Grand Slam * Stats & News
Updated: 18 juli 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Fred Versluis)

Talent Team Holland teruggetrokken uit Golden League
English

NIEUWEGEIN - Het Talent Team Holland heeft zich teruggetrokken uit de Golden League, de hoogste softbalcompetitie. Het besluit werd op woensdag (18 juli) bekend gemaakt door de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond (KNBSB).

In een korte aankondiging stelde de KNBSB dat men ''op maandag 15 juli helaas heeft moeten besluiten om Talent Team Holland uit de Golden League-competitie 2019 te halen''. Als reden voor de terugtrekking werd gzegd dat ''het Nationale Team programma 2019 een (te) grote druk op de speelkalender van de Dutch National Softball League heeft gelegd en dat in het bijzonder op de Golden League-competitie''. De DNSL bestaat uit de Golden League en Silver League.

In het oorspronkelijke speelschema van de Golden League waren alle zondagen gereserveerd door wedstrijden van het Talent Team Holland. ''Waardoor er helaas onvoldoende ruimte is ontstaan om afgelaste wedstrijden in de Golden League in te halen of waardoor door inhaalwedstrijden veschoven TTH-wedstrijden, zelfs met volledige medewerking van de betreffende Golden League-verenigingen, niet meer of lastig in te halen zijn'', aldus de verklaring. De acht teams in de Golden League spelen een double-header op zaterdag. Wanneer een double-header wordt afgelast vanwege weersomstandigheden wordt die een week later op zondag ingehaald. Hierdoor moesten een paar double-headers van Talent Team Holland worden opgeschoven naar een andere datum. De verklaring eindigt met: ''Door het terugtrekken van TTH tijdens de competitie, worden alle door dit team gespeelde competitiewedstrijden als niet gespeeld beschouwd. Dit heeft geen consequenties voor de stand in de competitie''.

...Hoofd Coach Saskia Kosterink...
(© Foto: Fred Versluis)
Het Talent Team Holland speelde dit seizoen 12 wedstrijden, waarvan er twee werden gewonnen. Op 12 mei won de ploeg met 8-4 van Hoofddorp Pioniers. Met die winst werd een einde gemaakt aan een losing streak van 52 opeenvolgende nederlagen wat teruggaat naar september 2016. Afgelopen weekeinde, op 14 juli, deelde het Talent Team hun double-header met Terrasvogels. Na 6-5 verlies in de opener, kwam de ploeg tot een 3-0 shutout in wat de laatste wedstrijd van het team zou zijn. Tijdens het seizoen kwamen 24 speelsters uit voor de ploeg die onder leiding stond van Hoofd Coach Saskia Kosterink. Een aantal van deze speelsters debuteerde dit seizoen in de hoogste afdeling. Maar vanwege de terugtrekking zijn al deze statistieken nu ongeldig. Net als de statistieken van de tegenstanders.

Hoewel in het bericht wordt gesteld dat het terugtrekken geen gevolgen heeft voor de stand is dit maar gedeeltelijk waar. De top-4 en onderste-4 teams blijven inderdaad ongewijzigd. Echter, Roef! klimt nu van de tweede naar de eerste plaats, omdat koploper FysioExpert Olympia Haarlem twee overwinningen tegen het Talent Team moet inleveren. Roef! moest nog in actie komen tegen de Talenten. In de onderste-4 wisselden DSS en Twins Oosterhout van plek. DSS is nu zevende en Twins staat op de achtste plaats.

Op zondag 16 juni had het Talent Team een double-header op het programma staan tegen Roef!, maar die werd verschoven naar zondag 4 augustus. Vanwege inhaalwedstrijden moest Roef! op die dag spelen tegen DSS.

Op zondag 23 juni had het Talent Team moeten spelen tegen DSS, maar ook dat wijzigde. Op deze dag speelde Sparks Haarlem een inhaal double-header tegen Olympia Haarlem. Hoewel er ruimte was de TTH vs. DSS double-header te spelen, werd die toch verschoven naar zondag 21 juli.

De reguliere competitie in de Golden League, die opende op zaterdag 13 april, werd en wordt verschillende keren onderbroken. En er werden een paar mogelijkheden om op zondag te spelen verloren vanwege de opzet van het speelschema.

Zo werden er op zaterdag 27 april, wat Koningsdag was, geen wedstrijden vastgesteld. In plaats daarvan speelden de acht teams een double-header op zondag 28 april.

In het weekeinde van 18-19 mei stonden er geen wedstrijden op het programma, omdat het Nederlands Softbal Team toen een trainingskamp van tien dagen afwerkte in de USA.

...Het Talent Team na een double-header...
...tegen Sparks Haarlem op 26 mei...
(© Foto: Fred Versluis)
In het weekeinde van 8-10 juni werden er slechts twee double-headers vastgesteld voor zaterdag (8 juni) en twee op maandag (10 juni), terwijl er geen wedstrijden waren in de Silver League, met uitzondering van een verplaatste double-header op maandag. Deze opzet had te maken met de beschikbaarheid van de umpires, omdat in dit weekeinde ook het internationale Zeister Slot Toernooi (mannensoftbal) op het programma stond.

Geen wedstrijden werden vastgesteld voor de periode van zaterdag 29 juni tot en met zondag 7 juli, omdat het Nederlands Team toen deelnam aan het Europees Kampioenschap in Tsjechië en Polen.

Afgelopen weekeinde, op 13-14 juli, werd de competitie hervat, maar slechts voor het spelen van één double-header. Er volgt nu een nieuwe onderbreking, omdat het Nederlands Team deelneemt aan het Olympisch Kwalificatie Toernooi in Vleuten (23-27 juli). Officiëel heet dit evenement het Softball Europe/Africa Qualification Event for the Games of the XXXII Olympiad Tokyo 2020.

Het seizoen wordt weer vervolgd op zaterdag 3 augustus met de laatste double-headers van de reguliere competitie. Dan volgt wederom een onderbreking, dit keer voor de toernooien om de European Premiere Cup en European Cup Winners Cup. Olympia Haarlem neemt deel aan het eerste in Bollate (Italië), terwijl Terrasvogels naar Praag (Tsjechië) reist voor het tweede toernooi.

De Play-Offs en Promotie/Degradatie Series begint daarna op zaterdag 31 augustus.

Het Talent Team Holland neemt sinds 2010 deel aan de hoogste softbal-competitie. Voor de ploeg vormen de gespeelde wedstrijden in de Golden League altijd een onderdeel van de voorbereidingen op een later volgend internationaal evenement voor Jong Oranje (U18, U19, U23). Dit jaar werd aan de wedstrijden deelgenomen door speelsters uit de voorselectie van het Nederlands Under-19 Team, dat gaat deelnemen aan de WBSC U-19 Women's Softball World Cup in Irvine, California (USA) op 10-17 augustus.

(18 juli)

Nieuwe Stand Golden League
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.