Grand Slam * Stats & News
Updated: 23 mei 2017
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2017
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2017 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar)

Olympia Haarlem ontsnapt en blijft ongeslagen
English

HAARLEM - Koploper FysioExpert Olympia Haarlem boekte zaterdag (20 mei) een overtuigende 11-3 winst in vijf innings in de opener van hun double-header tegen DSS. In de tweede wedstrijd keek Olympia Haarlem na vijf innings tegen een 5-1 achterstand aan, maar kwam langszij en won met 7-5 in negen innings in een 'narrow escape' om ongeslagen te blijven.

In de double-header van vandaag speelde pitcher Ilona Andringa in haar eerste wedstrijden voor Olympia Haarlem na terugkeer van haar college-seizoen in de States. Met haar debuut voor Olympia Haarlem heeft Ilona Andringa nu in zes seizoenen voor vijf verschillende verenigingen gespeeld. Sinds 2012 speelde ze voor HCAW (2012, Eerste Klasse), Amsterdam Pirates (2013, Overgangsklasse), Terrasvogels (2014, Hoofdklasse, niet gespeeld wegens blessure) en UVV (2015-2016, Silver League). Sinds 2012 kwam ze ook in de hoogste afdeling uit voor Jong Oranje/Talent Team Holland.

Aan de andere kant moest Olympia Haarlem het vandaag doen zonder Eva Voortman, de pitching-troef van de ploeg en een solide slagvrouw. Ze liep tijdens een huiselijk ongelukje een lichte blessure op en werd uit voorzorg aan de kant gehouden om haar wat extra tijd te geven om te herstellen.

(20 mei)

Compleet Speelschema
DSS vs. FysioExpert Olympia Haarlem (game one)
In de eerste inning van de opener van vandaag kwam Olympia Haarlem tot een rally van vijf punten op starter Dagmar Bloeming en zette daarmee de toon. Shareday Christina begon met een tweehonkslag en Brenda Beers volgde met een honkslag en dat resulteerde in loopsters op het tweede en derde honk. Een veld op een grounder van MariŽlle Vleugels leverde daarna het eerste punt op. Vleugels bereikte ook het tweede honk via een fout en dat stelde Beers in staat het volgende punt te scoren. Met Vleugels op het tweede honk kreeg Jessie van Aalst vier wijd en volgde Dinet Oosting met een 2-run triple. Hierna verhoogde een puntscorende honkslag van Rachel van Veen de stand naar 5-0 en waren er nog altijd geen nullen. Na een grounder sloot Bloeming de inning af met twee strikeouts, maar DSS keek tegen een ruime achterstand aan en wist dit in het restant van de wedstrijd niet meer ongedaan te maken.

Dagmar Bloeming kreeg drie nullen op rij in de tweede inning, maar moest lead-off singles toestaan van Jessie van Aalst en Dinet Oosting in de eerste helft van de derde inning. De ervaren rechtshander werd hierna vervangen door Svenja de Lincel en Olympia Haarlem zou daarna nog eens zesmaal gaan scoren om een dominerende voorsprong te nemen. De Lincel schakelde de eerste twee slagvrouwen die ze tegenover zich kreeg uit, maar zag daarna de twee loopsters opschuiven na een doorgeschoten bal, waarna ze een 2-run single tegen kreeg van Tomoko Goda. Met de Japanse speelsters op het tweede honk kreeg Emma Wůjcik vier wijd, waarna de twee loopsters opschoven na een wilde worp en de honken vol kwamen te staan toen ook pinch-hitter Amber Krijgsman een vrije loop kreeg. Een honkslag van Brenda Beers en een 2-run double van MariŽlle Vleugels volgden om er een 11-0 stand van te maken. Ook volgende slagvrouw Jessie van Aalst sloeg een honkslag. Vleugels werd doorgestuurd om te scoren, maar werd op de plaat uitgeschakeld om een einde aan de inning te maken.

Olympia Haarlem leek nog een aantal punten toe te voegen in de 1e4 toen het de honken vol had, maar een strikeout sloot de slagbeurt toen af.

In haar eerste start voor Olympia Haarlem gooide Ilona Andringa de hele wedstrijd. In de eerste inning schakelde de rechtshander de eerste twee slagvrouwen uit, gooide toen vier wijd op Areke Spel en kreeg een honkslag tegen van Sophie Bugter, maar sloot af met een strikeout.

DSS kwam weer in scoringspositie in de derde. Noa Brand begon met vier wijd en Areke Spel sloeg een honkslag met ťťn uit, zodat er loopsters 'op de hoeken' kwamen, maar beiden bleven achter.

DSS kwam daarna wel tot scoren in de 2e4. Stephanie Ruiter begon met een honkslag en Lorraine Kieft bereikte het honk na een fout. Beiden scoorden toen Dominique Burger de bal over de linksveld-omheining sloeg voor een 3-run homerun. Daarmee werd het 10-punten, mercy-rule verschil ongedaan gemaakt, zodat er in elk geval nog ťťn inning extra gespeeld zou worden.

In de vijfde inning werden beide teams op rij uitgeschakeld, zodat de wedstrijd toch nog via de mercy-rule werd afgesloten.DSS - FysioExpert Olympia Haarlem 3-11 (5 inn.) (game 1)
RHE
FysioExpert Olympia Haarlem50600 -11112
DSS00030 -342
pitcher Olympia Haarleminn.SOBBHRER
Ilona Andringa, W (1-0)552432

pitchers DSSinn.SOBBHRER
Dagmar Bloeming, L (1-7)2 (*)31676

Svenja de Lincel343544
(*) - Bloeming gooide op twee slagvrouwen in de derde inning

Homerun: DSS: Dominique Burger (1)(4e,3-run,op Andringa).
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires: HP-Rob Veldkamp, 1B-Patrick Reus.
Official Scorer-Stefan Slinger.
Play-by-Play Scorer-Ben Goorts.
Public Address Announcer-Bert DaniŽls.
Scoreboard OperatorBert DaniŽls.
Aanvangstijd-14:00 uur.
Speeltijd-1:47 uur.
Locatie-Pim Mulier Sportpark, Haarlem.

Game Notes:
Weersomstandigheden bij aanvang: Zonnig, 16,5° C; windrichting west-zuidwest;
windsnelheid 24 kmu; windkracht 4 Bft; luchtvochtigheid 59%.
DSS vs. FysioExpert Olympia Haarlem (game two)
In de tweede wedstrijd kwam de winning streak van Olympia Haarlem in gevaar, want de ploeg stond na vijf innings met 5-1 achter. Olympia kwam daarna tot een rally van vier punten om langszij te komen, dwong een verlenging af en won met 7-5 in negen innings om geslagen te blijven en hun winning streak te verlengen naar 14 wedstrijden.

Olympia Haarlem werd op rij uitgeschakeld in de eerste helft van de eerste inning door Quincey Catsburg, waarna loopsters achterbleven op het tweede en derde honk in de tweede beurt.

Olympia-starter MariŽlle Vleugels zag DSS een loopster achterlaten in de 2e1. Maar DSS sloeg daarna toe met vier punten in de tweede slagbeurt.

In de tweede opende Denice van Dijk met een tweehonkslag, waarna Dominique Burger vier wijd kreeg met ťťn uit. DSS opende de score toen Annemiek de Rover volgde met een RBI-double. Met loopsters op het tweede en derde honk kwamen de honken vol te staan toen Melissa de Greef het honk bereikte via velderskeus. De honken werden daarna schoongeveegd toen Lisa Waasdorp een 3-run triple sloeg om DSS op een 4-0 voorsprong te zetten.

Na twee loopsters te hebben achtergelaten in de vierde inning scoorde Olympia Haarlem hun eerste punt in de 1e5. Met twee uit en Shareday Christina (velderskeus) op het eerste honk sloeg Brenda Beers een honkslag. MariŽlle Vleugels bracht Christina daarna binnen door ook een honkslag te slaan en zorgde voor loopsters op het tweede en derde honk. Dat zorgde voor een werpsterswissel, want Dagmar Bloeming nam de DSS-pitching over met een 4-1 voorsprong. Ze kreeg een grounder die de slagbeurt afsloot.

In de 2e5 pakte DSS het punt onmiddellijk weer terug en leek daarmee een 'insurance run' te scoren. Morgan Sampson begon met een honkslag, schoof op na een opofferingsstootslag van Areke Spel en bereikte het derde honk na een honkslag van Sophie Bugter. Even later scoorde Sampson op een opofferingsslag van Denice van Dijk om er een 5-1 stand van te maken. Met een loopster op het derde honk nam Ilona Andringa de pitching over en sloot de inning af.

Echter, de wedstrijd draaide in de 1e6 om in het voordeel van Olympia Haarlem toen het vier onverdiende punten scoorde om langszij te komen! Dinet Oosting begon met een honklsag, waarna ze veilig het tweede honk bereikte toen er een foute aangooi volgde op een 'force play-grounder' van Rachel van Veen. De honken kwamen vol te staan toen Stephanie Pearce vier wijd kreeg. Hierna schakelde pitcher Dagmar Bloeming de volgende twee slagvrouwen met drie slag uit, maar moest toen een puntscorende infield-hit toestaan van Shareday Christina en bracht Olympia's achterstand terug naar 5-2. Brenda Beers maakte hierna goed contact en sloeg een 3-run triple langs de linksveld-lijn om de stand in evenwicht te brengen!

Nadat beide ploegen op rij waren uitgeschakeld in de zevende inning volgde een verlenging.

In de 1e8 schoof tie-break loopster Rachel van Veen op naar het derde honk na een grounder, maar bleef achter. In de 2e8 was het tie-break loopster Sophie Bugter die opschoof na een opofferingsstootslag van Denice van Dijk. DSS kreeg nog een loopster in scoringspositie toen Lorraine Kieft via velderkeus het honk bereikte en het tweede honk stal. Met loopsters op het tweede en derde honk schakelde Ilona Andringa Dominique Burger met drie slag uit, maar haar reactie op de gecallde strikeout deed Home Plate Umpire Patrick Reus beslissen haar weg te sturen. Een gedwongen loop werd vervolgens opgezet via opzettelijk vier wijd voor Noa Brand, maar de drie loopsters bleven achter toen een vangbal de slagbeurt afsloot.

Toen de 1e9 van start ging had DSS Hoofd Coach Norman Ames een paar pitches nodig om een beslissing te nemen met betrekking tot de verdedigende wissels die hij moest maken na het wegsturen van Dominique Burger, die de tweede honkvrouw was. Ze werd vervangen door Feline Poot, die de Offensive Player Only (OPO) werd, want Designated Player Morgan Sampson werd de nieuwe tweede honkvrouw. Echter, voordat een eerste bal was gegooid besloot Ames Sampson op te schuiven naar de korte stop-plek (wat haar voornaamste positie is), terwijl Melissa de Greef van kort naar het tweede honk verhuisde. Na drie worpen op lead-off hitter Shareday Christina veranderde Ames zijn beslissing opnieuw en ruilde Sampson (terug naar 2e honk) en De Greef (terug naar kort) weer om. De hiernavolgende worp op Christina eindigde in een fout en dat stelde tie-break loopster Maranca Ham in staat te scoren en zette Olympia op voorsprong, 6-5. Christina bereikte even later het derde honk op een ground-rule double van Brenda Beers. Met ťťn uit werd nog een extra punt gescoord op een grounder van Jessie van Aalst. Met Beers nu op het derde honk kregen beide volgende slagvrouwen Dinet Oosting en Rachel van Veen opzettelijk vier wijd om een gedwongen loop op te zetten om de twee powerhitters te omzeilen. Een gedwongen nul volgde er niet, want Dagmar Bloeming sloot af met een strikeout.

DSS wist niet meer in staat terug te komen in hun negende slagbeurt. Met twee uit gooide Ilona Andringa vier wijd op Areke Spel, waarna ze de wedstrijd afsloot met een strikeout.DSS - FysioExpert Olympia Haarlem 5-7 (9 inn.) (game 2)
RHE
FysioExpert Olympia Haarlem000014002-7112
DSS040010000-573
pitchers Olympia Haarleminn.SOBBHRER
MariŽlle Vleugels4.221655

Ilona Andringa, W (2-0)4.1521--

pitchers DSSinn.SOBBHRER
Quincey Catsburg4.21-711

Dagmar Bloeming, BS (1), L (1-8)4.16346-
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires: HP-Patrick Reus, 1B-Rob Veldkamp.
Official Scorer-Stefan Slinger.
Play-by-Play Scorer-Ben Goorts.
Public Address Announcer-Bert DaniŽls.
Scoreboard OperatorBert DaniŽls.
Aanvangstijd-16:19 uur.
Speeltijd-2:27 uur.
Locatie-Pim Mulier Sportpark, Haarlem.

Game Notes:
Dominique Burger (DSS) in 2e8 uit het veld gestuurd door HP Umpire Patrick Reus na reactie op gecallde strikeout.
Weersomstandigheden bij aanvang: Zonnig, 17,3° C; windrichting west-zuidwest;
windsnelheid 24 kmu; windkracht 4 Bft; luchtvochtigheid 53%.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2017 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.