Grand Slam * Stats & News
Updated: 15 augustus 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar)

Nederlands Onder-19 Team verslaat Botswana en boekt tweede zege
English

IRVINE, California (USA) - Het Nederlands Under-19 Softbal Team versloeg Botswana met 12-7 op woensdag (14 augustus) op Dag 5 van de U19 World Cup. Voor Oranje was dit de tweede overwinning tijdens het evenement na een 6-0 shutout-winst tegen Ierland op dinsdag in hun eerste wedstrijd van de Placement Pool voor de 13e tot en met 16e plaats.

In de voorronde liep Oranje zelf driemaal tegen een shutout-nederlaag aan. Op zondag opende Nederland met een goede wedstrijd tegen Canada, maar verloor met 2-0. Later op de dag verloor de ploeg met 7-0 van Nieuw-Zeeland. Op maandag verloor Nederland met 9-0 en werd hitloos gehouden tegen Chinese Taipei in een 4½ inning wedstrijd.

Vandaag was het niet de beste wedstrijd verdedigend, want Oranje maakte vijf fouten. Drie daarvan droegen bij aan een 5-run rally voor Botswana in de vijfde inning. Echter, de verdediging van Botswana maakte negen fouten in dit duel.

Nederland besliste de wedstrijd met een 8-run rally in de tweede inning. De ploeg kwam tot tien honkslagen, waaronder drie van Isa Smit.

De ploeg speelt donderdag de laatste wedstrijd en ontmoet dan Zuid-Afrika.

(14 augustus)
Nederland kwam gelijk in scoringspositie in de eerste helft van de eerste inning. Met twee uit kreeg Nicky Uytendaal vier wijd. Haar temporary runner Yindi Beekveldt stal vervolgens het tweede honk en schoof op na een foute aangooi. Maar met Beekveldt op het derde honk sloot Botswana-starter Boitshepo Arone af met een strikeout.

Botswana kwam eveneens in scoringspositie met twee uit in hun eerste slagbeurt op Oranje-starter Lisa Meyering. Tshegofatso Gaetepele sloeg toen een honkslag. Volgende slagvrouw Thero Swasing maakte toen niet echt goed contact, maar de bal bleef op goed gebied, dicht bij de eerste honk-foutlijn. Daar werd de bal opgepakt door pitcher Lisa Meyering en doorgegooid richting eerste honk. Er volgde een close play, maar de Belgische 1B Umpire Sara Dielen nam de juiste beslissing en gaf Swasing safe (infield-hit). Net als de eerste Nederlandse slagbeurt eindigde de inning met een strikeout.

Oranje was succesvoller in de eerste helft van de tweede inning en kwam toen tot een productieve rally met twee uit, waarin acht punten werden gescoord. Slechts drie punten waren verdiend, want de Botswana-verdediging maakte vier fouten. Met één uit sloeg Isa Smit een honkslag en stal het tweede honk. Met twee uit kreeg Michelle Schuur vier wijd, terwijl Smit het derde honk stal. Nadat Schuur ook in scoringspositie was gekomen na een gestolen tweede honk kregen de twee loopsters het volgende honk toegewezen na een illegal pitch werd afgeroepen. Dat stelde Smit in staat het eerste punt te scoren. Even later scoorde Schuur het volgende punt op een infield-hit van Reganied Franka, die daarna zelf het derde honk wist te bereiken op een erna volgende foute aangooi. Hierna kreeg Nina Oomes vier wijd en stal het tweede honk. Yindi Beekveldt verdubbelde de voorsprong toen ze een 2-run single toevoegde en later ook het tweede honk stal. Zij ging het vijfde punt in de inning scoren toen een pop-fly van volgende slagvrouw Nicky Uytendaal eindigde in een fout. Uytendaal kwam hierna op het twede honk, waarna haar temporary runner Yindi Beekveldt opschoof na een doorgeschoten bal. Met een 1-wijd-0-slag stand op slagvrouw Marijn Crouwel besloot Botswana tot een werpsterswissel. Wame Odirile nam het over en maakte de slagbeurt af van Crouwel, die vier wijd kreeg. Nog eens drie punten werden hierna toegevoegd toen grounders van Tess Remmers en Isa Smit eveneens in fouten eindigden. De lange rally eindigde uiteindelijk met een grounder van Isa Smit.

Botswana pakte een punt terug in de 2e2. Kedibonye Mogatusi en Molibiemang Abetha openden met vier wijd en schoven op na een opofferingsstootslag van Onkokame Tlhakoyakgomo. Volgende slagvrouw Ndapiwa Mothakaja sloeg een grounder, maar Mogatusi wist hierop wel te scoren.

Oranje scoorde weer in de 1e3. Met één uit kwam Reganied Franka op het honk via een stootslag-honklag, stal het tweede honk en scoorde op een honkslag van pinch-hitter Jacky Huijben.

Met één uit in de 2e3 maakte ook Nederland een werpsterswissel met een 9-1 voorsprong. Isanthe Rouwenhorst werd ingebracht om het over te namen van Lisa Meyering, die hierdoor niet de winnende werpster kon worden. Om daar wel voor in aanmerking te komen had ze minimaal drie complete innings moeten gooien (op dit moment in de wedstrijd), tenzij de wedstrijd was afgesloten met een grotere uitslag en twee innings voldoende was geweest. Uiteindelijk zou Meyering vier complete innings hebben moeten gooien, omdat er een complete 7-inning wedstrijd werd gespeeld. Even later scoorde Botswana hun tweede punt. Tshegofatso Gaetepele en Thero Swasing sloegen beiden een honkslag en dat zorgde voor loopsters 'op de hoeken'. De eerste scoorde even later op een grounder van Refilwe Mosepidi. Een vangbal maakte een einde aan de slagbeurt.

Nederland voegde weer een punt toe in de 1e4. Met één uit kreeg Tess Remmers vier wijd. Een honkslag (gevolgd door een outfield-fout) van Isa Smit zorgde voor loopsters op het tweede en derde honk. Hierna leverde pinch-hitter Julia van der Meer een puntscorende honkslag af om er een 10-2 stand van te maken.

Het volgende Oranje-punt kwam tot stand in de vijfde inning. Met één uit sloeg Amy Felix een honkslag, schoof op na een grounder en scoorde toen Marijn Crouwel na een fout op het honk kwam.

Botswana wist ook weer tot scoren te komen in hun vijfde slagbeurt, waarin Nederland even in de problemen kwam. Dankzij ondermeer drie verdedigende fouten kwam de Afrikaanse ploeg tot een rally van vijf punten. Tshegofatso Gaetepele and Thero Swasing waren beiden opnieuw succesvol en openden met hun derde honkslag in de wedstrijd. Beiden scoorden toen een grounder van Refilwe Mosepidi in twee fouten eindigde. Aanvankelijk leek het er op dat Gaetepele korte stop Reganied Franka hinderde terwijl ze richting derde honk liep, maar er werd niets onreglementairs geconstateerd. Hierna bereikte ook pinch-hitter Baone Sephiri het honk na een fout en dat zorgde voor loopsters op het eerste en derde honk. De honken kwamen vol te staan toen Molibiemang Abetha vier wijd kreeg. Botswana voegde hierna nog eens drie punten toe toen pinch-hitter Matlhogonolo Ramoruswana een 'baseclearing double' afleverde. Dat zorgde voor een werpsterswissel, want Margot van Eijl werd ingebracht. Met nog altijd nul uit en een loopster op het tweede honk leidde een pop-fly tot twee nullen. De inning eindigde met een strikeout toen de slagvrouw een foute stootslag plaatste met twee slag. Maar Botswana had de achterstand wel teruggebracht naar 11-7.

Nederland nam wat meer afstand in de 1e6. Isa Smit begon toen met een honkslag (haar derde in de wedstrijd), stal het tweede honk, schoof op na een opofferingsstootslag en scoorde met twee uit toen Sterre den Duijn na een fout op het honk kwam. Den Duijn was in de eerste helft van deze inning in het duel gekomen als nieuwe korte stop.

Margot van Eijl (die de pitching prima overnam en driemaal drie slag gooide) hield Botswana puntloos in hun laatste twee slagbeurten. Met één uit in de 2e6 kreeg ze een honkloopster na een fout, maar de volgende twee slagvrouwen sloegen een vangbal. Ze zorgde daarna voor drie opeenvolgende nullen in de zevende.Botswana - Nederland 7-12
RHE
Nederland0811110-12105
Botswana0110500-779
pitchers Nederlandinn.SOBBHRER
Lisa Meyering2.122211

Isanthe Rouwenhorst, W (1-0)1.2 (*)12564

Margot van Eijl, SV (1)33----
(*) - Rouwenhorst gooide op zes slagvrouwen in de vijfde inning

pitchers Botswanainn.SOBBHRER
Boitshepo Arone, L (0-3)1.223363

Wame Odirile5.113762
Umpires: HP-Sipho Mothobuka (Zuid-Afrika), 1B-Sara Dielen (België), 2B-Maria Urdaniz (Argentinië), 3B-Natasha Restrepo (Colombia).
Clock Operator-Sarah Eve Jacob (Canada).
Official Scorers-Fuka Nakamura (Japan), Desiree Jacobsen (USA), Michael Vallant (Oostenrijk).
Technical Commissioners-Roberto Castro (Costa Rica), Sandy Tudor (USA).
Aanvangstijd-12:30 uur.
Speeltijd-2:11 uur.
Locatie-Field #3, Bill Barber Park, Irvine, California (USA).Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.