Grand Slam * Stats & News
Updated: 12 maart 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Stefan Vessies & Marco Stoovelaar)

Stefan Vessies nieuwe Hoofd Coach van Terrasvogels
English

SANTPOORT-ZUID - Stefan Vessies is de nieuwe Hoofd Coach van Golden League-team Terrasvogels, zo bevestigde de club op dinsdagavond (12 maart), nadat eerst de speelstersgroep was ingelicht. Hiermee komt er eindelijk een einde aan de lange zoektocht naar een nieuwe Hoofd Coach. Een Assistent Coach zal later worden benoemd. Edwin Pieneman, die onlangs Team Manager is geworden van Terrasvogels, gaat een ondersteunende rol vervullen en regelt de zaken rondom de ploeg. Pieneman is de Hoofd Coach van het softbalteam van Hilversum Hurricanes (Eerste Klasse), wat zijn prioriteit zal hebben. Maar doordat Hilversum vrijwel al hun wedstrijden op zondag speelt kan Pieneman op zaterdag bij Terrasvogels zijn, de speeldag in de Golden League.

...Stefan Vessies...
...nieuwe Hoofd Coach van Terrasvogels...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Bij Terrasvogels is Vessies de opvolger van Ferenc Jongejan, die de ploeg in 2018 leidde nadat hij het jaar ervoor Assistent Coach was geweest. Jongejan werd vorig jaar geassisteerd door Joris van Ballegooy en Robert Boersma. Na vorig seizoen stopte Jongejan aanvankelijk, maar in november accepteerde hij de functie van Pitching Coach van het Nederlandse Softbal Team. Toen Jongejan stopte trokken zijn twee assistenten zich ook terug.

In de voorbije maanden startte Terrasvogels een zoektocht naar een nieuwe Hoofd Coach en volgden wat gesprekken. Echter, het is een moeilijke zoektocht, omdat er simpelweg niet veel softbalcoaches beschikbaar zijn. Regerend landskampioen FysioExpert Olympia Haarlem heeft hetzelfde probleem. Na afloop van vorig seizoen namen Hoofd Coach Stanley Doney en zijn Assistent Coach Inge Duin-Consent afscheid. Doney, die de ploeg vier seizoenen leidde, keerde terug naar Nieuw-Zeeland, terwijl zijn assistent stopte. Bench Coach Sandra Gouverneur en Pitching Coach Henk van Zijtveld bleven wel in de coachingstaf. Zij kregen kortgeleden gezelschap van Ingeborg Berk-Cleeren, maar de ploeg is nog steeds op zoek naar een nieuwe Hoofd Coach. Olympia Haarlem kijkt mogelijk weer in het buitenland voor een invulling van de vacante positie.

Opmerkelijk genoeg stonden Terrasvogels en Olympia Haarlem vorig seizoen tegenover elkaar in de Holland Series, de strijd om het landskampioenschap, en waren het juist deze twee ploegen die een lange zoektocht naar een nieuwe Hoofd Coach begonnen. Beide zullen dit jaar deelnemen aan een Europees Bekertoernooi. Terrasvogels is de recordhouder wat deelnames betreft aan Europa Cup-toernooien.

Stefan Vessies is geen onbekende voor het team van Terrasvogels. Sinds januari was hij al actief als de Conditie Coach en leidde hij de trainingen. De ploeg is één van de weinige die al enkele weken in training is. De afgelopen anderhalve maand traint Terrasvogels driemaal per week. Terrasvogels heeft momenteel een kleine selectie, maar die is wel gevuld met ervaren speelsters. Allen hebben verschillende seizoenen in de hoogste afdeling gespeeld en aantal van hen speelde ook in het Nederlands Softbal Team en/of Jong Oranje. De meeste ervaren speelster op het roster is catcher Karin Tuk. Zij speelt sinds 2004 in de Hoofdklasse, is een speelster van het Nederlands Team en is de all-time Homerun-leader.

In januari namen Terrasvogels en Olympia Haarlem beide deel aan de jaarlijkse Indoor Cup in Schiedam, waar Terrasvogels opnieuw de Finale bereikte. Tijdens het evenement werd de ploeg gecoached door Stefan Vessies en Edwin Pieneman. Olympia Haarlem werd gecoached door Team Manager Lars Looijen.

Stefan Vessies is sinds 2015 actief in softbal bij Amsterdam Pirates. In dat seizoen zou hij aanvankelijk de Assistent Coach van de ploeg zijn, die uitkwam in de tweede hoogste afdeling. Echter, kort voor aanvang van het seizoen moest Hoofd Coach Jan Kouwenhoven zich terugtrekken vanwege werkverplichtingen, waardoor hij moest verhuizen naar Frankrijk. Vessies nam de taak over en leidde de ploeg met Ton van Koeverden als zijn assistent. In 2016 waren de rollen omgedraaid, want Vessies assisteerde toen Van Koeverden als 1B Coach. In het daarnavolgende jaar coachte Vessies opnieuw bij het eerste honk toen de ploeg onder leiding stond van Tom Groot. Vorig jaar assisteerde Vessies alleen tijdens de trainingen en verzorgde de conditie, iets wat hij momenteel ook nog doet bij de Amsterdamse ploeg.

...Stefan Vessies is klaar voor het seizoen...
(© Foto: Stefan Vessies)
Voordat hij ging coachen in het softbal was Stefan Vessies al zo'n vijf bezig geweest als honkbalcoach bij Amsterdam Pirates. Hij coachte eerst het junioren- en cadetten-team in de Topklasse. Hierna was hij twee jaar de 3B Coach en leidde de trainingen van het Rookie League-team van de vereniging.

Door nu Hoofd Coach te worden van Terrasvogels keert Vessies terug naar de vereniging waar hij zelf begon met honkballen. Na een aantal seizoenen in het honkbalteak te hebben gespeeld stopte hij om aan een coach-opleiding te beginnen. Hierna koos hij voor een opleiding aan het CIOS, waar hij kennismaakte met Brian Farley, die vele jaren coach was geweest, waaronder Manager van het Nederlands Honkbal Team, met wie hij in 2011 wereldkampioen werd. Hiermee keerde ook zijn interesse weer terug om te gaan coachen in honkbal en softbal en hij besloot een stage te gaan volgen bij Terrasvogels. Daar coachte hij een aantal jeugd-honkbalteams en vandaar kwam hij terecht bij Amsterdam Pirates.

Stefan Vessies is ook drie jaar atletiekcoach geweest bij Atletiekvereniging Suomi in Driehuis. In de afgelopen vijf jaar is hij actief als fitness-coach.

Vooruitkijkend naar het coachen bij Terrasvogels zegt Vessies: ,,Ja, het is toch wel iets van een uitdaging. Maar ik blijf gewoon mezelf, ik ga mijn best doen en zien hoe ver we kunnen komen. Ik heb veel vertrouwen in het team''.

Sinds hun eerste seizoen in 1959 wordt Stefan Vessies de 25e Hoofd Coach van Terrasvogels, dat vorig jaar het 60-jarig bestaan vierde. De lijst van coaches wordt aangevoerd door Teun van den Berg, die Terrasvogels 14 seizoenen leidde, verdeeld over drie verschillende periodes. Een andere langdurige coach was Rob Walgien, die het team zeven seizoenen leidde en daarna nog één seizoen terugkeerde.

Afgelopen vrijdag (8 maart) was Terrasvogels opnieuw genomineerd voor de titel Sportploeg van het Jaar tijdens het Sportgala van de Gemeente Velsen, maar won dit keer niet. De prijs ging naar de zwemploeg van VZV. Doordat Terrasvogels één van de meest succesvolle sofbalteams is en jaarlijks in de top eindigt wordt de ploeg regelmatig genomineerd voor de prijs in Velsen. De laatste keer dat Terrasvogels werd gekozen tot Sportploeg van het Jaar was in 2013 toen het team landskampioen werd en de Europese Cup Winners Cup won.

(12 maart)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.