Grand Slam * Stats & News
Updated: 17 april 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen & Rein Merkx)

Kampioen Olympia Haarlem deelt met Roef! op Opening Day
English

HAARLEM - Regerend kampioen FysioExpert Olympia Haarlem opende het seizoen 2019 in de Golden League op eigen veld met een puntendeling van een double-header tegen Roef! op een zeer koude zaterdagmiddag (13 april). Olympia Haarlem won de opener met 6-3 na een 2-1 achterstand halverwege de vijfde inning. Roef! won daarna de volgende wedstrijd met 7-3.

Het was bijzonder koud vandaag. De gemiddelde temperatuur was 6,5 graden Celsius, maar de gevoelstemperatuur was slechts 3,4 graden.

Steven Manson maakte zijn debuut als Hoofd Coach van Olympia Haarlem, dat in de voorgaande vier seizoenen onder leiding stond van Stanley Doney. Zowel Manson en Doney zijn afkomstig uit Nieuw-Zeeland. Vorig jaar was Manson de Hoofd Coach van Silver League-team Euro Stars. Sinds 2010 wordt Olympia Haarlem geleid door een buitenlandse coach. Voor Doney coachte de Amerikaanse Caroline Powell het team vijf seizoenen.

Vorig jaar stonden Olympia Haarlem en Roef! eveneens tegenover elkaar op Opening Day en ook toen was er een puntendeling in de double-header, die werd gespeeld in Moergestel. Dat was bijna exact een jaar geleden, want die wedstrijden werden gespeeld op 14 april. Roef! won de opener toen met 1-0 en Olympia won het volgende duel met 5-3.

Sinds de clubnaam na een fusie werd gewijzigd in Olympia Haarlem in 2008 deelde of verloor de ploeg tweemaal op Opening Day in de eerste vijf seizoenen. Het team speelde in de Eerste Klasse in 2009 na degradatie in het voorgaande seizoen. In 2013 werd de ploeg 'gesweept' op Opening Day door Terrasvogels, maar in de volgende vier seizoenen (2014-2017) opende Olympia Haarlem het seizoen telkens met tweemaal winst.

(13 april)

Programma, Standen & Uitslagen
Game 1

In de openingswedstrijd kwam Olympia Haarlem tot 11 honkslagen, waaronder vier van lead-off hitter Eva Voortman, die driemaal scoorde. Dinet Oosting sloeg drie honkslagen, waaronder een homerun, en had drie binnengeslagen punten. Vorig seizoen opende Olympia Haarlem het seizoen zonder Voortman, die toen in Japan speelde.

Vandaag moest de ploeg het doen zonder vaste derde honkvrouw Virginie Anneveld en pitcher Ilona Andringa, die beiden geblesseerd zijn. Aan de andere kant was outfielder Jessie van Aalst wel bij de ploeg nadat ze een week geleden haar seizoen was begonnen bij Parma in de Italian Softball League. Outfielder Brenda Beers speelt dit seizoen ook voor Parma, maar zij was vandaag niet in Haarlem.

Het was Roef! dat de score opende in de eerste helft van de eerste inning op Mariëlle Vleugels, die het hele duel gooide voor Olympia Haarlem. Ze raakte lead-off hitter Wies Ligtvoet met een worp. Na het tweede honk te hebben gestolen schoof Ligtvoet op naar het derde honk op een honkslag van Kim Donkers en dat was de eerste honkslag van het Golden League-seizoen 2019. De eerste punten werden tegelijkertijd gescoord in de wedstrijd tussen DSS en Terrasvogels in Haarlem en in het duel van Twins Oosterhout vs. Tex Town Tigers in Oosterhout. In deze laatste wedstrijd werd ook de eerste homerun van 2019 genoteerd. Even later scoorde Ligtvoet op een honkslag van Cindy van der Zanden, maar twee loopsters bleven achter.

Olympia Haarlem kwam onmiddellijk langszij in hun eerste slagbeurt op starter Rachael Knapp. Eva Voortman en Dinet Oosting begonnen met honkslagen en voerden met één uit een double-steal uit. Het gelijkmakende punt werd vervolgens gescoord op een opofferingsslag van Jessie van Aalst.

Roef! hernam de leiding in de tweede inning toen Eva van Knegsel en Charlotte Drijvers openden met back-to-back doubles.

Olympia kwam weer in scoringspositie in de derde en vierde inning, maar wist niet te scoren. In de derde sloeg Eva Voortman een honkslag met één uit, schoof op na een fout en een vangbal, maar strandde op het derde honk. En in de vierde sloeg Mariëlle Vleugels een tweehonkslag met één uit en bleef achter op het tweede honk.

In de vijfde inning waren beide teams productief. De twee teams lieten allebei drie loopsters achter, maar Olympisc scoorde tweemaal om een 3-2 voorsprong te nemen.

...Dinet Oosting sloeg een 3-run homerun voor Olympia Haarlem...
(© Foto: Henk Seppen)
In de 1e5 openden Sophie Verdaasdonk en Wies Ligtvoet (stootslag) voor Roef! met honkslagen. Verdaasdonk werd daarna gedwongen uitgeschakeld op een stootslag van Kim Donkers. Met twee uit kwamen de honken vol te staan toen er een fout werd gemaakt op een 'force play-grounder' van Elizabeth Snow, maar een grounder sloot de inning even later af.

In de 2e5 scoorde Olympia tweemaal. Eerst schakelde Roef!-starter Rachael Knapp de eerste twee slagvrouwen met drie slag uit, maar daarna kreeg ze een driehonkslag tegen van Eva Voortman, die de gelijkmaker scoorde toen Dinet Oosting volgde met een honkslag. Een pop-fly van Rosanne de Vries eindigde daarna in een fout. Dat bracht Oosting naar het derde honk en zij scoorde het leidende punt op een hiernavolgende honkslag van Jessie van Aalst. De honken kwamen nog vol te staan na vier wijd voor Mariëlle Vleugels, maar een foul-out maakte een einde aan de inning.

Olympia nam meer afstand in de zesde inning en scoorde wederom met twee uit. Dit keer werden drie onverdiende punten gescoord. Emma Wójcik begon met een honkslag, schoof op na een grounder en met twee uit bereikte Eva Voortman het honk met een infield-hit. Wójcik bereikte hierdoor het derde honk, maar liet te ver door en kwam in een rundown. Dat eindigde in een fout, zodat Wójcik tot scoren kon komen. Even later sloeg Dinet Oosting een 2-run homerun om er een 6-2 stand van te maken. Dat bracht ook nieuwe pitcher Marjolein Merkx naar de plaat en die kreeg een 'inning-ending grounder'.

In de 1e7 wist Roef! nog een punt terug te pakken. Wies Ligtvoet begon toen met een driehonkslag en scoorde op een honkslag van Kim Donkers. Maar hierna maakten twee pop-ups en een grounder een einde aan de wedstrijd.FysioExpert Olympia Haarlem - Roef! 6-3
RHE
Roef!1100001-383
FysioExpert Olympia Haarlem100023X-6111
pitchers Roef!inn.SOBBHRER
Rachael Knapp, L (0-1)5.2611162

Marjolein Merkx0.1-----

pitcher Olympiainn.SOBBHRER
Mariëlle Vleugels, W (1-0)722833

Homerun: Olympia: Dinet Oosting (1)(6e,2-run,2 uit,op Knapp).
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires: HP-Mariana Prins, 1B-Bianca Dweelaard.
Official Scorer-Stefan Slinger.
Play-by-Play Scorer-Robert Meijboom (Olympia Haarlem).
Public Address Announcer-Eric de Vries.
Scoreboard Operator-Ben Dernison.
Aanvangstijd-14:00 uur.
Speeltijd-1:59 uur.
Locatie-Nol Houtkamp Sportpark, Haarlem.

Game Notes:
Opening Day Golden League 2019.
Rachael Knapp (Roef!), Chelsie Robison en Julia van der Meer (beiden Olympia Haarlem) debuteren in de Golden League.
Steven Manson (Olympia Haarlem) debuteert als Hoofd Coach in de Golden League.
Pietro Campesato en Evert Versloot (beiden Roef!) debuteren als Coach in de Golden League.
Weersomstandigheden bij aanvang: Halfbewolkt, 6,7° C; windrichting noordoost;
windsnelheid 27 kmu; windkracht 4 Bft; luchtvochtigheid 53%.
Game 2

In de tweede wedstrijd nam Olympia Haarlem aanvankelijk een vroege voorsprong in de eerste inning en stond met 3-2 voor na vijf innings. Roef! kwam daarna tot een rally van vijf onverdiende punten op twee kostbare fouten in de zesde inning en won met 7-3.

Olympia opende de score met twee punten in de tweede helft van de eerste inning op Marjolein Merkx, die het hele duel gooide voor Roef! en slechts vier honkslagen toestond. In de eerste inning gooide de rechtshander vier wijd op lead-off hitter Shareday Christina, waarna een honkslag volgde voor Jessie van Aalst. Zij gingen scoren op een honkslag van Dinet Oosting en een opofferingsslag van Rosanne de Vries. Oosting stal het tweede honk en schoof op na een wilde worp. Met Oosting op het derde honk volgde vier wijd voor Eva Voortman, die in dit duel als vijfde in de slagvolgorde stond na de lead-off hitter te zijn geweest in de voorgaande wedstrijd. Vorig jaar sloeg ze vrijwel altijd als eerste, ook toen ze pitcher was. Even later stal Voortman het tweede honk, maar Merkx sloot daarna af met twee strikeouts.

Roef! kreeg hun eerste loopster in scoringspositie in de tweede inning op Eva Voortman, die de hele wedstrijd op de plaat stond voor de thuisploeg. Isa Los begon met een honkslag, schoof op na een grounder, maar dit keer was het Voortman die de volgende twee slagvrouwen met drie slag uitschakelde.

Nadat Olympia een loopster had achtergelaten op het tweede honk in de 2e2 kwam Roef! langszij in de 1e3. De ploeg uit Moergestel kreeg de honken snel vol op Voortman. De linkshander gooide vier wijd op lead-off hitter Céline Janssens, kreeg daarna een honkslag tegen van Wies Ligtvoet en gooide ook vier wijd op Kim Donkers. Cindy van der Zanden volgde met een 2-run double. Met twee uit kwamen de honken wederom vol te staan toen Isa Los met een worp werd geraakt. Echter, drie loopsters bleven achter toen Voortman opnieuw afsloot met twee strikeouts.

...Cindy van der Zanden...
...3-uit-5, 2 doubles...
...1x gescoord, 5 RBI's...
(© Foto: Rein Merkx)
Olympia hernam de leiding onmiddellijk in de 2e3. Dinet Oosting begon met vier wijd, stal het tweede honk en scoorde op een hiernavolgende driehonkslag van Rosanne de Vries. Die strandde op het derde honk.

In de volgende twee slagbeurten kreeg Olympia een kans wat meer punten, maar verzuimde dat te doen.

In de vierde bereikte lead-off hitter Emma Wójcik het tweede honk na een fout, maar bleef daarna achter. En in de vijfde had de ploeg loopsters op het tweede en derde honk met één uit, maar ook zij strandden.

Roef! kreeg op rij drie slag in de vierde, waarna een loopster op het tweede honk achterbleef in de vijfde. Met een 3-2 achterstand sloeg Roef! toe met vijf punten met twee uit in de zesde inning om de wedstrijd in eigen voordeel om te draaien.

De rally begon met een prima slagbeurt van lead-off hitter Noa Armirotto. Met een 1-wijd-2-slag count sloeg ze zeven foutballen. Met een 2-2 count sloeg ze een lead-off double, waarna vier wijd volgde voor Amy Udink. Met één uit werd Armirotto op het derde honk uitgeschakeld op een grounder van Céline Janssens. Met twee uit kwamen de honken vol te staan na een honkslag van Wies Ligtvoet. Even later werd de gelijkmaker gescoord toen Kim Donkers via een fout op het honk kwam. Vervolgens veegde Cindy van der Zanden de honken schoon met een 3-run double, waarna ze zelf scoorde toen ook Elizabeth Snow na een fout op het honk kwam. Van der Zanden sloeg 3-uit-5 in deze wedstrijd, waaronder twee doubles, scoorde een punt en sloeg er vijf binnen, zodat ze verantwoordelijk was voor zes van de zeven door haar ploeg gescoorde punten.

In hun laatste twee slagbeurten werd Olympia Haarlem op rij uitgeschakeld door Marjolein Merkx.FysioExpert Olympia Haarlem - Roef! 3-7
RHE
Roef!0020050-791
FysioExpert Olympia Haarlem2010000-342
pitcher Roef!inn.SOBBHRER
Marjolein Merkx, W (1-0)764433

pitcher Olympiainn.SOBBHRER
Eva Voortman, L (0-1)7104972
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires: HP-Bianca Dweelaard, 1B-Mariana Prins.
Official Scorer-Stefan Slinger.
Play-by-Play Scorer-Huub Rustman (Olympia Haarlem).
Public Address Announcer-Eric de Vries.
Scoreboard Operator-Peter Warmerdam.
Aanvangstijd-16:42 uur.
Speeltijd-2:01 uur.
Locatie-Nol Houtkamp Sportpark, Haarlem.

Game Notes:
Opening Day Golden League 2019.
Amy Udink (Roef!) debuteert in de Golden League.
Weersomstandigheden bij aanvang: Bewolkt, 6,2° C; windrichting noord-noordoost;
windsnelheid 21 kmu; windkracht 4 Bft; luchtvochtigheid 46%.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.