Aalst en dat leverde Olympia een 3-2 voorsprong op.

In de 1e6 was het Sparks Haarlem dat reageerde en driemaal scoorde op vier honkslagen om een 5-3 voorsprong te nemen. Virginie Anneveld begon met vier wijd, schoof op na een wilde worp en scoorde de gelijkmaker na een tweehonkslag van Karin Tuk. Met de stand op 3-3 keerde Olympia weer terug naar tien speelsters, want Eva Voortman nam de pitching over, terwijl Marille Vleugels terugkeerde naar haar oorspronkelijke rol van designated player. Sparks maakte ook een wijziging, want het bracht Maaike Blaauwgeers in als pinch-runner voor Tuk. Zij scoorde het leidende punt toen Kingsley Avery volgde met een tweehonkslag. Hierna schoof Avery op naar het derde honk toen Onaisha Franka werd uitgeschakeld op het eerste honk en ze scoorde op een stootslag-honkslag van pinch-hitter Tammie Lijbers om er een 5-3 stand van te maken.

Olympia Haarlem liet twee loopsters achter in de 2e6, maar sloeg toe in de volgende inning nadat Sparks Haarlem op rij was uitgeschakeld.

In de zevende begon Rachel van Veen met een honkslag en werd vervangen door pinch-runner Emma Wjcik. Hierna sloeg Marille Vleugels de bal over de linksveld-omheining voor een 2-run homerun om de stand in balans te brengen, 5-5! Met n uit sloeg Dinet Oosting een honkslag en stal het tweede honk met twee uit. Tomoko Goda volgde met een puntscorende 'walk-off single' om Olympia een 6-5 'come-from-behind' overwinning te bezorgen en ongeslagen te blijven!


...Links: Ginger de Weert maakte haar comeback als pitcher voor Sparks Haarlem...
...Rechts: Sparks Haarlem korte stop Jenny Kinburn duikt naar een bal, rechts staat 2B Onaisha Franka...

...Anne Blaauwgeers glijdt langs catcher Stephanie Pearce en scoort in de 5e inning; Umpire Peter Vonk volgt de actie...

...Anne Blaauwgeers raakt de thuisplaat op tijd aan om het leidende punt te scoren voor Sparks Haarlem...

...Shareday Christina scoort de gelijkmaker in de 5e en glijdt langs Anne Blaauwgeers; Ump Peter Vonk observeert de actie...

...Shareday Christina komt pijnlijk tot scoren in de 5e en glijdt langs Anne Blaauwgeers...

...Links & Midden: Brenda Beers steelt het 2e honk in de 6e inning; Jenny Kinburn kan dat niet voorkomen...
...Rechts: Einde van de double-header; de speelsters 'high-fiven' elkaar...
(© Alle Foto's: Fred Versluis)F.E. Olympia Haarlem - O.O. Sparks Haarlem 6-5 (game 2)
RHE
Oolders Omaco Sparks Haarlem0010130-582
FysioExpert Olympia Haarlem0010203-6100
(twee uit toen het winnende punt werd gescoord in de zevende inning)
pitchers Sparks Haarleminn.SOBBHRER
Ginger de Weert4.151531

Rebecca Soumeru, L (5-2)2.111533

pitchers Olympia Haarleminn.SOBBHRER
Eva Voortman- (*)-----

Marille Vleugels5 (**)32544

Eva Voortman, W (4-0)22-311
(*) - Voortman was aangekondigd als startende pitcher, maar werd vervangen toen de 1e1 begon
(**) - Vleugels gooide op twee slagvrouwen in de zesde inning

Homerun: Olympia Haarlem: Marille Vleugels (1)(7e,solo,op Soumeru).
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires: HP-Peter Vonk, 1B-Mariana Atanasova.
Official Scorer-Alex van den Berg.
Play-by-Play Scorer-Rienette Hamers.
Public Address Announcer-Eric de Vries.
Scoreboard Operator-.
Aanvangstijd-16:30 uur.
Speeltijd-2:08 uur.
Locatie-Nol Houtkamp Sportpark, Haarlem.

Game Notes:
Weersomstandigheden bij aanvang: Halfbewolkt, 17° C; windrichting west-zuidwest;
windsnelheid 18 kmu; windkracht 3 Bft; luchtvochtigheid 77%.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2017 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.