Grand Slam * Stats & News
Updated: 8 mei 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Fred Versluis & Marco Stoovelaar)

Sparks Haarlem houdt DSS tweemaal puntloos
English

HAARLEM - Sparks Haarlem boekte op zaterdag (4 mei) twee shutouts tegen DSS, In de opener won Sparks Haarlem slechts met 1-0 en scoorde het enige punt in de zevende inning. In de volgende wedstrijd won de ploeg met 8-0 in een 4½ inning, 'mercy'-regel wedstrijd.

Het was een koude dag met een gemiddelde temperatuur van 7,8 graden Celsius toen de eerste wedstrijden van start gingen, maar met een gevoelstemperatuur van 4,2 graden. Bovendien stond er een stevige wind.

Vandaag was het Nationale Herdenkingsdag. Op 4 mei zijn er op vele plaatsen in het land herdenkingen. Om 20:00 uur is de Nationale Herdenking bij het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam.

Wanneer 4 mei een dag in het weekeinde is beginnen de wedstrijden op een eerder tijdstip. Meestal om 12 uur, net zoals dat vandaag het geval was. Niet alleen om op tijd de wedstrijd te kunnen afsluiten, maar ook om diegenen in de gelegenheid te stellen die herdenkingen bij willen wonen.

(4 mei)

Programma, Standen & Uitslagen
Game 1

In de eerste wedstrijd waren zowel de punten als de honkslagen schaars in een pitchingduel tussen veteraan Kirsten Scheele (Sparks Haarlem) en de Venezolaanse María Gómez Mendoza. Scheele gooide een one-hiiter, Gómez stond slechts drie honkslagen toe, maar ook het enige punt in deze wedstrijd.

DSS sloeg hun enige honkslag in het duel gelijk in de eerste helft van de eerste inning. Met twee uit sloeg Jenny Kinburn een honkslag door de linkerkant van het infield, maar werd even later uitgeschakeld bij een steelpoging.

In de tweede inning werd opnieuw een DSS-loopster uitgeschakeld bij een steelpoging en dat completeerde dit keer een dubbelspel. Dominique Burger begon met vier wijd, maar werd uitgeschakeld op het tweede honk toen volgende slagvrouw Denice van Dijk drie slag kreeg.

Kirsten Scheele domineerde, want ze stond hierna nog slechts één slagvrouw tot de honken toe in het restant van de wedstrijd, maar ook die ging uit bij stelen. Dat betekende dus dat er een enkele DSS-loopster in staat was in scoringspositie te komen.

Nadat de rechtshander acht slagvrouwen op rij had uitgeschakeld gooide Scheele vier wijd op Denice van Dijk met één uit in de vijfde inning. Met twee uit eindigde de inning toen Van Dijk als derde loopster uitging bij een steelpoging. Scheelde schakelde daarna weer drie opeenvolgende slagvrouwen uit in de volgende twee innings.

...Kendra van Vliet...
...'walk-off single'...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Sparks kwam onmiddellijk in scoringspositie in de tweede helft van de eerste inning, maar wist niet te scoren. Anne Blaauwgeers begon met vier wijd, waarna ze het tweede honk stal met één uit en het derde honk bereikte op een grounder van McKayla Taylor. Volgende slagvrouw Maxime van Dalen kreeg ook vier wijd, maar een vangbal beëindigde de slagbeurt.

In de tweede inning ging ook een Sparks-loopster uit bij stelen. Met twee uit kreeg Taisa Kirindongo vier wijd, maar werd even later uitgeschakeld bij een steelpoging.

Anne Blaauwgeers kwam weer in scoringspositie in de derde. Met één uit kreeg ze vier wijd en met twee uit stal ze het tweede honk, maar bleef achter.

De thuisploeg kreeg weer een scoringskans in de 2e6. Met één uit werd McKayla Taylor geraakt door een worp. Ze schoof op na een grounder van Maxime van Dalen, waarna ze het derde honk bereikte op een infield-hit van Dominique Sprengers, maar een pop-fly sloot de inning af.

En zo leek de wedstrijd op een verlenging af te stevenen, want er was nog altijd een puntloze stand toen de zevende inning begon. Maar nadat DSS op rij was uitgeschakeld in de eerste helft van deze inning sloeg Sparks Haarlem toe in hun zevende beurt. Maaike Blaauwgeers begon met vier wijd en bereikte het derde honk na een tweehonkslag van Taisa Kirindongo. Met loopsters op het tweede en derde honk en het eerste honk open werd er niet voor gekozen een gedwongen loop te creëren via opzettelijk vier wijd voor volgende slagvrouw Kendra van Vliet en die beslissing brak de ploeg op. Hoewel ze al aan een handvol wedstrijden heeft deelgenomen in de voorgaande twee seizoenen heeft Van Vliet nog altijd de status van rookie. Nadat ze twee foutballen had geslagen en op een 1-wijd-2-slag stond sloeg ze op de volgende worp een line drive door het midden van het infield voor een 'walk-off single' en die produceerde het enige punt in de wedstrijd.


...Links: De knuppels van Sparks Haarlem worden opgewarmd in de dug-out op een frisse middag in Haarlem...
...Rechts: Kirsten Scheele gooide het hele duel voor Sparks Haarlem en gooide een one-hitter...

...Links: Anne Blaauwgeers steelt het 2e honk en glijdt langs korte stop Jenny Kinburn in de 1e inning...
...Rechts: Dominique Burger wordt uitgetikt door korte stop Feline Poot bij een steelpoging in een dubbelspel in de 2e inning...
...Tweede honkvrouw McKayla Taylor volgt de actie...

...Anne Blaauwgeers steelt weer een honk in de 3e inning en ontwijkt de tik van korte stop Jenny Kinburn...

...Links: Taisa Kirindongo gaat uit bij stelen en wordt getikt door korte stop Jenny Kinburn in de 2e inning...
...Rechts: Kendra van Vliet slaat de wedstrijdwinnende 'walk-off single' in de 7e inning...
(© Alle Foto's: Fred Versluis)Sparks Haarlem - DSS 1-0
RHE
DSS0000000-010
Sparks Haarlem0000001-130
(nul uit toen het winnende punt werd gescoord in de zevende inning)
pitcher DSSinn.SOBBHRER
María Gómez Mendoza, L (2-6)6 (*)56311
(*) - Gómez gooide op drie slagvrouwen in de zevende inning

pitcher Sparksinn.SOBBHRER
Kirsten Scheele, W (3-0)7921--
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires: HP-Bob Gieskens, 1B-Arjan Rector.
Official Scorer-Ben Goorts.
Play-by-Play Scorer-Marco Stoovelaar.
Public Address Announcer-Ben Goorts.
Scoreboard Operator-Tjitske Schiltman.
Aanvangstijd-11:57 uur.
Speeltijd-1:26 uur.
Locatie-Noordersportpark, Haarlem.

Game Notes:
Arjan Rector maakt zijn debuut als Umpire in de Golden League.
Weersomstandigheden bij aanvang: Halfbewolkt, 8,5° C; windrichting noord-noordwest;
windsnelheid 37 kmu; windkracht 5 Bft; luchtvochtigheid 58%.
Game 2

De tweede wedstrijd bleef puntloos in de eerste twee innings, maar Sparks Haarlem kwam dicht bij het openingspunt in de tweede helft van de eerste inning.

In de eerste helft van de eerste inning kreeg DSS de eerste honkloopster op starter Rebecca Soumeru. Met één uit kreeg Annemiek de Rover drie slag, maar kwam na een wilde worp op het honk. Even later ging ze gedwongen uit.

In de volgende drie innings schakelde Rebecca Soumeru drie slagvrouwen op rij uit.

In hun eerste slagbeurt op María Gómez Mendoza kwam Sparks Haarlem in scoringspositie. Anne Blaauwgeers begon met een stootslag-honkslag, waarna ze het derde honk bereikte toen daar een foute aangooi op volgde. Maar ze strandde daar, want de volgende drie slagvrouwen werd uitgeschakeld.

Sparks Haarlem sloeg daarna toe in de derde inning en scoorde vijf punten op vier honkslagen. De vijf punten waren allemaal onverdiend, want er werden twee kostbare fouten gemaakt. Kendra van Vliet begon met een honkslag, waarna Anne Blaauwgeers vier wijd kreeg. Met één uit kwamen de honken vol te staan na een honkslag van McKayla Taylor. Een grounder van Maxime van Dalen richting tweede honk leek daarna te gaan resulteren in een gedwongen nul op de plaat. Echter, er volgde een foute aangooi en dat leverde twee punten op en loopsters op het tweede en derde honk. Een klap van volgende slagvrouw Dominique Sprengers werd daarna gemist in het outfield. Dat stelde beide loopsters in staat te scoren, terwijl Sprengers op het derde honk terecht kwam. Ze scoorde even later op een honkslag van Feline Poot. Met de stand nu op 5-0 nam Anna-Bè Bartels de pitching over, maar moest een infield-hit incasseren van Maaike Blaauwgeers. Met twee uit schoven de twee loopsters op na een wilde worp, maar Bartels sloot vervolgens af met een strikeout.

Sparks Haarlem voegde drie runs toe in de 2e4. Anne Blaauwgeers begon met een infield-hit, stal het tweede honk, schoof op na een grounder en scoorde op een driehonkslag van McKayla Taylor. Maxime van Dalen volgde met een puntscorende honkslag en scoorde daarna zelf op een 2-out triple van Feline Poot om er een 8-0 stand van te maken.

In de 1e5 nam Quincy Catsburg de pitching over bij Sparks Haarlem en moest de enige DSS-honkslag toestaan. Denice van Dijk begon met een honkslag en met één uit bereikte ze het tweede honk toen er een fout werd gemaakt op een 'force play-grounder' van Anna-Bè Bartels. Met loopsters op het eerste en tweede honk sloot Catsburg af met twee strikeouts.

En dat maakte ook een einde aan de wedstrijd via de 'mercy'-regel.


...Rebecca Soumeru en Quincy Catsburg gooiden voor Sparks Haarlem...

...Links: Kendra van Vliet en Anne Blaauwgeers schuiven op naar het 3e en 2e honk in de 3e inning...
...Op de achtergrond verwerkt rechtsveldster Esmee Ames een honkslag geslagen door McKayla Taylor...
...Rechts: Maxime van Dalen slaat een puntscorende grounder in de 3e inning...
(© Alle Foto's: Fred Versluis)Sparks Haarlem - DSS 8-0 (4½ inn.)
RHE
DSS00000 -013
Sparks Haarlem0053X -891
pitchers DSSinn.SOBBHRER
María Gómez Mendoza, L (2-7)2.12245-

Anna-Bè Bartels1.22-533

pitchers Sparks Haarleminn.SOBBHRER
Rebecca Soumeru, W (3-0)46----

Quincy Catsburg12-1--
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires: HP-Arjan Rector, 1B-Bob Gieskens.
Official Scorer-Ben Goorts.
Play-by-Play Scorer-Marco Stoovelaar.
Public Address Announcer-Ben Goorts.
Scoreboard Operator-Tjitske Schiltman.
Aanvangstijd-13:53 uur.
Speeltijd-1:05 uur.
Locatie-Noordersportpark, Haarlem.

Game Notes:
Weersomstandigheden bij aanvang: Halfbewolkt, 8,5° C; windrichting noord;
windsnelheid 39 kmu; windkracht 4 Bft; luchtvochtigheid 61%.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.