Grand Slam * Stats & News
Updated: 17 april 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Fred Versluis & Marco Stoovelaar)

Sparks Haarlem wint ruim tegen terugkerend Hoofddorp Pioniers
English

HAARLEM - Sparks Haarlem opende het seizoen 2019 in de Golden League met twee overtuigende overwinningen tegen Hoofddorp Pioniers op een zeer koude zaterdagmiddag (13 april). Sparks Haarlem won met 7-0 en 10-2 en sloot beide wedstrijden af via de mercy-regel puntenverschil. In de tweede wedstrijd brak Sparks Haarlem een 2-2 stand in de vierde inning en scoorde daarna acht punten.

Het was een bijzonder koude dag vandaag. De gemiddelde temperatuur was 6,5 graden Celsius, maar de gevoelstemperatuur van slechts 3,4 graden.

Voor Hoofddorp Pioniers betekende vandaag de terugkeer naar de hoogste afdeling na afwezigheid van 25 jaar. In 1993 speelde het softbalteam van de Hoofddorpse vereniging in hun enige Hoofdklasse-seizoen. De ploeg won toen slechts vier van de 33 gespeelde wedstrijden en degradeerde. In de daaropvolgende jaren speelde Pioniers in de Eerste Klasse (toen de tweede hoogste afdeling), maar degradeerde opnieuw in 2003. De ploeg keerde na vijf jaar terug, maar degradeerde nogmaals drie jaar later. In 2015 promoveerde Pioniers naar de nieuwe Silver League, waarin het sinds 2016 uitkwam.

Vorig jaar eindigde Pioniers op de tweede plaats achter Twins Oosterhout. Doordat de Golden League dit jaar uitgebreid werd van zes naar acht teams promoveerden beide teams automatisch.

Met de wedstrijden van vandaag schreef Hoofddorp Pioniers een stukje geschiedenis. Op 4 april opende het honkbalteam van de club hun seizoen in de Hoofdklasse. De volgende dag speelde het mannensoftbalteam hun eerste wedstrijd in de hoogste afdeling. Vandaag kregen deze teams gezelschap van het vrouwensoftbalteam. Hiermee is Hoofddorp Pioniers de enige ploeg die een team heeft in alledrie de hoogste afdelingen.

(13 april)

Programma, Standen & Uitslagen
Game 1

Om 14:00 uur stapte Quilen Dirksz in het slagperk en werd de eerste speelster van Hoofddorp Pioniers in 25 jaar die aan slag kwam in een Hoofdklasse-wedstrijd. Ze popte de bal de lucht in richting fout gebied, waarna die werd gevangen door catcher Anne Blaauwgeers. Sparks Haarlem-starter Kirsten Scheele schakelde drie slagvrouwen op rij uit. De ervaren rechtshander speelde in 2016 in haar laatste volle seizoen. In de voorbije twee seizoenen viel ze regelmatig in vanwege blessure in de pitching-staf. Maar dit jaar is ze fulltime terug op het roster van Sparks Haarlem.

Sparks Haarlem opende de score met een punt in hun eerste slagbeurt op starter Iris Strookman. Ze gooide vier wijd op lead-off hitter Anne Blaauwgeers, die daarna zowel het tweede als het derde honk stal. Volgende slagvrouw Kimberly Jones kreeg eveneens vier wijd. Toen zij het tweede honk stal volgde daar een foute aangooi en dat stelde Blaauwgeers in staat het eerste punt te scoren.

In de tweede inning werd de voorsprong verdubbeld. Met één uit werd Taisa Kirindongo geraakt door een worp in haar eerste slagbeurt in de hoogste afdeling. Met één uit stal ze het tweede honk, waarna ze scoorde toen volgende slagvrouw Caitlin Kramer na een fout op het honk kwam.

Sparks Haarlem scoorde tweemaal in de derde inning. Kimberly Jones begon met vier wijd en McKayla Taylor (die ook debuteerde) volgde met een tweehonkslag. Hierna bereikte Maxime van Dalen het honk na een fout en dat stelde beide loopsters in de gelegenheid te scoren en er een 4-0 stand van te maken. Een week geleden opende Van Dalen het seizoen in de Italian Softball League als speelster van Bollate, maar vandaag speelde ze voor haar Nederlandse ploeg.

...Quilen Dirksz sloeg de eerste honkslag voor Pioniers...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Hoofddorp Pioniers bereikte voor het eerst het honk in de 1e4. In de eerste drie innings ging de ploeg op rij uit tegenover Kirsten Scheele, die de laatste vijf slagvrouwen met drie slag uitschakelde. In de vierde nam Ginger de Weert de pitching over. Ze kreeg een lead-off double tegen van Quilen Dirksz, die daarmee de eerste Hoofdklasse-honkslag voor Pioniers sloeg in 25 jaar. Ze bereikte het derde honk op een opofferingsstootslag van Nina Oomes, maar strandde daarna op het derde honk.

Sparks Haarlem scoorde weer een punt op nieuwe pitcher Serena Kersten in de 2e4. Kendra van Vliet begon met een honkslag, stal het tweede honk met één uit, schoof op na een wilde worp en scoorde op een opofferingsslag van Kimberly Jones.

In de 1e5 liet Pioniers hun tweede honkslag noteren in de wedstrijd. Met één uit sloeg Mayara Brown een honkslag, stal het tweede honk, maar bleef daar achter.

Sparks Haarlem bereikte het mercy-regel puntenverschil van zeven even later. Met één uit kreeg Feline Poot vier wijd en sloeg Taisa Kirindongo een honkslag. De schoven op na een vangbal op fout gebied, waarna de honken vol kwamen te staan na vier wijd voor Caitlin Kramer. Anne Blaauwgeers volgde met een walk-off, 2-run single die een einde aan de wedstrijd maakte.Sparks Haarlem - Hoofddorp Pioniers 7-0 (5 inn.)
RHE
Hoofddorp Pioniers00000 -023
Sparks Haarlem11212 -740
(twee uit toen een verschil van 7 punten werd bereikt in de vijfde inning)
pitchers Pioniersinn.SOBBHRER
Iris Strookman, L (0-1)3-4142

Serena Kersten1.214333

pitchers Sparksinn.SOBBHRER
Kirsten Scheele, W (1-0)36----

Ginger de Weert2112--
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires: HP-Martin Lemstra, 1B-Wout van der Horst.
Official Scorer-Leo van den Brun.
Play-by-Play Scorer-Dennis Duin.
Public Address Announcer-Josefien van Dusschoten.
Scoreboard Operator-Brian de Groot.
Aanvangstijd-14:00 uur.
Speeltijd-1:20 uur.
Locatie-Noordersportpark, Haarlem.

Game Notes:
Opening Day Golden League 2019.
Quilen Dirksz, Mayara Brown, Dionne Cooper, Amy-Lynn Felix, Susannah Groen, Shari van Heyningen, Manon Marie, Femke Nuijten, Iris Strookman, Serena Kersten (allen Hoofddorp Pioniers), Taisa Kirindongo en McKayla Taylor (beiden Sparks Haarlem) debuteerden in de Golden League.
Glennsig Polonius (Hoofddorp Pioniers) debuteerde als Hoofd Coach in de Golden League.
Griffifth Cathalina en Raily Margaritha (Roef!) debuteerden als Coach in de Golden League.
Weersomstandigheden bij aanvang: Halfbewolkt, 6,7° C; windrichting noordoost;
windsnelheid 27 kmu; windkracht 4 Bft; luchtvochtigheid 53%.
Game 2

Sparks Haarlem opende de score in de tweede wedstrijd ook in de eerste inning. Met één uit sloeg Kimberly Jones een honkslag en McKayla Taylor een tweehonkslag op starter Sheila van der Tang, één van de vier Pioniers-speelsters die enige ervaringen hebben in de hoogste afdeling. Hierna werd een wilde worp gevolgd door een foute aangooi en kwamen beide loopsters tot scoren.

Maar Pioniers had daarna een paar productieve slagbeurten op starter Quincy Catsburg. In de tweede inning opende de Française Manon Marie met een driehonkslag, maar die kon daarna niet opschuiven op een infield-hit van Mayara Brown. Terwijl de laatste werd uitgeschakeld bij een steelpoging kon Marie scoren voor Pioniers.

Nadat Sparks op rij was uitgeschakeld in de tweede inning kwam Pioniers langszij in de derde inning. Met één uit kreeg Quilen Dirksz vier wijd en met twee uit kwam Kelsey Huijzers na een fout op het honk. De twee schoven op na een wilde worp, waarna Dirksz de gelijkmaker scoorde op een honkslag van Shari van Heyningen. Met loopsters op het eerste en derde honk maakte een foul-out een einde aan de slagbeurt.

In de 2e3 maakte de Pioniers-verdediging een 'inning-ending double play' en dus begon de vierde slagbeurt met een 2-2 stand.

...Maxime van Dalen...
...3-uit-3, homerun, 3x gescoord, 3 RBI's...
(© Foto: Fred Versluis)
Rebecca Soumeru nam de pitching bij Sparks Haarlem over in de 1e4. De ervaren rechtshander schakelde alle zes slagvrouwen die ze in het restant tegenover zich kreeg uit.

Sparks hernam de leiding in de 2e4. Maxime van Dalen en Dominique Sprengers begonnen met honkslagen en Feline Poot volgde met een 2-run double. Pioniers maakte daarna wederom een dubbelspel.

Sparks Haarlem nam meer afstand door driemaal te scoren in de vijfde slagbeurt. Nadat Anne Blaauwgeers begon met vier wijd werd Iris Strookman de nieuwe pitcher voor Pioniers. Met één uit kreeg ze puntscorende honkslagen tegen van McKayla Taylor en Maxime van Dalen. Met twee uit sloeg Feline Poot een honkslag en volgde Taisa Kirindongo met een RBI-double. Vier wijd voor Kendra van Vliet zorgde nog voor volle honken, maar de thuisploeg liet de drie loopsters achter.Serena Kersten. Dit keer begon Anne Blaauwgeersz met een honkslag en scoorde op een tweehonkslag van Kimberly Jones. Met één uit sloeg Maxime van Dalen een walk-off, 2-run homerun om een einde aan de wedstrijd te maken. Van Dalen sloeg 3-uit-3, scoorde drie punten en sloeg er ook drie punten.Sparks Haarlem - Hoofddorp Pioniers 10-2 (6 inn.)
RHE
Hoofddorp Pioniers011000 -242
Sparks Haarlem200233 -10132
(één uit toen een verschil van 7 punten werd bereikt in de zesde inning)
pitchers Pioniersinn.SOBBHRER
Sheila van der Tang, L (0-1)4 (*)13655

Iris Strookman121422

Serena Kersten0.1-----
(*) - Van der Tang gooide op één slagvrouw in de vijfde inning

pitchers Sparksinn.SOBBHRER
Quincy Catsburg321421

Rebecca Soumeru, W (1-0)34----

Homerun: Sparks: Maxime van Dalen (1)(6e,2-run,2 uit,op Kersten).
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires: HP-Wout van der Horst, 1B-Martin Lemstra.
Official Scorer-Leo van den Brun.
Play-by-Play Scorer-Dennis Duin.
Public Address Announcer-Josefien van Dusschoten.
Scoreboard Operator-Brian de Groot.
Aanvangstijd-15:52 uur.
Speeltijd-1:29 uur.
Locatie-Nol Houtkamp Sportpark, Haarlem.

Game Notes:
Opening Day Golden League 2019.
Weersomstandigheden bij aanvang: Bewolkt, 6,2° C; windrichting noord-noordoost;
windsnelheid 21 kmu; windkracht 4 Bft; luchtvochtigheid 46%.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.