Grand Slam * Stats & News
Updated: 20 augustus 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar
(Tekst & Foto's: Marco Stoovelaar)

Terrasvogels wint derde wedstrijd; Olympia Haarlem deelt
English

BOLLATE (ItaliŽ) / PRAAG (TsjechiŽ) - Op dinsdag (20 augustus), Dag 2 van de Europa Cup-toernooien, speelde FysioExpert Olympia Haarlem twee wedstrijden en Terrasvogels kwam eenmaal in actie.

In Bollate, op het toernooi om de European Premiere Cup, stond Olympia Haarlem eerst tegenover bekerhouder Bussolengo (ItaliŽ), dat verschillende buitenlandse speelsters op het roster heeft staan. Olympia nam een snelle 4-0 voorsprong, maar wist die niet vast te houden. De ploeg hernam de leiding (6-4), maar verloor uiteindelijk met 9-6.

's Avonds kwam Olympia tot een shutout tegen Hoboken Pioneers (BelgiŽ) en won met 11-0 in vijf innings.

In Praag boekte Terrasvogels hun derde overwinning in het European Cup Winners Cup-toernooi. Terrasvogels had wel een extra inning nodig tegen New Zealand ISA, maar won met 4-2. Met de winst van vandaag is Terrasvogels bijna zeker van een plek in de finaleronde van het toernooi.

Dag 2 in Bollate eindigde bijna met een verrassing. In de slotwedstrijd van de dag stond Les Comanches (Frankrijk) met 1-0 voor tegen het organiserende Bollate (ItaliŽ) halverwege de zesde inning. De Franse ploeg had het enige punt gescoord in de eerste inning op een 2-out single van Carrie Pitcher. Maar in de 2e6 voorkwam Bollate een verrassende nederlaag door tweemaal te scoren. De gelijkmaker werd gescoord met ťťn toen toen de Nederlandse gastspeelster en pinch-hitter Maxime van Dalen het honk bereikte op een fout. Met twee uit zorgde een wilde worp voor het tweede punt.

(20 augustus)
FysioExpert Olympia Haarlem vs. Bussolengo

In hun eerste wedstrijd vandaag stond Olympia Haarlem met 4-0 voor halverwege de derde inning. Maar wat op dat moment een comfortabele voorsprong leek werd even later uitgewist, want Bussolengo kwam langszij in de eigen derde slagbeurt. Olympia hernam de leiding in de vierde, maar slaagde er ook dit keer niet in die vast te houden. De Italiaanse tegenstander, die drie homeruns sloeg, scoorde driemaal in de vijfde en voegde nog twee 'insurance runs' toe in de zesde om met 9-6 te winnen.

Olympia Haarlem stond in dit duel tegenover drie Amerikaanse pitchers. De ploeg had goed contact op de eerste twee, maar werd op slechts ťťn honkslag en puntloos gehouden door de derde. Bussolengo, dat de voorgaande twee Premiere Cup-toernooien won, heeft zeven buitenlandse speelsters op het roster staan. Naast de drie Amerikaanse pitchers heeft de ploeg ook nog twee Britse speelsters en ťťn elk uit Griekenland en Nederland. De ploeg staat onder leiding van voormalig Nederlands Softbal Team-Hoofd Coach Craig Montvidas.

...Dinet Oosting...
...2-run homerun...
(© F: Marco Stoovelaar)
Oympia opende de score met ťťn punt in de eerste helft van de eerste inning op starter Jessica Dreswick, die heeft gegooid voor Boston College. De rechtshander kreeg een lead-off single tegen van Eva Voortman, die opschoof na een opofferingsstootslag van Dinet Oosting en een honkslag van Jessie van Aalst. Voortman scoorde toen een opofferingsstootslag van Virginie Anneveld eindigde in een velderskeus, maar geen nullen opleverde. Met nog steeds maar ťťn uit had Olympia nu loopsters op het eerste en tweede honk, die opschoven na een opofferingsstootslag van Brenda Beers, maar daarna achterbleven.

Olympia Haarlem nam meer afstand door drie (onverdiende) punten te scoren in de 1e3 op nieuwe pitcher Gretchen Aucoin, die vorig jaar professioneel speelde in de National Pro Fastpitch voor Cleveland Cornets. Zij kreeg een lead-off double tegen van Dinet Oosting, die vervolgens scoorde toen er een fout werd gemaakt op een grounder van Jessie van Aalst. Met ťťn uit kreeg Brenda Beers vier wijd en met twee uit leverde Cindy van der Zanden een 2-run double af die de stand opvoerde naar 4-0. Maar de voorsprong werd even later ongedaan gemaakt.

In de eerste twee innings had Olympia-starter Eva Voortman tweemaal vier wijd gegooid, ťťn in elke beurt, maar beide loopsters strandden op het eerste honk. De linkshander gooide driemaal drie slag. Maar in de 2e3 scoorde Bussolengo vier punten op twee homeruns om langszij te komen. De Griekse speelster Alexis Bazos begon met een infield-hit, waarna international Marta Gasparotto homerde. Voortman gooide hierna vier wijd op Britt Vonk, haar teamgenoot in het Nederlands Team, waarna een werpsterswissel volgde. MariŽlle Vleugels nam het over en kreeg een vangbal, maar moest daarna een 2-run homerun incasseren van powerhitter Nerissa Myers, haar derde in twee dagen. Ze homerde tweemaal op maandag tegen Wesseling Vermins (Duitsland) en sloeg toen vijf punten binnen. Myers toonde haar slagkracht ook al tijdens het recenter Europa/Afrika Olympisch Kwalificatie Toernooi in Vleuten toen ze uitkwam voor Groot-BrittanniŽ. Na de homerun van Myers volgde wederom een werpsterswissel, want nu werd Alyson Spinas-Valainis ingezet. Zij kreeg een tweehonkslag tegen van Gretchen Aucoin, maar schakelde daarna de volgende twee slagvrouwen uit.

Olympia Haarlem hernam de leiding onmiddellijk weer in de 1e4. Shareday Christina begon met een honkslag, stal het tweede honk en schoof op naar het derde honk na een wilde worp. Met ťťn uit sloeg Dinet Oosting de bal over de omheining in het linksveld voor een homerun en dat zette de Haarlemse ploeg op een 6-4 voorsprong.

In de vijfde liet Olympia een loopster achter op het derde honk. Kylee Hanson (Florida State University) nam de pitching over voor Bussolengo, maar zij kreeg een lead-off comeback infield-hit tegen van Amber Krijgsman. Ze schoof op na een opofferingsstootslag en een doorgeschoten bal, maar bleef achter op het derde honk.

In de 2e5 draaide Bussolengo de wedstrijd om. Alyson Spinas had drie nullen gekregen in de vierde, maar moest nu drie opeenvolgende honkslagen toestaan. Britt Vonk begon met een stootslag-honkslag en schoof op na een honkslag van Laura Vigna. Ze scoorde daarna op een honkslag van Nerissa Myers, wat werd gevolgd door een foute aangooi vanuit het outfield. Dat stelde Vigna in de gelegenheid het gelijkmakende punt te scoren, terwijl Myers op het derde honk terechtkwam. Dat leidde tot de volgende werpsterswissel, want Eva Voortman keerde terug in de cirkel voor Olympia Haarlem. Ze begon met een strikeout, maar kreeg daarna een puntscorende honkslag tegen van de Britse international Lauren Evans die Bussolengo op een 7-6 voorsprong zette. Volgende slagvrouw Elisa Princic werd geraakt door een worp, waarna een opofferingsstootslag voor loopsters op het tweede en derde honk zorgde. Voortman sloot af met een strikeout, maar Bussolengo stond nu voor het eerst voor en gaf dat niet meer uit handen.

Bussolengo voegde nog twee runs toe in de zesde inning. Met ťťn uit kreeg Britt Vonk vier wijd, waarna international Laura Vigna de derde homerun in de wedstrijd sloeg voor Bussolengo om er een 9-6 stand van te maken.

In hun laatste twee slagbeurten werd Olympia Haarlem op rij uitgeschakeld door Kylee Hanson, die viermaal drie slag gooide, waarvan drie in de zevende inning.Bussolengo - FysioExpert Olympia Haarlem 9-6
RHE
FysioExpert Olympia Haarlem1032000-691
Bussolengo004032X-9111
pitchers Olympia Haarleminn.SOBBHRER
Eva Voortman2 (*)33233

MariŽlle Vleugels0.1--111

Alyson Spinas-Valainis, L (1-1)1.2 (**)2-433

Eva Voortman221422
(*) - Voortman gooide op drie slagvrouwen in de derde inning
(**) - Spinas gooide op drie slagvrouwen in de vijfde inning

pitchers Bussolengoinn.SOBBHRER
Jessica Dreswick21-311

Gretchen Aucoin231552

Kylee Hanson, W (2-0)34-1--

Homeruns: Olympia: Dinet Oosting (1)(4e,2-run,1 uit,op Aucoin); Bussolengo: Marta Gasparotto (2)(3e,2-run,0 uit,op Voortman), Nerissa Myers (3)(3e,2-run,1 uit,op Vleugels), Laura Vigna (2)(6e,2-run,1 uit,op Voortman).
Umpires: HP-Michal Židek (TsjechiŽ), 1B-Martin MoravčŪk (Slowakije), 3B-Benjamin Milgrom (Frankrijk).
Official Scorers-Mario Fedele (ItaliŽ), Gianfranco Bellavia (ItaliŽ), Roberto Saletti (ItaliŽ).
Technical Commissioner-Wout Isbouts (Nederland).
Aanvangstijd-13:00 uur.
Speeltijd-2:36 uur.
Locatie-Veld #1, Centro Sportivo, Bollate (ItaliŽ).

Game Notes:
European Premiere Cup 2019.
FysioExpert Olympia Haarlem vs. Hoboken Pioneers

In hun tweede wedstrijd op dinsdag kwam Olympia Haarlem tot een 11-0 shutout tegen Hoboken Pioneers in vijf innings. De ploeg kwam tot tien honkslagen, waaronder een homerun van MariŽlle Vleugels en een tweehonkslag van Virginie Anneveld, die 2-uit-2 sloeg. Brenda Beers sloeg 2-uit-3.

Olympia Haarlem stond tegenover Lindsey Meadows-Oosterveld, die deze week uitkomt voor de Belgische ploeg en in de Golden League speelt voor Tex Town Tigers. In 2013-2014 speelde Meadows voor Olympia Haarlem. Slechts twee speelsters uit de 2013 ploeg spelen nog altijd voor Olympia Haarlem, namelijk Dinet Oosting en pitcher/outfielder Rosanne de Vries. In 2014 kregen zij gezelschap van pitcher Eva Voortman en infielder Shareday Christina.

...MariŽlle Vleugels...
...homerun...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Lindsey Meadows miste het grootste deel van vorig seizoen en ook van de competitie van dit jaar vanwege een schouderblessure. Vorig jaar gooide ze in haar laatste wedstrijd op 28 april tegen Sparks Haarlem. Gelukkig was er vorige maand goed nieuws en werd Meadows fit verklaard om weer te kunnen, waarna ze op 13 juli in de cirkel terugkeerde voor Tex Town Tigers en toen 3 1/3 inning in relief gooide tegen Roef!. Echter, ze was er op dat moment nog niet klaar voor om eind juli uit te komen voor het Nederlands Team tijdens het Europa/Afrika Olympisch Kwalificatie Toernooi in Vleuten. Op 3 augustus startte Meadows tegen Hoofddorp Pioniers en gooide toen 5 1/3 inning. In Bollate, als pitcher voor Hoboken, krijgt ze de gelegenheid haar arm te versterken en het nodige ritme op te bouwen die ze nodig heeft voor het restant van het seizoen. Op 31 augustus begon Tex Town Tigers aan de reeks wedstrijden in de uit zes teams bestaande Promotie/Degradatie Series. Vier van deze teams spelen volgend jaar in de Golden League.

Meadows kreeg drie nullen op rij in de eerste helft van de eerste inning, maar Olympia Haarlem sloeg daarna toe in de tweede slagbeurt. Virginie Anneveld opende met een honkslag, waarna Cindy van der Zanden vier wijd kreeg en de honken vol kwamen te staan toen Shareday Christina met een stootslag-honkslag het honk bereikte. Het eerste punt werd daarna gescoord op een wilde worp en MariŽlle Vleugels volgde met een 3-run homerun om er een 4-0 stand van te maken. Sarah Edwards voegde een honkslag toen en schoof op na een grounder van Stephanie Pearce. Met ťťn uit sloeg Brenda Beers een honkslag, waarop Edwards opschoof naar het derde honk en toen daar en foute op volgde wist ze ook tot scoren te komen. Beers kwam op het derde honk terecht en scoorde toen volgende slagvrouw Dinet Oosting eveneens een honkslag sloeg. Met Olympia nu op een 6-0 voorsprong volgde een werpsterswissel, want Sterre den Duijn nam het over. Net als Meadows speelt ze in de Golden League en is ze deze week gastspeelster in de ploeg van Hoboken. Den Duijn, die uitkomt voor Twins Oosterhout, speelde in haar eerste wedstrijd voor het Belgische team, want zij arriveerde pas maandag in Bollate na terugkeer uit Irvine, California (USA). Daar nam ze deel aan de Under-19 World Cup met het Nederlands U-19 Team. Den Duijn zag Jessie van Aalst het honk bereiken op een fout, waarna ze een 2-run double tegen kreeg van Virginie Anneveld, die in deze inning twee honkslagen sloeg.

Olympia Haarlem voegde een punt toe in de derde inning. Met ťťn uit kreeg Sarah Edwards vier wijd, stal het tweede honk met twee uit en scoorde op een honkslag van Brenda Beers.

In de vierde inning kregen Amber Krijgsman (lead-off) en Rachel van Veen (ťťn uit) beiden vier wijd, maar bleven achter.

De Haarlemse ploeg scoorde nog eens twee punten in de 1e5 op Den Duijn. Stephanie Pearce begon met een tweehonkslag en scoorde op een one-out triple van Chelsie Robison, die later zelf scoorde op een wilde worp om de stand op te voeren naar 11-0.

Ilona Andringa gooide het hele duel voor Olympia Haarlem. Ze schakelde acht slagvrouwen met drie slag uit en stond slechts twee honkslagen toe. Beide hits werden geslagen in de derde inning. Andee Lindgren en Kelsey Huijzers begonnen toen met honkslagen. Lindgren speelde verschillende seizoenen in de hoogste Nederlandse competitie voor Sparks Haarlem (2005) en Twins (2006-2011). Ze speelt sinds 2012 in BelgiŽ. Huijzers speelt dit seizoen in de Golden League voor Hoofddorp Pioniers en is eveneens een toegevoegde speelsters aan de Hoboken-ploeg. Met loopsters op het tweede en derde honk schakelde Andringa twee van de volgende drie slagvrouwen met drie slag uit. Lindgren en Huijzers waren de enige honkloopsters voor Hoboken, want Andringa kreeg weer drie nullen op rij in de volgende twee innings. Ze gooide driemaal drie slag in de vierde.Hoboken Pioneers - FysioExpert Olympia Haarlem 0-11 (5 inn.)
RHE
FysioExpert Olympia Haarlem08102-11100
Hoboken Pioneers00000-022
pitcher Olympia Haarleminn.SOBBHRER
Ilona Andringa, W (1-0)58-2--

pitchers Hobokeninn.SOBBHRER
Lindsey Meadows-Oosterveld, L (0-1)1.1-1674

Sterre den Duijn3.224443

Homerun: Olympia: MariŽlle Vleugels (1)(2e,3-run,0 uit,op Meadows).
Umpires: HP-Martin MoravčŪk (Slowakije), 1B-Franck Lautier (Frankrijk), 3B-Sabrina Fabrizi (ItaliŽ).
Official Scorers-Paolo Lugarini (ItaliŽ), Roberto Saletti (ItaliŽ), Mario Fedele (ItaliŽ).
Technical Commissioner-Libby Moss (Groot-BrittanniŽ).
Aanvangstijd-17:58 uur.
Speeltijd-1:37 uur.
Locatie-Field #2, Centro Sportivo, Bollate (ItaliŽ).

Game Notes:
European Premiere Cup 2019.
Terrasvogels vs. New Zealand ISA

Terrasvogels boekte de derde overwinning van het toernooi door terug te komen van een achterstand tegen New Zealand ISA en met 4-2 te winnen in acht innings. Terrasvogels opende de score in de zesde, maar keek even later tegen een 2-1 achterstand aan. In de zevende kwam de Santpoortse ploeg langszij, waarna tweemaal werd gescoord in de achtste.

New Zealand International Softball Academy werd opgericht in 2007 en organiseert jaarlijks internationale reizen voor zowel vrouwen- als mannensoftbalteams om de speelsters en spelers de kans te geven deel te nemen aan sterke toernooien of wedstrijden te spelen tegen sterke teams. Vorig jaar kreeg een team van New Zealand de kans deel te nemen aan een Europa Cup-toernooi. In dat evenement, dat plaatsvond in La Loggia (ItaliŽ), won New Zealand ISA de Finale tegen Trnava Panthers (Slowakije) met 5-1. Hierdoor promoveerde de ploeg naar het Premiere Cup-toernooi.

Nieuw-Zeeland is niet het eerste land van buiten Europa dat deelneemt aan een Cup-toernooi. In 2017 nam Titans Softball Club uit Botswana deel aan de European Cup. Vorig jaar zou de ploeg uit Botswana deelnemen aan het toernooi om de Cup Winners Cup in Capelle a/d IJssel (Nederland), maar kon uiteindelijk niet afreizen. In de Mannen Softbal Super Cup nam het New Zealand Junioren Team deel in 2015, waarna het ArgentiniŽ Under-19 Team deelnam in 2017.

...Jacquelyn Sertic...
...winnende pitcher...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
De wedstrijd tussen Terrasvogels en New Zealand bleef puntloos in de eerste vijf innings, dankzij prima pitching. Jacquelyn Sertic gooide de hele wedstrijd voor Terrasvogels en had een sterk optreden. De rechtshander hield New Zealand hitloos in de eerste vier innings, waarna ze een one-ut single tegen kreeg in de vijfde van Sammi Parks, die de startende pitcher was voor New Zealand. in de eerste, derde en vijfde inning kreeg New Zealand een loopster op het tweede honk. Telkens volgde Sertic met een strikeout.

Terrasvogels kwam tweemaal in scoringspositie in hun eerste vijf innings op Sammi Parks. In de eerste inning kreeg de rechtshander een lead-off single tegen van Katharina Szalay en in de vierde sloeg Solange Starrenburg een 2-out double. Beiden strandden op het tweede honk.

De 32-jarige in Califiornia geboren en opgegroeide Sammi Parks is een ervaren pitcher die nu een aantal jaar in Nieuw-Zeeland speelt. Na als pitcher en infielder te hebben gespeeld voor Belmont University (2005-2009) speelde ze eerst voor Vienne Mosquitos in Oostenrijk (2010), waar ze ook Assistent Coach was van de Nationale Ploeg. Ze ging vervolgens naar Nieuw-Zeeland om daar te spelen in het seizoen 2010-2011 voor Ōtāhuhu, bleef in het land, woont er nu en werd speelgerechtigd voor de Nationale Ploeg. Met Auckland en Canterbury werd ze landskampioen. Parks speelde in 2015 ook voor Wellington, dat toen werd gecoached door Glen Roff, die een paar jaar eerder de Hoofd Coach was van Terrasvogels. In 2012 was Parks zelf de Pitching Coach van het softbalteam van de University of Tennessee at Chattanooga. In februari 2018 werd ze toegevoegd aan de Nationale Ploeg van Nieuw-Zeeland voor de Asia Pacific Cup in Sydney (AustraliŽ). Ze verving toen pitcher Nyree White, die een handblessure had en vorig seizoen zou uitkomen voor Terrasvogels. Later dat seizoen voegde Jacquelyn Sertic zich bij Terrasvogels en zij keerde dit seizoen terug. In het European Cup-toernooi vorig jaar in La Loggia (ItaliŽ) was Sammi Parks de winnende werpster in de Finale tegen Trnava Panthers (Slowakije) en gooide toen tienmaal drie slag. New Zealand won dat duel met 5-1 en Parks was 6-1 in het toernooi.

In de 1e6 opende Terrasvogels de score. Lead-off hitter Katharina Szalay bereikte het derde honk toen haar uithaal in het outfield werd gemist. Met twee uit scoorde ze op een honkslag van Lizzie Clarijs, die later uitging bij een steelpoging.

New Zealand antwoordde met twee punten in de 2e6. Beth Reid begon met vier wijd en stal het tweede honk met twee uit. Ze scoorde de gelijkmaker op een honkslag van Melanie Gettings, die daarna zelf scoorde op een tweehonkslag van Hope Weber.

Terrasvogels reageerde onmiddellijk met een punt in de 1e7. Met ťťn uit kreeg pinch-hitter Desiree Adriaansz vier wijd, waarna ze opschoof na een infield-hit/fout van Jessica Waasdorp. De laatste werd daarna vervangen door pinch-runner Yindi Beekveldt, die haar eerste optreden had. Ze arriveerde maandag in Praag na terugkeer uit Irvine, California (USA), waar ze had deelgenomen aan de Under-19 World Cup met het Nederlands Under-19 Team. Even later scoorde Adriaansz de gelijkmaker op een pinch-hit single van Nadine Marinus. Nadat Beekveldt en Marinus waren opgeschoven na een grounder van Kelsy Pieneman kwamen de honken vol te staan na vier wijd voor Katharina Szalay. Maar de drie loopsters bleven achter toen Merel Oosterveld een grounder sloeg. Jacquelyn Sertic kreeg drie nullen op rij (twee strikeouts) in de 2e7 en dus volgde een verlenging.

In de 1e8 nam Terrasvogels voor de tweede keer de leiding. Tie-break loopster Merel Oosterveld stal het derde honk, waarna Bobbi Scheurkogel vier wijd kreeg. Hierna leverde Lizzie Clarijs een puntscorende tweehonkslag af langs de linksveld-lijn om Oosterveld binnen te brengen. Scheurkogel werd ook doorgestuurd, maar zij werd op de plaat uitgeschakeldm, terwijl Clarijs op de aangooi opschoof naar het derde honk. Een werpsterswissel volgde, want international Rita Hokianga werd ingebracht. Met twee uit kreeg de linkshander een RBI-double tegen van Karin Tuk en dat maakte er een 4-2 stand van. In de 2e8 zorgde Jacquelyn Sertic weer voor drie opeenvolgende nullen om de winst veilig te stellen.

Voor New Zealand was dit de eerste nederlaag van het toernooi. Op maandag had Rita Hokianga een 4-inning one-hitter gegooid in een 17-0 winst tegen Alligators Sombor (ServiŽ). Eerder op dinsdagochtend was Hokianga ook de winnende werpster tegen Moscow (Rusland). In dat duel stond New Zealand met 9-4 voor na vier innings, maar Moscow kwam langszij. New Zealand won daarna met 10-9 toen Hokianga het winnende punt scoorde op een fout in de 2e7 die een einde aan de wedstrijd maakte.New Zealand ISA - Terrasvogels 2-4 (8 inn.)
RHE
Terrasvogels00000112-470
New Zealand ISA00000200-232
pitcher Terrasvogelsinn.SOBBHRER
Jacquelyn Sertic, W (1-0)893322

pitchers New Zealandinn.SOBBHRER
Samantha Parks, L (0-1)7.153641

Rita Hokianga0.2--1--

Umpires: HP-Jes Sandhu (Groot-BrittanniŽ), 1B-Nicolas Roux (Frankrijk), 3B-Howie Litz (IsraŽl).
Official Scorers-Petr Matouš (TsjechiŽ), Matěj Neděla (TsjechiŽ).
Technical Commissioner-Gabriele Hardinger (Oostenrijk).
Aanvangstijd-13:40 uur.
Speeltijd-2:07 uur.
Locatie-Veld #1, Eagles Park, Praag (TsjechiŽ).

Game Notes:
European Cup Winners Cup 2019.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.