Grand Slam * Stats & News
Updated: 9 oktober 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar)

Twins Oosterhout degradeert; DSS verder na winst beslissingsduel
English

BUSSUM - DSS versloeg Twins Oosterhout met 10-3 in zes innings op dinsdagavond (8 oktober) in een beslissingswedstrijd om de vijfde en zesde plaats in de Golden League/Silver League Promotie/Degradatie Series.

Voor Twins Oosterhout betekende de nederlaag degradatie naar de Silver League na een jaar terug in de Golden League.

Twins promoveerde naar de Golden League in 2015 door winst van de best-of-five Golden League/Silver League Promotie/Degradatie Play-Off. Twins kwam toen tot een 'sweep' in drie wedstrijden tegen Alcmaria Victrix.

In 2016 eindigde Twins op de zesde plaats in de Golden League na verlies van een beslissingswedstrijd tegen Tex Town Tigers. De ploeg moest daarna deelnemen aan de Promotie/Degradatie Play-Off. In die best-of-one verloor Twins met 7-6 van Roef! en degradeerde.

In de Silver League in 2017 eindigde Twins in de reguliere competitie op de eerste plaats en daarna op de tweede plaats in de daarnavolgende Silver League Promotie-Poule. In de best-of-one Promotie/Degradatie Play-Off tegen DSS verloor Twins met 4-2 en bleef in de Silver League.

Vorig jaar eindigde Twins Oosterhout wederom op de eerste plaats in de Silver League, gevolgd door Hoofddorp Pioniers. Doordat de Golden League dit seizoen uitbreidde van zes naar acht ploegen promoveerden beide teams.

Door de overwinning plaatste DSS zich voor de best-of-three Golden League/Silver League Promotie/Degradatie Play-Off, die aanstaande zaterdag begint. In die reeks ontmoet DSS Amsterdam Pirates. De drie wedstrijden worden allemaal gespeeld op het veld van Onze Gezellen in Haarlem, want deze Play-Off maakt deel uit van de Season Finals, die dit jaar wordt georganiseerd door Onze Gezellen. Afgelopen weekeinde zorgde regen voor veel verstoring van de Finals, waarvan ook de Holland Series deel uitmaakte. Die werd maandagavond (7 oktober) afgesloten met een 3-1 overwinning van Roef! in acht innings in Game 3 om FysioExpert Olympia Haarlem te onttronen en voor het eerst landskampioen te worden.

Het wordt het derde opeenvolgende jaar dat DSS moet spelen in de Promotie/Degradatie Play-Off. Zoals hierboven staat, in 2017 won DSS met 4-2 van Twins om in de Golden League te blijven. Vorig jaar stond DSS ook tegenover Amsterdam Pirates in wat toen een best-of-three was. DSS won de eerste wedstrijd toen met 7-3, maar had de volgende dag een verlenging nodig om met 7-5 te winnen in acht innings om zich te handhaven in de hoogste afdeling.

De beslissingswedstrijd van vanavond, die werd gespeeld op het veld van HCAW in Bussum, was nodig nadat DSS en Twins Oosterhout op gelijke hoogte eindigden na het spelen van inhaalwedstrijden afgelopen zaterdag. Omdat dit een degradatie-situatie was is er reglementair een beslissingswedstrijd nodig. Hoewel de beslissingswedstrijd geen onderdeel was van de Season Finals werd het duel toch toegevoegd aan het programma van afgelopen zaterdag, maar verregende toen. De wedstrijd maakt deel uit van de Golden League/Silver League Promotie/Degradatie Series en wordt in de eindstand opgenomen als elfde wedstrijd voor DSS en Twins Oosterhout, terwijl ook alle statistieken worden opgenomen in deze reeks.

(8 oktober)
Twins Oosterhout begon goed, nam een 2-0 voorsprong, scoorde driemaal in de eerste twee innings, maar werd daarna puntloos gehouden in het restant van de wedstrijd. De ploeg liet tweemaal de honken vol achter. Bovendien werd Twins met 14-3 'outhit' door DSS. Zes speelsters van de Haarlemse ploeg sloegen minimaal twee honkslagen.

Verdedigend was het geen goede wedstrijd, want er werden liefst negen fouten genoteerd, waarvan zes door Twins.

In de eerste helft van de eerste inning had Twins Oosterhout een goede start op de Venezolaanse rechtshander Mara Gmez Mendoza. Minke Blok opende met vier wijd en Tess Remmers sloeg een honkslag en dat bezorgde Twins loopsters 'op de hoeken'. Een doorgeschoten bal zorgde vervolgens voor het eerste punt. Remmers schoof op naar het tweede honk, bereikte het derde op een grounder van Machteld Rector en scoorde op een opofferingsslag van Sterre den Duijn, die tot stand kwam op een line drive naar het rechtsveld en werd gevangen door Dominique Burger.

DSS antwoordde met drie punten op vier honkslagen met twee uit in de eigen eerste slagbeurt op starter Romy van der Ham. Zij startte in plaats van Carling Hare, die huiswaarts keerde naar Groot-Brittanni. Noa Brand begon met een honkslag en kwam in scoringspositie via een opofferingsstootslag van Annemiek de Rover. Ze bereikte het derde honk na een grounder van Sophie Bugter, die een paar seizoenen geleden uitkwam voor Twins Oosterhout. Even later scoorde Brand op een honkslag van Jenny Kinburn. De honken kwamen vervolgens vol te staan toen Denice van Dijk ook een honkslag sloeg en Lorraine Kieft vier wijd kreeg. Twee loopsters scoorden toen Anna-B Bartels een honkslag afleverde en DSS daarmee op een 3-2 voorsprong zette. Op de aangooi naar de plaat werd nog een fout gemaakt, maar DSS liet loopsters achter op het tweede en derde honk.

Twins kwam langszij in de 1e2 zonder het slaan van een honkslag. Danille ten Donkelaar begon met vier wijd en Ilse van de Wouw bereikte het honk na een fout die werd gemaakt op haar opofferingsstootslag. Met n uit kwamen de honken vol te staan toen ook Emma de Brouwer een vrije loop kreeg. Hierna werd Ten Donkelaar gedwongen uitgeschakeld op de plaat op een comeback-grounder van Minke Blok, maar het gelijkmakende punt werd daarna gescoord toen Tess Remmers na een fout op het honk wist te komen. Met de honken nog altijd vol eindigde de inning toen tweede honkvrouw Annemiek de Rover een line drive ving van Machteld Rector.

DSS bereikte ook de honken zonder honkslag in hun tweede slagbeurt. Met n uit kreeg Noa Brand vier wijd, waarna een 'force play-grounder' van Annemiek de Rover in een fout eindigde. Ze schoven op na een grounder, maar bleven daarna achter.

DSS sloeg daarna toe met een 3-run rally op vier honkslagen in de 2e3. Alle punten waren onverdiend. Denice van Dijk begon met een honkslag, waarna een fout volgde op een opofferingsstootslag van Lorraine Kieft, wat zorgde voor loopsters op het eerste en derde honk. Met n uit stal Kieft het tweede honk. De honken kwamen vol te staan toen Dominique Burger drie slag kreeg, maar na een doorgeschoten bal op het honk kwam. Hierna werd Van Dijk gedwongen uitgeschakeld op de plaat op een grounder van pinch-hitter Wendy van Wijk. Met twee uit leverden Noa Brand en Annemiek de Rover puntscorende honkslagen af om DSS op een 5-3 voorsprong te zetten. Er volgde een werperswissel, maar nieuwe pitcher Danille ten Donkelaar werd begroet met een puntscorende honkslag van Sophie Bugter. Een gedwongen nul sloot de slagbeurt af, maar DSS stond nu met 6-3 voor.

DSS ging ook naar de bullpen in de 1e4, want Anna-B Bartels nam het over van Mara Gmez Mendoza. Zij kreeg een one-out infield-hit tegen van Emma de Brouwer, maar schakelde de volgende twee slagvrouwen uit.

DSS voegde een punt toe in de vierde. Met n uit sloeg Lorraine Kieft een honkslag. Ze schoof op naar het derde honk toen er een foute aangooi werd gemaakt op een 'force play-grounder' van Anna-B Bartels. Met twee uit scoorde ze op een volgende fout.

Met een 7-3 achterstand kreeg Twins een kans iets terug te doen in de 1e5, maar liet drie loopsters achter. Met n uit sloeg Sterre den Duijn een honkslag, maar werd gedwongen uitgeschakeld op een grounder van pinch-hitter Kim Emmen. De honken kwamen vol te staan nadat Danille ten Donkelaar vier wijd kreeg en Ilse van de Wouw na een fout op het honk kwam, maar een grounder maakte een einde aan de slagbeurt.

DSS voegde nog eens vier honkslagen en twee punten toe in de 2e5. Noa Brand (die 3-uit-3 sloeg) begon met een honkslag en Annemiek de Rover liet een tweehonkslag noteren. De twee ervaren speelsters scoorden toen Sophie Bugter en Jenny Kinburn volgden met honkslagen. Een vangbal en dubbelspel volgden, maar DSS stond nu met 9-3 voor en had nog n punt nodig om het duel via de mercy-regel te kunnen afsluiten.

Terwijl het hard regende in de zesde inning werd Twins op rij uitgeschakeld in de 1e6 en daarna kwam dat extra punt in de 2e6 op nieuwe pitcher Sterre den Duijn. Anna-B Bartels begon met een tweehonkslag en bereikte het derde honk na een wilde worp met n uit. Met twee uit kreeg DSS de honken vol toen Noa Brand en Annemiek de Rover beiden vier wijd kregen. Volgende slagvrouw Sophie Bugter sloeg de bal het outfield in voor een ogenschijnlijke vangbal, maar de bal werd gemist en Bartels scoorde het tiende punt wat het einde van de wedstrijd betekende.DSS - Twins Oosterhout 10-3 (6 inn.)
RHE
Twins Oosterhout210000-336
DSS303121-10143
(twee uit toen een verschil van zeven punten werd bereikt in de zesde inning)
pitchers Twins Oosterhoutinn.SOBBHRER
Romy van der Ham, L (1-3)2.222763

Danille ten Donkelaar2.13-632

Sterre den Duijn0.21211-

pitchers DSSinn.SOBBHRER
Mara Gmez Mendoza------

Anna-B Bartels, W (2-2)3312--

Box Score
Play-by-Play
Eindstand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires: HP-Martin Lemstra, 1B-Gerrit-Jan van der Hoeven, 3B-Patrick Reus.
Official Scorer-Ben Goorts.
Play-by-Play Scorer-Jeanette van Drunen.
Public Address Announcer-Geen.
Scoreboard Operator-Geen.
Aanvangstijd-20:05 uur.
Speeltijd-2:01 uur.
Locatie-Rob Hoffmann Vallei, Bussum (veld HCAW).

Game Notes:
Beslissingswedstrijd voor 5e en 6e plaats in de Golden League/Silver League Promotie/Degradatie Series.
DSS eindigt op de 5e plaats en gaat naar de Golden League/Silver League Promotie/Degradatie Play-Off.
Twins Oosterhout eindigt op de 6e plaats en degradeert naar de Silver League.
Weersomstandigheden bij aanvang: Bewolkt, 13,1° C; windrichting zuidwest;
windsnelheid 23 kmu; windkracht 3 Bft; luchtvochtigheid 83%.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.