Grand Slam * Stats & News
Updated: 14 oktober 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar)

Amsterdam Pirates wint opener Promotie/Degradatie Play-Off vs. DSS; 2e duel gestaakt door regen
English

HAARLEM - Amsterdam Pirates opende de best-of-three Golden League/Silver League Promotie/Degradatie Play-Off tegen DSS op zaterdag (12 oktober) met een 5-4 overwinning in acht innings. De tweede wedstrijd werd halverwege de zesde inning gestaakt wegens regen met een 4-1 voorsprong voor DSS. 's Avonds werd door de KNBSB bekend gemaakt dat de wedstrijd zou worden hervat in de 2e6 voor aanvang van de eventuele derde wedstrijd op zondag.

Met de wedstrijden van vandaag werden de Season Finals vervolgd op het complex van Onze Gezellen, want de Haarlemse vereniging is dit jaar de organiserende club. Vorig weekeinde zorgde regen voor verstoring van de Finals, waarvan ook de Holland Series deel uitmaakte. Alleen de eerste twee wedstrijden konden zaterdag worden gespeeld, waarna het derde duel zondag werd afgelast. De Kampioensreeks werd maandagavond (7 oktober) afgesloten met een 3-1 overwinning van Roef! in acht innings in Game 3, waarmee de ploeg FysioExpert Olympia Haarlem onttroonde en voor het eerst landskampioen werd.

De Golden League/Silver League Promotie/Degradatie Play-Off maakte ook deel uit van het Season Finals Weekend. De wedstrijden stonden op het programma voor vrijdag, zaterdag en zondag. Echter, na afgelastingen en het opnieuw vaststellen van wedstrijden op de dagen voorafgaande aan de Season Finals werden de eerste twee ontmoetingen verplaatst naar zondag, omdat de deelnemers nog niet bekend waren. Op zaterdag stonden Amsterdam Pirates en DSS ook tegenover elkaar in een inhaal double-header. Amsterdam opende met een 9-5 winst, waarna DSS het tweede duel won, 5-3. Op dezelfde dag speelden Quick Amersfoort en Twins Oosterhout eveneens een inhaalwedstrijd, dat door Twins met 8-1 werd gewonnen. Hierdoor eindigde Amsterdam Pirates op de vierde plaats in de Golden League/Silver League Promotie/Degradatie Series om zich te plaatsen voor de Promotie/Degradatie Play-Off. Maar de resultaten zorgden ook voor een gelijke stand tussen DSS en Twins. Omdat dit een degradatie-situatie was moesten zij reglementair een beslissingswedstrijd spelen. Hoewel geen onderdeel van de Season Finals werd die wedstrijd toegevoegd voor zondagochtend. De winnaar zou daarna tegen Amsterdam Pirates moeten spelen in de middagwedstrijd. Maar de regen gooide het speelschema overhoop. De beslissingswedstrijd werd afgelast en dat betekende dat de Play-Off opener ook moest worden geschrapt. Later op de dag werd ook de derde Holland Series-wedstrijd afgelast.

DSS en Twins Oosterhout speelden hun beslissingsduel afgelopen dinsdagavond (8 oktober) op het veld van HCAW in Bussum. DSS won met 10-3 om door te gaan naar de Play-Off, maar het verlies betekende degradatie voor Twins.

En dat zette de best-of-three Play-Off op, die opnieuw werd vastgesteld voor dit weekeinde. Opmerkelijk genoeg, hoewel onderdeel van de Season Finals, waren er slechts twee (in plaats van drie) umpires aangesteld. Bovendien, om wat voor reden dan ook, was er tevens geen commissioner aangewezen en ontbraken er vertegenwoordigers van zowel de Protestcommissie als de afdeling Wedstrijdzaken. Wanneer de wedstrijden volgens schema een week eerder zouden zijn gespeeld waren de wedstrijden geleid door een 3-man umpiring crew, terwijl ook de overige wedstrijd-officials dan aanwezig zouden zijn geweest.

En deze wedstrijd-officials waren vandaag zeker nodig geweest voor het nemen van een beslissing, omdat de tweede ontmoeting halverwege de zesde inning werd gestaakt wegens de veldconditie na regen. Zodoende was niet onmiddellijk duidelijk wat de status van de wedstrijd was, of het nu een geldig duel was of een opgeschorte wedstrijd die moest worden uitgespeeld. Het was pas na een aantal telefoongesprekken dat in het begin van de avond werd bericht dat de wedstrijd zondagmiddag moest worden uitgespeeld vanaf de 2e6, gevolgd door een eventuele Game 3.

De enige officials vandaag die ook waren aangesteld voor het Season Finals Weekend waren de twee Official Scorers. Zoals gebruikelijk wanneer een wedstrijd wordt afgelast verhuizen de officials (indien beschikbaar) met hun wedstrijd mee naar de inhaaldatum en dat is wat de twee scorers deden. Ook weer aanwezig vandaag was Public Address Announcer Huub Nelissen, die ook een week geleden achter de microfoon zat.

(12 oktober)
Game 1 - Amsterdam Pirates vs. DSS

In de openingswedstrijd kwam Amsterdam Pirates tot negen honkslagen. Maar de ploeg maakte ook drie fouten, waaronder n die zeer kostbaar was en tot het verlies van de wedstrijd had kunnen leiden. Amsterdam Pirates kwam tweemaal terug van een achterstand en besliste het duel in de achtste inning.

Doordat de wedstrijden van vandaag waren verschoven naar een dag na wat een week eerder het einde van het seizoen zou zijn geweest misten beide teams een aantal van hun basisspeelsters vanwege werkverplichtingen of reeds geplande vakanties. Zo miste Amsterdam Pirates Hoofd Coach Erik Boland zeker vier speelsters vandaag, waaronder twee outfielders en pitcher Maja Kouwenhoven. DSS mist sinds een paar weken al verschillende speelsters. Hoofd Coach Norman Ames voegde voor dit weekeinde oud-speelster Kim Scholtes aan de ploeg toe.

Amsterdam Pirates begon het duel niet goed en maakte twee fouten in de eerste helft van de eerste inning, waardoor DSS tweemaal tot scoren kon komen. Lead-off hitter Annemiek de Rover sloeg de bal het rechtsveld in, maar die werd daar verkeerd beoordeeld, zodat ze het tweede honk kon bereiken. Ze schoof op naar het derde honk na een wilde worp van de Amerikaanse pitcher Rachel Henks. Met n uit scoorde De Rover op een honkslag van Sophie Bugter. Met twee uit kreeg Kim Scholtes vier wijd, waarna een punt werd toegevoegd toen een grounder van Anna-B Bartels eindigde in een foute aangooi. Hierna kwamen de honken nog vol te staan toen Wendy van Wijk werd geraakt door een worp, maar de inning eindigde met een gedwongen uit.

Amsterdam Pirates kreeg gelijk een kans wat terug te doen in de eigen eerste slagbeurt op de Venezolaanse starter Mara Gmez Mendoza. Met twee uit kreeg de rechtshander de honken vol na vier wijd voor Jeske Meewisse, een honkslag van Puck Verbrugge en eveneens een vrije loop voor Rachel Henks. Maar Gmez sloot af met een strikeout.

Nadat een Amsterdamse loopster was achtergebleven op het tweede honk in de tweede inning kwam de ploeg voor het eerst tot scoren in de derde slagbeurt. Ailleen Boland opende met een honkslag, stal het tweede honk met n uit en scoorde daarna op een honkslag van Puck Verbrugge, die zelf zou achterblijven op het tweede honk.

DSS kreeg slechts n honkloopster in de tweede en derde inning, maar voegde een punt toe in de 1e4. Wendy van Wijk begon met een honkslag, waarna Dominique Burger werd geraakt door een worp. Een poging voor een opofferingsstootslag van Sanna Wessel eindigde in een gedwongen nul op het derde honk, maar met twee uit scoorde Burger op een honkslag van Elise Ooms. Twee loopsters bleven achter toen een vangbal de slagbeurt afsloot.

Amsterdam Pirates scoorde het tweede punt in de 2e4. Pia Stolk begon met vier wijd, waarna Resa ter Heegde een honkslag sloeg. De twee schoven op via een opofferingsstootslag van Julia Westhoek en Stolk scoorde even later op een opofferingsslag van Jessie Rodermans.

DSS kreeg een kans wat meer afstand te nemen in de 1e5. Maar na twee loopsters te hebben achtergelaten in de vierde liet de ploeg er nu drie achter. Lead-off hitter Lorraine Kieft werd geraakt door een worp, maar kreeg niet onmiddellijk het eerste honk toegewezen van Home Plate Umpire Bob Gieskens die stelde dat de slagvrouw onvoldoende had gedaan de bal te ontwijken. Na overleg met zijn collega kreeg Kieft alsnog het eerste honk. Met n uit kreeg DSS de honken vol toen Anna-B Bartels een honkslag sloeg en Wendy van Wijk vier wijd kreeg. Maar hierna werd Kieft gedwongen uitgeschakeld op de plaat op een grounder van Dominique Burger, waarna pitcher Rachel Henks een einde aan de dreiging maakte met een strikeout.

In de 2e5 kwam Amsterdam Pirates langszij op nieuwe pitcher Anna-B Bartels. Jeske Meewisse opende met een honkslag en kwam in scoringspositie via een opofferingsstootslag van Puck Verbrugge. Met twee uit schoof Meewisse op na een doorgeschoten bal, waarna ze scoorde op een hiernavolgende honkslag van Iris Hooijer.

DSS hernam de leiding in de 1e6 op een zeldzame actie, die heel kostbaar had kunnen zijn voor Pirates. Met twee uit sloeg Sophie Bugter een honkslag en bereikte het tweede honk na een wilde worp. Met een 2-wijd-1-slag stand op volgende slagvrouw Lorraine Kieft vertrok Bugter richting derde honk op de volgende worp. De gegooide bal werd als slag beoordeeld, waarna catcher Puck Verbrugge de bal terugrolde richting werpcirkel, in de veronderstelling dat het de derde slagbal was die het einde van de slagbeurt betekende. Terwijl ze dat deed verliet ze het veld en een aantal van haar teamgenoten leek hetzelfde te doen. Bugter, die was gearriveerd op het derde honk, profiteerde van deze situatie, bleef doorrennen en scoorde wat DSS op een 4-3 voorsprong zette. De fout werd gemaakt doordat er op het scorebord een 2-slag stand stond. Hoewel dit een denkfout was wordt er in een situatie als deze, volgens de scoreregels, toch een fout genoteerd op naam van de catcher. Voor het bereiken van het derde honk kreeg Bugter een gestolen honk. Even later zou Bugter toch hebben gescoord, want Kieft sloeg een honkslag, nadat de fout was ontdekt en de inning verder ging. Maar wie weet of Bugter inderdaad zou hebben gescoord als de fout niet zou zijn gemaakt, want Kieft was dan misschien uitgeschakeld.

Amsterdam Pirates herstelde en wist opnieuw terrug te komen door de gelijkmaker te scoren in de 2e7. Na haar denkfout was het Puck Verbrugge die comeback in beweging zette, want zij opende met een honkslag. Haar pinch-runner Nashota Vieane schoof op naar het tweede honk op een opofferingsstootslag van Rachel Henks, waarna ze het gelijkmakende punt scoorde toen Iris Hooijer de bal naar het links/midveld sloeg voor een honkslag. De volgende twee slagvrouwen werden uitgeschakeld, maar Pirates had een verlenging afgedwongen.

DSS liet opnieuw drie loopsters achter in de 1e8. Tie-break loopster Sanna Wessel bereikte het derde honk na een opofferingsstootslag van Annemiek de Rover, maar werd daarna uitgeschakeld op de plaat bij een poging te scoren op een grounder richting derde honk van Elise Ooms. Met twee uit kreeg DSS loopsters op het eerste en derde honk na een honkslag van Sophie Bugter. Om een gedwongen loop op te zetten kreeg volgende slagvrouw Lorraine Kieft opzettelijk vier wijd. De slagbeurt eindigde daarna met een grounder van Kim Scholtes.

Pirates sloeg daarna toe in de eigen achtste slagbeurt. Eerst bereikte tie-break loopster Resa ter Heegde het derde honk na een opofferingsstootslag van Julia Westhoek. Ze scoorde even later het winnende punt op een fraaie squeeze-stootslag van Jessie Rodemans.Amsterdam Pirates - DSS 5-4 (8 inn.)
RHE
DSS20010100-470
Amsterdam Pirates00111011-593
(n uit toen het winnende punt werd gescoord in de achtste inning)
pitchers DSSinn.SOBBHRER
Mara Gmez Mendoza444422

Anna-B Bartels, BS (1), L (0-1)3.12-531

pitcher Piratesinn.SOBBHRER
Rachel Henks, W (1-0)864742

Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires: HP-Bob Gieskens, 1B-Bianca Dweelaard.
Official Scorer-Karin Pieneman.
Play-by-Play Scorer-Marco Stoovelaar.
Public Address Announcer-Huub Nelissen.
Scoreboard Operators-Rob Walgien, Jan Kroft (Onze Gezellen).
Aanvangstijd-13:59 uur.
Speeltijd-1:51 uur.
Locatie-Van der Aart Sportpark, Haarlem (veld Onze Gezellen).

Game Notes:
Season Finals 2019.
Game 1 Golden League/Silver League Promotie/Degradatie Play-Off.
Amsterdam Pirates leidt in de Play-Off met 1-0.
Weersomstandigheden bij aanvang: Bewolkt, 11,3° C; windrichting west-noordwest;
windsnelheid 22 kmu; windkracht 3 Bft; luchtvochtigheid 88%.
Game 2 - DSS vs. Amsterdam Pirates

De tweede wedstrijd werd onder regenachtige omstandigheden gespeeld. Een aanvankelijke miezerregen werd uiteindelijk wat heviger en halverwege de zesde inning (na twee eerdere onderbrekingen) besloten de umpires dat het veld onbespeelbaar was geworden en maakten een einde aan de wedstrijd.

Nadat DSS-pitcher Anna-B Bartels voor drie opeenvolgende nullen had gezorgd in de eerste helft van de eerste inning (DSS was de thuisploeg in deze wedstrijd) werd ze gesteund met een punt in de tweede helft van deze slagbeurt. Met twee uit kreeg Sophie Bugter vier wijd. Even later stal ze het tweede honk en bereikte het derde toen daar een foute aangooi op volgde. Vervolgens werd Lorraine Kieft geraakt door een worp. Bugter scoorde even later na een wilde worp van Amsterdam-pitcher Mandy van der Maas. Kieft's temporary runner Elise Ooms schoof op naar het tweede honk via de wilde worp en bereikte het derde honk toen daar wederom een foute aangooi op volgde. Maar ze strandde op het derde honk, want een pop-fly maakte een einde aan de slagbeurt.

Bartels schakelde ook weer drie opeenvolgende slagvrouwen uit in de 1e2. Dit keer scoorde DSS drie punten met twee uit in de eigen tweede slagbeurt op slechts n honkslag, maar dat was wel een productieve klap. Dominique Burger begon met vier wijd, waarna Wendy van Wijk werd geraakt door een worp. De twee schoven op na een opofferingsstootslag van Kim Scholtes. Met twee uit werd een gedwongen loop gecreerd via opzettelijk vier wijd voor Annemiek de Rover, maar ook een poging om hierna de jonge speelster Elise Ooms proberen uit te schakelen. Echter, een wilde worp stelde Burger in staat te scoren, waarna Ooms volgde met een 2-run triple in diep links/midveld om DSS op een 4-0 voorsprong te zetten.

In het restant van de wedstrijd zou DSS nog maar twee honkloopsters krijgen, maar Amsterdam Pirates wist het duel niet meer in eigen voordeel om te draaien.

Na een regenonderbreking van zeven minuten opende Pia Stolk de 1e3 voor Pirates met een honkslag, maar met n uit werd ze uitgeschakeld in een dubbelspel.

Pirates kreeg daarna hun eerste loopster in scoringspositie in de vierde. Met n uit bereikte Ailleen Boland het honk via een bad-hop infield-hit en schoof op naar het tweede honk op een grounder van Jeske Meewisse, maar bleef achter toen een line drive van Puck Verbrugge werd gevangen in het rechtsveld.

Met twee uit in de 2e4 volgde de tweede onderbreking vanwege regen. Na een 'delay' van acht minuten sloeg Sanna Wessel een honkslag voor DSS, maar zij strandde op het eerste honk.

In de 1e6 wist Amsterdam Pirates wel tot scoren te komen. Kelly Koeman begon met een honkslag en schoof op na een grounder van Jessie Rodermans. Ze bereikte het derde honk na een wilde worp, waarbij slagvrouw Ailleen Boland ook weggleed in het slagperk bij een poging de bal te ontwijken. Met twee uit scoorde Koeman na een nieuwe wilde worp.

Het werd nu duidelijk dat iedereen last begon te krijgen van de regen. De umpires legden het duel weer stil en keken naar het speelveld. Na een paar minuten riepen ze de beide Hoofd Coaches bij zich en gaven aan dat de wedstrijd definitief was gestaakt.

Maar toen werden de vragen gesteld. Was dit een geldige wedstrijd of een opgeschorte wedstrijd die de volgende dag moest worden uitgespeeld? Doordat er geen officials op het veld aanwezig waren om hier een uitspraak over te doen volgden de nodige telefoontjes. Nadat beide teams inmiddels het veld hadden verlaten volgde zo'n drie kwartier later de aankondiging dat het duel zondagmiddag moest worden hervat.DSS - Amsterdam Pirates (gestaakt, regen, 2e6)
RHE
Amsterdam Pirates000001-132
DSS13000X-430
(wedstrijd halverwege de 6e inning gestaakt wegens veldcondities na regen)
pitcher Piratesinn.SOBBHRER
Mandy van der Maas (pitcher-of-record)523343

pitcher DSSinn.SOBBHRER
Anna-B Bartels (pitcher-of-record)631311

Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires: HP-Bianca Dweelaard, 1B-Bob Gieskens.
Official Scorer-Marco Stoovelaar.
Play-by-Play Scorer-Karin Pieneman.
Public Address Announcer-Huub Nelissen.
Scoreboard Operators-Rob Walgien, Jan Kroft (Onze Gezellen).
Aanvangstijd-16:17 uur.
Speeltijd-1:13 uur.
Locatie-Van der Aart Sportpark, Haarlem (veld Onze Gezellen).

Game Notes:
Season Finals 2019.
Game 2 Golden League/Silver League Promotion/Relegation Play-Off.
7-minuten rain-delay voor aanvang 3e inning met een 4-0 voorsprong voor DSS.
8-minuten rain-delay in 2e4 met een 4-0 voorsprong voor DSS, 2 uit en geen honkloopsters.
3-minuten rain-delay voor aanvang 2e6 met een 4-1 voorsprong voor DSS.
Wedstrijd hierna gestaakt vanwege conditie speelveld voor aanvang 2e6 met 4-1 voorsprong voor DSS.
Wedstrijd wordt uitgespeeld op zondag 13 oktober, voor aanvang van eventuele Game 3.
Amsterdam Pirates leidt de Play-Off met 1-0.
Weersomstandigheden bij aanvang: Bewolkt, 10,8° C; windrichting west-noordwest;
windsnelheid 24 kmu; windkracht 3 Bft; luchtvochtigheid 89%.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.