Grand Slam * Stats & News
Updated: 18 april 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar

(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Fred Versluis)

Nederlandse Softbalploegen Vrouwen en Mannen openen oefenreeks
English

UITHOORN - De Nederlandse Nationale Softbal Teams van zowel de vrouwen als de mannen zijn op woensdagavond (17 april) begonnen aan een oefenreeks van vijf wedstrijden, waarvan de eerste wedstrijd werd gespeeld op het veld van Thamen in Uithoorn.

De goedbezochte wedstrijd was aantrekkelijk en werd door de mannenploeg met 7-5 gewonnen. De Amerikaanse Coach Connie Clark werd onlangs aangesteld als nieuwe Hoofd Coach van het damesteam. Zij zal zich volgende maand bij de ploeg voegen. Vanavond stond het team onder leiding van Pitching Coach Ferenc Jongejan en Hitting Coach Bart Hanegraaff.

Voor beide teams maakt de reeks deel uit van hun voorbereidingen op de internationale toernooien later dit jaar.

Het Oranje-vrouwenteam zal de Europese titel gaan verdedigen op het Europees Kampioenschap, dat 30 juni-6 juli zal plaatsvinden in Ostrava, Frýdek-Místek (beide Tsjechië), Rybnik en Żory (beide Polen). De zes beste ploegen van het EK plaatsen zich voor het Olympisch Kwalificatie Toernooi, dat van 23 t/m 28 juli wordt georganiseerd op het complex van UVV in Vleuten (Nederland). De winnaar van dit evenement plaatst zich voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo (Japan).

De Oranje-mannen, onder leiding van Hoofd Coach Anthony Hosé, nemen op 8 en 9 juni deel aan het Zeister Slot Tournament in Zeist (Nederland). Dat vormt de laatste voorbereiding op het Wereldkampioenschap, dat op de agenda staat voor 13-23 juni in Praag en Havlíčkův Brod in Tsjechië.

De twee Nationale Teams ontmoeten elkaar opnieuw op woensdag 24 april op het veld van regerend mannen-kampioen Quick Amersfoort in Amersfoort.

Op dinsdag 30 april staan de twee ploegen tegenover elkaar op het veld van Hoofddorp Pioniers in Hoofddorp. Hierna wordt de volgende wedstrijd gespeeld op woensdag 8 mei op het veld van De Zuidvogels in Huizen. De reeks wordt afgesloten op woensdag 29 mei op het veld van UVV in Vleuten/Utrecht.

(17 april)
Het was een echte oefenwedstrijd, want beide teams wisselden veelvuldig, zowel verdedigend als aanvallend. Het was ook een wedstrijd waarin vrouwenploeg met 3-2 voorstond na vijf innings. De mannen nam de leiding daarna over in de zesde en voegde nog wat punten toe in de volgende slagbeurt.

...De softbalsters van het Nederlands Team worden voorgesteld...
(© Foto: Fred Versluis)
De honkslagen-productie was laag in de eerste vijf innings, want beide ploegen lieten er slechts drie noteren in deze slagbeurten. De mannenploeg voegde er daarna zeven aan toe in de laatste twee slagbeurten waarin vijfmaal werd gescoord.

Voor de bezoekende mannenploeg sloeg Enio Kwas de eerste honkslag met twee uit in de eerste helft van de eerste inning op startende pitcher Ginger de Weert, maar hij strandde op het eerste honk.

De vrouwenploeg kwam in scoringspositie in hun eerste slagbeurt op starter Wesley Blonk. Met twee uit sloeg Britt Vonk een driehonkslag, maar bleef daarna achter. Dit seizoen speelt Vonk in Italië voor Bussolengo, maar vanavond was ze weer bij het Orange-team. Ook bij het team waren Jessie van Aalst, Brenda Beers (beiden Parma), Maxime van Dalen (Bollate) en Chantal Versluis (Sestese), die allemaal een week geleden het seizoen openden in Italië. In de Golden League staan ze op de rosters van Terrasvogels (Vonk), FysioExpert Olympia Haarlem (Van Aalst, Beers) en Sparks Haarlem (Van Dalen, Versluis).

De Oranje-mannen scoorden tweemaal in de tweede inning. Niels van Amstel begon toen met vier wijd en scoorde toen Dyron Juaquin homerde met twee uit.

Het Oranje-vrouwenteam (dat een slagvolgorde met acht speelters had) antwoordde met drie punten in de 2e2. Karin Tuk begon met vier wijd en met één uit kreeg ook Cindy van der Zanden vier wijd. De twee schoven op na een doorgeschoten bal, waarna beiden scoorden op een honkslag van Shareday Christina wat er een 2-2 stand van maakte. Christina bereikte het tweede honk op de aangooi naar de plaat, waarna ze het derde honk bereikte na een wilde worp. Toen volgende slagvrouw Wies Ligtvoet vier wijd kreeg was de vierde wijdbal ook een wilde worp en dat stelde Christina in staat het leidende punt te scoren.

De vrouwenploeg hield de voorsprong vast in de volgende drie innings, die allen puntloos bleven.

Eva Voortman gooide de derde en vierde inning voor de dames. Met één uit in de derde kreeg ze een honkslag tegen van Glennsig Polonius, die dit seizoen de Hoofd Coach is van het vrouwenteam van Hoofddorp Pioniers in de Golden League. Hierna kreeg Enrique Javier vier wijd, maar een gedwongen nul en een strikeout volgden.

In de vierde inning opende Danny Rombley voor het mannenteam en kwam op het honk na een fout, maar strandde op het tweede honk. Vele jaren honkbalde Rombley in de Hoofdklasse en in het Nederlands Honkbal Team. Hij kondigde begin 2018 zijn afscheid aan. Dit jaar komt Rombley uit voor het mannensoftbalteam van landskampioen Quick Amersfoort en maakt nu dus ook deel uit van het Nederlands Mannen Softbal Team.

...Coaches Ferenc Jongejan en Anthony Hosé begroeten elkaar...
...Umpires Mariana Prins (links) en Britt Nielandt kijken toe...
(© Foto: Fred Versluis)
In de vijfde inning schakelde Mariëlle Vleugels drie slagmensen op rij uit als derde pitcher voor het vrouwenteam.

De Oranje-dames kregen slechts twee honkloopsters in deze drie slagbeurten. Met twee uit in de derde, gooide nieuwe pitcher Jeffry Visser vier wijd op Laura Wissink, maar zij ging gedwongen uit. Visser kreeg drie nullen op rij in de vierde, net als Enio Kwas in de vijfde.

In de 1e6 scoorde het mannenteam twee onverdiende punten op nieuwe pitcher Marjolein Merkx. Jorin van Amstel begon met een tweehonkslag en met één uit kreeg pinch-hitter Matthew Scholten vier wijd. Nadat de twee waren opgeschoven na een doorgeschoten bal scoorde Van Amstel het gelijkmakende punt op een grounder van pinch-hitter Dyron Juaquin (die re-enterde op een andere plek in de slagvolgorde!). Het leidende punt werd even later gescoord toen Anthony Beaumont het honk bereikte na een fout.

De Oranje-mannen voegden drie punten toe op zes honkslagen in de 1e7. Dit was eveneens een slagbeurt waarin de slagvolgorde volledig wijzigde, maar gelukkig wist Official Scorer Jeanette van Drunen alle wijzigingen bij te houden. Zo sloeg Dyron Juaquin bijvoorbeeld op drie verschillende plaatsen in het duel van vanavond!

Idel Raap begon de zevende met een tweehonkslag en scoorde op een hiernavolgende honkslag van Jeff Delfina. Hierna sloeg Danny Rombley een honkslag en scoorde op een tweehonkslag van Matthew Scholten, die daarna zelf ging scoren op een honkslag van Niels van Amstel om de voorsprong op te voeren naar 7-3. Van Amstel was één van de slechts twee spelers die op dezelfde plek in de slagvolgorde bleef staan.

De vrouwenploeg, dat elke inning met een andere verdediging speelde, liet een loopster achter op het tweede honk in de zesde inning. Met een 7-3 achterstand scoorde de ploeg tweemaal in de 2e7. Isa Los begon met vier wijd, waarna Jessie van Aalst werd geraakt door een worp met één uit. Met twee uit scoorden beiden op een honkslag van Mariëlle Vleugels. Maar hierna maakte een grounder een einde aan de aantrekkelijke wedstrijd.

De volgende speelsters kwamen in actie voor het Nederlands Vrouwen Softbal Team:
Jessie van Aalst, Brenda Beers, Shareday Christina, Maxime van Dalen, Charlotte Drijvers, Wies Ligtvoet, Isa Los, Marjolein Merkx, Dinet Oosting, Karin Tuk, Chantal Versluis, Mariëlle Vleugels, Britt Vonk, Eva Voortman, Ginger de Weert, Laura Wissink en Cindy van der Zanden.

De volgende spelers speelden voor het Nederlands Mannen Team:
Jorin van Amstel, Niels van Amstel, Anthony Beaumont, Wesley Blonk, Jeff Delfina, Ron Dix, Gabriel Godersk, Enrique Javier, Quincy Jones, Dyron Juaquin, Enio Kwas, Glennsig Polonius, Idel Raap, Danny Rombley, Matthew Scholten en Jeffry Visser.


...Links: Ginger de Weert was de startende pitcher voor het Nederlands Dames Team...
...Rechts: Wies Ligtvoet nadert het 2e honk in de 1e inning terwijl korte stop Jorin van Amstel de bal ontvangt...
...Maar ze wordt uitgegeven omdat ze het eerste honk te vroeg los liet...

...Links: Britt Vonk slaat een driehonkslag in de eerste inning...
...Rechts: Shareday Christina scoort het derde punt voor het Dames Team in de 2e inning...

...Eva Voortman (links) en Marjolein Merkx gooiden in relief voor het Dames Team...

...Jeffry Visser (links) gooide in relief voor het Heren Team en Danny Rombley maakte zijn debuut...

...Na afloop van de wedstrijd allemaal op de foto...
(© Alle Foto's: Fred Versluis)Nederlands Dames Team - Nederlands Heren Team 5-7
RHE
Nederlands Mannen Softbal Team0200023-7100
Nederlands Vrouwen Softbal Team0300002-542
pitchers Nederlands HSB Teaminn.SOBBHRER
Wesley Blonk2-3233

Jeffry Visser231---

Enio Kwas, W (1-0)331222

pitchers Nederlands SB Teaminn.SOBBHRER
Ginger de Weert231222

Eva Voortman, H (1)2211--

Mariëlle Vleugels, H (1)------

Marjolein Merkx, BS (1), L (0-1)211753

Homerun: Nederlands HSB Team: Dyron Juaquin (1)(2e,2-run,2 uit,op De Weert).
Stand
Uitslagen
Programma
Umpires: HP-Britt Nielandt, 1B-Mariana Prins.
Official Scorer-Jeanette van Drunen.
Public Address Announcer-Eric Schouten (Thamen).
Aanvangstijd-20:00 uur.
Speeltijd-2:03 uur.
Locatie-Sportpark 'De Vuurlijn', Uithoorn (veld Thamen).

Game Notes:
Game 1 'Battle of the Sexes' 2019.
Weersomstandigheden bij aanvang: Halfbewolkt, 16° C; windrichting oost-noordoost;
windsnelheid 10 kmu; windkracht 2 Bft; luchtvochtigheid 76%.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.