Grand Slam * Stats & News
Updated: 17 april 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar
(Tekst & Foto's: Marco Stoovelaar)

Tex Town Tigers wint tweemaal in regen en sneeuw in Oosterhout
English

OOSTERHOUT - Tex Town Tigers opende het seizoen 2019 in de Golden League op een bijzonder kouder zaterdagmiddag (13 april) met twee overtuigende overwinnigen bij Twins Oosterhout.

Met de wedstrijden van vandaag keerde Twins terug in de hoogste afdeling. De ploeg degradeerde in 2016. Vorig seizoen eindigde Twins op de eerste plaats in de Silver League en was één van de twee teams die promoveerden naar de Golden League, de andere was Hoofddorp Pioniers. Beide teams promoveerden automatisch, want de hoogste afdeling is dit seizoen uitgebreid van zes naar acht teams. Het Talent Team Holland completeert de afdeling als negende ploeg.

In de opener boekte Tex Town Tigers een 8-1, 5-inning mercy-regel overwinning. In de tweede wedstrijd stond TTT met 4-2 achter na drie innings, maar daarna voegde de ploeg zeven punten toe en won met 9-4.

Het was een bijzonder koude dag vandaag. De gemiddelde temperatuur was 6,5 graden Celsius, maar de gevoelstemperatuur van slechts 3,4 graden. En er was regen en zelfs natte sneeuw!

(13 april)

Programma, Standen & Uitslagen
Game 1

Tex Town Tigers had een goede start en stond reeds met 5-0 voor na drie innings.

De ploeg uit Enschede opende de score met twee puten in de eerste helft van de eerste inning op Carling Hare. De Britse rechtshander gooide vier wijd op lead-off hitter Merel Oosterveld, die in haar eerste Hoofdklasse-wedstrijd speelde sinds 2015. Destijds speelde ze in haar derde en laatste seizoen voor Olympia Haarlem. Daarvoor speelde de outfielder negen seizoenen voor Tex Town Tigers. Oosterveld kwam in scoringspositie op een grounder van Myrthe Smid, waarna ze scoorde op een honkslag van Laura Wissink.

For-the-record, het punt werd gescoord om 14:02 uur en was één van de eerste twee punten die werd gescoord in het Golden League-seizoen 2019, de andere werd in Haarlem gescoord in het duel tussen DSS en Terrasvogels. Wissink's honkslag kwam kort nadat de eerste honkslag van het seizoen was geslagen in de wedstrijd tussen FysioExpert Olympia Haarlem en Roef!.

Nadat Oosterveld had gescoord schoof Wissink op na een grounder, waarna ze het derde honk kreeg na een illegal pitch. Nadat volgende slagvrouw Marije Oosting-ten Thij vier wijd had gekregen zorgde een wilde worp voor het tweede punt.

Tex Town Tigers voegde twee punten toe in de tweede inning. Met één uit kwamen de honken vol te staan toen Shaneequa Kock het honk bereikte met een stootslag-honkslag en Eloïse Tribolet en Merel Oosterveld beiden vier wijd kregen. Hierna leverde Myrthe Smid een 2-run single af om er een 4-0 stand van te maken.

In de 1e3 scoorde TTT het vijfde punt. Met één uit voerden loopsters Marije Oosting-ten Thij (vier wijd) van het tweede honk en Nadine Marinus (velderskeus) vanaf het eerste honk een double-steal uit. Lee Lankhorst sloeg de bal daarna omhoog in het outfield-gebied achter het eerste honk en iedereen kwam in beweging. Rookie eerste honkvrouw 1B Ilse van de Wouw ving de bal, waarna Oosting vertrok om te scoren en de aangooi naar de plaat te snel af was, zodat dit een opofferingsslag werd. Marinus wist niet op tijd terug te keren naar het derde honk en werd daar uitgeschakeld, waardoor het een 'inning-ending double play' werd!

De Twins-verdediging maakte wederom een paar prima nullen in de vierde slagbeurt, maar moest ook weer een punt toestaan. Shaneequa Kock begon voor TTT met een honkslag en Eloïse Tribolet kreeg vier wijd. Kock scoorde vervolgens na een honkslag van Merel Oosterveld, terwijl Tribolet werd uitgeschakeld bij een poging op te schuiven naar het derde honk na een aangooi van linksveldster Ellinor Keepers. Voor Oosterveld was dit haar eerste Golden League-honkslag sinds ze 2-uit-3 sloeg als speelster van Olympia Haarlem op 27 juni 2015 tegen DSS. Het toeval wil dat Dieks Bannink toen de Official Scorer was en nu de Play-by-Play Scorer. Op de aangooi naar het derde honk schoof Oosterveld op naar het tweede honk. Maar even later werd ze uitgeschakeld bij een poging het derde honk te bereiken, nadat Myrthe Smid in fout gebied was uitgevangen. Daar maakte Ilse van de Wouw weer een prima vangbal, waarna ze het dubbelspel completeerde.

...Nadine Marinus homerde voor Tex Town Tigers...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Met een 6-0 achterstand scoorde Twins hun eerste punt in de 2e4 op de Canadese rechtshander Zoe Gillis. Ze werd gesteund met een dubbelspel in de tweede inning, maar in die slagbeurt liet Twins ook loopsters achter op het eerste en tweede honk. In de derde inning gooide Gillis vier wijd op lead-off hitter Anne Ketelaar, die opschoof na een wilde worp, maar strandde op het tweede honk.

Met twee uit in de 2e4 gooide Gillis vier wijd op Danielle ten Donkelaar, die vorig jaar in de Silver League uitkwam voor Amsterdam Pirates en ook oud-speelster is van Tex Town Tigers. Ze schoof op na een honkslag van Ellinor Keepers, waarna ze scoorde op de eerste Golden League-honkslag van Ilse van de Wouw.

In de 1e5 scoorde TTT twee punten om een mercy-regel puntenverschil te bereiken. Danielle ten Donkelaar nam de pitching over en kreeg een one-out single to Lisa Marie Kovačevič-Köllner. Met twee uit homerde 'veteraan'-speelster Nadine Marinus om er een 8-1 stand van te maken. Ze werd daarmee de eerste speelster die een homerun sloeg in het Golden League-seizoen 2019.

Hoewel ze een zeer solide slagvrouw is staat Nadine Marinus niet bekend om het slaan van homeruns. Dit was pas haar vierde op Hoofdklasse-niveau sinds ze haar debuut maakte in 2005. Ze sloeg haar laatste homerun op 22 mei 2016 in wat een knotsgekke wedstrijd was tegen het Talent Team Holland. Destijds won Tex Town Tigers met 21-20 in een wedstrijd die twee uit en 41 minuten duurde. Nadine Marinus sloeg in dat duel 4-uit-6, waaronder een homerun. In die wedstrijd was Danielle ten Donkelaar haar teamgenoot.

Shaneequa Kock gooide de 2e5 voor TTT en schakelde drie slagvrouwen op rij uit om een einde aan de wedstrijd te maken.Twins Oosterhout - Tex Town Tigers 1-8 (5 inn.)
RHE
Tex Town Tigers22112 -871
Twins Oosterhout00010 -131
pitchers Tex Town Tigersinn.SOBBHRER
Zoe Gillis, W (1-0)423311

Shaneequa Kock1-----

pitchers Twinsinn.SOBBHRER
Carling Hare, L (0-1)416565

Danielle ten Donkelaar11-222

Homerun: Tex Town Tigers: Nadine Marinus (1)(5e,2-run,2 uit,op Ten Donkelaar).
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires: HP-Patrick Reus, 1B-Gerrit-Jan van der Hoeven.
Official Scorer-Rienette Hamers.
Play-by-Play Scorer-Dieks Bannink.
Public Address Announcer-Joost Arnold.
Scoreboard Operator-Joost Arnold.
Aanvangstijd-14:00 uur.
Speeltijd-1:21 uur.
Locatie-Sportpark 'De Slotbosse Toren', Oosterhout.

Game Notes:
Opening Day Golden League 2019.
Zoe Gillis, Noemie Weyel (both Tex Town Tigers), Corinne Ammerlaan, Carling Hare, Anne Ketelaar, Machteld Rector, Sara Riou en Ilse van de Wouw (allen Twins) debuteren in de Golden League.
Jeroen den Duijn (Twins) debuteert als Hoofd Coach in de Golden League.
Rob Hendriks (Twins) debuteert als Coach in de Golden League.
Weersomstandigheden bij aanvang: Halfbewolkt, 6,9° C; windrichting noord;
windsnelheid 19 kmu; windkracht 4 Bft; luchtvochtigheid 45%.
Game 2

In de tweede wedstrijd stond Twins Oosterhout tweemaal voor, maar de ploeg slaagde er niet in de voorsprong vast te houden. Tex Town Tigers kwam tot een rally van vijf punten in de vijfde inning, terwijl Twins puntloos werd gehouden.

Merel Oosterveld opende de wedstrijd voor Tex Town Tigers op starter Romy van der Ham met een tweehonkslag in de eerste helft van de eerste inning, maar strandde op het derde honk. Even later opende Twins de score in hun eerste slagbeurt op starter Lee Lankhorst. Met twee uit kreeg Minke Blok vier wijd en sloeg Sterre den Duijn een honkslag. Machteld Rector volgde met haar eerste Golden League-honkslag om het eerste punt binnen te brengen, maar twee loopsters bleven achter.

Tex Town Tigers kwam wederom in scoringspositie in de 1e2. Dit keer begonnen Marije Oosting-ten Thij en Nadine Marinus met honkslagen, maar zij bleven achter op het tweede en derde honk.

Voor Twins kreeg Ellinor Keepers vier wijd met twee uit in de 2e2, waarna Imane Alou Issa een honkslag sloeg, maar opnieuw strandden twee loopsters.

Tex Town Tigers scoorde daarna tweemaal in de 1e3. Merel Oosterveld begon en bereikte het tweede honk na een fout en schoof op na een wilde worp, maar kon niet verder komen op een infield-hit richting derde honk van Myrthe Smid. Nadat de laatste het tweede honk had gestolen werd een gedwongen loop gecreëerd via opzettelijk vier wijd voor (powerhitter) Laura Wissink. Met de honken vol werd de gelijkmaker hierna echter gescoord op een honkslag van Lisa Marie Kovačevič-Köllner, waarna een wilde worp voor het leidende punt zorgde. Twee loopsters bleven achter, want de volgende drie slagvrouwen werd op rij uitgeschakeld.

...Merel Oosterveld sloeg 4-uit-5 met een double...
...2 runs, 1 RBI...
...Ze sloeg 4 hits en scoorde 3x in haar eerste...
...wedstrijden voor TTT sinds 2012...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Twins herstelde en antwoordde met drie punten in de 2e3 om de leiding te hernemen. Twee punten waren onverdiend, want de TTT-verdediging maakte drie fouten. Minke Blok begon met een tweehonkslag, waarna Sterre den Duijn een honkslag sloeg, die werd gevolgd door een wilde worp en dat bracht de stand op 2-2. Met één uit nam Zoe Gillis de pitching over. Met twee uit bereikten drie slagvrouwen op rij het honk na een fout wat resulteerde in twee punten en een 4-2 voorsprong voor Twins met twee loopsters op de honken. Die kwamen vol te staan na vier wijd voor Imane Alou Issa, maar Gillis sloot daarna af met een strikeout.

De voorsprong was van korte duur, want TTT kwam langszij in de 1e5. Shaneequa Kock begon met vier wijd, waarna haar pinch-runner Nina Grashof opschoof na een infield-hit van Eloïse Tribolet en daarna scoorde op een honkslag van Merel Oosterveld. Dat leidde tot een werpsterswissel, want Carling Hare nam het over. Met één uit gooide ze opzettelijk vier wijd op Laura Wissink om de honken vol te zetten, maar daarna kreeg ze een puntscorende honkslag tegen van Lisa Marie Kovačevič-Köllner die de stand in evenwicht bracht. Oosterveld probeerde hierop het derde honk te bereiken, maar werd daar uitgeschakeld. TTT liet loopsters achter op het tweede en derde honk, maar het was weer een nieuwe wedstrijd.

In de volgende vier innings zou Twins nog slechts eenmaal het honk bereiken, terwijl TTT toesloeg in een lange vijfde slagbeurt met vijf punten. Nadine Marinus en Lee Lankhorst (stootslag) begonnen met honkslagen en schoven op na een opofferingsstootslag van Shaneequa Kock. Ze scoorden vervolgens toen de Française Eloïse Tribolet een 3-run inside-the-park-homerun sloeg langs de linksveld-lijn op TTT op een 8-5 te zetten. Hierna sloeg Merel Oosterveld (die 4-uit-5 was) een honkslag en scoorde op een 2-out double van Laura Wissink, die later het vijf punt in de inning scoorde na een fout. Even later werd het duel onderbroken, omdat de regen en natte sneeuw (!) heviger begon te worden. Na een onderbreking van een half uur werd het duel weer hervat, maar er werd niet meer gescoord.Twins Oosterhout - Tex Town Tigers 4-9
RHE
Tex Town Tigers0022500-9144
Twins Oosterhout1030000-452
pitchers Tex Town Tigersinn.SOBBHRER
Zoe Gillis- (*)-----

Lee Lankhorst2.1-2532

Zoe Gillis, W (2-0)4.261-1-
(*) - Gillis was aangekondigd als startende pitcher, maar werd vervangen toen 2e1 begon
pitchers Twinsinn.SOBBHRER
Romy van der Ham3 (*)-2743

Carling Hare, L (0-2)211654

Danielle ten Donkelaar2211--
(*) - Van der Ham gooide op drie slagvrouwen in de vierde inning

Homerun: Tex Town Tigers: Eloïse Tribolet (1)(5e,3-run,1 uit,inside-the-park,op Hare).
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires: HP-Gerrit-Jan van der Hoeven, 1B-Arjan de Wever.
Official Scorer-Rienette Hamers.
Play-by-Play Scorer-Dieks Bannink.
Public Address Announcer-Joost Arnold.
Scoreboard Operator-Joost Arnold.
Aanvangstijd-15:50 uur.
Speeltijd-2:02 uur.
Site-Sportpark 'De Slotbosse Toren', Oosterhout.

Game Notes:
Opening Day Golden League 2019.
Romy van der Ham, Dederieke van der Klerk en Renee Scholte (allen Twins) debuteren in de Golden League.
30 minuten sneeuw/regen-onderbreking met 2 uit en loopsters op 1e en 2e honk in 1e5.
Weersomstandigheden bij aanvang: Halfbewolkt, 6,9° C; windrichting noord-noordoost;
windsnelheid 19 kmu; windkracht 4 Bft; luchtvochtigheid 45%.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.