Grand Slam * Stats & News
Updated: 8 mei 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar
(Tekst & Foto's: Marco Stoovelaar)

Hoofddorp Pioniers wint eerste double-header van seizoen
English

HOOFDDORP - Hoofddorp Pioniers won de eerste double-header van het seizoen op zaterdag (4 mei) en versloeg Twins Oosterhout, 9-3 en 8-1. Het was een koude dag met een gemiddelde temperatuur van 7,8 graden Celsius toen de eerste wedstrijden van start gingen, maar met een gevoelstemperatuur van 4,2 graden. Bovendien stond er een stevige wind.

Vorig seizoen promoveerden deze twee teams naar de Golden League door op de eerste en tweede plaats te eindigen in de Silver League. Dit jaar is de Golden League uitgebreid van zes naar acht teams, plus het Talent Team Holland als negende.

Vandaag was het Nationale Herdenkingsdag. Op 4 mei zijn er op vele plaatsen in het land herdenkingen. Om 20:00 uur is de Nationale Herdenking bij het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam.

Wanneer 4 mei een dag in het weekeinde is beginnen de wedstrijden op een eerder tijdstip. Meestal om 12 uur, net zoals dat vandaag het geval was. Niet alleen om op tijd de wedstrijd te kunnen afsluiten, maar ook om diegenen in de gelegenheid te stellen die herdenkingen bij willen wonen.

(4 mei)

Programma, Standen & Uitslagen
Game 1

In de openingswedstrijd kwam Hoofddorp Pioniers tot 11 honkslagen, waaronder drie van Mayara Brown, één daarvan een tweehonkslag. Ze scoorde tweemaal, net als Shari van Heyningen. Nina Oomes sloeg twee tweehonkslagen, terwijl Susannah Groen drie punten binnen sloeg.

Twins kreeg een aantal scoringsmogelijkheden, maar liet elf loopsters achter, waaronder acht in scoringspositie.

Twins Oosterhout kwam in scoringspositie in de eerste helft van de eerste inning op starter en voormalig teamgenoot Sheila van der Tang, die vorig jaar voor de ploeg uitkwam. Met twee uit sloeg Minke Blok een honkslag en stal het tweede honk, maar bleef achter.

Twins opende de score met twee punten in de tweede inning, beide waren onverdiend. Met één uit kwam Corine Ammerlaan op het tweede honk na een fout in het outfield. Met twee uit werd Ellinor Keepers geraakt door een worp, waarna beide loopsters scoorden toen Anne Ketelaar volgde met een tweehonkslag.

Hoofddorp Pioniers antwoordde met een 5-run rally in de tweede helft van de tweede inning op starter Romy van der Ham. Shari van Heyningen begon met vier wijd en bereikte het derde honk toen er een foute aangooi volgde op een stootslag-honkslag van Mayara Brown, die zelf op het tweede honk terechtkwam. De honken kwamen vol te staan na vier wijd voor Manon Marie. Susannah Groen volgde met een 2-run single die de stand in evenwicht bracht. Met één uit kreeg Pioniers loopsters op het tweede en derde honk dankzij een opofferingsstootslag van Iris Dweelaard en beiden scoorden op een driehonkslag van Quilen Dirksz. Zij scoorde even later zelf op een hiernavolgende tweehonkslag van Nina Oomes, die er een driehonkslag van probeerde te maken, maar op het derde honk werd uitgeschakeld wat het einde van de inning betekende.

...Susannah Groen...
...3 RBI's,...
...2 hits, 1 punt...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Met één uit in de 1e3 bereikte Minke Blok weer het honk voor Twins. Net als in de eerste inning sloeg ze een honkslag. Dit keer schoof ze op naar het tweede honk via een wilde worp. Iedereen was daarna safe op een velderskeus-grounder van Sterre den Duijn, maar de inning eindigde met een dubbelspel.

Pioniers voegde twee punten toe in de derde inning nadat de wedstrijd vijf minuten onderbroken was geweest wegens regen. Carling Hare nam daarna de pitching over en kreeg en one-out triple tegen van Shari van Heyningen. Zij scoorde op een hiernavolgende tweehonkslag van Mayara Brown, die later zelf scoorde op een 2-out single van Susannah Groen.

Met een 7-2 achterstand scoorde Twins een punt in de 1e4. Corine Ammerlaan begon met een driehonkslag en scoorde toen volgende slagvrouw Sara Riou een honkslag sloeg. Met twee uit kreeg Twins de honken vol toen Imane Alou Issa en Machteld Rector beiden vier wijd kregen. Maar de drie loopsters bleven achter toen Sheila van der Tang afsloot met een strikeout.

Twins liet ook drie loopsters achter in de vijfde. Sterre den Duijn begon met vier wijd en Corine Ammerlaan sloeg daarna een honkslag. Iris Strookman werd daarna de nieuwe pitcher voor Pioniers. Met twee uit kreeg ze de honken vol na vier wijd voor Ellinor Keepers, maar een vangbal maakte een einde aan de slagbeurt.

Nadat Pioniers een loopster op het tweede honk had achtergelaten in de 2e5 kreeg Twins weer een scoringskans in de zesde. Dit keer liet de ploeg twee loopsters achter na de honken vol te hebben gehad met slechts één uit. Imane Alou Issa opende met een infield-hit, stal het tweede honk met één uit en bereikte het derde honk na een wilde worp. De honken raakten vol na vier wijd voor Minke Blok en Sterre den Duijn, maar een dubbelspel sloot de inning af.

Pioniers was even later succesvoller in hun zesde beurt. Dionne Cooper begon met vier wijd, schoof op na een opofferingsstootslag van Iris Dweelaard en kwam op het derde honk na een wilde worp. Met twee uit scoorde ze op een tweehonkslag van Nina Oomes, die vorig seizoen eveneens voor Twins speelde. Hierna scoorde Oomes het volgende punt na een honkslag van Kelsey Huijzers.

In de 1e7 kwam Twins dicht bij een punt. Met één uit dreunde Emma de Brouwer de bal het rechtsveld in. Ze bereikte het derde honk met een driehonkslag, maar ging voor de inside-the-park-homerun. Echter, ze werd uitgeschakeld op de plaat. Een grounder maakte daarna een einde aan de wedstrijd.Hoofddorp Pioniers - Twins Oosterhout 9-3
RHE
Twins Oosterhout0201000-381
Hoofddorp Pioniers052002X-9111
pitchers Twinsinn.SOBBHRER
Romy van der Ham, L (1-4)212455

Carling Hare441744

pitchers Pioniersinn.SOBBHRER
Sheila van der Tang, W (1-3)4 (*)43631

Iris Strookman, SV (2)3232--
(*) - Van der Tang gooide op twee slagvrouwen in de vijfde inning
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires: HP-Patrick Reus, 1B-Arjan de Wever.
Official Scorer-Jeanette van Drunen.
Play-by-Play Scorer-Rienette Hamers.
Public Address Announcer-Jason Houtkamp.
Scoreboard Operator-Kevin Kruijer.
Aanvangstijd-12:00 uur.
Speeltijd-2:04 uur.
Locatie-Sportpark Hoofddorp Pioniers, Park21, Hoofddorp.

Game Notes:
5-minuten onderbreking voor regen halverwege de derde inning.
Weersomstandigheden bij aanvang: Bewolkt, 8,5° C; windrichting noord-noordwest;
windsnelheid 34 kmu; windkracht 5 Bft; luchtvochtigheid 58%.
Game 2

In de tweede wedstrijd was het Hoofddorp Pioniers dat de score opende en met 4-0 voorstond na twee innings. Met een 4-1 voorsprong kwam de ploeg tot een rally van vier punten in de 2e6 om een verschil van zeven punten te bereiken en de wedstrijd via de 'mercy'-regel te kunnen afsluiten.

Quilen Dirksz sloeg 3-uit-4 voor Pioniers met een tweehonkslag en driehonkslag. Ze scoorde tweemaal en sloeg vier punten binnen, zodat ze verantwoordelijk was voor zes van de acht punten die Pioniers in dit duel scoorde.

Pioniers scoorde het eerste punt in de tweede helft van de eerste inning op starter Carling Hare. Quilen Dirksz begon met een driehonkslag, waarna ze scoorde op een doorgeschoten bal.

De thuisploeg voegde drie punten toe met twee uit in de tweede slagbeurt. Met één uit kreeg Iris Dweelaard vier wijd en bereikte het derde honk na twee opvolgende wilde worpen. Met twee uit scoorde ze toen Dionne Cooper na een fout op het honk kwam. Volgende slagvrouw Rose Mwaro kreeg vier wijd en twee punten werden toegevoegd toen Quilen Dirksz volgde met een tweehonkslag.

...Quilen Dirksz...
...3-uit-4...
...double, triple,...
...2 runs, 4 RBI's...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Twins kreeg een loopster in scoringspositie in de eerste helft van de eerste inning op Serena Kersten, die het hele duel gooide voor Pioniers en slechts drie honkslagen toestond. Met twee uit in de eerste inning raakte de rechtshander Minke Blok met een worp. Ze stal het tweede honk, maar bleef achter.

In de tweede inning, met één uit, sloeg Danielle ten Donkelaar een tweehonkslag voor Twins, maar kwam daarna in een rundown en werd uitgeschakeld.

Met een 4-0 achterstand scoorde Twins wat hun enige punt zou blijven in de 1e4. Met één uit werd Minke Blok opnieuw geraakt door een worp en stal ook weer het tweede honk. Nadat volgende slagvrouw Sterre den Duijn werd uitgevangen bereikte ze het derde honk, waarna ze scoorde op een tweehonkslag van Corine Ammerlaan.

Pioniers kreeg weer een scoringskans in de vijfde, maar strandde drie loopsters. Met één uit sloegen Nina Oomes en Kelsey Huijzers (stootslag) beiden een honkslag. Oomes werd daarna gedwongen uitgeschakeld op een grounder van Shari van Heyningen, maar hierna kwamen de honken vol te staan toen Mayara Brown vier wijd kreeg. De drie loopsters bleven achter toen de inning eindigde met een strikeout.

Maar Pioniers kwam vervolgens tot een rally met nul uit in de zesde om een verschil van zeven punten te bereiken. Susannah Groen begon met een honkslag, waarna haar pinch-runner Femke Nuijten opschoof toen Dionne Cooper vier wijd kreeg, waarna de honken vol kwamen na een honkslag van Rose Mwaro. Quilen Dirksz volgde met een 2-run single, wat leidde tot een werpsterswissel. Danielle ten Donkelaar nam het over, maar maakte een foute aangooi op een stootslag van Nina Oomes, wat zorgde voor een punt en loopsters op het tweede en derde honk. De wedstrijd eindigde daarna toen Kelsey Huijzers een 'walk-off single' afleverde. Wanneer dit niet de wedstrijd had afgesloten was het mogelijk een tweehonkslag geweest. Echter, volgens de scoreregels wordt de waarde van een 'walk-off' honkslag gebaseerd op het aantal honken dat een loper moet afleggen om het punt te scoren dat een wedstrijd afsluit. In dit geval kwam die loopster vanaf het derde honk en dus kreeg de slagvrouw een éénhonkslag op haar naam.Hoofddorp Pioniers - Twins Oosterhout 8-1 (6 inn.)
RHE
Twins Oosterhout000100 -132
Hoofddorp Pioniers130004 -880
(nul uit toen een verschil van zeven punten werd bereikt in de zesde inning)
pitchers Twinsinn.SOBBHRER
Carling Hare, L (1-4)3.24324-

Romy van der Ham1.1 (*)12544

Danielle ten Donkelaar- (**)--1--
(*) - Van der Ham gooide op vier slagvrouwen in de zesde inning
(**) - Ten Donkelaar gooide op twee slagvrouwen in de zesde inning

pitcher Pioniersinn.SOBBHRER
Serena Kersten, W (2-2)61-311
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires: HP-Arjan de Wever, 1B-Patrick Reus.
Official Scorer-Jeanette van Drunen.
Play-by-Play Scorer-Rienette Hamers.
Public Address Announcer-Jason Houtkamp.
Scoreboard Operator-Kevin Kruijer.
Aanvangstijd-14:35 uur.
Speeltijd-1:41 uur.
Locatie-Sportpark Hoofddorp Pioniers, Park21, Hoofddorp.

Game Notes:
Weersomstandigheden bij aanvang: Bewolkt, 9,8° C; windrichting noordwest;
windsnelheid 32 kmu; windkracht 5 Bft; luchtvochtigheid 61%.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.