Grand Slam * Stats & News
Updated: 17 april 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Huub Nelissen & Marco Stoovelaar)

Terrasvogels opent seizoen met twee overwinningen bij DSS
English

HAARLEM - Terrasvogels opende het seizoen 2019 in de Golden League op een bijzonder koude zaterdagmiddag (13 april) met twee overwinningen bij DSS. Hierdoor debuteerde de nieuwe Hoofd Coach van de ploeg Stefan Vessies met tweemaal winst.

...Official Scorer Jeanette van Drunen en Announcer...
...Bert Daniëls zitten buiten in slechte weersomstandigheden...
(© Foto: Huub Nelissen)
Twee weken geleden voegde Frans de Bruijn zich bij de staf als 1B Coach. De Bruijn is al sinds halverwege de jaren negentig actief als softbalcoach. Hij is in de Hoofdklasse Hoofd Coach geweest van DSC '74, HCAW en Onze Gezellen. In 2014 was hij Assistent Coach bij Alcmaria Victrix, dat toen eveneens in de hoogste afdeling speelde.

In de opener kwam Terrasvogels tot een 8-0 shutout tegen DSS in een mercy-regel 5-inning wedstrijd. In de tweede wedstrijd kwam Terrasvogels tot een rally van vijf punten in de zesde inning en won met 6-3.

De double-header van vandaag werd gespeeld op het veld van Kinheim op het Pim Mulier Sportpark. Vanwege voetbal-activiteiten is het thuisveld van DSS, op hetzelfde complex, nog niet beschikbaar. Dit betekende dat Public Address Announcer Bert Daniëls en Official Scorers Jeanette van Drunen en Huub Nelissen buiten moesten zitten, omdat er op dit veld geen scorebox staat. Om de scorekaarten, de play-by-play computer en de announcing/geluidsinstallatie te beschermen voor de regen en natte sneeuw werden plastic bakken gebruikt.

Bovendien was het ook nog een bijzonder koude dag vandaag. De gemiddelde temperatuur was 6,5 graden Celsius, maar de gevoelstemperatuur was slechts 3,4 graden.

Vorig seizoen bereikte Terrasvogels de Holland Series tegen FysioExpert Olympia Haarlem, maar verloor de best-of-three kampioensreeks met 2-0.

(13 april)

Programma, Standen & Uitslagen
Game 1

Terrasvogels sloeg al vroeg in de wedstrijd toe tegen de debuterende María Gómez Mendoza door tweemaal te scoren in de eerste helft van de eerste inning. De Venezolaanse rechtshander begon met vier wijd voor lead-off hitter Yindi Beekveldt, die in scoringspositie kwam na een wilde worp en het derde honk bereikte op een grounder van Katharina Szalay. Beekveldt scoorde hierna het eerste punt omdat ze op tijd de plaat bereikte op een velderskeus-grounder richting tweede honk van Lizzie Clarijs.

For-the-record, het punt werd gescoord om 14:02 uur en was één van de eerste twee punten die werden gescoord in het Golden League-seizoen 2019, de andere werd gescoord in Oosterhout. De eerste honkslag werd genoteerd in de wedstrijd tussen FysioExpert Olympia Haarlem en Roef! en de eerste homerun werd geslagen in de opener tussen Twins Oosterhout en Tex Town Tigers.

Terug naar de eerste inning van Terrasvogels. Met Clarijs op het eerste honk kwamen de honken vol te staan toen Karin Tuk en Jessica Waasdorp beiden een honkslag sloegen. Volgende slagvrouw Ella Krommendijk sloeg ook een honkslag om de stand op 2-0 te brengen. De inning eindigde toen Gabi Obia in een 5-2-3 dubbelspel sloeg.

Terrasvogels kreeg een kans meer punten toe te voegen in de tweede slagbeurt, maar liet toen drie loopsters achter. Bobbi Scheurkogel begon met een infield-hit in haar eerste slagbeurt in een Terrasvogels-uniform (ze speelde vorig jaar voor Olympia Haarlem). Met één uit kreeg Yindi Beekveldt opnieuw vier wijd en met twee uit sloeg Lizzie Clarijs een honkslag, maar ze bleven allemaal achter.

...Winnende werpster Roos-Marijn Kramer...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Maar in de vierde inning nam Terrasvogels meer afstand door driemaal te scoren. Bobbie Scheurkogel (vier wijd-gestolen honk) scoorde toen op een honkslag van Kelsy Pieneman, die even later zelf scoorde op een driehonkslag van Yindi Beekveldt. Een opofferingsslag van Katharina Szalay zorgde voor het derde punt in de inning en voerde de stand op naar 5-0.

Een mercy-regel puntenverschil werd bereikt in de 1e5 toen Terrasvogels opnieuw driemaal tot scoren kwam. Ella Krommendijk begon met een tweehonkslag langs de rechtsveld-lijn. De bal eindigde in fout gebied en werd daar opgepakt door een speelster van DSS die niet aan de wedstrijd deelnam. Het gevolg was dat Krommendijk het derde honk kreeg toegewezen wegens obstructie. Met één uit scoorde ze op een honkslag van Bobbi Scheurkogel. De laatste schoof op naar het tweede honk op een opofferingsstootslag van Kelsy Pieneman, waarna ze scoorde op een honkslag van Yindi Beekveldt, die op haar beurt scoorde na een tweehonkslag van Katharina Szalay. En dat verhoogde de stand naar 8-0.

Roos-Marijn Kramer gooide het hele duel voor Terrasvogels en schakelde zeven slagvrouwen met drie slag uit. De rechtshander stond slechts vier honkslagen toe. In de eerste inning, met twee uit, kreeg ze een honkslag tegen van de Tsjechische Eva Rendlová, maar sloot daarna af met een strikeout.

Kramer kreeg daarna een 2-out single tegen van Jenny Kinburn in de derde inning en gooide vier wijd op volgende slagvrouw Annemiek de Rover, maar eindigde opnieuw met een strikeout.

Met een 5-0 achterstand kwam DSS dicht bij het scoren van een punt in de 2e4. Met één uit kwam Denice van Dijk (die vorig jaar uitkwam voor Terrasvogels) na een fout op het honk en sloeg Dominique Burger een honkslag. Volgende slagvrouw Lorraine Kieft kwam ook tot een honkslag. Van Dijk werd doorgestuurd, maar daarna uitgeschakeld op de plaat na een prima aangooi van rechtsveldster Kelsy Pieneman. Met loopsters op het tweede en derde honk eindigde de inning met een strikeout.DSS - Terrasvogels 0-8 (5 inn.)
RHE
Terrasvogels20033 -8111
DSS00000 -042
pitcher Terrasvogelsinn.SOBBHRER
Roos-Marijn Kramer, W (1-0)5724--

pitchers DSSinn.SOBBHRER
María Gómez Mendoza, L (0-1)4.2441188

Ilse Kesseler0.1-----
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires: HP-Arjan de Wever, 1B-Britt Nielandt.
Official Scorer-Jeanette van Drunen.
Play-by-Play Scorer-Huub Nelissen.
Public Address Announcer-Bert Daniëls.
Scoreboard Operator-Bert Daniëls.
Aanvangstijd-14:00 uur.
Speeltijd-1:33 uur.
Locatie-Pim Mulier Sportpark, Haarlem (veld Kinheim).

Game Notes:
Opening Day Golden League 2019.
María Gómez Mendoza (DSS) debuteert in de Golden League.
Stefan Vessies (Terrasvogels) debuteert als Hoofd Coach in de Golden League.
Weersomstandigheden bij aanvang: Bewolkt & regenachtig, 6,7° C; windrichting noordoost;
windsnelheid 27 kmu; windkracht 4 Bft; luchtvochtigheid 53%.
Game 2

In de tweede wedstrijd keek Terrasvogels tegen een 2-1 achterstand aan na vijf innings, maar kwam daarna tot een rally van vijf punten in de 1e6 om opnieuw tot winst te komen. DSS 'outhitte' Terrasvogels met 10-6, waaronder drie van Eva Rendlová. Katharina Szalyay sloeg drie van de zes Terrasvogels-honkslagen.

DSS opende de score in de tweede helft van de eerste inning op startende pitcher Bobbi Scheurkogel. Met één uit kreeg Annemiek de Rover vier wijd, schoof op na een grounder en scoorde op een tweehonkslag van Sophie Bugter. Ze strandde op het tweede honk, want Scheurkogel sloot af met een strikeout.

In de volgende drie innings kreeg Terrasvogels een aantal loopsters in scoringspositie op starter Anna-Bè Bartels, maar wist niet te scoren.

In de tweede inning begon Karin Tuk met vier wijd, schoof op na een opofferingsstootslag van Jessica Waasdorp, maar strandde op het tweede honk. In de derde, met twee uit, kreeg Yindi Beekveldt vier wijd en sloeg Katharina Szalay een tweehonkslag, maar ook zij bleven achter. En in de vierde opende Karin Tuk met een honkslag, waarna niemand kon worden uitgeschakeld op een opofferingsstootslag/velderskeus van Jessica Waasdorp. Ze schoven op na een OSS van Gabi Obia, maar strandden ook op het tweede en derde honk.

DSS kreeg ook een aantal scoringskansen. In de tweede inning bereikte Lorraine Kieft het honk met een infield-hit, maar strandde later op het tweede honk. Na afloop van de tweede inning verliet de ervaren speelster Annemiek de Rover (die de eerste honkvrouw was) uit voorzorg de wedstrijd met een blessure.

Met twee uit in de 2e3 sloeg Eva Rendlová een tweehonkslag voor DSS. Een gedwongen loop werd opgezet via opzettelijk vier wijd voor Sophie Bugter, maar Denice van Dijk volgde met een honkslag. Rendlová probeerde te scoren, maar werd op de plaat uitgeschakeld na een goede aangooi van midveldster Yindi Beekveldt.

DSS kwam ook dicht bij het scoren van een punt in de vierde, maar drie loopsters bleven achter. Dominique Burger begon met een honkslag en Anna-Bè Bartels kreeg vier wijd met één uit. Een fout op een opofferingsstootslag van Ilse Kesseler zorgde voor volle honken. Hierna werd Burger gedwongen uitgeschakeld op de plaat na een grounder en maakte een vangbal een einde aan de slagbeurt.

...Eva Rendlová...
...solo-homerun...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Even later kwam Terrasvogels langszij in de 1e5. Kelsy Pieneman opende met vier wijd, schoof op na een opofferingsstootslag van Yindi Beekveldt en scoorde op een 2-out single van Lizzie Clarijs.

DSS hernam de leiding onmiddellijk in de 2e5. Roos-Marijn Kramer nam de Terrasvogels-pitching over, maar haar eerste worp op Eva Rendlová eindigde over de omheining in het links/midveld voor een lead-off homerun.

Met een 2-1 achterstand sloeg Terrasvogels toe met een 5-run rally in de zesde inning om de wedstrijd om te draaien. De punten werden gescoord op slechts twee honkslagen, want de DSS-verdediging droeg bij met twee fouten, die zorgden voor drie onverdiende punten. Volgens de scoreregels was het vierde punt zogenoemd 'team-onverdien', want dat werd gescoord op een reliever, die een verdiend punt op haar naam kreeg. De rally begon met een vier wijd voor openingsslagvrouw Jessica Waasdorp, die daarna opschoof na een wilde worp en een grounder. Ze scoorde daarna de gelijkmaker op een grounder richting derde honk van Gabi Obia, die zelf het honk bereikte via velderskeus. De honken kwamen vol te staan toen Bobbi Scheurkogel na een fout op het honk kwam en Kelsy Pieneman vier wijd kreeg. Hierna nam María Gómez Mendoza de pitching over bij DSS. Met twee uit kreeg ze een puntscorende infield-hit tegen van Katharina Szaly, die Terrasvogels op voorsprong zette. De infield-hit werd gevolgd door een fout, wat leidde tot het volgende punt. Een driehonkslag van Lizzie Clarijs bracht nog eens twee punten binnen en verhoogde de stand naar 6-2.

DSS wist nog een punt te scoren in de 2e7, maar kreeg een kans meer te scoren. De honken kwamen snel vol te staan toen Eva Rendlová, Sophie Bugter en Denice van Dijk de inning allemaal begonnen met een honkslag. Even later werd Rendlová gedwongen uitgeschakeld op de plaat op een grounder van Dominique Burger, maar dat werd gevolgd door een foute aangooi bij een poging een dubbelspel te completeren. Dat stelde Bugter in de gelegenheid te scoren. Met loopsters op het eerste en derde honk maakten een vangbal en een strikeout een einde aan de wedstrijd.DSS - Terrasvogels 3-6
RHE
Terrasvogels0000150-662
DSS1000101-3103
pitchers Terrasvogelsinn.SOBBHRER
Roos-Marijn Kramer- (*)-----

Bobbi Scheurkogel433511

Roos-Marijn Kramer, W (2-0)331521
(*) - Kramer was aangekondigd als startende pitcher, maar werd vervangen toen 2e1 begon
pitchers DSSinn.SOBBHRER
Anna-Bè Bartels, L (0-1)5.125452

María Gómez Mendoza1.221211

Homerun: DSS: Eva Rendlová (1)(5e,solo,0 uit,op Kramer).
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires: HP-Britt Nielandt, 1B-Arjan de Wever.
Official Scorer-Jeanette van Drunen.
Play-by-Play Scorer-Huub Nelissen.
Public Address Announcer-Bert Daniëls.
Scoreboard Operator-Bert Daniëls.
Aanvangstijd-16:10 uur.
Speeltijd-2:00 uur.
Locatie-Pim Mulier Sportpark, Haarlem (veld Kinheim).

Game Notes:
Opening Day Golden League 2019.
Wendy van Wijk (DSS) debuteert in de Golden League.
Weersomstandigheden bij aanvang: Bewolkt & koud, 6,2° C; windrichting noord-noordoost;
windsnelheid 21 kmu; windkracht 4 Bft; luchtvochtigheid 46%.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.