Grand Slam * Stats & News
Updated: 19 augustus 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar
(Tekst & Foto's: Marco Stoovelaar)

Olympia Haarlem en Terrasvogels beginnen Europa Cup-toernooien met winst
English

BOLLATE (ItaliŽ) / PRAAG (TsjechiŽ) / DUPNITSA (Bulgarije) - De Nederlandse landskampioen FysioExpert Olympia Haarlem en vice-kampioen Terrasvogels hebben hun eerste wedstrijden gespeeld op de Europa Cup-toernooien van dit jaar, die op maandag (19 augustus) van start gingen.

Olympia Haarlem speelde maandagavond hun eerste wedstrijd in de strijd om de European Premiere Cup in Bollate (ItaliŽ). De ploeg speelde tegen Carrousel (Rusland) en kwam tot een 'come-from-behind' 4-3 overwinning.

Terrasvogels kwam tweemaal in actie op de openingsdag van de European Cup Winners Cup in Praag (TsjechiŽ). De ploeg opende het evenement maandagochtend vroeg met een 6-0 overwinning tegen Therwil Flyers (Zwitserland), waarin Hannah Bandimere een No-Hitter gooide. 's Avonds ontmoette Terrasvogels Moscow (Rusland) en boekte een overtuigende 10-0 shutout in vier innings.

In de Bulgaarse stad Dupnista wordt het toernooi om de European Cup gespeeld. Er zijn geen Nederlandse deelnemers aan dit evenement, waarvan de winnaar promoveert naar de Premiere Cup.

Voor deze toernooien hebben Olympia Haarlem en Terrasvogels beide een aantal speelsters toegevoegd. Cindy van der Zanden, Masha Meloni en pitcher Alyson Spinas-Valainis staan op het roster van Olympia Haarlem. Vorig seizoen was Spinas ťťn van de vaste speelsters van de ploeg. Dit seizoen nam ze deel aan slechts ťťn wedstrijd om haar speelgerechtigd te maken voor het 'postseason'. Nadine Marinus en Merel Oosterveld voegden zich bij de vaste speelstersgroep van Terrasvogels.

Naast de Nederlandse speelsters op de rosters van Olympia Haarlem en Terrasvogels zijn er tijdens de drie toernooien nog eens 19 Nederlandse speelsters actief, die zijn toegevoegd aan een aantal van de deelnemende teams.
Deze speelsters zijn:

Premiere Cup (8):
Maxime van Dalen, Kimberly Jones, Laura Wissink (allen Bollate, ItaliŽ), Sterre den Duijn, Kelsey Huijzers, Isa Los, Lindsey Meadows-Oosterveld (allen Hoboken Pioneers, BelgiŽ) en Annemiek Jansen (Barracudas ZŁrich, Zwitserland).

Cup Winners Cup (7):
Lorraine Kieft (Joudrs Praha, TsjechiŽ), Marjolein Merkx, Sophie Verdaasdonk (beiden Les Pharaons, Frankrijk), Tess Remmers (Therwil Flyers, Zwitserland), Dominique Sprengers, Suka Van Gurp en Ginger de Weert (allen Rivas, Spanje).

European Cup (4):
Corine Ammerlaan, Lizzy Uytendaal (beiden Princ Zagreb, KroatiŽ), Anna Prins (The Mix, Groot-BrittanniŽ) en Cheyenne Scheffer (Atletico San Sebastian, Spanje).

Niet op deze lijst staat Britt Vonk, want zij is een basisspeelster in de ploeg van Bussolengo (ItaliŽ), dat onder leiding staat van voormalig Nederlands Softbal Team Hoofd Coach Craig Montvidas. Er zijn ook een aantal Nederlandse toevoegingen in een paar coachingstafs. Jeroen den Duijn, de Hoofd Coach van Twins Oosterhout, is ťťn van de coaches van Hoboken Pioneers (BelgiŽ), Marije Oosting-ten Thij, die speelt voor Tex Town Tigers, is ťťn van de coaches van Wesseling Vermins (Duitsland) en Jeroen Swers, de hoofd Coach van Roef!, is ťťn van de coaches van Les Pharaons (Frankrijk). Tex Town Tigers Hoofd Coach Robert Kovačević is de Hoofd Coach van Barracudas ZŁrich (Zwitserland).

(19 augustus)
FysioExpert Olympia Haarlem vs. Carrousel

Olympia Haarlem had een 'narrow escape' in hun openingswedstrijd tegen Carrousel. De ploeg stond halverwege de vierde inning met 3-0 achter, scoorde tweemaal in de vierde, kwam langszij in de vijfde, scoorde het leidende punt na een fout en zag Carrousel weer dreigend zijn in de zevende. Uiteindelijk won Olympia met 4-3.

...Alyson Spinas...
...winnende pitcher...
(© F: Marco Stoovelaar)
Carrousel liet twee loopsters achter op het eerste honk in de eerste drie innings op Olympia-starter Ilona Andringa. Maar de Russische ploeg sloeg daarna met drie punten toe in de eerste helft van de vierde inning. Met ťťn uit sloeg Daria Semenova een honkslag en scoorde toen Vera Kukharenko volgde met een tweehonkslag. Met twee uit scoorde Kukharenko's pinch-runner Vasilisa Sorokina na een honkslag van Alina Afanasyeva, die zelf het tweede honk bereikte op de aangooi naar de plaat. Volgende slagvrouw Evgenia Egiazarova kwam vervolgens op het honk met een infield-hit. Dat bracht Afanasyeva naar het derde honk, maar toen er een fout volgde op de infield-hit kon ze doorlopen om het derde punt in de inning te scoren. Dat zorgde wel voor een werpsterswissel, want Ayson Spinas-Valainis nam het over van Andringa. Ze sloot af met een strikeout, maar Olympia keek tegen een 3-0 achterstand aan.

Olympia herstelde zich en pakte twee punten terug in hun vierde slagbeurt, waarin werd gescoord met twee uit. Virginie Anneveld begon met een infield-hit, waarna MariŽlle Vleugels werd geraakt door een worp van Nina Zakaznikova, die het hele duel gooide voor Carrousel. Amber Krijgsman werd ingezet als pinch-runner voor Vleugels, maar zij werd uitgeschakeld in een dubbelspel toen een stootslag-poging van volgende slagvrouw Sarah Edwards werd gevangen. Met twee uit en Anneveld op het tweede honk kwam pinch-hitter Cindy van der Zanden tot een honkslag, wat zorgde voor loopsters op het tweede en derde honk. Beiden scoorden toen ook Shareday Christina een honkslag sloeg. Echter, Christina werd daarna uitgeschakeld bij het tweede honk bij een poging op te schuiven op de aangooi naar de plaat. Dat sloot de inning af, maar Oympia had de achterstand teruggebracht naar 3-2.

In de vijfde inning scoorde Olympia Haarlem weer tweemaal met twee uit om het duel om te draaien. Eva Voortman opende met een honkslag en schoof op na een opofferingsstootslag van Brenda Beers. Met twee uit scoorde Voortman de gelijkmaker op een honkslag van Jessie van Aalst. Even later stal Van Aalst het tweede honk, waarna ze het leidende punt scoorde toen een uithaal van Virginie Anneveld werd gemist in het outfield.

Carrousel liet weer een loopster achter op het eerste honk in de vijfde en zesde inning, maar kwam vervolgens dicht bij de gelijkmaker (of meer) in de 1e7. Yana Islamova en Tatiana Zhuchkova begonnen met honkslagen en schoven op via een opofferingsstootslag van Verdzhiniya Gusakova. Dat betekende dat de gelijkmaker nu op het derde honk stond. Hoewel het eerste honk open was werd er niet voor gekozen een gedwongen loop op te zetten, maar in plaats daarvan gewoon te gooien op de slagvrouwen. Spinas schakelde de volgende slagvrouw met drie slag uit, waarna een grounder een einde aan de wedstrijd maakte.FysioExpert Olympia Haarlem - Carrousel 4-3
RHE
Carrousel0003000-391
FysioExpert Olympia Haarlem000220X-4101
pitcher Carrouselinn.SOBBHRER
Nina Zakaznikova, L (0-1)6411043

pitchers Olympia Haarleminn.SOBBHRER
Ilona Andringa3.231532

Alyson Spinas-Valainis, W (1-0)3.14-4--

Umpires: HP-Franck Lautier (Frankrijk), 1B-Sabrina Fabrizi (ItaliŽ), 3B-Michal Židek (TsjechiŽ).
Official Scorers-Marinella Pagani (ItaliŽ), Gianfranco Bellavia (ItaliŽ), Roberto Saletti (ItaliŽ).
Technical Commissioner-Wout Isbouts (Nederland).
Aanvangstijd-17:30 uur.
Speeltijd-2:00 uur.
Locatie-Veld #1, Centro Sportivo, Bollate (ItaliŽ).

Game Notes:
European Premiere Cup 2019.
Terrasvogels vs. Therwil Flyers

...Hannah Bandimere...
...No-Hitter...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Hannah Bandimere gooide het hele duel voor Terrasvogels in de eerste wedstrijd, die van start ging om 9 uur 's morgens! De rechtshander schakelde twaalf slagvrouwen met drie slag uit en gooide een No-Hitter. Ze gooide bijna een Perfect Game, want slechts ťťn slagvrouw van tegenstander Therwil Flyers bereikte het honk.

Na 12 opeenvolgende slagvrouwen te hebben uitgeschakeld raakte Bandimere lead-off hitter Melanie Wanner met een worp in de vijfde inning. Zij zou de enige Zwitserse honkloopster zijn in dit duel. Even later werd Wanner uitgeschakeld in een dubbelspel. Hierna schakelde Bandimere alle volgende slagvrouwen weer uit, zodat ze het minimale aantal tegenover zich kreeg, namelijk 21.

Terrasvogels kreeg een kans de score te openen in de eerste helft van de tweede inning. Met ťťn uit sloegen Solange Starrenburg en Karin Tuk beiden een honkslag. De eerste werd op het derde honk gedwongen uitgeschakeld op een grounder van Gabi Obia, maar hierna kwamen de honken vol te staan toen Desiree Adriaansz het honk bereikte met een infield-hit. De drie loopsters bleven achter toen een grounder een einde aan de slagbeurt maakte.

Terrasvogels scoorde daarna het eerste punt in de derde inning op de Amerikaanse pitcher Kelly Mardones, die het hele duel gooide voor Therwil en 13 honkslagen moest incasseren. Met ťťn uit in de derde sloeg Nadine Marinus een tweehonkslag, schoof op na een grounder van Bobbi Scheurkogel en scoorde toen Solange Starrenburg via een fout op het honk kwam.

De ploeg verdubbelde de voorsprong in de vierde. Met twee uit kreeg Kelsy Pieneman vier wijd en sloeg Katharina Szalay een honkslag. Nadine Marinus volgde met een puntscorende honkslag om er een 2-0 stand van te maken.

In de zesde inning sloeg Katharina Szalay een driehonkslag voor Terrasvogels met twee uit, maar zij strandde op het derde honk.

Terrasvogels kwam daarna tot een rally van vier punten in de zevende om de stand op te voeren naar 6-0. Met ťťn uit sloegen Lizzie Clarijs en Solange Starrenburg een honkslag en beiden scoorden toen Karin Tuk (die 3-uit-4 sloeg) volgde met een tweehonkslag. Met twee uit leverde Desiree Adriaansz een puntscorende honkslag af, waarna ze zelf scoorde op een honkslag van Kelsy Pieneman.Therwil Flyers - Terrasvogels 0-6
RHE
Terrasvogels0011004-6130
Therwil Flyers0000000-002
pitcher Terrasvogelsinn.SOBBHRER
Hannah Bandimere, W (1-0)712----
(Hannah Bandimere gooit een No-Hitter)

pitcher Flyersinn.SOBBHRER
Kelly Mardones, L (0-1)7121365

Umpires: HP-Beate Utzig (Oostenrijk), 1B-Richard Silva (USA), 3B-Gregorio Carletti (ItaliŽ).
Official Scorers-Petr Matouš (TsjechiŽ), Matěj Neděla (TsjechiŽ).
Technical Commissioner-Lis Castro (Denemarken).
Aanvangstijd-9:00 uur.
Speeltijd-1:53 uur.
Locatie-Veld #1, Eagles Park, Praag (TsjechiŽ).

Game Notes:
European Cup Winners Cup 2019.
Hannah Bandimere (Terrasvogels) gooit een No-Hitter.
Terrasvogels vs. Moscow

In hun tweede wedstrijd kwam Terrasvogels tot een overtuigende 10-0 winst in vier innings tegen Moscow. De ploeg kwam tot negen honkslagen, waaronder drie van Solange Starrenburg, die alleen de homerun miste om 'for-the-cycle' te slaan.

Terrasvogels-pitchers Roos-Marijn Kramer en Jacquelyn Sertic stonden slechts twee honkslagen toe.

...Solange Starrenburg...
...3-uit-3, double, triple...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Aanvankelijk kreeg Moscow de honken vol in de eerste helft van de eerste inning, maar verzuimde de score te openen. Startende werpster Roos-Marijn Kramer gooide vier wijd op lead-off hitter Milana Kozhina, die opschoof na een opofferingsstootslag. Kramer gooide daarna ook vier wijd op volgende slagvrouw Polina Aleksandrova. Hierna sloeg Olga Iakovleva de bal richting tweede honk waar Aleksandrova werd uitgegeven voor 'hinderen-loopster'. Dat betekende ook dat Kozhina moest terugkeren naar het tweede honk. De honken kwamen vervolgens vol te staan toen Daria Shembereva een honkslag sloeg, maar de drie loopsters bleven achter toen een grounder de slagbeurtb afsloot.

Vanaf de tweede helft van de eerste inning domineerde Terrasvogels, want de ploeg kwam tot een rally van vijf punten om een beslissende voorsprong te nemen. In deze slagbeurt liet Terrasvogels vijf honkslagen noteren, terwijl de Moscow-verdediging bijdroeg met drie fouten. Katharina Szalay begon met een stootslag-honkslag en Merel Oosterveld sloeg een honkslag. De twee voerden hierna een double-steal uit, waarna beiden scoorden toen daar een foute aangooi op volgde. Met ťťn uit kwam Lizzie Clarijs op het honk na een fout en voegde Solange Starrenburg een infield--hit toe. De twee scoorden toen Karin Tuk en Nadine Marinus beiden een honkslag afleverden. Tuk scoorde later het vijfde punt op een 'force play-grounder' van Kelsy Pieneman. Hierna kreeg Terrasvogels de honken nog vol toen er een foute aangooi volgde op een strikeout voor Desiree Adriaansz en Katharina Szalay vier wijd kreeg. Maar de drie bleven achter.

Terrasvogels voegde een punt toe in de tweede inning. Bobbi Scheurkogel begon toen met vier wijd, schoof op naar het derde honk op een tweehonkslag van Solange Starrenburg en scoorde op een grounder van Karin Tuk.

Nog eens twee punten werden daarna gescoord in de derde beurt. Met ťťn uit kreeg Desiree Adriaansz vier wijd en sloeg pinch-hitter Jessica Waasdorp een honkslag. De laatste werd daarna vervangen door pinch-runner Katharina Szalay (re-entry). Nadat Adriaansz gedwonge was uitgeschakeld op het derde honk op een grounder van Merel Oosterveld scoorden Szalay en Oosterveld op een driehonkslag van Bobbi Scheurkogel om de stand op te voeren naar 8-0.

Roos-Marijn Kramer kreeg drie opeenvolgende nullen in de tweede en derde inning, waarna Jacquelyn Sertic de vierde inning gooide. Zij kreeg een 2-out single tegen, maar de loopsters strandde op het eerste honk.

Even later bereikte Terrasvogels het verschil van 10 punten om het duel voortijdig af te kunnen sluiten via de mercy-regel. Solange Starrenburg begon met een driehonkslag, waarna Karin Tuk vier wijd kreeg. De laatste werd gedwongen uitgeschakeld op een grounder van Nadine Marinus, maar op deze klap scoorde Starrenburg. Na vier wijd voor volgende slagvrouw Kelsy Pieneman zorgde een wilde worp voor loopsters op het tweede en derde honk. De wedstrijd eindigde toen Marinus scoorde op een grounder van Desiree Adriaansz.Terrasvogels - Moscow 10-0 (4 inn.)
RHE
Moscow0000-023
Terrasvogels5122-1090
(twee uit toen een verschil van 10 punten werd bereikt in de vierde inning)
pitchers Moscowinn.SOBBHRER
Sofiya Kokoreva, L (0-1)111553

Viktoria Poleshchuk2.224455

pitchers Terrasvogelsinn.SOBBHRER
Roos-Marijn Kramer, W (1-0)3221--

Jacquelyn Sertic1--1--

Umpires: HP-Richard Silva (USA), 1B-David Hurley (Groot-BrittanniŽ), 3B-Beate Utzig (Oostenrijk).
Official Scorers-Jakub Hauser (TsjechiŽ), Petra MalŠ (TsjechiŽ).
Technical Commissioners-Lis Castro (Denemarken), Gabriele Hardinger (Oostenrijk).
Aanvangstijd-18:15 uur.
Speeltijd-1:35 uur.
Locatie-Veld #1, Eagles Park, Praag (TsjechiŽ).

Game Notes:
European Cup Winners Cup 2019.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.