Grand Slam * Stats & News
Updated: 14 augustus 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar)

Nederlands Onder-19 Team shuts out Ierland in goede wedstrijd
English

IRVINE, California (USA) - Het Nederlands Under-19 Softbal Team kwam dinsdag (13 augustus) tot een 6-0 shutout-winst tegen Ierland in de Plaatsingsronde voor de 13e tot en met 16e plaats van de U19 World Cup.

In de voorronde liep Oranje zelf driemaal tegen een shutout-nederlaag aan. Op zondag opende Nederland met een goede wedstrijd tegen Canada, maar verloor met 2-0. Later op de dag verloor de ploeg met 7-0 van Nieuw-Zeeland. Op maandag verloor Nederland met 9-0 en werd hitloos gehouden tegen Chinese Taipei in een 4½ inning wedstrijd.

Maar vandaag, op een zonnige middag (26 graden), speelde Nederland een prima wedstrijd, zowel aanvallend als verdedigend (foutloos) en kwam tot acht honkslagen. In de voorgaande drie wedstrijden samen kwam de ploeg tot maar vier honkslagen.

Margot van Eijl gooide het hele duel voor Oranje en deed het uitstekend. De rechtshander gooide een 5-hitter, schakelde zes slagvrouwen met drie slag uit en gaf slechts één vrije loop weg.

Vorig jaar, tijdens het U19 Europees Kampioenschap in Staranzano (Italië) verloor Nederland met 6-4 van Ierland, dat toen de grote verrassing van het toernooi was. Ierland plaatste zich voor de Finale, verloor toen met 7-3 van Italië, maar met hun optreden plaatste de ploeg zich wel voor het WK van dit jaar.

Woensdag speelt Nederland tegen Botswana. Dinsdagochtend stond Botswana met 6-2 voor tegen Zuid-Afrika halverwege de vierde inning. Zuid-Afrika scoorde toen drie punten, maar Botswana voegde een punt toe in de 1e7 om er een 7-5 stand van te maken in hun voordeel. Echter, in de 2e7 maakte de verdediging van Botswana vier fouten (de drie outfielders maakten er elk één ) en dat stelde Zuid-Afrika in staat driemaal te scoren en de wedstrijd met 8-7 te winnen. Overigens maakte Zuid-Afrika zeven fouten in dit duel, terwijl Botswana en zes liet noteren.

(13 augustus)
Nederland had een productieve start en scoorde tweemaal in de eerste inning. Daarna voerde de ploeg de voorsprong op.

In de eerste helft van de eerste inning, op starter Summer Rocha, begonnen Nicky Uytendaal en Marijn Crouwel met vier wijd met één uit voor Nederland. Het eerste punt werd daarna gescoord toen een opofferingsstootslag van Sterre den Duijn eindigde in een foute aangooi. Dat bracht Crouwel naar het derde honk en (nadat Den Duijn het tweede honk had gestolen) zij scoorde het tweede punt op een honkslag langs de linksveld-lijn van Tess Remmers. Twee grounders sloten de slagbeurt af en Remmers strandde op het tweede honk, maar Oranje stond met 2-0 voor.

In de tweede helft van de eerste inning sloeg Summer Rocha een honkslag met één uit op Oranje-starter Margot van Eijl, maar zij strandde op het eerste honk.

Nederland voegde een punt toe in de tweede slagbeurt. Met één uit sloeg Nina Oomes een honkslag en schoof op na een grounder van Yindi Beekveldt, waarna ze scoorde op een honkslag van Nicky Uytendaal.

Ierland bereikte het honk ook weer in de 2e2. Abbileigh Wikston begon met een honkslag, maar Van Eijl volgde met een strikeout. Hierna maakte eerste honkvrouw Nicky Uytendaal, die halverwege de foutlijn stond, een schitterende vangbal op een stootslag van Bridget Keary. Met twee uit werd Alexis Clancy geraakt door een worp, maar Van Eijl sloot af met een nieuwe strikeout.

In de 1e3 werd Alexis Clancy de nieuwe pitcher voor Ierland, maar zij kreeg nog eens twee Nederlandse punten tegen. Sterre den Duijn opende met een driehonkslag in diep midveld en mist op een paar centimeters na een homerun. Ze scoorde toen volgende slagvrouw Tess Remmers via een fout op het honk kwam. Met één uit werd er ook een fout gemaakt op een 'force play-grounder' van Lieke Süskind, die in haar eerste wedstrijd van het toernooi speelde. Een poging tot een double-steal volgde, maar Remmers werd uitgeschakeld bij het derde honk. Süskind bereikte wel het tweede honk, waarna ze kort daarna op het derde honk terechtkwam na een wilde worp. Even later scoorde ze toen Michelle Schuur het honk bereikte op de derde Ierse fout in deze slagbeurt. Nadat Schuur het tweede honk had gestolen eindigde de inning met een strikeout, maar Oranje had de voorsprong opgevoerd naar 5-0.

Nadat beide teams op rij waren uitgeschakeld in de vierde inning leek Nederland weer productief te zijn in de vijfde, maar liet in plaats daarvan drie loopsters achter. Tess Remmers, pinch-hitter Reganied Franka en Lieke Süskind (stootslag) sloegen allemaal een honkslag en zorgden voor volle honken. Franka sloeg voor Isa Smit, die als tweede honkvrouw een lichte blessure opliep toen ze dook naar een harde grouder. Echter, Alexis Clancy schakelde de volgende twee slagvrouwen met drie slag uit en een grounder maakte daarna een einde aan de slagbeurt.

Eerder deze maand wonnen Franka en Amy Felix (die in de 2e4 in het duel kwam als nieuwe rechtsveldster) de Europese titel met het Nederlands Under-16 Team in Zagreb (Kroatië). Op 3 augustus kwam Nederland tot een 2-0 shutout tegen Italië in de Finale van het tiende U16 Europees Kampioenschap. Hiermee veroverde Oranje hun tweede opeenvolgende titel en vierde in totaal.

Margot van Eijl kreeg weer drie opeenvolgende nullen in de vijfde, waarna Oranje weer een scoringskans kreeg in de 1e6. Nicky Uytendaal begon met vier wijd, schoof op na een wilde worp, waarna ze het derde honk bereikte op een grounder van Marijn Crouwel. Volgende slagvrouw Sterre den Duijn kreeg daarna eveneens vier wijd. Even later stal Den Duijn het tweede honk, maar de pitch eindigde in een worp. Dat stelde Uytendaal in staat te scoren, terwijl Den Duijn bezit nam van het derde honk, waar ze achterbleef.

In de 2e6 kreeg Ierland hun twee loopster in scoringspositie toen Maura Keary opende met een tweehonkslag. Met twee uit bereikte de eerste Ierse loopster het derde honk toen Elizabeth Doolan een honkslag sloeg. Maar de twee loopsters bleven achter toen een vangbal de slagbeurt afsloot.

In de 2e7 kreeg Ierland nog een laatste kans tot scoren te komen. Eimear Cunningham begon met een honkslag en Alexis Clancy kreeg vier wijd met één uit. Margot van Eijl volgde met haar zesde strikeout, waarna een foul-fly een einde aan de wedstrijd maakte.Ierland - Nederland 0-6
RHE
Nederland2120010-680
Ierland0000000-054
pitcher Nederlandinn.SOBBHRER
Margot van Eijl, W (1-2)7615--

pitchers Ierlandinn.SOBBHRER
Summer Rocha, L (0-2)2-2332

Alexis Clancy553532
Umpires: HP-Florian Lautenschläger (Duitsland), 1B-Marni Bodnarchuk (Canada), 2B-Sara Dielen (België), 3B-Sarah Eve Jacob (Canada).
Clock Operator-Ayaka Kato (Japan).
Official Scorers-Rafael Valle (Puerto Rico), Tracy Wicks (USA), Stephanie Winkler (Duitsland).
Technical Commissioners-Anna Battigelli (Italië), Steven McCown (USA).
Aanvangstijd-15:00 uur.
Speeltijd-1:59 uur.
Locatie-Field #3, Bill Barber Park, Irvine, California (USA).Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.