Grand Slam * Stats & News
Updated: 16 augustus 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar)

Nederlands Onder-19 Team sluit af met winst en eindigt op 13e plaats
English

IRVINE, California (USA) - Het Nederlands Under-19 Softbal Team kwam tot een 8-2 overwinning tegen Zuid-Afrika op donderdagmiddag (15 augustus), Dag 6 van de U19 Softball World Cup. Voor Oranje was dit de derde opeenvolgende overwinning in de Placement Pool voor de 13e tot en met 16e plaats. Het was ook de laatste wedstrijd voor de ploeg tijdens dit evenement en daarmee eindigde Nederland op de 13e plaats.

In de voorronde liep Oranje zelf driemaal tegen een shutout-nederlaag aan. Op zondag opende Nederland met een goede wedstrijd tegen Canada, maar verloor met 2-0. Later op de dag verloor de ploeg met 7-0 van Nieuw-Zeeland. Op maandag verloor Nederland met 9-0 en werd hitloos gehouden tegen Chinese Taipei in een 4½ inning wedstrijd.

Op dinsdag opende Nederland de Placement Round met een 6-0 winst tegen Ierland en speelde een prima wedstrijd. De ploeg maakte de volgende dag vijf fouten, maar won met 12-7 van Botswana, dat negen veldfouten maakte.

In de wedstrijd van vandaag kwam Nederland tot negen honkslagen, waaronder een inside-the-park-homerun van Nina Oomes.

In de Placement Pool voor de negende tot en met twaalfde plaats won ItaliŽ op woensdag met 9-1 van BraziliŽ, nadat dinsdag was begonnen met een 6-0 shutout-nederlaag tegen TsjechiŽ. De Tsjechische ploeg verloor woensdag met 4-2 van Nieuw-Zeeland. De Tsjechen sloten donderdag af met een 10-3 winst tegen BraziliŽ, terwijl ItaliŽ 's avonds moest spelen tegen Nieuw-Zeeland.

Op woensdag won Japan tweemaal in de Super Round, eerste met 6-1 vs. China en daarna met 7-0 vs. Canada. Japan bleef ongeslagen, want het was deze ronde dinsdag begonnen met een 10-0 winst tegen Puerto Rico. Hiermee plaatste Japan zich als eerste ploeg voor de allesbeslissende Finale van zaterdag. Donderdagavond speelt Japan tegen titelverdediger USA, dat eveneens nog ongeslagen is. De Amerikaanse ploeg opende de Super Round dinsdag met een 12-0 winst tegen Canada, waarna woensdag een 6-0 shutout volgde tegen Puerto Rico. De USA speelt twee wedstrijden op donderdag. Voor de wedstrijd 's avonds tegen Japan speelde de ploeg in de namiddag tegen Chinese Taipei.

(15 augustus)
Net zoals in de voorgaande twee wedstrijden sloeg het Nederlands Team al vroeg toe. Dit keer scoorde de ploeg drie punten in de eerste helft van de eerste inning op weg naar een 8-2 overwinning.

Met ťťn uit in de eerste inning kreeg Nina Oomes vier wijd voor Oranje. Volgende slagvrouw Nicky Uytendaal sloeg de bal het rechts-midveld in voor een honkslag en dat bracht Oomes naar het derde honk. Bij een poging hierna Uytendaal uit te schakelen op het tweede honk werd een fout gemaakt. Dat stelde Oomes in staat te scoren, terwijl Uytendaal opschoof naar het derde honk. Even later scoorde scoorde ze toen Sterre den Duijn een honkslag sloeg. Nadat Den Duijn het tweede honk had gestolen scoorde ze op een hiernavolgende honkslag van Tess Remmers om er een 3-0 stand van te maken. Kort hierna bereikte Remmers het derde honk toen een pick-off richting eerste honk in een fout eindigde. Volgende slagvrouw Isa Smit kreeg vier wijd. Een poging voor een double-steal volgde, maar Remmers werd uitgeschakeld op de plaat. Smit schoof in deze situatie op naar het tweede honk, maar strandde daar.

In de tweede helft van de eerste inning bereikten de eerste twee Zuid-Afrikaanse slagvrouwen het honk op Oranje-starter Margot van Eijl. De rechtshander begon met vier wijd voor lead-off hitter Kelsey Fortuin, waarna ze een honkslag tegen kreeg van Itumeleng Moreroa. Maar de eerste werd gedwongen uitgeschakeld op het derde honk, waarna de volgende twee slagvrouwen werden uitgeschakeld en er dus niet werd gescoord.

Nederland voegde een punt toe in de tweede slagbeurt. Amy Lynn Felix begon met vier wijd, kwam in scoringspositie via een opofferingsstootslag van Jacky Huijben en scoorde op een honkslag van Yindi Beekveldt. Dat leidde tot een werpsterswissel. Grivonne Rhoda nam het over van France Price. Rhoda was de aangekondigde starter, maar werd vervangen door Price (die de startende designated player) was toen de wedstrijd van start ging. Hierna stal Beekveldt het tweede honk en sloeg Nina Oomes een honkslag, maar een strikeout en foul-out beŽindigden daarna de Nederlandse slagbeurt.

In de 2e2 kreeg Margot van Eijl een one-out single tegen, maar gooide ook driemaal drie slag.

In de derde inning kwam Zuid-Afrika dicht bij hun eerste punt toen Itumeleng Moreroa een driehonkslag sloeg met ťťn uit. Maar zij bleef achter, want een foul-out en een vangbal volgden.

Zuid-Afrika kwam weer in scoringspositie in de 2e4 en dit keer scoorde de ploeg wel. Nushka de Beer opende met een tweehonkslag, waarna Shane Luyt een honkslag sloeg. Met loopsters op het eerste en derde honk schakelde Margot van Eijl de volgende slagvrouw met drie slag uit, maar kreeg daarna een puntscorende honkslag tegen van Antonia De Bruyn. Dat zorgde voor een werpsterswissel, want Romy van der Ham nam het over voor Nederland. Hoewel ze volgende slagvrouw Mmahiine Ramaila met drie slag uitschakelde kreeg ze loopsters op het tweede en derde honk toen de derde slagbal in een wilde worp eindigde. De twee loopsters bleven achter.

Even later voegde Nederland een punt toe in de 1e5 toen Nina Oomes opende met een stand-up inside-the-park-homerun langs de linksveld-lijn.

In de 2e5 begon Itumeleng Moreroa met haar derde honkslag in de wedstrijd. Echter, de productieve Zuid-Afrikaanse linksveldster liep een ogenschijnlijke hamstring-blessure aan haar linkerbeen op terwijl ze het eerste honk bereikte en moest de wedstrijd verlaten. Haar pinch-runner Gillian Hale schoof op naar het tweede honk met ťťn uit toen Van de Ham Melissa Savage met een worp raakte. Hale werd vervolgens gedwongen uitgeschakeld bij het derde honk op een grounder van Nushka De Beer. Met loopsters op het eerste en tweede honk voegde Zuid-Afrika een punt toe toen volgende slagvrouw Shane Luyt een honkslag afleverde. Savage scoorde en De Beer bereikte het tweede honk. Toen catcher Tess Remmers controle over de bal verloor op de aangooi naar de plaat probeerde De Beer het derde honk te bereiken, maar werd uitgeschakeld en dat maakte een einde aan de slagbeurt.

Oranje pakte het punt onmiddellijk weer terug in hun zesde slagbeurt. Lead-off hitter Isa Smit sloeg de bal diep het midveld in voor een lead-off triple, waarna ze scoorde op een hiernavolgende grounder van Lisa Meyering, die in de voorgaande inning in het duel was gekomen als nieuwe eerste honkvrouw. Er volgde weer een Zuid-Afrikaanse pitcherswissel en ook nam er een andere catcher plaats achter de plaat. Nieuwe pitcher Chesterney Fortune gooide vier wijd op pinch-hitter Lieke SŁskind, die opschoof na een wilde worp. Die scoorde met twee uit toen Yindi Beekveldt op het honk kwam na een fout. Volgende slagvrouw Nina Oomes bereikte ook het honk na een fout en stal even later het tweede honk. Maar Beekveldt en Oomes bleven respectievelijk achter op het derde en tweede honk.

Zuid-Afrika kreeg weer een honkloopster in de 2e6 toen Antonia De Bruyn vier wijd kreeg met ťťn uit. Maar zij werd even later uitgeschakeld in een unassisted double play toen eerste honkvrouw Lisa Meyering een line drive ving van volgende slagvrouw Mmahiine Koketso.

In de 1e7 verhoogde Nederland de stand naar 8-2 door nog een punt te scoren. Met ťťn uit kreeg pinch-hitter Julia van der Meer drie slag, maar bereikte het honk via een wilde worp. Met twee uit bereikte ze het derde honk op een honkslag van Lisa Meyering, waarna ze scoorde toen ook Lieke SŁskind een honkslag sloeg. Hierna kwamen de honken nog vol te staan na vier wijd voor Michelle Schuur. Maar de drie loopsters bleven achter, want een vangbal sloot de slagbeurt af.

In de 2e7 kreeg Romy van der Ham drie opeenvolgende nullen om een einde aan de wedstrijd te maken.Zuid-Afrika - Nederland 2-8
RHE
Nederland3100121-890
Zuid-Afrika0001100-284
pitchers Nederlandinn.SOBBHRER
Margot van Eijl3.141611

Romy van der Ham, W (1-1)3.211211

pitchers Zuid-Afrikainn.SOBBHRER
Grivonne Rhoda- (*)-----

France Price, L (0-1)1.113444

Grivonne Rhoda44-322

Chesterney Fortune1.232221
(*) - Rhoda was aangekondigd als startende pitcher, maar werd vervangen toen 1e1 begon

Homerun: Nederland: Nina Oomes (1)(5e,solo,0 uit,inside-the-park,op Rhoda).
Umpires: HP-Mark Korras (USA), 1B-Dave Fortin (Nieuw-Zeeland), 2B-Sarah Eva Jacob (Canada), 3B-Jana McCaskill (Groot-BrittanniŽ).
Clock Operator-Ayaka Kato (Canada).
Official Scorers-Gabrielle Hardinger (Oostenrijk), Danny Winders (USA), Fuka Nakamura (Japan).
Technical Commissioners-Gary Skjerven (Canada), Steven McCown (USA).
Aanvangstijd-12:30 uur.
Speeltijd-2:09 uur.
Locatie-Veld #3, Bill Barber Park, Irvine, California (USA).Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.