Grand Slam * Stats & News
Updated: 12 augustus 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Fred Versluis)

Nederlands Onder-19 Team opent World Cup met twee shutout-nederlagen
English

IRVINE, California (USA) - Het Nederlands Onder-19 Team moest twee shutout-nederlagen incasseren op hun eerste speeldag van de U19 World Cup op zondag (11 augustus) in Irvine, California (USA). Oranje opende met een 2-0 verlies tegen Canada, waarna later op de dag met 7-0 werd verloren van Nieuw-Zeeland.

De World Cup ging op zaterdagavond van start met twee wedstrijden. Op zondag werden er totaal twaalf wedstrijden gespeeld.

In beide wedstrijden op zondag sloeg Nederland slechts twee honkslagen. De dag begon erg vroeg voor de ploeg, want hun eerste wedstrijd tegen Canada begon al om 8 uur in de ochtend!

Nederland speelt de volgende wedstrijd op maandagavond (lokale tijd) en ontmoet dan Chinese Taipei.

Dit jaar bereidde het Nederlands Team zich op de World Cup voor door als Talent Team Holland weer uit te komen in de Golden League. Echter, op 15 juli trok de ploeg zich uit de hoogste afdeling terug. Tijdens het seizoen won het team twee van de twaalf gespeelde wedstrijden.

(11 augustus)
Nederland vs. Canada

Nederland kreeg een loopster op het derde honk in de eerste helft van de eerste inning, maar verzuimde de score te openen. Canada scoorde daarna het eerste punt in de tweede slagbeurt. Verdedigend speelde Nederland een goede wedstrijd en liet een aantal fraaie acties zien. Dat hield Canada op slechts ťťn punt, voordat er een volgend punt werd toegevoegd in de zesde inning. Aanvallend bleef Nederland steken op maar twee honkslagen, kreeg een paar scoringskansen, maar wist niet tot scoren te komen.

Yindi Beekveldt opende de eerste inning met vier wijd, werd naar het tweede honk gebracht via een opofferingsstootslag van Nicky Uytendaal en stal daarna het derde honk. Echter, ze strandde daar, want de Canadese werpster Samantha Ryan schakelde hierna Isa Smit en Sterre den Duijn met drie slag uit.

...Oranje Manager Saskia Kosterink...
(© Foto: Fred Versluis)
In de tweede helft van de eerste inning was het Canada dat een loopster achterliet in scoringspositie. Kendra Falby begon met een honkslag op starter Margot van Eijl en stal het tweede honk. Van Eijl volgde met een strikeout, waarna twee grounders een einde aan de slagbeurt maakten.

In de eerste helft van de tweede inning bereikte Julia van der Meer het honk met een infield-hit met twee uit. Een grounder sloot de slagbeurt af.

Even later opende Canada de score. Lauren Benson begon met een honkslag, schoof op na een opofferingsstootslag en bereikte het derde honk na een wilde worp. Met twee uit scoorde ze na een nieuwe wilde worp.

In de derde inning kwam Canada weer in scoringspositie, maar de Nederlandse verdediging voorkwam dat de ploeg tot scoren kwam. Lead-off hitter Mackenzie Egan werd geraakt door een worp en Kendra Falby volgde met een honkslag. Egan werd gedwongen uitgeschakeld op het derde honk op een grounder van Mia Valcke, die op haar beurt op het tweede honk werd uitgeschakeld op een hiernavolgende grounder van Grace Messmer. Met Falby op het derde honk stal Messmer het tweede honk, maar de inning eindigde toen midveldster Nina Oomes een uithaal ving van Kianna Jones.

In de vierde liet Nederland Manager Saskia Kosterink zien dat de ze regels kent, want ze maakte een prima call voor een appŤl-situatie. Lead-off hitter Lauren Benson werd geraakt door een worp. Hierna sloeg Alexis Lucyshyn een line drive het linksveld in. Benson vertrok op contact en bereikte het tweede honk, maar linksveldster Yindi Beekveldt maakt een uitstekende vangbal. Benson keerde snel terug naar het eerste honk, maar hierna volgde een foute aangooi richting eerste honk. Daarna keerde Benson zich weer om en keerde terug naar het tweede honk. Maar hierna kwam Saskia Kosterink uit de dug-out voor een discussie met Home Plate Umpire Jesse Smith, omdat het honklopen niet volgens de regels was gegaan. De vier umpires kwamen bij elkaar, waarna de Australische umpire beide Managers bij zich riep, de beslissing uiteen zette en vervolgens aangaf dat Benson werd uitgegeven. Wat er verkeerd was gegaan was dat Benson, na het tweede honk te hebben bereikt, na de vangbal terugkeerde naar het eerste honk zonder het tweede honk opnieuw te hebben aangeraakt. Doordat ze nu in de verkeerde volgorde had gelopen werd ze op deze appŤl-situatie uitgegeven. En dat kwam niet alleen door goed oplettend coachen van Saskia Kosterink, het onderstreepte ook dat je altijd elke situatie moet blijven volgen. Niet alleen vanuit het veld, maar ook vanuit de dug-out, of je nou speelt of niet. Situaties als dit kunnen een wedstrijd winnen! Er waren nu twee nullen, maar de inning was not niet afgelopen, want volgende slagvrouwen Nicole Rivait en Rebecca Jones sloegen een honkslag. Wanneer het foutieve honklopen niet zou zijn opgemerkt had dit zeker tot een extra tegenpunt geleid. Met loopsters op het eerste en tweede honk eindigde de inning met een pop-fly en daarmee bleef de stand op slechts 1-0 staan.

Na op rij te zijn uitgeschakeld in de derde en vierde inning kreeg Nederland een kans langszij te komen in de 1e5. Marijn Crouwel begon met een tweehonkslag. Haar pinch-runner Michelle Schuur schoof op naar het derde honk na een opofferingsstootslag van Julia van der Meer. Maar zij bleef achter, want een strikeout en groundout volgden.

Canada scoorde het tweede punt in de 2e6 op reliever Isanthe Rouwenhorst. Dit keer begon Lauren Benson met vier wijd. Haar pinch-runner Megan Duclos stal het tweede honk, waarna ze scoorde op een honkslag van Alexis Lucychyn. De laatste kwam nog op het tweede honk na een opofferingsstootslag, maar bleef daarna achter.

In de 1e7 kreeg Oranje weer een kans tot scoren te komen. Met ťťn uit kreeg Tess Remmers vier wijd en met twee uit kreeg ook Julia van der Meer een vrije loop. Echter, volgende slagvrouw Jacky Huijben koos daarna voor de eerste worp en sloeg een grounder. Op deze klap werd Remmers gedwongen uitgeschakeld op het derde honk en dat maakte een einde aan de wedstrijd.Canada - Nederland 2-0
RHE
Nederland0000000-020
Canada010001X-260
pitchers Nederlandinn.SOBBHRER
Margot van Eijl, L (0-1)512522

Isanthe Rouwenhorst1--1--

pitcher Canadainn.SOBBHRER
Samantha Ryan, W (1-0)7732--
Umpires: HP-Jesse Smith (AustraliŽ), 1B-Mark Korras (USA), 2B-Jana McCaskill (Groot-BrittanniŽ), 3B-David Fortin (Nieuw-Zeeland).
Clock Operator-Jorge Afuso (BraziliŽ).
Official Scorers-Fausto Nardi (ItaliŽ), Tracy Wicks (USA), Gabriele Hardinger (Oostenrijk).
Technical Commissioners-Anna Battigelli (ItaliŽ), Don Alexander (USA).
Aanvangstijd-8:00 uur.
Speeltijd-1:52 uur.
Locatie-Softball Stadium Bill Barber Park, Irvine, California (USA).Nederland vs. Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland nam een vroege voorsprong met het scoren van het eerste punt in de eerste helft van de eerste inning op de Nederlandse starter Romy van der Ham. De wedstrijd begon met een een uithaal naar diep midveld van lead-off hitter Beth Reid, maar die werd gevangen door Nina Oomes. Met twee uit sloeg Pallas Potter de bal het midveld in, maar die verdween dit keer over de omheining voor een homerun.

Net als in de eerste wedstrijd bereikte lead-off hitter Yindi Beekveldt weer het honk in de eerste Nederlandse slagbeurt. Dit keer begon ze met een honkslag. En wederom eindigde ze op het derde honk na te zijn opgeschoven op grounders van Nicky Uytendaal en Marijn Crouwel. Maar daar bleef ze achter. Opnieuw.

In de 1e2 nam Lisa Meyering de Oranje-pitching over. Ze begon met vier wijd voor lead-off hitter Brooklyn Temu, maar schakelde de volgende twee slagvrouwen met drie slag uit. Nieuw-Zeeland kreeg loopsters 'op de hoeken' toen Aroha Hibbert na een fout op het honk kwam. De honken kwamen vol te staan na vier wijd voor Beth Reid, maar de drie loopsters bleven achter toen een vangbal een einde aan de slagbeurt maakte. Het was de enige slagbeurt waarin Nieuw-Zeeland niet tot scoren zou komen.

Nadat Nederland een loopster had achtergelaten op het eerste honk in hun tweede inning voegde Nieuw-Zeeland een punt toe in de derde. Pallas Potter, die homerde in de eerste inning, begon met een tweehonkslag, schoof op na een opofferingsstootslag van Caitlyn Lewin en scoorde na een wilde worp.

Met ťťn uit in de 1e4 kreeg Mikayla Lewin vier wijd voor Nieuw-Zeeland en stal het tweede honk. Nadat ook volgende slagvrouw Aroha Hibbert vier wijd had gekregen werd Isanthe Rouwenhorst de nieuwe pitcher voor Nederland. Ze kreeg een puntscorende honkslag tegen van Beth Reid. Nadat de loopsters waren opgeschoven op een grounder was Pallas Potter de volgende slagvrouw. Met het eerste honk open kreeg ze opzettelijk vier wijd. Voor de tweede keer strandde Nieuw-Zeeland drie loopsters, want een vangbal maakte een einde aan de slagbeurt.

In de vijfde, met ťťn uit, sloeg Brooklyn Temu een tweehonkslag voor Nieuw-Zeeland. Ze schoof op na een wilde worp en scoorde later op een opofferingsslag van Mikayla Lewin om er een 4-0 stand van te maken.

In de 1e6 keerde Romy van der Ham terug als pitcher voor Nederland. Met ťťn uit gooide ze vier wijd op pinch-hitter Lace Tangianau en Pallas Potter. De eerste was al opgeschoven na een doorgeschoten en bereikte het derde honk toen de vierde wijdbal op Potter in een wilde worp eindigde. Even later werd Potter uitgeschakeld bij een steelpoging, terwijl Tangianau tot scoren kwam. Hierna gooide Van der Ham vier wijd op Caitlyn Lewin en dat werd gevolgd door een nieuwe Nederlandse werpsterswissel. Margot van Eijl, die de eerste wedstrijd tegen Canada was begonnen, nam het over. Ze kreeg een honkslag tegen van Pearl-Marli Waetford, waarna ze de honken vol kreeg toen ze Brooklyn Temu met een worp raakte, maar opnieuw bleven drie loopsters achter.

In de 1e7 scoorde Nieuw-Zeeland nog twee punten. Het eerste werd gescoord na een driehonkslag van Beth Taylor, het tweede na een wilde worp.

Na een loopster te hebben achtergelaten op het eerste honk in de tweede inning deed Nederland hetzelfde in de derde. In de tweede kreeg Julia van der Meer vier wijd met twee uit, net zoals Nicky Uytendaal in de derde inning.

Met twee uit in de vijfde bereikte de volgende Oranje-slagvrouw weer het honk. Dit keer sloeg Isa Smit een honkslag (pas de tweede voor Oranje), maar zij werd gedwongen uitgeschakeld op een grounder van Julia van der Meer, zodat er weer een loopster op het tweede honk achterbleef.

De Nederlandse aanval werd daarna op rij uitgeschakeld in de zesde en zevende inning.Nederland - Nieuw-Zeeland 0-7
RHE
Nieuw-Zeeland1011112-790
Nederland0000000-021
pitcher Nieuw-Zeelandinn.SOBBHRER
Brooke Glassie, W (1-0)7432--

pitchers Nederlandinn.SOBBHRER
Romy van der Ham, L (0-1)1--211

Lisa Meyering2.144122

Isanthe Rouwenhorst1.2-2211

Romy van der Ham (re-entry)0.2-3-11

Margot van Eijl1.111422

Homerun: Nieuw-Zeeland: Pallas Potter (1)(1e,solo,2 uit,op Van der Ham).
Umpires: HP-Maria Urdaniz (ArgentiniŽ), 1B-Natasha Restrepo (Colombia), 2B-Jorge Afuso (BraziliŽ), Mark Korras (USA).
Clock Operator-Sarah Eve Jacob (Canada).
Official Scorers-Erika Sojat (ItaliŽ), Danny Winders (USA), Rafael Valle (Puerto Rico).
Technical Commissioners-Gary Skjerven (Canada), Anna Battigelli (ItaliŽ).
Aanvangstijd-12:30 uur.
Speeltijd-2:20 uur.
Locatie-Veld #3, Bill Barber Park, Irvine, California (USA).Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.