Grand Slam * Stats & News
Updated: 18 augustus 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar)

USA verovert Under-19 wereldtitel met comeback-winst
English

IRVINE, California (USA) - De USA heeft haar titel als Wereldkampioen geprolongeerd in de Under-19 categorie. In een spannende Finale zaterdagmiddag (17 augustus) hadden de USA en Japan een extra inning nodig om de ontknoping te bepalen van de 13e WBSC Under-19 Women's Softball World Cup.

In de eerste helft van de achtste inning kwam Japan tot een rally van drie punten, maar in de tweede helft van deze inning antwoordde de USA met vier punten om hun derde opeenvolgende titel te pakken!

Het Nederlands Under-19 Softbal Team sloot het toernooi om donderdag af met een 8-2 overwinning tegen Zuid-Afrika. Voor Oranje was dit de derde opeenvolgende overwinning in de Placement Pool voor de 13e tot en met 16e plaats. Het was ook de laatste wedstrijd voor de ploeg tijdens dit evenement en daarmee eindigde Nederland op de 13e plaats.

Japan bereikte als eerste ploeg de Finale toen het tweemaal won in de Super Round op woensdag. Op donderdag stond Japan tegenover de USA en leed de eerste nederlaag. De USA won met 1-0 en scoorde het enige punt in de eerste inning op een obstructie-call. Met deze winst werd de USA de tweede finalist.

Eerder op zaterdag won Canada het brons door met 5-4 te winnen van AustraliŽ. Voor Canada was dit de eerste medaille ooit. Twee jaar geleden eindigde Canada op de vierde plaats.

Voor de USA, dat ongeslagen bleef en tien wedstrijden won, was dit de derde opeenvolgende wereldtitel en de zevende in totaal. Het was de derde keer op rij dat het evenement in de USA plaatsvond na Oklahoma City, Oklahoma (2015) en Clearwater, Florida (2017).

Het was ook de derde keer op rij dat Japan op de tweede plaats eindigde. Japan heeft de titel vijfmaal gewonnen, de laatste keer in 2013. Puerto Rico eindigde op de voorgaande tweede edities op de derde plaats, maar dit keer werd de ploeg zesde.

Het eerste Wereldkampioenschap Softbal Junioren werd georganiseerd in 1981 in Edmonton (Canada). Vanaf dit jaar is het evenement van naam gewijzigd en is de nu de Under-19 Women's Softball World Cup.

De volgende editie wordt volgend jaar georganiseerd, want het evenement zal dan 'verhuizen' naar de even jaren. Het blijft daarna gewoon elke twee jaar op de agenda staan.

(17 augustus)

Eindstand
1. USA, 2. Japan, 3. Canada, 4. AustraliŽ, 5. Chinese Taipei, 6. Puerto Rico, 7. Mexico, 8. China,
9. Nieuw-Zeeland, 10. TsjechiŽ, 11. ItaliŽ, 12. BraziliŽ, 13. Nederland, 14. Ierland, 15. Zuid-Afrika, 16. Botswana.
De Finale tussen Japan en de USA was een pitching-duel tussen Miu Goto en Megan Faraimo. Tijdens het toernooi domineerde de Amerikaanse ploeg, maar in de Finale was het Japan dat een uitstekende wedstrijd speelde en twee nullen van de titel afwas.

Miu Goto, die het hele duel gooide, kreeg nullen op rij in de eerste inning. Ze kreeg een lead-off single tegen in de tweede slagbeurt, maar daarna volgden twee gedwongen nullen. In de derde inning kreeg de rechtshander een 2-out single tegen van Maelynn Wallace, maar die ging uit bij een steelpoging.

Na weer op rij te zijn uitgeschakeld in de vierde kreeg de USA hun eerste loopster in scoringspositie in de vijfde. Jayda Coleman begon met een honkslag en schoof op naar het tweede honk toen er een fout werd gemaakt op een grounder van Jadelyn Allchin-Curran. Een dubbelspel maakte een einde aan de slagbeurt.

Het was de enige keer dat er een Amerikaanse loopster in scoringspositie kwam. In de zevende gooide Gio vier wijd met ťťn uit, maar sloot daarna af met twee strikeouts.

Japan kreeg hun eerste honkloopster in de eerste helft van de eerste inning op Megan Faraimo. Die begon met tweemaal drie slag, maar kreeg daarna een honkslag tegen van Haruka Sumitani, waarna haar temporary runner uitging bij een steelpoging.

Faraimo, die negenmaal drie slag gooide, kreeg telkens drie opeenvolgende nullen vanaf de tweede inning. Na 13 opeenvolgende slagvrouwen te hebben uitgeschakeld kreeg de rechtshander een one-out single tegen van Miu Goto in de zesde. Met een 0-wijd-1-slag count op slagvrouw Ikue Funasaka werd Goto (die dus de werpster was) ingezet als pinch-hitter. Na het eerste honk te hebben bereikt keerde Funasaka terug als pinch-runner. Volgende slagvrouw Yui Nakagawa sloeg een aantal foutballen, maar de laatste verviel, omdat Funasaka werd uitgegeven omdat ze het eerste honk te vroeg had verlaten. Even later kreeg Nakagawa drie slag om de inning af te sluiten.

In de 1e7 begon Faraimo weer met tweemaal drie slag, waarna ze een honkslag tegen kreeg van Haruka Sumitani, maar een vangbal maakte een einde aan de slagbeurt. En zo was het Japan niet gelukt om in scoringspositie te komen in de reguliere zeven innings.

Met een puntloze gelijke stand volgde een verlenging en toen sloeg Japan toe in de 1e8.

Met Chiharu Shiraishi op het tweede honk als de tie-break loopster eindigde een stootslag-poging in een vangbal. Maar hierna scoorde Shiraishi het eerste punt in de wedstrijd toen Shuri Kasahara een tweehonkslag sloeg in diep links-midveld. Op de volgende worp leverde Mahiro Takahashi een puntscorende honkslag af door de linkerkant van het infield om de stand op 2-0 te brengen. Nadat een vangbal voor de tweede nul had gezorgd bleek dat de Amerikaanse verdediging onder druk stond, want er werden twee fouten gemaakt. Een harde grounder van pinch-hitter Sakura Fukushige eindigde in de eerste fout. Takahashi schoof op naar het derde honk en scoorde toen een hoge aangooi vanuit het outfield richting plaat tot de tweede fout leidde. Dat zorgde ook voor een werpsterswissel, want Montana Fouts nam het over, terwijl er ook een nieuwe catcher werd ingezet. Intussen was Yui Nakagawa in het duel gekomen als pinch-runner voor Fukushige. Zij schoof op naar het derde honk na een honkslag van Rino Setoguchi, waarna de Amerikaanse verdediging wat geluk had, want Nakagawa liep net wat te ver door over het honk en werd uitgetikt, zodat de slagbeurt eindigde. Maar Japan leek op een ogenschijnlijk comfortabele 3-0 voorsprong te staan.

Echter, de USA draaide het duel in de eigen achtste slagbeurt in eigen voordeel om. Tie-break loopster Bailey Dowling schoof op van het tweede naar het derde honk op een honkslag van Jadelyn Allchin-Curran, maar kon niet scoren op een hiernavolgende vangbal in het outfield. Hierna kwam Frankie Hammoude in de wedstrijd als pinch-hitter en zij dreunde de bal diep het linksveld in voor een 3-run line drive homerun! Dit was pas haar tweede honkslag in het evenement. Haar eerste hit was een tweehonkslag tegen Botswana op zondag.

Een hiernavolgende pop-up werd gevangen door pitcher Miu Goto. De Japanse verdediging beleefde hierna een paar lastige momenten en dat leidde tot het winnende punt. Volgende slagvrouw Charla Echols sloeg de bal diep het midveld in voor wat een homerun leek te worden. Echter, midveldster Chiharu Shiraishi sprintte naar het hek, sprong op, maakte een schitterende vangbal (haar handschoen hing over het hek) en knalde vervolgens tegen de omheining. Door de botsing met het hek sprong de bal terug uit Shiraishi's handschoen het veld op en bleef in het spel. Echols bereikte het derde honk met een driehonkslag. Volgende slagvrouw Jasmine Freed sloeg daarna een harde grounder richting korte stop Ako Imamura, die de laatste nul leek te kunnen maken om de wedstrijd naar de negende inning te sturen. Echter, ook Imamura had het geluk niet aan haar zijde, want de bal sprong vlak voor haar op voor een 'bad-hop, walk-off single' die Echols in staat stelde het winnende punt te scoren.USA - Japan 4-3 (8 inn.)
RHE
Japan00000003-361
USA00000004-472
(twee uit toen het winnende punt werd gescoorde in de achtste inning)
pitcher Japaninn.SOBBHRER
Miu Goto, L (2-2)7.241743

pitchers USAinn.SOBBHRER
Megan Faraimo7.29-531

Montana Fouts, W (4-0)0.1--1--

Homerun: USA: Frankie Hammoude (1)(8e,3-run,1 uit,op Goto).
Umpires: HP-Jana McCaskill (Groot-BrittanniŽ), 1B-Ed Otterman (Canada), 2B-Marni Bodnarchuk (Canada), 3B-Tao Cheng (China).
Clock Operator-Patrick Reus (Nederland).
Official Scorers-Beatriz Morales (Spanje), Fausto Nardi (ItaliŽ), Gabrielle Hardinger (Oostenrijk).
Technical Commissioners-Gary Skjerven (Canada), Jorge Roa (Colombia), Anna Battigelli (ItaliŽ), Roberto Perez (Canada), Irene Michielan (ItaliŽ).
Aanvangstijd-14:00 uur.
Speeltijd-1:53 uur.
Locatie-Softball Stadium, Bill Barber Park, Irvine, California (USA).

Game Notes:
Finale van de 13th WBSC U-19 Women's Softball World Cup.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.