Grand Slam * Stats & News
Updated: 13 november 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Fred Versluis)

Ferenc Jongejan nieuwe Hoofd Coach Nederlands Softbal Team
English

NIEUWEGEIN - Ferenc Jongejan is de nieuwe Hoofd Coach van het Nederlands Vrouwen Softbal Team, zo maakte de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond (KNBSB) op woensdag (13 november) bekend. Jongejan is de opvolger van de Amerikaanse coach Connie Clark, die de ploeg dit jaar leidde.

...Ferenc Jongejan...
...nieuwe Hoofd Coach Nederlands Softbal Team...
(© Foto: Fred Versluis)
Eind november vorig jaar werd Jongejan benoemd tot Pitching Coach van het Nederlands Softbal Team met ingang van 1 januari dit jaar. In deze positie was hij de opvolger van de Australische Karen Marr, die sinds december 2010 als Pitching Coach aan het Nederlands Team was verbonden, maar in september vorig jaar terugtrad. Op 31 januari van dit jaar werd Connie Clark aangesteld als nieuwe Hoofd Coach als opvolger van Juni Francisca. Tijdens het Wereldkampioenschap van vorig jaar in Japan werd Francisca op non-actief gezet nadat de ploeg aanvankelijk begon met teleurstellende resultaten. Connie Clark en de eveneens Amerikaanse Michelle Gromacki leidden het Nederlands Team daarna tijdens de Super6 in Hoofddorp in september 2018. Gromacki assisteerde Clark ook dit jaar.

Dit jaar was belangrijk voor Oranje met deelname aan het Europees Kampioenschap in Ostrava (TsjechiŽ) en daarna het Europa/Afrika Olympisch Kwalificatie Toernooi in Vleuten. Helaas was de ploeg uiteindelijk niet succesvol op beide evenementen, die plaatsvonden in juli. In TsjechiŽ domineerde Nederland tijdens het Europees Kampioenschp. De ploeg kwam tot elf opeenvolgende overtuigende overwinningen, waaronder een 6-2 zege tegen ItaliŽ om zich te plaatsen voor de Finale. Echter, op 6 juli, verloor het team daarna de Finale met 3-2 van ItaliŽ, dat hierdoor de titel veroverde.

Twintig dagen later stond Nederland opnieuw tegenover ItaliŽ in een beslissende wedstrijd, dit keer tijdens het Kwalificatie Toernooi. De dag ervoor leed Oranje een kostbare 5-2 nederlaag tegen Groot-BrittanniŽ. Ondanks deze nederlaag bleef de ploeg in de race voor een Olympisch ticket, maar moest dan wel de resterende twee wedstrijden winnen. Op 26 juli nam Nederland een snelle 4-0 voorsprong in de eerste inning tegen ItaliŽ. Echter, de ploeg stond met lege handen, want ItaliŽ kwam terug, won met 7-4 en plaatste zich voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Japan.

In een persbericht stelt KNBSB's Technisch Directeur Tjerk Smeets: ,,Ik ben heel blij met Ferenc als nieuw Bondscoach. Hij is de juiste persoon om deze groep weer terug te brengen naar waar ze horen en dat is mondiale Top 8. Ferenc heeft daarvoor niet alleen de kennis en de kunde, maar vooral ook de drive.''

In hetzelfde bericht zegt Ferenc Jongejan: ,,Ik ben erg blij en vereerd dat de KNBSB het vertrouwen in mij heeft om mij op deze positie neer te zetten. Wij hebben de uitdaging om de teleurstelling van afgelopen zomer om te zetten in positieve energie en komende zomer een succesvol EK te spelen en tickets voor het WK 2021 te bemachtigen. Ik ben er van overtuigd dat wij met de huidige groep (speelsters en staf) en het programma een belangrijke stap kunnen zetten in het blijven ontwikkelen van topsoftbal in Nederland. De speelsters krijgen veel ruimte om zichzelf te ontwikkelen en tegelijkertijd werken wij met z'n allen aan het versterken van het team als collectief. Het is een flinke uitdaging die Tjerk Smeets me heeft gegeven, maar het is er een die ik samen met de staf met veel energie aan heb genomen."

In juni volgend jaar neemt het Nederlands Team deel aan het Europees Kampioenschap.

Ferenc Jongejan is pas drie jaar actief in het vrouwen-softbal. In 2017 was hij de Assistent Coach van Nick Braakman van het softbalteam van Terrasvogels. In dat jaar bereikte de ploeg de Finale van het European Premiere Cup in Haarlem tegen Bussolengo (ItaliŽ), maar verloor toen met 8-0. Vorig jaar was Jongejan de Hoofd Coach van Terrasvogels, die hij toen naar de Holland Series leidde. In de best-of-three Finale verloor Terrasvogels met 2-0 van FysioExpert Olympia Haarlem.

Aanvankelijk, na afloop van vorig jaar, was er de verwachting dat Jongejan dit seizoen zou terugkeren als Hoofd Coach van Terrasvogels, maar kort voor het verstrijken van de transferperiode (15 november) werd bekend gemaakt dat hij was gestopt. Toen werd bekend gemaakt dat hij niet het hele jaar beschikbaar en inzetbaar zou zijn, waardoor hij besloot te stoppen. Een paar weken later werd hij benoemd tot Pitching Coach van het Nederlands Team voor dit jaar.

Voordat hij de keuze maakte om te gaan coachen in softbal was Jongejan vier jaar (2013-2016) de Hoofd Coach van het honkbalteam van UVV in de Hoofdklasse. In deze jaren eindigde UVV in de eerste drie seizoenen op de vijfde plaats, waarna een zevende plek volgde in 2016.

Als linkshandige werper speelde Ferenc Jongejan in de Hoofdklasse voor Twins (1998) en Hoofddorp Pioniers (1999-2000). Na afloop van het seizoen 2000 verhuisde hij naar Neptunus. Hij speelde vervolgens vier seizoenen (2001-2004) professsioneel in de organisatie van de Chicago Cubs en bereikte in 2003 het Triple-A niveau. In dat jaar gooide hij in 29 wedstrijden voor Iowa Cubs. In september 2004, tijdens de Play-Offs, maakte Jongejan zijn debuut in het team van Neptunus met wie hij toen landskampioen werd. In oktober 2004 werd hij 'released' door de Cubs. Korte tijd later stopte hij als actief speler vanwege een blessure. Later keerde hij toch weer terug op het speelveld, dit keer als eerste honkman voor het toen in de Overgangsklasse spelende UVV. In 2014, als coach van UVV, speelde hij nog eenmaal voor de ploeg.

Met het Nederlands Honkbal Team nam Jongejan deel aan de Olympische Spelen van 2000 (Sydney, AustraliŽ) en 2004 (Athene, Griekenland), maar ook het Wereldkampioenschap van 2001 in Taiwan. In totaal gooide hij in 22 wedstrijden voor de Nationale Ploeg, allen als reliever, waarvan een aantal als closer. In 2000 won Jongejan de Guus van der Heijden Memorial Trophy voor de beste international onder de 23 jaar.

Jongejan is ook nauw betrokken geweest bij het Eindhovense Bixie Baseball, ťťn van de Baseball Academies in Nederland.

(13 november)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.