Grand Slam * Stats & News
Updated: 8 oktober 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: SDTV & Marco Stoovelaar)

Roef! verovert eerste Kampioenstitel; Eerste Brabantse ploeg in 25 jaar!
English

HAARLEM - Roef! is voor het eerst in de clubhistorie Softbal-kampioen van Nederland. In de best-of-three Holland Series stond de ploeg uit Moergestel tegenover titelverdediger FysioExpert Olympia Haarlem, dat in de voorgaande twee seizoenen kampioen werd. Op maandagavond (7 oktober), in Game 3, kwam Roef! terug van een achterstand en won met 3-1 in acht innings in een wedstrijd die een zeldzame onderbreking had.

...Hier zijn de hoogtepunten te zien van Game 3...
...verzorgd door SDTV...
Olympia Haarlem opende de score in de derde inning op een tweehonkslag van Jessie van Aalst, die voor de wedstrijd werd gekroond tot Meest Waardevolle Speelster van dit seizoen in de Golden League. Zij sloeg haar double op Rachael Knapp, die de prijs ontving voor Beste Pitcher van het seizoen 2019.

Roef! kwam langszij in de zesde inning toen Wies Ligtvoet een honkslag sloeg en scoorde na een fout. In de 1e8 sloeg Ligtvoet met een driehonkslag het leidende punt binnen, waarna ze even later zelf een 'insurance run' scoorde. Na afloop werd ze gekozen tot MVP van de Holland Series.

In de 2e8 maakte tweede honkvrouw Cindy van der Zanden een schitterende 'game-saving play' en maakte een diving catch op een line drive, waarna ze de tie-break loopster in een dubbelspel uitschakelde. Maar met twee uit een één slag op volgende slagvrouw Dinet Oosting viel de licht-installatie ineens uit en volgde een onderbreking. Gelukkig duurde het niet lang voordat de lichten weer op volle capaciteit stonden, maar wanneer het lichtprobleem niet had kunnen worden opgelost had iedereen dinsdagavond moeten terugkomen voor misschien wel één pitch! Na een onderbreking van 22 minuten werd het duel hervat. Zes pitches en twee minuten later eindigde de wedstrijd met een groundout.

De Holland Series begon zaterdag met een oorsponkelijk niet vastgestelde double-header tijdens de Season Finals, die dit jaar werd georganiseerd op veld van Onze Gezellen in Haarlem. Aanvankelijk zou alleen Game 1 worden gespeeld. Echter, voor zondag werden ongunstige weersomstandigheden verwacht, zodat werd besloten Game 2 van zondag naar zaterdag verplaatst om zo een mogelijkheid te creëren om een kampioen te hebben in geval van een '2-game sweep'. Olympia Haarlem won de opener met 4-1, maar daarna kwam Roef! terug met een 7-0 shutout om een derde wedstrijd af te dwingen.

De derde wedstrijd stond (zoals gepland) op zondag, maar verregende en werd opnieuw vastgesteld voor vanavond.

Met het veroveren van de Kampioenstitel plaatste Roef! zich voor deelname aan het toernooi om de European Premiere Cup van volgend jaar. Olympia Haarlem zal dan uitkomen in het European Cup Winners Cup-toernooi.

(7 oktober)


...De speelsters en coaches van Roef! vieren de Kampioenstitel...
...Achter: Sophie Verdaasdonk (met beker), Evert Versloot (Coach), Jeroen Swers (Head Coach)...
...& Nathan van der Reijden (Coach)...
...Midden: Elizabeth Snow, Eva van Knegsel, Noa Armirotto, Céline Janssens, Isa Los,...
...Cindy van der Zanden, Amy Udink, Rachael Knapp & Pietro Campesato (Coach)...
...Voor: Marjolein Merkx, Wies Ligtvoet, Logan Moreland, Kim Donkers & Judith van den Berg...
(© Foto: Screenshot SDTV / Marco Stoovelaar)Meeste Kampioenstitels, Clubs
TitelsClub
15Terrasvogels
12HHC
11Sparks Haarlem
9HCAW
7DSS
3Kinheim
2Olympia Haarlem
2Tex Town Tigers
Holland Series Stats & Facts

Voor Roef! is dit de eerste titel in de clubhistorie, een prestatie die werd bereikt in pas het derde seizoen in de hoogste afdeling. In 2015 eindigde Roef! op de derde plaats in de Silver League en plaatste zich voor de Promotie-Poule, waarin de ploeg tweede werd. In het daaropvolgenda jaar sloot Roef! de reguliere competitie in de tweede hoogste afdeling op de tweede plaats af en eindigde vervolgens op een gedeelde eerste plaats in de Promotie-Poule. Na verlies in een beslissingswedstrijd tegen UVV moest Roef! spelen in de Golden League/Silver League Promotie/Degradatie Play-Off, terwijl UVV zich plaatste voor de GL/SL Promotie/Degradatie Finale. Roef! won de best-of-one tegen Twins Oosterhout, waarna het tegenover UVV stond in de Finale. Met een 7-0 shutout-winst was Roef! te sterk voor UVV en promoveerde naar de Golden League.

Roef! debuteerde in de hoogste afdeling in 2017. In hun eerste seizoen in de Golden League plaatste de ploeg zich gelijk voorde Play-Offs, maar werd daarin uitgeschakeld. Vorig bereikte Roef! opnieuw de Play-Offs en werd wederom uitgeschakeld. Dit eindigde Roef! op de eerste plaats in de reguliere competitie en bereikte in het derde opeenvolgende jaar de Play-Offs. De ploeg was in gezelschap van Olympia Haarlem, Sparks Haarlem en Terrasvogels, net zoals in de voorgaande twee jaar. In de daaropvolgende Play-Offs Plaatsingsronde om de koppelingen voor de Play-Offs te bepalen eindigde Roef! eveneens op de eerste plaats. Roef! verloor daarna hun best-of-three met 2-1 van Olympia Haarlem, dat zich hierdoor plaatste voor de Holland Series. Een week later stond Roef! tegenover Terrasvogels in de best-of-three Backdoor Play-Off. Roef! stond in zowel de eerste als de tweede wedstrijd achter tegen Terrasvogels, maar slaagde er in beide wedstrijden in eigen voordeel om te draaien. Roef! boekte tweemaal een 'one-run' overwinning (de tweede in tien innings) om zich te plaatsen voor de Holland Series.

Vanavond werd Roef! de 68e softbal-kampioen van Nederland in de historie. De eerste kampioen werd gekroond in 1952. Destijd ging de titel naar het Haarlemse HHC, de voorloper van het huidige Sparks Haarlem.

De meeste titels zijn gewonnen door Terrasvogels (15), maar wanneer die van HHC (12) en Sparks Haarlem (11) worden gecombineerd staat die ploeg met 23 aan kop. Terrasvogels en Sparks Haarlem zijn de enige twee ploegen in de historie met 10 of meer kampioenschappen.

Meeste Kampioenstitels, Steden
TitelsStad
36Haarlem
15Santpoort
9Bussum
2Enschede
1Alkmaar
1Bloemendaal
1The Hague
1Heemstede
1Oosterhout
1Moergestel
Het is pas de tweede keer in de historie dat de Kampioenstitel wordt gewonnen door een ploeg uit de provincie Noord-Brabant. De enige andere ploeg die dat presteerder was Twins in 1994. Na 25 jaar is Roef! nu de tweede Brabantse ploeg die landskampioens is.

Roef! is de zevende ploeg van buiten de regio-Haarlem die kampioen werd. Het is de 15e titel die wordt gewonnen door een team van buiten de Haarlemse regio, waaronder negen door het Bussumse HCAW.

De meeste titels (36) zijn gewonnen door een Haarlemse club. Wanneer het nabij geleden Santpoort, Bloemendaal en Heemstede daarbij worden opgeteld komt het totaal aantal kampioenschappen voor een team uit de Haarlemse regio op 53. Met 36 titels is Haarlem de meest succesvolle softbalstad in het land. De meest succesvolle honkbalstad is Amsterdam met 34 titels. Vorige maand onttroonde L&D Amsterdam Pirates titelverdediger Curaçao Neptunus door de best-of-seven Holland Series met 4-3 te winnen. Pirates verloor de eerste drie wedstrijden, waarna het iets presteerde dat geen andere ploeg eerder had gedaan, namelijk de volgende vier wedstrijden winnen.

Voor Roef! was dit de eerste deelname aan een Holland Series. Voor Olympia Haarlem was dit de vierde deelname aan de Kampioensfinale. Terrasvogels is recordhouder met 22 deelnames.

In totaal hebben elf verschillende clubs (of negen wanneer HHC/Sparks Haarlem en DSC '74/Olympia Haarlem worden gecombineerd) deelgenomen aan een Holland Series.

Roef! Hoofd Coach Jeroen Swers werd de eerste Belgische coach die een ploeg naar de Nederlandse Kampioenstitel loodste. In totaal werd hij de zesde buitenlandse coach die een titel won. De overigen zijn Amerikanen Craig Montvidas (1985-HCAW, 1987-HCAW, 1994-Twins), Darwin Tolzin (2007-Terrasvogels), Monti Van Brunt (2008-Tex Town Tigers) en Kaleo Eldredge (2009-Tex Town Tigers) en de Nieuw-Zeelander Stanley Doney (2017-Olympia Haarlem, 2018-Olympia Haarlem).

Dit was de 34e Holland Series. In 1982 was er voor het eerst een 'postseason'. Daarvoor was de winnaar van de competitie ook gelijk landskampioen. In 1982 werd het 'page-system' gebruikt. De twee Play-Offs en de Backdoor waren allen best-of-ones, gevolgd door een best-of-three Holland Series, die werd gewonnen door Terrasvogels.

Een jaar later werd het 'page-system' opnieuw gebruikt. De best-of-one formule was geen succes. Om meer spanning te creëren werden hierna geen best-of-ones meer gespeeld. In plaats daarvan werden de Play-Offs, Backdoor en Holland Series allen best-of-three series, zoals ook het geval was in 1984.

Meeste Kampioenstitels, Hoofd Coaches
TitelsHoofd CoachClub(s)
6Hans JanssenDSS (3), Terrasvogels (3)
4Teun van den BergTerrasvogels
4Ruud ElfersHCAW
3Juni FranciscaSparks Haarlem
3Johan KluijskensSparks Haarlem
3Craig MontvidasHCAW (2), Twins (1)
3Rob WalgienTerrasvogels (2), DSC '74 (1)
2Peter van DalenSparks Haarlem
2Stanley DoneyOlympia Haarlem
2Ton HendriksSparks Haarlem
2Paula van der MarkHHC
2Don WedmanTerrasvogels
2Toon VerzijlbergDSS
Voor 1985 werd besloten dat de competitie-winnaar weer gewoon landskampioen was. Dat was ook de opzet voor 1986, maar toen eindigden Terrasvogels en Bloemendaal op een gedeelde eerste plaats. Besloten werd toen alsnog een best-of-three om de titel te spelen tussen deze twee teams en dat gebeurde ook, maar dit is geen officiële Holland Series.

In 1987 keerde de Play-Off/Holland Series-formule terug met best-of-three series, net zoals in 1988.

In 1989 was er geen 'postseason' en in 1990 werd weer een nieuwe opzet geïntroduceerd. De competitie werd in twee helften gesplitst en de winnaars daarvan ontmoetten elkaar in een best-of five Holland Series. Het probleem van deze formule was dat wanneer de winnaar van de twee helften dezelfde ploeg was die tevens ook landskampioen zou zijn en er in dat geval geen Holland Series zou zijn.

In 1991-1994 werd de Play-Offs uitgebreid. Er kwamen best-of-three finale-series na afloop van zowel de eerste als de tweede competitiehelft om meer spanning te genereren. Ook werd de Holland Series vanaf 1992 uitgebreid van een best-of-three naar een best-of-five, eveneens om meer spanningsmomenten te creëren. Het gaf een team ook de kans terug te komen in een reeks om die alsnog in eigen voordeel om te draaien.

In 1995 keerden de Play-Offs terug na afloop van de reguliere competitie, die niet meer in twee helften werd gesplitst. In de nieuwe opzet ontmoette de seizoenswinnaar de nummer vier van de ranglijst, terwijl de andere best-of-three Play-Off werd gespeeld tussen de nummers 2 en 3 van het seizoen. De winnaars daarvan ontmoetten elkaar in een best-of-five Holland Series.

Deze formule bleef gehanteerd tot en met 2000, in 1998 was er zelfs een uitbreiding met extra best-of-three Play-Offs waaraan totaal acht teams deelnamen. Dezelfde opzet werd vanaf 2001 gebruikt, maar de Play-Offs werden toen ook uitgebreid naar een best-of-five, ook weer om meer spanning in de reeksen te brengen. De formule van een best-of-five Play-Offs en Holland Series werd gebruikt tot en met 2011 en dat zorgde voor een aantal zeer aantrekkelijke series.

Meeste Holland Series-deelnames
HSClub
22Terrasvogels
18Sparks Haarlem
9HCAW
5Twins
4Olympia Haarlem
3Tex Town Tigers
2HHC
1Alcmaria Victrix, DSC '74,
DSS, Roef!
In 2012 keerde het 'page-system' terug, de Play-Offs werden weer een best-of-three, maar de Holland Series bleef een best-of-five. En zo bleef het sindsdien.

In 2015 werd besloten weer een nieuwe opzet voor te stellen. In deze nieuwe opzet werden alle beslissende series in de hoogste afdeling (drie Play-Off series en de Holland Series) teruggebracht naar slechts een best-of-one. Ook zouden alle beslissende wedstrijden in één weekeinde worden gespeeld op een neutraal veld. Niet iedereen was het met deze opzet eens. Niet alleen om het meest belangrijke moment van een seizoen terug te brengen tot slechts één wedstrijd, maar ook om die te spelen op een andere locatie, in plaats van op het thuisveld van een ploeg.

In 2015 plaatste de competitiewinnaar zich automatisch voor het Finale-weekend, terwijl de overige drie een extra Play-Off Ronde (Tussenronde) moesten spelen om tot een rangschikking te komen die de wedstrijden bepaalde in de Play-Off Series. Deze Play-Off Ronde werd eveneens op één locatie gespeeld en dat was in 2015 het veld van Almere '90 in Almere. Ook in 2015 werden de eerste wedstrijden van de Promotie/Degradatie Series gespeeld op één locatie en dat was het complex van Gryphons in Rosmalen.

Een jaar later werd de onsuccesvolle Play-Off Ronde geschrapt, net als de Eerste Ronde van de Promotie/Degradatie Series. In plaats daarvan speelde de top-4 van de competitie nog eenmaal tegen elkaar in een Play-Off Series, waarin de nummer één de Holland Series bereikte en de nummer vier werd uitgeschakeld voor de Finales. De Play-Off Series werd gespeeld op de velden van de twee beste ploegen uit de competitie. De Promotie/Degradatie Series werden in hun geheel gespeeld tijdens de Season Finals.

In 2017 en 2018 plaatsten de twee beste ploegen van de Play-Offs zich voor de Holland Series. Omdat men zich realiseerde dat een best-of-one niet voor een bevredigend einde van het seizoen zorgde is de Finale sinds 2017 weer een best-of-three geworden.

Meeste 'Postseason'-deelnames
PSClub
32Terrasvogels
27Sparks Haarlem
16Twins
13HCAW
8Olympia Haarlem
7Bloemendaal, Tex Town Tigers
5Amsterdam Pirates
4DSC '74, DSS, HHC
3Alcmaria Victrix, Roef!
Dit jaar, ondanks een onsuccesvolle introductie in 2015, speelde te top-vier eerste weer een Kwalificatie-ronde (Tussenronde) na afloop van de reguliere competitie om de koppeling van teams te bepalen voor de ernavolgende Play-offs. Echter, na drie weken spelen was de eindstand van de Kwalificatie-ronde dezelfde als die van de reguliere competitie. De Play-Offs werd dit jaar weer volgens het page-system gespeeld. De twee beste ploegen stonden tegenover elkaar, waarvan de winnaar doorging naar de Holland Series. De verlies speelde vervolgens tegen de winnaar van de best-of-three tussen de nummers drie en vier in de backdoor-series om te bepalen wie de tweede finalist zou worden.

Sinds 1982 stond er 33 keer een Play-Off Ronde op het programma. Terrasvogels nam deel aan 32 van deze Play-Offs. Sinds 1997 plaatste de ploeg zich jaarlijks voor de Play-Offs, nadat de ploeg hun enige Play-Off miste in 1996. Sparks Haarlem bereikte het 'postseason' elk jaar sinds 1994 en kwam uit in 27 edities. Olympia Haarlem speelde voor de achtste keer in het 'postseason' sinds 2011 en jaarlijks sinds 2013. Roef! speelde in hun derde 'postseason'.

In 2015 organiseerde Hoofddorp Pioniers het eerste 'Season Finals Weekend'. In 2016 werden alle wedstrijden gespeeld op het veld van Sparks Haarlem en in 2017 was Roef! de gastclub voor de Finales in Moergestel. Vorig jaar werden de wedstrijden gespeeld op het complex van Olympia Haarlem in Haarlem. Dit jaar organiseerde het Haarlemse Onze Gezellen het Season Finals Weekend, dat werd geplaagd door slechts weersomstandigheden.

De laatste vijf Holland Series eindigden allemaal in een 'sweep' (waaronder twee best-of-ones). De laatste niet-'sweep' stond op naam van Terrasvogels dat een spannende best-of-five (3-2) won tegen Sparks Haarlem in 2013.

Vanavond was de tiende wedstrijd met een verlenging in de Holland Series, maar pas de tweede die eindigde met een verschil van meer dan één punt. De eerste die dat presteerde was Terrasvogels, dat met 9-2 won in acht innings tegen Sparks Haarlem in Game 2 van hun best-of-five in 2007. Het was de derde verlenging van een wedstrijd, waarin de winnende ploeg landskampioen werd. De laatste keer was in 2016 toen Sparks Haarlem met 1-0 won in acht innings tegen Terrasvogels in wat toen slechts een best-of-one was.

Roef! had slechts één speelster op hun roster staan met Holland Series-ervaring en dat was Cindy van der Zanden, die in de Finale uitkwam in 2015 en 2016 toen ze speelde voor Sparks Haarlem. Twaalf speelsters namen deel aan de eerste Holland Series in hun loopbaan, namelijk Kim Donkers, Céline Janssens, Rachael Knapp, Eva van Knegsel, Wies Ligtvoet, Isa Los, Marjolein Merkx, Logan Moreland, Elizabeth Snow, Amy Udink, Sophie Verdaasdonk (allen Roef!) en Sarah Edwards (Olympia Haarlem).

Twee umpires maakten hun Holland Series-debuut, namelijk Martin Lemstra (Game 1) en Britt Nielandt (Game 2), die de eerste Belgische umpire werd in een Holland Series. Twee official scorers waren ook voor het eerst actief in een Holland Series en dat waren Jeanette van Drunen (Game 1 en 3) en Karin Pieneman (Game 2).
Game 3 - FysioExpert Olympia Haarlem vs. Roef!

Het is alleen te danken aan het harde werk van de groundcrew van Onze Gezellen dat het zelfs mogelijk was om sinds zaterdag de Holland Series te spelen. Een week geleden begon het te regenen en sindsdien regende het vrijwel dagelijks. Dat resulteerde in meerdere afgelastingen en wedstrijden die de hele week door voor de volgende dag opnieuw werden vastgesteld om te komen tot de plaatsing van teams voor het Season Finals Weekend, dat vrijdagavond moest beginnen. Vanwege het opnieuw vaststellen van wedstrijden kwamen de wedstrijd van vrijdag en twee wedstrijden van zaterdag te vervallen en werden alleen twee Holland Series-wedstrijden gespeeld. Nadat de niet-Season Finals inhaalwedstrijden zaterdag konden worden gespeeld bleek dat er een beslissingswedstrijd nodig was om het laatste team te bepalen voor de Season Finals. Bovendien trok Centrals zich op vrijdag terug uit de Silver League en dat leidde tot het schrappen van de best-of-three Silver League/Eerste Klasse Promotie/Degradatie Play-Off, die deel uitmaakte van de Season Finals. Op zondag verregenden alle vastgestelde wedstrijden, waaronder game 3 van de Holland Series.

De best-of-three Golden League/Silver League Promotie/Degradatie Play-Off, die onderdeel is van de Season Finals, is doorgeschoven naar komend weekeinde. Alle wedstrijden worden ook dan gespeeld op het veld van Onze Gezellen, de gastclub van de Season Finals. Amsterdam Pirates is één van de teams en moet wachten op het resultaat van de beslissingswedstrijd tussen DSS en Twins Oosterhout, die dinsdagavond wordt gespeeld in Bussum op het veld van HCAW.

Het was ook een optie om de derde en beslissende wedstrijd van de Holland Series door te schuiven naar komend weekeinde, maar beide ploegen kozen ervoor in plaats daarvan op maandagavond te spelen. Bericht werd dat beide teams komend weekeinde incompleet zouden zijn, doordat de meeste buitenlandse speelsters huiswaarts zouden zijn gekeerd. Ook, doordat afgelopen weekeinde de laatste speelronde van het seizoen was, had een aantal speelsters vacanties gepland.

De derde wedstrijd was van begin tot eind spannend en aantrekkelijk. Het was een pitching-duel tussen Rachael Knapp (Roef!) en Alyson Spinas-Valainis (Olympia Haarlem) en er waren verschillende fraaie acties.

Het was Roef! dat voor het eerst in scoringspositie kwam in de tweede inning. Met één uit sloegen Sophie Verdaasdonk en Cindy van der Zanden beiden een honkslag. Ze schoven op nadat Isa Los werd uitgevangen, maar ze strandden op het tweede en derde honk.

In de 2e2 kreeg Olympia Haarlem de eerste loopster in scoringspositie. Met één uit kreeg Mariëlle Vleugels vier wijd en schoof op naar het tweede honk na een opofferingsstootslag van Sarah Edwards, maar bleef ook achter.

...Wies Ligtvoet slaat haar beslissende driehonkslag in de 8e inning...
(© Foto: Screenshot SDTV / Marco Stoovelaar)
Nadat Roef! een loopster achterliet op het eerste honk in de derde inning opende Olympia de score in hun derde slagbeurt. Met twee uit bereikte Brenda Beers (de MVP van de Holland Series van vorig jaar) het honk via een stootslag-honkslag. Dat werd gevolgd door een confrontatie tussen Rachael Knapp en Jessie van Aalst, die voor de wedstrijd waren onderscheiden als Beste Pitcher en Meest Waardevolle Speelster van dit seizoen in de Golden League. Van Aalst maakte contact op de eerste worp en dreunde de bal het links-midveld in voor een puntscorende tweehonkslag. Ze schoof op naar het derde honk na een honkslag van Dinet Oosting. Maar Knapp sloeg af met een strikeout, zodat de loopsters achterbleven op het eerste en derde honk.

In de 1e4 opende Elizabeth Snow met een honkslag voor Roef!, maar haar pinch-runner Céline Janssens werd uitgeschakeld in een dubbelspel op een grounder van Sophie Verdaasdonk. Hierna eindigde de inning met een fraaie actie van korte stop Shareday Christina op een harde grounder van Cindy van der Zanden.

Olympia-starter Alyson Spinas had daarna een sterke vijfde inning en zorgde voor drie opeenvolgende nullen, waaronder twee strikeouts.

In de 2e5 kreeg Olympia Haarlem een kans een punt toe te voegen. Met twee uit kreeg Jessie van Aalst vier wijd en sloeg Dinet Oosting een tweehonkslag. Volgende slagvrouw Virginie Anneveld sloeg daarna een harde comebacker, die pitcher Rachael Knapp raakte en van richting veranderde naar korte stop Logan Moreland, die de slagvrouw uitschakelde. Wanneer de bal Knapp niet zou hebben geraakt was het een honkslag door het midden geweest en had er in elk geval één loopster gescoord.

Even later kwam Roef! langszij in de 1e6. Wies Ligtvoet opende met een infield-hit en schoof daarna op na een wilde worp en een opofferingsstootslag van Kim Donkers. Ligtvoet scoorde de gelijkmaker toen een grounder van Logan Moreland in een fout eindigde. De laatste kwam in scoringspositie na een grounder van Elizabeth Snow, die werd uitgeschakeld na een prima actie van derde honkvrouw Virginie Anneveld. Moreland strandde op het tweede honk.

In de 1e7 begon Cindy van der Zanden met een honkslag, maar ging uit bij een steelpoging. Hierna sloot Alyson Spinas af met twee strikeouts.

Rachael Knapp schakelde de Olympia-kant op rij uit in de zesde en zevende inning, zodat er een verlenging volgde.

...2B Cindy van der Zanden maakt haar 'game-saving'...
...dubbelspel-vangbal in de 8e inning...
(© Foto: Screenshot SDTV / Marco Stoovelaar)
In de 1e8 sloef Roef! toe met twee punten. Tie-break loopster Rachael Knapp bereikte het derde honk nadat Eva van Knegsel (die na dit seizoen stopt) werd uitgevangen. Ze scoorde toen de snelle Wies Ligtvoet de bal die het midveld in sloeg voor een driehonkslag. Dat leidde tot een werpsterwissel. Ilona Andringa nam het over, begon met een strikeout, maar kreeg daarna een tweehonkslag tegen van Logan Moreland, die Ligtvoet in staat stelde een 'insurance run' te scoren. Volgende slagvrouw Elizabeth Snow kreeg vier wijd, maar een pop-fly sloot de slagbeurt af.

In de 2e8 was Brenda Beers de tie-break loopster op het tweede honk toen Jessie van Aalst een line drive door het midden sloeg voor een ogenschijnlijke puntscorende honkslag. Echter, tweede honkvrouw Cindy van der Zanden maakte een schitterende diving catch en stretchte haar lichaam door de lucht. Na op de grond te zijn geland raakte ze het tweede honk aan voor een 'unassisted double play'. Aanvankelijk raakte ze het honk aan met haar verkeerde hand, maar ze wisselde snel naar de hand met de bal om het dubbelspel te completeren, want Beers was op contact vertrokken en was halverwege op weg naar het derde honk.

Met twee uit sloeg volgende slagvrouw Dinet Oosting een foutbal op de eerste worp, waarna alles ineens donker werd. Er was een luide knal en alle lichtmasten gingen uit. Normaal duurt het zeker een half uur voordat lichtmasten weer opgewarmd zijn om op volle kracht terug te komen. Er was even een moment dat dit een grotere storing zou kunnen zijn en dat de masten vanavond niet meer opgestart zouden kunnen worden. Wanneer dat het geval zou zijn geweest had iedereen dinsdagavond terug moeten komen voor misschien maar één pitch! De enige verlichting die het nog wel deed was van het scorebord en in de scorebox. Gelukkig konden de lichtmasten weer snel opgestart worden. En zo ging het duel verder na een onderbreking van slechts 22 minuten. Zes pitches en twee minuten later eindigde de wedstrijd toen Dinet Oosting een comebacker sloeg naar winnende werpster Rachael Knapp.

Voor Roef! was het tijd om hun eerste Kampioenstitel te vieren!


...De lichten gingen plotseling uit in de 8e inning...
(© Foto: Marco Stoovelaar)


FysioExpert Olympia Haarlem - Roef! 1-3 (8 inn.)
RHE
Roef!00000102-380
FysioExpert Olympia Haarlem00100000-151
pitchers Roef!inn.SOBBHRER
Marjolein Merkx- (*)-----

Rachael Knapp, W (2-1)852511
(*) - Merkx was aangekondigd als startende pitcher, maar werd vervangen toen de 2e1 begon

pitchers Olympia Haarleminn.SOBBHRER
Alyson Spinas-Valainis, L (1-1)7.18-732

Ilona Andringa0.2111--

Box Score
Play-by-Play
Eindstand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires: HP-Gerrit-Jan van der Hoeven, 1B-Patrick Reus, 3B-Arjan de Wever.
Official Scorer-Jeanette van Drunen.
Play-by-Play Scorer-Marco Stoovelaar.
Technical Commissioner-Wout Isbouts.
Public Address Announcer-Huub Nelissen.
Scoreboard Operator-Jan Kroft (Onze Gezellen).
Aanvangstijd-19:59 uur.
Speeltijd-2:12 uur.
Locatie-Van der Aart Sportpark, Haarlem (veld Onze Gezellen).

Game Notes:
Game 3, best-of-three Holland Series; Roef! wint Series 2-1 en is landskampioen.
22-minuten onderbreking door uitval van lichtmasten in 2e8 met een 3-1 voorsprong voor Roef!, twee uit, geen honkloopsters en een 0-1 count op de slagvrouw.
34e Holland Series.
Eerste Holland Series tussen Roef! en Olympia Haarlem.
Vierde Holland Series-deelname voor Olympia Haarlem, eerste voor Roef!.
Roef! wint de eerste kampioenstitel in de clubhistorie.
Roef! plaatst zich voor deelname aan de European Premiere Cup 2020.
Olympia Haarlem plaatst zich voor deelname aan de European Cup Winners Cup 2020.
Wies Ligtvoet (Roef!) Meest Waardevolle Speelster van de Holland Series.
Weersomstandigheden bij aanvang: Zwaarbewolkt, 10,8° C; windrichting zuid-zuidoost;
windsnelheid 26 kmu; windkracht 3 Bft; luchtvochtigheid 88%.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.